اسنودن، برنده افتخاری جایزه نوبل آلترناتیو سال ۲۰۱۴
جایزه افتخاری "نوبل آلترناتیو" امسال به ادوارد اسنودن، افشاگر آمریکایی و آلن راسبریجر، سردبیر گاردین اهدا میشود.اسنودناین جایزه را به پاس عملکرد "جسورانه و مسئولانه" در فاشسازی اقدامات جاسوسی آمریکا دریافت میکند.
ادوارد اسنودن، کارمند پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA)، همراه با آلن راسبریجر سردبیر روزنامه گاردین چاپ بریتانیا، به عنوان برندگان افتخاری جایزه موسوم به "نوبل آلترناتیو" در سال ۲۰۱۴ معرفی شدند. اعضای کمیته انتخاب در توضیح اهدای این جایزه معتبر به اسنودن اعلام کردهاند که وی "با جسارت و مسئولانه از شنود و کنترل بیسابقه دولتی که نقضکننده حقوق اولیه فرایندهای دمکراتیک و قانون اساسی است، پرده برداشت."
ادوارد اسنودن با افشاگریهایش در مورد جاسوسیهای آژانس امنیت ملی آمریکا از شهروندان و دولتها، در تابستان سال ۲۰۱۳ به خبرسازترین چهره در جهان تبدیل شد و بحثهای گستردهای را در این رابطه دامن زد. پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) از آن زمان تا کنون به دنبال اسنودن است و حکم دستگیری وی را صادر کرده است.
ادوارد اسنودن ۳۱ ساله هم اینک به روسیه پناهنده شده و در مسکو به سر میبرد.
"روزنامهنگاری مسئولانه گاردین"
این کارمند پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا در آن زمان تمامی اطلاعات طبقهبندی شده و محرمانه از برنامههای جاسوسی ایالات متحده از جمله برنامه شنود "پریزم" را در اختیار روزنامه گاردین قرار داد. آلن راسبریجر، سردبیر گاردین، تیمی به سرپرستی گلن گرینوالد را مسئول پیگیری، تحقیق و تهیه گزارش از این موضوع کرد. به این تیم سپس کارشناسان فناوری، وکلا و مشاوران مسائل امنیتی اضافه شدند.
به نوشته اعضای کمیته انتخاب جایزه "نوبل آلترناتیو" این روزنامه بریتانیایی با رفتار طبق اصول "روزنامهنگاری مسئولانه و مبتنی بر منافع عمومی با مقاومت نشان دادن در برابر مخالفتها، دست به افشاگری اقدامات غیرقانونی سازمانها و دولتها زد."
جایزه نوبل آلترناتیو که در اصل " Right Livelihood Award" نام دارد، از سال ۱۹۸۰ به فعالان حقوق بشر، محیط زیست، صلح، بهداشت و آموزش اهدا میشود. این جایزه برخلاف نامش، ارتباطی با جایزه نوبل ندارد، اما یکی از جایزههای معتبر در زمینه حقوق بشر، محیط زیست و توسعه به شمار میرود. تا کنون ۱۵۳ شخص و سازمان از ۶۴ کشور به دلیل مقاومت در برابر مشکلات و "یافتن راهکار برای مشکلات عاجل عصر حاضر و اجرای موفقیتآمیز آنان" برنده جایزه نوبل آلترناتیو شدهاند.
مبلغ نقدی این جایزه امسال یک و نیم میلیون کرون سوئد، برابر با ۱۶۲ هزار یورو است و از سوی اهداکنندگان خصوصی تأمین میشود. از آنجایی که ادوارد اسنودن و آلن راسبریجر، به صورت افتخاری برنده این جایزه شدهاند، این مبلغ به آنان تعلق نمیگیرد و میان سه برنده دیگر امسال تقسیم میشود: اسما جهانگیر فعال حقوق بشر از پاکستان، بازیل فرناندو همراه با کمیسیون حقوق بشر آسیا و بیل مککیبن فعال محیط زیست از آمریکا.
با این حال کمیته نوبل آلترناتیو اعلام کرده است که در تأمین هزینههای مالی وکالت ادوارد اسنودن یاری میرساند.
ادوارد اسنودن پیش از این برای دریافت جایزه نوبل صلح نیز نامزد شده بود. جایزه نوبل آلترناتیو روز اول دسامبر در مراسمی در پارلمان سوئد به برندگان اهدا میشود.
آسانژ: گوگل مدل خصوصیشده سازمان امنیت ملی آمریکا است
جولیان آسانژ اعلام کرد که موتور جستوجوگر گوگل در نحوه جمعآوری اطلاعات در خصوص کاربران مانند "مدل خصوصی شده آژانس امنیت ملی آمریکا" رفتار میکند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، به نقل از شبکه خبری اسکای نیوز، جولیان آسانژ، موسس سایت افشاگر ویکیلیکس، اعلام کرد که گوگل اقدام غیرقانونی انجام نمیدهد، اما عملکردش به شدت زیر سوال است. گوگل کارهای غیر قانونی را انجام نمیدهد و اقداماتش قانونی است.
آسانژ در ادامه افزود: گوگل اطلاعاتی را در خصوص افراد جمع آوری میکند، آنها را شاخص بندی میکند و از آنها استفاده میکند تا پروفایلهای کاربران را ایجاد کند و سپس آنها را به شرکتهای تبلیغاتی و سایرین میفروشد.
وی تاکید کرد: این دقیقا همان روشی است که آژانسهای اطلاعاتی به کار میگیرند.
آسانژ در ادامه اظهارات خود گفت که فکر میکند در نهایت سفارت اکوادور واقع در مرکز لندن را ترک خواهد کرد.
جاسوسی آمریکا و بریتانیا از پنج شرکت اینترنتی و تلفن آلمانی
آژانس امنیت ملی آمریکا و سازمان اطلاعاتی بریتانیا از تلهکام، نت کولون و سه شرکت دیگر آلمانی جاسوسی میکردند. مسئولین این شرکتها از نهادهای امنیتی آلمان درخواست کردند به این موضوع رسیدگی کنند.
بر اساس اطلاعاتی که ادوارد اسنودن در اختیار هفتهنامه "اشپیگل" گذاشته، آژانس امنیت ملی آمریکا و سازمان اطلاعاتی بریتانیا، ارتباطات داخلی به سرورهای تلهکام و نتکولون آلمان دسترسی داشتند و از این طریق مبادلات اطلاعاتی کاربران اینترنتی مشترک این شرکتها را کنترل میکردند.
ادوارد اسنودن کارمند سابق آژانس امنیت ملی آمریکا پیش از این نیز با افشاگریهای خود باعث ایجاد یک موج اعتراضی بینالمللی به کنترل اینترنت و شنود تلفنها توسط سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و بریتانیا شده بود.
هرچند امروز مشخص شده که سازمانهای آژانس امنیت ملی آمریکا و سازمان امنیت بریتانیا برای شنود تلفنها و کنترل اینترنت در سراسر جهان جاسوسی میکنند اما هر دو سازمان یاد شده علیه تله کام و نت کولون و سه شرکت دیگر آلمانی نیز جاسوسی میکردند.
بنا به گزارش هفته نامه "اشپیگل" این سازمانها از طریق "کانالهای پنهان" به برخی شرکتها و غولهای مخابراتی آلمانی مثل تلهکام، نت کولون، ستهلار و سهتل "ای آ ب گ" رخنه کردند.
۱۳ سرور جاسوسی بریتانیا و آمریکا در دنیا
تا به حال گفته میشد که سازمانهای جاسوسی آمریکا و بریتانیا برای کنترل فیبرنوری بین قارهای همکاری میکنند. اسناد مربوط به آژانس امنیت ملی آمریکا نشان میدهد که این آژانس برای کنترل اینترنت، ۱۳ سرور در سراسر جهان در اختیار دارد و یکی از این سرورها به صورت مخفیانه در آلمان فعالیت میکند.
صحبت بر سر یک برنامه بنام Treasure Map (نقشه گنج) است که جاسوسی علیه شرکتهای آلمانی را نشان میدهد. تصاویر گرافیکی ایجاد شده نشان دهنده آن است که شرکت تلهکام و نت کولون و ۳ شرکت دیگر آلمانی به عنوان سرورهایی مشخص شدهاند که در داخل این شبکهها نظارت فنی برای کنترل ایجاد شده است.
بر این اساس سازمانهای جاسوسی آمریکا وبریتانیا ارتباطات مهم داخل شبکهها را کنترل میکنند. اشپیگل مینویسد سازمانهای جاسوسی مذبور قادرند از طریق اینترنت به دستگاه کامپیوتر، تلفنهای هوشمند و تابلت مشترکین شرکتهای یادشده آلمانی رخنه کنند. هدف این بوده است که هر دستگاهی را در همه جا و در هرزمان، مشخص و شناسایی کنند.
درخواست شرکتها از نهادهای دولتی آلمان
شرکت تله کام از نهادهای دولتی آلمانی خواسته است در رابطه با جاسوسی سازمانهای امنیتی خارجی اقدام کنند. اشپیگل از سندی مربوط به سازمان جاسوسی بریتانیا پرده برداشته است که در آن فهرستی از کارمندان و اشخاص مورد نظر با کلمه رمز از سرور ستهلار آمده است.
علی فرس، مسئول بخش فناوری شرکت "ستهلار" میگوید صحبت بر سر "اسرار تجاری و اطلاعات محرمانه و حساس" مربوط به این شرکت است. کریستیان اشتفانس، مدیرعامل این شرکت هم به هفتهنامه اشپیگل گفته است که "چنین حمله سایبری بر اساس قوانین آلمان جرم شناخته میشود."
اشپیگل در ادامه مینویسد که تلهکام و نتکولون اعلام کردهاند که انتقال مشکوک اطلاعات مشاهده نکردهاند. توماس چریش رئیس بخش امنیت تلهکام آلمان نیز ضمن انتقاد از جاسوسی علیه شرکتهای تلفن و اینترنتی آلمان گفت: «نفوذ سازمانهای جاسوسی خارجی به شبکههای آلمانی اصلا قابل قبول نیست. ما در این رابطه به هرگونه شکایتی رسیدگی خواهیم کرد. علاوه برآن نهادهای ذیصلاح امنیتی را نیز مطلع کردهایم.»
رنه اوبرمن، مدیرعامل شرکت تله کام آلمان نیز پیش از این ضمن انتقاد از کنترل و شنود گسترده از جانب سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در آلمان، از دولت این کشور خواسته بود "واکنش مناسب" نشان دهد.
اوبرمن در گفتوگو با روزنامه آلمانی "هندلس بلات" واکنش دولت آلمان به فعالیتهای سازمان جاسوسی آمریکایی و بریتانیایی در این کشور را منفعلانه خواند و اظهار داشت: «من نمیفهمم که چرا اینقدر محتاطانه با موضوع شنود و کنترل اینترنت برخورد میشود.»
اوبرمن ضمن تاکید بر اینکه اعتماد کاربران از شرکتهای اینترنتی سلب شده، گفت که "این گونه اقدامات خطری برای دموکراسی بهشمار میروند".
*
آژانس امنیت ملی آمریکا، ان.اس.ای (NSA)، برنامهای تحت عنوان "نقشه گنج" داشته است که به نام "گوگل زمین اینترنت" شناخته میشده و به این آژانسها اجازه میداده تا اطلاعات درباره ساختار شبکه و اطلاعات شخصی، اطلاعات تلفنهای هوشمند و تبلتها جمعآوری شود. برنامه "نقشه گنج" اولین بارتوسط روزنامه نیویورک تایمز در سال گذشته میلادی فاش شد و طبق آن گزارش تمام اطلاعاتی که در اینترنت رد و بدل میشود و تمام اطلاعات شبکهها شنود میشده است.
ماموران تجسس ارتش اسرائیل: دیگر علیه فلسطینیها جاسوسی نمیکنیم
شماری از افراد "واحد نظامی ویژهی تجسس ۸۲۰۰" اسرائیل از انجام "ماموریتهای تحقیقی" خود علیه فلسطینیها سرباز زدند و اعلام کردند که دیگر حاضر نیستند "حقوق میلیونها فلسطینی را زیر پا بگذارند و علیه آنان جاسوسی کنند". به نظر امضاکنندگان، این روند «جریان روزمرهی زندگی عادی فلسطینیها را مختل میسازد و از شانس پایان دادن به درگیریها میکاهد
بنا بر گزارش پایگاه خبری اسرائيلی ynet، ۴۳ مامور تجسس اسرائیلی در نامهای خطاب به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و موشه یالون، وزیر دفاع این کشور نوشتند که از انجام وظایف "تجسسی" خود، خودداری خواهند کرد. به نوشتهی این گروه، از نتایج تحقیقات و بررسیهای این واحد "به زیان غیرنظامیان بیگناه فلسطینی استفاده میشود". این افراد یادآور شدهاند که دیگر نمیتوانند "با وجدان راحت به همکاری با این دستگاه" ادامه دهند.
ابزار تحکیم قدرت نظامی
بنا بر گزارش پایگاه خبری ynet، اعضای "واحد نظامی ویژهی تجسس ۸۲۰۰" موظف به جمعآوری اطلاعات در مورد گفتوگوهای تلفنی، مراسلات الکتریکی و اخبار دیگر فلسطینیها در مناطق اشغالی هستند. این ماموران ویژهی تجسس در نامهی خود یادآور شدهاند که «گردآوری اطلاعات از سوی این واحد، سبب پیگردهای سیاسی افراد بیگناه و ایجاد شکاف درجامعهی فلسطین میشود.»
این گروه، ضمن انتقاد از سیاست شهرکسازی اسرائیل در مناطق اشغالی، تاکید کرده: «هر چند تصور میشود که مرکز اطلاعاتی ارتش، مسئول جلوگیری از اعمال خشونت غیرقانونی است، ولی ما تجربه کردهایم که سرویس اطلاعاتی ارتش جزء جداییناپذیر کنترل نظامی است.» این ماموران ادارهی تجسس ارتش تاکید کردهاند که دیگر نمیخواهند، "به عنوان ابزاری در جهت تحکیم ساختار نظامی در مناطق اشغالی بکار برده شوند."
در گزارش ynet آمده است که این نامه از جمله به امضای یک سرگرد، دو سروان و یک ستوان رسیده است. اما نام این چهارتن و سایر امضاکنندگان در این گزارش منتشر نشده است.
جاسوسی تمام عیار
امضاکنندگان نامه، با اشاره به گسترهی تحقیقات ارتش تصریح کردهاند که "دستگاه نظامی اسرائيل، تمامی زوایای زندگی غیرنظامیان فلسطینی را، عرصهی تجسسات خود قرار داده و اطلاعات به دست آمده را در جهت ردیابی و دستگیری فلسطینیان بهکار میبندد."
در نامهی ماموران واحد تجسسی ارتش اسرائیل همچنین آمده است: «استفاده از دادههای گردآوریشده، ادامهی کنترل میلیونها انسان و دقیقتر کردن اطلاعات در بارهی آنان را ممکن میسازد.» به نظر امضاکنندگان، این روند «جریان روزمرهی زندگی عادی فلسطینیها را مختل میسازد و از شانس پایان دادن به درگیریها میکاهد."
کارشناسان معتقدند که از مفاد نامهی منتشرشده در ynet نمیتوان دریافت که آیا امضاکنندگان آن نسبت به صدور فرمان خاصی اعتراض دارند یا اصولا، خدمت در ارتش را مورد انتقاد قرار میدهند. در هر حال انتظار میرود که دادگاهی نظامی این افراد را محاکمه و به زندان محکوم کند.
اعتراض به سیاستاسرائیل
سیاست اسرائیل در نوار غزه و کرانهی باختری رود اردن، مدتهاست که از سوی بسیاری از کشورها و سازمانهای بینالمللی مورد انتقاد قرار میگیرد. سازمان دیدهبان حقوق بشر، چندی پیش این کشور را متهم کرد که در جریان درگیریهای غزه، احتمالا مرتکب "جنایات جنگی" شده است. این سازمان در بیانیهای در ۱۱ سپتامبر، نتایج بررسیهای خود را در رابطه با بمباران سه مدرسه در نوار غزه منتشر کرد و نوشت که در اثر این حمله، ۴۵ تن، از جمله ۱۷ کودک کشته شدند.
جنگ ۵۰ روزهی نوار غزه میان اسرائیل و حماس در روز ۲۶ اوت با توافق بر سر یک "آتشبس نامحدود" پایان یافت. در این درگیریها بیش از ۲۱۰۰ فلسطینی و ۷۳ اسرائیلی که ۶۷ تن از آنان نظامی بودند، جان باختند.
تهدید یاهو به جریمه روزانه ۲۵۰ هزار دلار در صورت مقاومت در برابر برنامه عظیم جاسوسی آمریکا
با پیگیریهای تیم حقوقی یاهو٬ بیش از ۱۵۰۰ صفحه سند منتشر شده که نشان میدهد مقامات دولتی آمریکا این کمپانی را تهدید کردهاند که در صورت مقاومت در برابر برنامه عظیم جاسوسی "پریسم" باید جریمهای سنگین بپردازند.
اسناد محرمانهای که پس از صدور حکم دادگاه در روز پنجشنبه (۲۰ شهریور٬ ۱۱ سپتامبر) آزاد شده نشان میدهد دولت آمریکا در کمپین گستردهاش برای وادار کردن کمپانیهای تکنولوژیک به همکاری با برنامه عظیم جاسوسی "پریسم" آژانس امنیت ملی (NSA) در سال ۲۰۰۸ کمپانی یاهو را تهدید کرده که در صورت خودداری از تحویل دادههای خصوصی کاربران٬ باید روزانه جریمهای ۲۵۰ هزار دلاری بپردازد.
به گزارش واشنگتنپست٬ تیم حقوقی یاهو پرده از ماجرایی برداشته که همسو با افشاگریهای ادوارد اسنودن درباره جاسوسیهای گسترده NSA روی ارتباطات دیجیتال شهروندان در آمریکا و دیگر کشورهای جهان٬ به روشنی گویای تلاشهای پنهان سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی ایالات متحده برای پیشبرد دستور کار جاسوسی سازمانهایی نظیر آژانس امنیت ملی آمریکا است.
بیش از ۱۵۰۰ صفحه سندی که به حکم دادگاه آزاد شده نشان میدهد کمپانی یاهو در سال ۲۰۰۸ درخواستهای دولتی برای تحویل دادههای خصوصی کاربران را در تضاد با قانون اساسی دانسته و بهطور پنهان علیه آن شکایت کرده٬ اما در نهایت دادگاه ویژه "شنود و جاسوسی خارجی" (FISC) علیه یاهو رای داده تا راه را برای پیشبرد اهداف برنامه بحثبرانگیز "پریسم" هموار کند.
مقامات آمریکا همواره گفتهاند که این اقدامات را برای "تامین امنیت ملی" این کشور و "مقابله با تروریسم" انجام میدهند٬ اما افکار عمومی و متخصصان این استدلالها را نمیپذیرند و این تلاشها را "تعرض به حریم خصوصی کاربران" در آمریکا و دیگر کشورهای جهان میدانند.
هزینههای کمرشکن مقاومت در برابر "پریسم"
انتشار عمومی این اسناد در پی صدور رای به نفع یاهو در دادگاهی دیگر صورت گرفته و رویدادی بیسابقه است که ابعاد جدیدی از ماجرای جنجالی شنود و رهگیری ارتباطات دیجیتال توسط نهادهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا را روشن میکند؛ پیروزی بزرگی برای تیم حقوقی و روابط عمومی یاهو که به روشنی نشان میدهد این کمپانی در برابر درخواستهای دولتی برای تحویل اطلاعات خصوصی کاربران مقاومت کرده٬ اما در نهایت در یک بازی سیاسی شکست خورده است. تیم حقوقی یاهو ماهها تلاش کرده تا در نهایت با دریافت چراغ سبز از سوی دادگاه٬ توانسته اسناد مرتبط با این ماجرا را منتشر کند.
ران بل٬ از وکلای کمپانی یاهو که اطلاعیهای درباره این ماجرا منتشر کرده٬ گفته است: «اسناد آزادشده نشان میدهد ما هر جایی که توانستهایم تلاشهای دولت آمریکا برای جاسوسی و شنود را به چالش کشیدهایم.» او به صراحت گفته که در مقطعی از زمان٬ دولت آمریکا مقامات این کمپانی را تهدید کرده که در صورت بیاعتنایی به درخواستها٬ باید جریمه سنگین ۲۵۰ هزار دلار در روز را بپردازند.
متخصصان میگویند این اسناد دربرگیرنده اطلاعاتی است که احتمالا بار دیگر آتش بحثهای دامنهدار پیرامون تجسس و شنود و رهگیری دیجیتال را شعلهور خواهد کرد. این نخستین باری است که افشاگریها از تلاش دولت آمریکا برای تحمیل هزینههای کمرشکن مالی به کمپانیهای تکنولوژیک در صورت مقاومت در برابر خواستههای غیرقانونی "پریسم" و آژانس امنیت ملی آمریکا پرده برمیدارند.
یاهو یکی از ۹ کمپانی تکنولوژیک آمریکایی بود که در نهایت مجبور شد به خواستههای NSA تن دهد. گوگل٬ فیسبوک٬ اپل٬ لینکدین و چند کمپانی دیگر هم در این فهرست حضور دارند و از زمان آغاز افشاگریهای ادوارد اسنودن٬ بارها به خاطر همکاری با آژانس امنیت ملی آمریکا هدف انتقادات و سرزنشهای افکار عمومی و متخصصان فنآوری قرار گرفتهاند.
اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا (ACLU) حالا با تحسین اقدامات یاهو در به چالش کشیدن درخواستهای نامعقول دولت آمریکا٬ اعلام کرده این کمپانی باید به خاطر اقداماتش مورد ستایش قرار گیرد. در بیانیهای که این اتحادیه منتشر کرده تاکید شده که "اطلاعات منتشر شده در این اسناد نشان میدهد که باید اصلاحاتی ساختاری و اساسی صورت گیرد تا درباره فعالیتهای مرتبط با جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا بیش از پیش شفافسازی شود."
افشای جاسوسی اطلاعاتی آلمان از 80 کشور
رسانه های آلمان از شنود مکالمات شهروندان 80 کشور از جمله ترکیه و آلبانی توسط سرویس اطلاعاتی این کشور پرده برداشتند.
به گزارش خبرگزاری مهر، سازمان اطلاعات فدرال آلمان (BND) از 80 کشور جهان از جمله ترکیه جاسوسی کرده و در مورد مقامات و شهروندان این کشور ها اطلاعات جمع آوری کرده است. هفته نامه اشپیگل با اعلام این خبر نوشت ماموریت جاسوسی این سازمان از بیشتر این کشورها از سال 2009 شروع شده است، با این حال مدارک موجود نشان می دهد دولت آلمان از سال 1976 این فعالیت را علیه ترکیه آغاز کرده است.
بر این اساس در فهرست جاسوسی BND اسامی 30 کشور به عنوان "کشورهای اصلی" آمده است که اطلاعات به دست آمده از آنها حائز اهمیت بیشتری است. طبق این گزارش ترکیه و آلبانی از جمله این کشور ها هستند. از جمله مواردی که در جاسوسی از ترکیه مورد توجه BND بوده می توان به مسئله کردها، جنبش "فتح الله گولن"، حرکت های اسلامی، جنایات سازمان دهی شده و فساد مالی اشاره کرد.
اشپیگل با اشاره به اظهارات "فرانک والتر اشتاین مایر" وزیر خارجه آلمان در گفتگوی تلفنی با "احمد داوداوغلو" همتای ترکش مبنی بر این که از این موضوع توسط رسانه ها با خبر شده است، نوشت: اشتاین مایر نمی تواند از فعالیت های سرویس اطلاعاتی آلمان در ترکیه شگفت زده شده باشد زیرا وی طی سال های 1999 تا 2005 به عنوان وزیر خارجه کشور از این فعالیت ها باخبر بوده است.
جاسوسی اطلاعاتی آلمانی ها از کشورهای جهان در حالی انجام می گیرد که افشای جاسوسی تلفنی آمریکا از "آنگلا مرکل" صدراعظم این کشور در سال گذشته موجبات خشم مقامات برلین علیه واشنگتن را به همراه داشت. در آن زمان مرکل با بیان این که "این اقدام در بین دو دولت دوست قابل قبول نیست" فعالیت های جاسوسی آمریکا را محکوم کرد. این در حالی است که دولت آلمان نیز از سال ها مشغول فعالیت های جاسوسی مشابهی بوده است.
آسانژ: بهزودی سفارت اکوادور را ترک میکنم
بنیانگذار ویکیلیکس اعلام کرد: بهزودی سفارت اکوادور در لندن را ترک میکند. او دو سال گذشته در این سفارتخانه پناهنده بوده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، به نقل از خبرگزاری فرانسه، جولیان آسانژ، بنیانگذار ویکیلیکس در کنفرانس خبری گفت: سفارت اکوادور را بهزودی ترک میکند اما نه به دلایلی که رسانه روپرت مرداک، غول رسانهای، میگوید. او از ارائه جرئیات بیشتر خودداری کرد.
آسانژ تاکید کرد که تصمیم دولت اکوادور برای اعطای پناهندگی سیاسی به وی اقدام درست و صحیحی بوده است.
وی افزود: چطور می شود در اروپا شرایطی را ایجاد کرد که فردی زندانی شده و آزادی تردد وی محدود شود و از خانوادهاش دور نگه داشته شود؟ این شرایط اکنون برای من رخ داده است حقوق اولیه که در اروپا پذیرفته شده دیگر رعایت نمیشود. در خصوص پرونده من گزارشهای نادرستی ارائه شده است.
آسانژ تصریح کرد: ابتدا باید بگویم من در انگلیس و سوئد به هیچ جرمی متهم نشدهام. دوم اینکه اصولی که براساس آن پناهندگی من در انگلیس اعلام شد به تحقیقات در آمریکا درباره ویکی لیکس برمیگردد. به اشتباه گفته شده که زنی در سوئد مرا به تجاوز متهم کرده است. این اتهام زمانی اعلام شد که میان من و دولت آمریکا درگیریهایی بوجود آمده بود. دولت سوئد پروندهای را مطرح کرد که قبلا مختومه شده بود.
رسانههای انگلیسی طی روزهای اخیر از یکی از منابع ویکیلیکس نقل کردند آسانژ از آریتمی قلبی که زندگیاش را تهدید میکند، رنج میبرد و علاوه بر آن دچار بیماری مزمن ریوی و فشار خون نیز هست.
ریکاردو پاتینو، وزیر خارجه اکوادور، آسانژ را در این کنفرانس خبری همراهی میکرد. او از برنامهای برای ترک سفارت توسط آسانژ نام برد و تنها از کشورهای درگیر خواست تا در این شرایط دست به اقدام بزنند.
او در اینباره گفت: این شرایط باید به پایان برسد، دو سال به تنهایی کافی است.
وزیر خارجه اکوادور افزود: ما به پیشنهاد حمایت از او ادامه میدهیم. ما همچنین به تلاشها برای گفتوگو با دولت انگلیس و دولت سوئیس برای یافتن راهحلی برای نقض جدی حقوق بشر در مورد آسانژ ادامه میدهیم.
ایسنا
افشاگری تازه اسنودن درباره جاسوسی از اعراب
«الگماینر» نوشت: ادوارد اسنودن گفت نهادهای اطلاعاتی آمریکا در چند سال گذشته مقادیر زیادی اطلاعات خام الکترونیکی و تلفنی اعراب ساکن این کشور بویژه فلسطینی ها را در اختیار نهادهای اطلاعاتی اسرائیل قرار داده اند.
مجله فنی «وایِرد مگزین» نیز نوشته است اسنودن افشاگر اطلاعاتی و فراری سیا در چند مصاحبه در مسکو به یک خبرنگار گفته است: « این اقدام نهادهای اطلاعاتی آمریکا موجب تعجب و یکی از بزرگترین سوء استفاده هایی است که ما تاکنون شاهد بوده ایم.»
بر اساس این گزارش، این اطلاعات از یادداشت های الکترونیکی و تماس تلفنی میلیون ها آمریکایی عرب و فلسطینی تبار به بستگانشان در فلسطین تحت اشغال اسرائیل جمع آوری شده است.
اسنودن افزود:« این افراد بر اساس این اطلاعات ممکن بود هدف قرار بگیرند.» اسنودن که ژوئیه 2013 به روسیه پناهنده شد افزود :« نهادهای اطلاعاتی آمریکا در عمل حتی برای محافظت از ارتباطات مردم این کشور نیز کاری نکرده اند.»
اسنودن همچنین فاش کرد هکرهای آژانس امنیت ملی آمریکا مسئول قطع دو روزه اینترنت در سوریه در سال 2012 بوده اند.
اسنودن: آفلاین هم باشید، تحت جاسوسی هستید
پیمانکار سابق اطلاعاتی آمریکا تاکید کرده است که تیمی از هکرهای سازمان امنیت ملی آمریکا به مدت دو سال حتی از فعالیتهای سایبری آفلاین کاربران سوری نیز جاسوسی میکردهاند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، ادوارد اسنودن پیمانکار سابق سازمان امنیت ملی آمریکا در تازه ترین اظهارات خود در گفتوگو با وایرد فاش کرده است که گروهی از هکرهای سازمان امنیت ملی آمریکا در طول دو سالی که درگیری های شدید داخلی در سوریه ادامه داشته از فعالیتهای سایبری آفلاین در سراسر سوریه جاسوسی کردهاند.
بر اساس این گزارش افشاگری های اسنودن از این بابت اهمیت زیادی دارد که بسیاری از ناظران بر این باور بودند که افراد و گروه های دیگری از جمله دولت سوریه، هکرهای وابسته به دولت دمشق یا اسرائیل مسئول اصلی جاسوسی از فعالیت های سایبری آفلاین در این کشور بودهاند.
اسنودن تصریح کرد: گروهی از هکرهای سازمان امنیت ملی آمریکا سعی کرده اند تا به بزرگترین تامین کننده سرویس اینترنت در سوریه نفوذ کرده و به آن دسترسی پیدا کنند. سوریه تنها یک آی اس پی بزرگ یعنی تامین کننده سرویس اینترنت در اختیار داشته است.
اسنودن در این باره گفت: روزی یکی از افسران اطلاعاتی به وی گفته است که بخش هکرهای سازمان امنیت ملی آمریکا در سال 2012 میلادی سعی کرده است تا به سرویس تامین کننده اینترنت در سوریه نفوذ کند. این مساله به سازمان امنیت ملی آمریکا این اجازه را می داده تا به ایمیل ها و سایر فعالیت های اینترنتی در بخش های زیادی از سوریه دسترسی داشته باشد.
نفوذ به این سیستم موجب قطع ناگهانی اینترنت در سراسر سوریه شده است و این در شرایطی است که عموم مردم سوریه نمیدانستند که عامل اصلی فطع اینترنت دولت آمریکا بوده است.
روسیه به اسنودن اجازه اقامت سه ساله داد
ادوارد اسنودن، پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا و افشاگر عملیات گسترده شنود این سازمان، مجاز است در روسیه بماند. دولت روسیه به این شهروند آمریکایی اجازه داد که سه سال دیگر نیز در این کشور اقامت داشته باشد.
روسیه به ادوارد اسنودن، پیمانکار سابق سازمان سیا و همکار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا، اجازه میدهد برای سه سال در این کشور اقامت داشته باشد.
این خبر را وکیل اسنودن، آناتولی کوچرنا، روز پنجشنبه (۷ اوت / ۱۶ مرداد) اعلام کرد. اجازه اقامت اسنودن از تاریخ اول اوت (۱۰ مرداد) صادر شده است.
به گفته وکیل اسنودن، موکل او اجازه دارد آزادانه در روسیه حرکت کند. افزون بر این، او میتواند به خارج سفر کند اما مدت سفر او نباید طولانیتر از سه ماه باشد.
کوچرنا تاکید کرد: «او مشغول به کار است و با قناعت زندگی خود را میگذراند.» او افزود که اسنودن از درآمد خود و اعانههای خصوصیای که به حسابش واریز میشود، زندگی میکند. کوچرنا گفت که اسنودن فعالانه در حال یادگیری زبان روسی است.
وکیل اسنودن گفت: «این ایده من بود که درخواست اجازه اقامت بدهیم، چون پناهندگی موقت نیاز به تمدید هر ساله دارد.»
به گفته کوچرنا، اجازه اقامت اسنودن میتواند پس از پایان اجازه اقامت سه ساله فعلی، برای سه سال دیگر هم تمدید شود. سپس این امکان برای اسنودن وجود دارد که اگر بخواهد پس از ۵ سال درخواست تابعیت روسیه را بدهد.
کوچرنا گفت: «فکر میکنم در آینده اسنودنهای دیگری هم بیاند، چون بسیاری کسان هستند که از عملیات جاسوسی آمریکا در سراسر دنیا ناراضیاند.»
آمریکا با حکم زندان در جستجوی اسنودن است
اسنودن حدود یک سال پیش عملیات شنود آژانس امنیت ملی آمریکا را افشا کرد. او در جریان فرار خود به مدت یک ماه در فرودگاه مسکو اقامت گزید تا اینکه روسیه از ماه اوت ۲۰۱۳ برای یک سال به او حق پناهندگی داد. آمریکا با حکم زندان در تعقیب اوست.
اسنودن از کشورهای دیگر نیز درخواست پناهندگی کرده بود، اما هیچ کشوری حاضر به پذیرفتن او نشد.
ماه گذشته اسنودن اعلام کرد حاضر است در برابر "کمیسیون بررسی فعالیتهای تجسسی آژانس امنیت ملی آمریکا" در آلمان سخن بگوید، به شرط آنکه آلمان محل اقامت مطمئنی در اختیار او قرار دهد. اما دولت آلمان با این درخواست موافقت نکرد.
سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در جستجوی اسنودن دوم
یک مقام آمریکایی گفته است که اسناد جدیدی که در وبسایت "اینترسپت" منتشر شده، نشان میدهند به جز ادوارد اسنودن، افشاگر دیگری در آژانس امنیت ملی آمریکا وجود دارد که اسناد محرمانه را در اختیار رسانهها قرار میدهد.
شبکه خبری "سیانان" به نقل از یک مقام آمریکایی که نامش فاش نشده، گزارش داده است که مقامات ایالات متحده به این نتیجه رسیدهاند که فرد دیگری به جز ادوارد اسنودن در دستگاه اطلاعاتی این کشور وجود دارد که در حال افشاگری است. به گفته این منبع اطلاعاتی هنوز مشخص نیست که "افشاگر جدید" تا چه میزان اطلاعات در اختیار دارد و این اطلاعات "تا چه اندازه مخرب هستند."
پایگاه اینترنتی "اینترسپت" (Intercept) متعلق به گلن گرینوالد، روزنامهنگار آمریکایی نزدیک به ادوارد اسنودن، روز سهشنبه (۵ اوت/ ۱۴ مرداد) سند محرمانهای را منتشر کرد که از جزئیاتی در مورد اقدامات نهادهای اطلاعاتی آمریکا در زمینه دفاع در مقابل تروریسم پرده برمیداشت.
این سند بانکهای اطلاعاتی را شامل میشود که سازمانهای امنیتی آمریکا در آن اطلاعات مربوط به مظنونان عملیات تروریستی را جمعآوری و ذخیره میکنند. تاریخ تهیه این اسناد به اوت ۲۰۱۳ باز میگردد. در آن زمان ادوارد اسنودن خاک آمریکا را از بیم پیگرد قانونی ترک کرده بود و به همین دلیل مقامات آمریکایی گمان میبرند که شخص دیگری در دستگاه اطلاعاتی این کشور وجود دارد که اطلاعات محرمانه را به رسانهها میدهد.
بانک اطلاعاتی با یک میلیون نام ثبت شده
"اینترسپت" با بررسی این سند، از برخی معیارهای مبهم و خودسرانه گزارش داده است که نهادهای اطلاعاتی آمریکا با استناد به آنها، افراد را در فهرست تروریستی ایالات متحده جای میدهند.
به نوشته این پایگاه اینترنتی دستکم ۶۸۰ هزار نفر در فهرستی به نام TSDB (Terrorist Screening Database) به عنوان "تروریستان شناخته شده یا مظنونان به عملیات تروریستی" جای داده شدهاند، در حالی که ۲۸۰ هزار نفر از این افراد عضو هیچکدام از گروههای تروریستی شناختهشده نظیر القاعده، حزبالله یا طالبان نیستند.
در همین حال این سند محرمانه نشان میدهد که در یکی از بانکهای اطلاعاتی موسوم به TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment) یک میلیون نام به ثبت رسیده است.
در همین حال نهادهای اطلاعاتی آمریکا مظنونانی را که در رده خطرناک دستهبندی شدهاند، در فهرست "پرواز ممنوع" جای دادهاند. شمار نامهای ثبت شده در این فهرست از زمان به قدرت رسیدن باراک اوباما در سال ۲۰۰۹ بیش از ده برابر افزایش داشته و به نوشته "اینترسپت" هم اکنون ۴۷ هزار نام در این فهرست وجود دارد. پیش از عملیات تروریستی ۱۱ سپتامبر تنها نام ۱۶ نفر در فهرست پرواز ممنوع به ثبت رسیده بود.
گلن گرینوالد پیشتر تلویحا اشاره کرده بود که ممکن است به جز ادوارد اسنودن، پای یک افشاگر دیگر نیز در میان باشد.
اینترسپت اعلام کرده است که این سند محرمانه جدید را از یک "منبع سازمان اطلاعات" آمریکا دریافت کرده است. این وبسایت افشاگر پیش از این در گذشته هر بار گزارشی را بر پایه اطلاعات ادوارد اسنودن تهیه میکرد، نام اسنودن را به عنوان منبع اطلاعاتی خود ذکر میکرد.
این بار اما اینترسپت نامی از کارمند سابق آژانس امنیت ملی آمریکا به عنوان مبنع اطلاعاتی خود نبرده که همین امر ظن وجود یک افشاگر دیگر را دو چندان میکند.
وبسایت "اینترسپت" متعلق به گرینوالد ماه گذشته گزارشی را منتشر کرد که در آن گفته شده بود، چگونه مردم به سادگی مورد توجه رهیابان تروریسم قرار میگیرند. در این گزارش آمده بود که تنها "یک سوءظن" کافی است تا نام فرد در فهرست مظنونان به انجام عملیات تروریستی جای گیرد و در این روند "نیازی به وجود شواهد انکارناپذیر یا حقایق مستدل نیست."
افرادی که نامشان در این فهرست ثبت میشود، به نوشته اینترسپت، هیچامکانی برای مطلع شدن از این موضوع ندارند.
ویکی لیکس افشا کرد: اسناد همکاری امریکا و اسرائیل برعلیه فلسطینی ها
پول، تسلیحات و جاسوسی: آمریکا جناح کلیدی برای هر حمله اسرائیل
دولت آمریکا سال های است که کمک قابل توجهی را به اسرائیل اختصاص می دهد و پول، تسلیحات و فناوری جاسوسی که نقش مهمی در حملات اسرائیل به همسایگانش دارد را تامین می کند. اما اسناد فوق محرمانه ادوارد اسنودن، افشاگر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (NSA) چگونگی کمک مستقیم آمریکا و شرکایش به شکل گیری حملات نظامی اسرائیل- مانند آنچه در مورد غزه رخ می دهد- را افشا کرده است.
به گزارش سرویس بین الملل فرارو، صبح امروز ویکی لیکس، سازمان بینالمللی که به ارسال و افشای اسناد از سوی منابع ناشناس میپردازد، در تازه ترین افشاگری خود دست به انتشار اسناد ادوارد اسنودن، افشاگر کنونی و کارمند سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا و پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی این کشور، در مورد وقایع غزه، اهداف اسرائیل و نقش آمریکا در این زمینه زد.
ویکی لیکس در حساب توئیتر خود طی توئیت هایی که به طور زنجیره وار منتشر می شد، به جاسوسی از فلسطین اشاره کرده و نوشت: «اسناد جدید اسنودن از توافقنامه جاسوسی اسرائیل و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (NSA) در مورد فلسطین خبر می دهد.»
این سازمان بین المللی در ادامه به انتشار اسناد محرمانه NSA پرداخته و در توتیت های بعدی خود با اشاره به موضوع اسناد، محتوای آنها را فاش کرد:
ویکی لیکس: «اسناد طبقه بندی شده آمریکا: ارتش اسرائیل در حمله قبلی خود به غزه، از مردم غزه به عنوان «سپر انسانی» استفاده کرده است.»
ویکی لیکس: «اسناد اسنودن نشان می دهد NSA توافقنامه فوق محرمانه ای با اردن برای کمک به جاسوسی علیه فلسطین به امضا رسانده است.»
ویکی لیکس: «اسرائیل به طور محرمانه برای آمریکا فاش کرده است که چطور با دستکاری اقتصاد غزه سعی داشته همواره آنها را در شرایط نزدیک به فاجعه نگه دارد.»
ویکی لیکس: «گزارش محرمانه: اسرائیل مسئول بمباران مدارس سازمان ملل در غزه است.»
ویکی لیکس: «اسرائیل به طور محرمانه به آمریکا گفته بود که «دکترین ضاحیه»- هدف قرار دادن تعمدی شهروندان- سیاست رسمی در غزه است.»
(دکترین ضاحیه، راهبرد نظامی است که توسط گادیایزنکوت، ژنرال اسرائیلی ایجاد شد. این دکترین اشاره میکند که در یک جنگ نامتقارن شهری، ارتش عمدا زیرساخت های غیرنظامی را هدف قرار دهد تا با افزایش رنج و عذاب غیرنظامیان، بازدارندگی افزایش یابد.)
ویکی لیکس: «اسرائیل به طور محرمانه، برنامه خود برای نابود کردن اقتصاد غزه را برای آمریکا فاش کرده بود.»
ویکی لیکس: «آمریکا گزارش خود مبنی بر اینکه محاصره غزه روند ارسال دارو را متوقف و بخش سلامت را فلج می کند را در میان اسناد محرمانه طبقه بندی کرده است.»
این در حالی است که راشا تودی، امروز طی گزارشی با تیتر « پول، تسلیحات و جاسوسی: آمریکا جناح کلیدی برای هر حمله اسرائیل» نوشت: تازه ترین اسناد اسنودن نشان می دهد آشفتگی امروز خاورمیانه نتیجه مستقیم تامین مالی، تسلیحاتی و جاسوسی اسرائیل از طریق آمریکا است و ژست درماندگی اوباما تنها یک نمایش است.
گلن گرینوالد، مفسر سیاسی، وکیل، ستوننویس، بلاگر و مؤلف آمریکایی است وستوننویس سابق گاردین آمریکا که اسناد فوق محرمانه ادوارد اسنودن را در رسانههای جهانی منتشر کرد به تضاد آشکار میان آنچه آمریکا به طور عمومی می گوید و آنچه پشت پرده انجام می دهد، اشاره کرد. این مسئله شامل دلشکستگی آشکار باراک اوباما در مورد خاورمیانه و علاقه آمریکا به قرار دادن اسرائیل در فهرست تهدیداتی که متوجه این منطقه است می شود در حالیکه از دهه 1960 تاکنون تسلیحات و اطلاعت میلیارد دلاری در اختیار اسرائیل قرار داده است.
اجبار مایکروسافت در تحویل اطلاعات الکترونی کاربران به مقامات امنیتی امریکا
دادگاه نیویورک حکم کرده است تا شرکت مایکروسافت اطلاعات ذخیره شده کاربران در سرور دوبلین را به ارگان های اظلاعاتی آمریکا تحویل دهد.
در حاکی که مایکروسافت در سری قبلی جلسه دادگاه، به حکم صادره اعتراض و درخواست تجدیدنظر داده بود، قاضی پرونده اعلام داشت که محل نگهداری اطلاعات الکترونی مهم نیست و باید اطلاعات به ارگان های مربوطه تحویل داده شود.
شرکت های بزرگ کامپیوتری و اینترنتی در توجیه تحویل اطلاعات خصوصی افراد گفته اند که این اقدامات باعث سلب اعتماد شده و امکان دارد تا مشتریان خود را از دست بدهند.
جاسوسی اطلاعات و به گور سپردن آزادی رسانهها
شنود و کنترل گسترده آژانس امنیت ملی آمریکا راه پرس و جو و تحقیق را بر روی خبرنگاری کاوشگرانه در آمریکا بسته است. همزمان با تشدید مقررات «عدم افشای اسرار دولتی» بسیاری از دولتمردان حاضر به پاسخگویی به خبرنگاران نیستند.
دیدهبان حقوق بشر در یک گزارش تحقیقی همهجانبه مستند کرده که ادامه کنترل همهجانبه سازمانهای اطلاعاتی آمریکا بر زندگی مردم، به معنای تیرخلاص بر پیکر خبرنگاری تحقیقی و دمکراسی آمریکاست.
برایان راس یکی از خبرنگاران تحقیقی مطرح آمریکاست. او در طول ۲۰ سال خبرنگاری برای شبکه خبری ABC اسرار و رسواییهای دولتی بسیاری را برملا کرده است. از جمله این رسواییها، مرکز شکنجه سازمان سیا در اروپای شرقی بوده است.
اما او از جدال کم کم دارد فرسوده میشود. سازمانهای اطلاعاتی و جاسوسی آمریکا و در راس آنها آژانس امنیت ملی آمریکا، کار را برای این خبرنگار ۶۵ ساله تقریبا غیرممکن کردهاند. او میگوید که باید خودش هم مانند یک جاسوس رفتار کند تا از پیامدهای کنترل دولتی در امان بماند.
میگوید دست زدن به اقداماتی برای مخفی ماندن از گستره کنترل اطلاعاتی دولتی بسیار ناخوشایند است و بیشباهت به کار یک جنایتکار نیست.
دیدهبان حقوق بشر در گزارشی که روز دوشنبه (۲۸ ژوئیه/۶ مرداد) منتشر کرده، میگوید مورد برایان راس یک استثناء نیست. دستگاه جاسوسی دولتی آمریکا کار خبرنگاری تحقیقی را به شدت دشوار کرده است. حتی برملا شدن ابعاد جاسوسی اطلاعاتی آژانس امنیت ملی آمریکا از شهروندان توسط همکار سابق آن ادوارد اسنودن، مدیون خبرنگاری تحقیقی بوده است.
دیدهبان حقوق بشر میگوید که این جاسوسی بیمارگونه به آزادی عقیده و رسانه ضربه میزند. برنامههای شنود و کنترل گسترده همراه با تشدید مقررات مخفی نگاه داشتن اطلاعات داخلی دولت، ارزشهایی نظیر دمکراسی، آزادی و یک حکومت باز و مسئول را به شدت تهدید میکند.
تهدید شامل حال حقوقدانانی که در رابطه با اتهامهای تروریستی فعالیت میکنند هم میشود. آلکس سینها، تهیهکننده این گزارش ۱۲۰ صفحهای میگوید: «کار خبرنگاران و وکلا نقطه ثقل دمکراسی است. وقتی آنها نتوانند کار کنند، ما نیز در فشار خواهیم بود.»
سایه به سایه خبرنگاران
گزارش دیدهبان حقوق بشر پیامدهای کنترل اطلاعاتی آژانس امنیت ملی آمریکا را با جزییات بررسی و با ۹۲ نفر، از جمله ۴۶ خبرنگار برنده جایزه پولیتزر از رسانههای معتبر آمریکا مانند نیویورک تایمز، والستریت جورنال و واشنگتن پست گفتگو کرده است.
در این گفتگوها پنج تن از مقامهای دولتی از جمله مقامهای بلندپایه اف بی آی به صورت ناشناس نیز شرکت کردهاند. کارکنان آژانس امنیت ملی آمریکا ابتدا پذیرفتهاند در پاسخگویی به سوالات دیدهبان حقوق بشر شرکت کنند ولی بعد آن را رد کردهاند.
دیدهبان حقوق بشر میگوید آژانس امنیت ملی آمریکا میتواند اطلاعات شخصی افراد را در ابعاد غیرقابل تصور جمع کند. همزمان واشنگتن مجازاتهای افشای اسرار دولتی را سختتر کرده است. بسیاری از ترس این مجازاتها دیگر امکان پاسخ دادن به سوالات خبرنگاران را ندارند.
جاناتان لندی، خبرنگار اطلاعاتی McClatchy ، یکی از سه روزنامه بزرگ سراسری آمریکا، میگوید اوضاع هرگز به این بدی نبوده است. یکی از همکاران او به نام تام جیلتن میگوید هر قدم او توسط دولت ثبت میشود: «در این شرایط گزارش دادن درباره حکومت بسیار رعبآور است». جین مایر از New Yorker میگوید لایهای جدید از ترس بر کار ما سایه انداخته است.
تاکنون دولت باراک اوباما به اتهام «فاش» کردن اطلاعات در هشت مورد برای کارمندان دولت پرونده درست کرده است و این سه برابر دولتهای دیگر است. بیشتر بخوانید
گزارش دیدهبان حقوق بشر میگوید این پروندهها هستی افراد را به نابودی میکشاند. گزارش برای نمونه به مورد استفان کیم یکی از کارکنان سابق وزارت خارجه اشاره کرده است که به خبرنگار فاکس نیوز اطلاعاتی درباره کره شمالی داده بود. او برای آنکه دادگاهی نشود، اقرار کرد که مرتکب جرم شده و به ۱۳ ماه زندان محکوم شد.
مقررات داخلی هم کار خود را میکنند. از جمله «تست امنیتی برای پستهای دولتی» که هرکس در آن قبول نشود، دیگر شانس کار ندارد. با این مقررات خبرنگاران از دسترسی به اطلاعات محروم میمانند زیرا دائما از شمار مسئولان دولتی که حاضر باشند به پرسشهای آنها پاسخ دهند کاسته میشود.
هشدار اسنودن: دراپباکس "دشمن حریم خصوصی" شماست
ادوارد اسنودن سرویس دراپباکس را ناقض حریم خصوصی دانسته و به کاربران سراسر جهان پیشنهاد کرده برای ذخیرهسازی دادهها به سرویسهایی کوچ کنند که نمیتوانند به محتوای فایلها دسترسی داشته باشند.
ادوارد اسنودن٬ متخصص امنیت و پیمانکار پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا که افشاگریهایش درباره برنامههای عظیم جاسوسی ارتباطات دیجیتال در دموکراسیهای بزرگ جهان از جمله آمریکا و بریتانیا زلزلهای در دنیای آنلاین و آفلاین پدید آورده٬ نسبت به استفاده از سیستم ذخیرهسازی دادههای دراپباکس هشدار داد و آن را "دشمن حریم خصوصی کاربران" خواند.
اسنودن این نکات را برای نخستین بار روز پنجشنبه (۲۶ تیر٬ ۱۷ ژوئن) در مصاحبهای با روزنامه گاردین مطرح کرده است. به گفته او استفاده از سیستم ذخیرهسازی ابری دراپباکس که بیش از ۲۰۰ میلیون کاربر در سراسر جهان دارد میتواند حریم خصوصی کاربران را در معرض تهدیدات جدی قرار دهد. توصیه او به کاربران این است که از سیستمهای جایگزین و ایمنتر از جمله SpiderOak برای ذخیرهسازی دادههای شخصی خود استفاده کنند.
ادوارد اسنودن میگوید کمپانی دراپباکس از شرکای برنامه عظیم جاسوسی "پریسم" آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) است؛ یعنی در صورت لزوم اناسای میتواند به سادگی و با هماهنگی از محتوا و جزئیات دادههای ذخیرهشده کاربران در این سیستم باخبر شود.
او با اشاره به انتصاب کاندولیزا رایس٬ وزیر امور خارجه سابق آمریکا در دولت جرج بوش٬ در هیات مدیره دراپباکس گفت: «او احتمالا بیش از هر مقام دیگری (در آمریکا) با حریم خصوصی ضدیت دارد و همین نشان میدهد که دراپباکس تا چه اندازه برای حریم خصوصی کاربران خطرناک است.»
پیشنهاد کوچ به سرویسهایی با "دانش صفر" درباره محتوا
پیشنهاد ادوارد اسنودن به کاربران این است که برای ذخیرهسازی دادههای خود از سرویسهایی استفاده کنند که در اصطلاح فنی "دانش صفر" (Zero Knowledge) نامیده میشوند؛ یعنی سرویسهایی که هیچگونه دسترسی به دادههای ذخیره شده روی سرورهای خود ندارند و نمیتوانند اطلاعات مرتبط با آن را در اختیار دیگران قرار دهند. SpiderOak یکی از آن سرویسهاست.
به گفته اسنودن: «ساختار اسپایدر اوک به گونهای است که کاربران میتوانند دقیقا از امکاناتی که سرویسی نظیر دراپباکس ارائه میکند بهرهمند شوند٬ با این تفاوت که آنها هیچ دسترسیای به محتوای فایلها و دادهها ندارند.» به این ترتیب حتی اگر نهادهای امنیتی بخواهند به محتوای دادههای خصوصی کاربران دسترسی داشته باشند٬ باید به دادگاه بروند و حکم قضایی دریافت کنند و پس از طی این مراحل قانونی بتوانند کد رمزگذاری را از خود کاربر دریافت کنند.»
اسپایدر اوک که در سال ۲۰۰۶ تاسیس شده٬ عملا دسترسی به محتوای فایلهای کاربران بدون حکم قضایی را غیرممکن میسازد. مدیرعامل این کمپانی در گفتوگو با مجله «بیزنس اینسایدر» در واکنش به گفتههای اسنودن گفت: «آنچه او امروز مطرح کرده همان نکاتی است که ما در سالهای گذشته تلاش کردیم تا به کاربران بفهمانیم. ما از همان ابتدا کار را با این باور شروع کردیم که حریم خصوصی باید بخشی نهادینه شده در محصولمان باشد.»
این سرویس در حال حاضر تقریبا یک میلیون کاربر فعال دارد٬ اما به گفته ایتان اوبرمن٬ مدیرعامل اسپایدر اوک٬ از زمانی که اسنودن از برتریهای این سرویس سخن گفته مراجعه به این سرویس و ثبتنام در آن افزایشی چشمگیر داشته و به شش برابر روال معمول رسیده است.
دراپباکس هم در واکنش به اظهارات اسنودن اعلام کرده که: «تامین امینت و حریم خصوصی کاربران همواره از اولویتهای این کمپانی بوده و دراپباکس نه تنها هرگز با پریسم همکاری نکرده٬ که در برابر برنامههایی از این دست مقاومت خواهد کرد.»
به گفته مسئولان دراپباکس: «سیاستهای این کمپانی به گونهای است که به درخواست دولتها تن نخواهند داد و جزئیات درخواست دولتها را هم در "گزارش شفافیت" خود منتشر خواهند کرد.»
«دهها نفر در ادارات دولتی آلمان برای آمریکا جاسوسی میکنند»
گویا جاسوسی سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در آلمان بسیار وسیعتر از حدی است که تاکنون به نظر میرسیده است. به گزارش روزنامه آلمانی "بیلد آم زونتاگ" دهها نفر از کارمندان دولت آلمان برای آمریکا جاسوسی میکنند.
روزنامه آلمانی "بیلد آم زونتاگ" روز یکشنبه (۲۲ تیر / ۱۳ ژوئیه) نوشت مقامات سیآیای، آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) چهار وزارتخانه آلمانی را زیر نظر دارند: وزارتخانههای دفاع، اقتصاد، کشور و کمکهای عمرانی.
این روزنامه نوشته است که وزارت کمکهای عمرانی آلمان برای سیآیای مهم است، زیرا از این راه نفوذ مخفی سازمان اطلاعات برونمرزی آلمان (BND) در دیگر کشورهای جهان صورت میگیرد.
در گزارش این روزنامه همچنین آمده است که از سالها پیش جاسوسان آمریکا در این وزارت خانهها کار میکنند، اما چندی است که ارتباط آنها با مقامات آمریکایی قطع شده، زیرا چند مورد از این جاسوسیها فاش شده و نظر مقامات آلمان به این نمونهها جلب شده است.
همچنین در مقاله روزنامه آلمانی "بیلد آم زونتاگ" آمده است که آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا در نظر دارد سیستم جاسوسی خود را به پراگ و ورشو منتقل کند و از آنجا هدایت امور را به دست گیرد.
واکنش سازمان اطلاعات برونمرزی آلمان
آن گونه که روزنامه آلمانی "بیلد آم زونتاگ" به نقل از منابع اطلاعاتی آمریکا نوشته است سازمان اطلاعات برونمرزی آلمان (BND) که مرکزش در برلین است، به این اقدامات سیآیای واکنش نشان داده و مدتی است کارمندان سفارت آمریکا در آلمان را زیرنظر گرفته است.
"بیلد آم زونتاگ" نقل میکند که برای نخستین بار مقامات رسمی آمریکا نیز نسبت به جاسوسی یکی از کارمندان وزارت دفاع آمریکا برای این کشور موضعگیری کردهاند. مقامات آمریکا در این باره اعلام کردهاند که هیچ ارتباط اطلاعاتی میان آنها و این مرد وجود نداشته است.
دادستانی آلمان روز چهارشنبه (۱۸ تیر / ۹ ژوئیه) گزارش داد که یک متهم دیگر در آلمان به جرم جاسوسی برای آمریکا دستگیر شده است. این فرد در بخش نظامی فعال بوده و اطلاعاتی از وزارت دفاع آلمان را به نهادهای جاسوسی آمریکا منتقل میکرده است.
ماموران سازمان اطلاعات برونمرزی آلمان (BND) روز چهارشنبه (۲ ژوئیه /۱۱ تیرماه) نیز یک مامور ۳۱ ساله این سازمان را که در بخش ارتباطهای خارجی در شهر پولاخ آلمان فعالیت میکرد، به اتهام جاسوسی برای آمریکا بازداشت کردند.
این مامور متهم است در ازای دریافت ۲۵ هزار یورو بیش از ۲۰۰ سند محرمانه از سازمان اطلاعات برونمرزی آلمان (BND) را به یک مامور مخفی سیآیای تحویل داده است.
دولت آلمان روز پنجشنبه (۱۹ تیر / ۱۰ ژوئیه) سرانجام در رابطه با عملیات جاسوسی جدید آمریکاییها در آلمان واکنش نشان داد و نماینده ارشد سازمانهای اطلاعاتی آمریکا را از این کشور اخراج کرد.
کلمنس بینینگر، رئیس بخش کنترل پارلمانی در مجلس نمایندگان آلمان "بوندس تاگ" در این باره گفت دولت آلمان این فرد را در واکنش به عملیات جاسوسی جدید سازمانهای اطلاعاتی آمریکا از این کشور اخراج کرده است.
هشدار اتحادیه اروپا
ژان کلود یونکر، رئیس آتی کمیسیون اتحادیه اروپا، در گفتوگو با خبرنگار روزنامه آلمانی "بیلد آم زونتاگ" نگرانی عمیق خود را نسبت به جاسوسی وسیع آمریکا در آلمان اعلام کرد.
یونکر با هشدار نسبت به ادامه جو عدم اعتماد میان مقامات دوکشور گفت: «باید اکنون به دوستان آمریکایی گفت دوستان به جای شنود به حرف هم گوش میکنند.»
رئیس آتی کمیسیون اتحادیه اروپا در ادامه گفت "این فرایند نه تنها جو عدماعتماد را افزایش داده و روابط را بحرانی میکند، بلکه عدم اعتماد شهروندان را نسبت به دولتها افزایش میدهد" و این فکر افزایش مییابد که کشور کنترل بر منابع امنیتی خود را از دست داده است.
مرکل: متقاعد کردن آمریکاییها کار سادهای نیست
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، پیشتر نارضایتی خود را از برخورد دولت آمریکا نسبت به بحران جاسوسی در آلمان ابراز کرده بود. او در مصاحبه با خبرنگار شبکه دوم تلویزیون سراسری آلمان گفت رفتار آمریکا را رفتاری مناسب در سطح همکاری دوستانه نمیداند. مرکل خاطر نشان کرد که چنین روشهای ارتباطی مناسب قرن بیستویکم نیستند.
صدراعظم آلمان همچنین گفت او امیدی به بهتر شدن روابط ندارد. او گفت: «من فکر میکنم متقاعد کردن آمریکاییها برای تغییر روش خود کار سادهای نیست.» او در ادامه گفت به همین جهت باید با آرامش به آنها نشان داد که تفاوت دیدگاهها در ارتباط با چه موردهایی هستند.
خانم مرکل اما تاکید کرد که آلمان آماده است شریک خوبی برای آمریکا باشد.
فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر امور خارجه آلمان، نیز خواستار روابط نوینی میان دوکشور آمریکا و آلمان شده است. او روز یکشنبه (۲۲ تیر / ۱۳ ژوئیه) در این مورد با همتای آمریکایی خود جان کری دیدار و گفتوگو کرد.
فرانک والتر اشتاین مایر و جان کری در وین از جمله در باره برنامه اتمی ایران و معضل خاورمیانه و جنگ میان اسرائیل و فلسطینیان در نوار غزه به تبادل نظر پرداختهاند.
وزارت خارجه آلمان: اخراج مقام امنیتی آمریکا ضروری بود
وزیر خارجه آلمان میگوید واکنش دیپلماتیک به فعالیتهای اطلاعاتی علیه کشورش موجه بود. او اخراج عالیترین مقام امنیتی امریکا از آلمان را ضروری و واکنشی به «خیانت دراعتماد» خواند.
فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر خارجه آلمان از تصمیم اخراج مقام عالی "سیا" از خاک آلمان دفاع کرد و آن را موجه دانست. او تاکید کرد که دولت آلمان گامی ضروری در پاسخ به آمریکاییها به خاطر "خیانت در اعتماد" برداشته است.
وزیر خارجه آلمان گفت، همکاری دو جانبه نیاز به "اعتماد و احترام متقابل" دارد. او واکنش شدید دیپلماتیک به این موضوع را به همین دلیل، اجتناب ناپذیر خواند. شتاینمایر افزود:«ما انتظار و نیاز به مناسباتی بر مبنای اعتماد داریم.»
دولت آلمان روز پنجشنبه ۱۰ ژوئیه، در پاسخ به خبرچینی کارمندان خود به نفع سرویسهای اطلاعاتی آمریکایی، از عالیترین مقام سازمان سیا خواست هرچه زودتر این کشور را ترک کند.
ماجرا به همکاری اطلاعاتی یکی از کارکنان سرویس اطلاعات برون مرزی آلمان (BND) با دستگاههای امنیتی امریکایی و ارائه ۲۱۸ مدرک محرمانه به آنها بر میگردد.
این مامور ۳۱ ساله که گویا از اواخر سال ۲۰۱۲ با آمریکاییها همکاری اطلاعاتی میکرده، اوایل ماه ژوئیه دستگیر شده و اتهامات خود را پذیرفته است.
روز چهارشنبه ۹ ژوئیه نیز یک مورد دیگر جاسوسی به نفع آمریکا در وزارت دفاع آلمان برملا شد. سخنگوی دادستانی آلمان از تفتیش خانه این فرد خبر داد که در بخش نظامی وزارت دفاع کار میکرد.
انتقاد حزب چپ
اخراج نماینده امنیتی آمریکا مورد انتقاد اپوزیسیون آلمان قرار گرفته است. کاتیا کیپینگ، رئیس فراکسیون حزب «چپ» در مجلس آلمان، این اقدام را «لاپوشانی و بزک کردن واقعیت» دانسته است.
کیپینگ خواسته که دولت حداکثر تا آخر تعطیلات تابستانی، طرح تصویب شدهای برای مراقبت از جاسوسی آمریکاییان در آلمان ارائه دهد.
وزیر خارجه آلمان این را نیز گفته که آلمان در صدد آغازی دوباره در مناسبات با آمریکا و گفتوگو پیرامون چگونگی بهبود این رابطه است.
نزدیکترین موعد ملاقات نمایندگان دو کشور، یکشنبه ۱۳ ژوئیه خواهد بود که وزیران خارجه گروه ۱+۵ در چارچوب مذاکرات اتمی با ایران، راهی وین میشوند.
اشتاین مایر موضوع قطع همکاری آلمان با آمریکا را رد کرد و گفت میتوان در نظر گرفت که کاهش کشمکش کنونی و یافتن راهحلی دیپلماتیک، بدون مناسبات تنگاتنگ هم عملی باشد.
مقامات امریکایی هنوز در مورد اخراج مقام ارشد امنیتی خود از آلمان اظهارنظر نکردهاند. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان پیشتر گفته بود: «اگر با عقل سلیم به موضوع بنگریم، خواهیم دید که جاسوسی از دوستان و همپیمانان هدر دادن انرژی است.»
ادوارد اسنودن: داعش ساخته آمریکا، انگلیس و اسرائیل است
آژانس امنیت ملی آمریکا با همکاری آژانس امنیت انگلیس و مرکز اطلاعات و ماموریتهای ویژه موساد زمینه را برای پیدایش داعش فراهم کردند.
«ادوارد اسنودن» کارمند سابق آژانس امنیت ملی آمریکا فاش کرد که آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی گروه تروریستی داعش را به وجود آوردهاند.
به گزارش ایلنا به نقل از سومریه نیوز، اسنودن فاش کرد که آژانس امنیت ملی آمریکا با همکاری آژانس امنیت انگلیس و مرکز اطلاعات و ماموریتهای ویژه موساد زمینه را برای پیدایش داعش فراهم کردند.
بر اساس اسنادی که اسنودن فاش کرده است، سازمانهای اطلاعاتی آمریکا، انگلیس و اسرائیل برای به وجود آمدن یک گروه تروریستی که بتواند همه تندروها را از سراسر جهان در یک مکان جمع كند، همکاری کردند.
این اسناد نشان می دهد كه عملیات گردآوری تندروهای جهان در یک مکان «لانه زنبور» نام دارد.
همچنین بر اساس اسنادی که اسنودن فاش کرده است، سازمان امنیت ملی آمریکا طرح قدیمی انگلیسیها به نام لانه زنبور را برای حمایت از اسرائیل اجرایی كرده است.
بر اساس این طرح، دینی با شعارهای اسلامی و مجموعهای از احکام تند به وجود میآید که هیچ گونه اندیشه مخالف یا رقیب خود را نمیپذیرد.
انزجار وزیر دارایی آلمان از "حماقتهای" سازمان جاسوسی آمریکا
برملا شدن تلاش آمریکا برای دسترسی به اطلاعات محرمانه وزارت دفاع آلمان واکنش شدید سیاستمداران آلمانی را برانگیخته است. وزیر دفاع از پیامدهای جدی این ماجرا خبر داده و وزیر دارایی آمریکاییها را به "حماقت" متهم کرده است.
بازداشت دو فرد متهم به جاسوسی برای سازمان اطلاعات مخفی آمریکا در خاک آلمان، آنهم در کمتر از یک هفته به چالشی جدی برای روابط دو کشور تبدیل شده است. برملا شدن فعالیت جاسوسی یکی از کارمندان وزات دفاع آلمان برای دولت آمریکا، خشم سیاستمداران آلمانی را برانگیخته است.
به نقل از وزارت دفاع آلمان، کارمند این وزارتخانه با توجه به موقعیت شغلی خود به اطلاعات داخلی و محرمانه دسترسی داشته است.
مجله خبری "اشپیگل" در سایت اینترنتی خود نوشته است که فرد بازداشتشده از حدود یک سال پیش به عنوان سخنران در بخش سیاسی این وزارتخانه و در زمینه "سیاست امنیت بینالملل" فعالیت داشته است.
اتهام جاسوسی این فرد بر پایه مستندات سازمان ضدجاسوسی نظامی وابسته به ارتش آلمان مطرح شده است. این سازمان این شخص را از یک ماه پیش به دلیل ارتباطات مشکوک بیش از اندازه با کارمندان کنسولگری آمریکا زیرنظر داشته است.
به نقل از "اشپیگل آنلاین" مأموران به شواهدی دست یافتهاند که از ارائه اطلاعات توسط این فرد به کارمندان کنسولگری آمریکا خبر میدهد.
به نقل از دایره بازرسان این پرونده، یک سری از شواهد جمعآوری شده حاکی از فعالیتهای جاسوسی این فرد است.
اما تا کنون هیچ مدرک قاطعی که حکم بازداشت او را توجیه کند، در دست نیست.
به همین علت این فرد روز چهارشنبه (۹ ژوئیه/ ۱۸ تیر) پس از یک بازجویی طولانی، بازرسی منزل مسکونیاش در حومه برلین و نیز دفتر کارش در وزارت دفاع آزاد شده است.
یکی از کارمندان اداره اطلاعات مخفی آلمان نیز از یک هفته پیش به دلیل دریافت پول در ازای ارائه اطلاعات به سازمان اطلاعات مخفی آمریکا در بازداشت به سر میبرد
"به حال این همه حماقت باید گریه کرد"
ولفگانگ شویبله، وزیر دارایی آلمان، آمریکا را به "حماقت" متهم کرده است. شویبله در یک گفتگوی تلویزیونی تصریح کرد که آلمان بدون همکاری سازمان اطلاعات مخفی آمریکا قادر نخواهد بود در برابر تهدیدهای تروریستی از خود دفاع کند.
وزیر دارایی آلمان در ادامه افزود: «اما این بدان معنا نیست که آمریکاییها میتوانند آدمهای درجه سوم ما را اجیر کنند. این فقط نشانه حماقت است و به حال اینهمه حماقت فقط باید گریه کرد.» او همچنین تأکید کرد که این ماجرا برای صدر اعظم آلمان نیز هرچه باشد، "جالب" نیست.
اورسولا فون درلاین، وزیر دفاع آلمان نیز از آمریکا خواسته تا پیامدهای این ماجرا را بپذیرد. او تأکید کرد: «واشنگتن باید دوباره با ما به یک نقطه نظر مشترک برسد که نشان دهد همکاریهای مشترک ما در آینده چگونه خواهد بود.»
او تصریح کرد که اعتماد آلمان به آمریکا پس از افشاگریهای ادوارد اسنودن خدشهدار شده است.
وزیر دفاع آلمان افزود سیاستی که به روابط بلند مدت و پراطمینان علاقمند است، باید برای سازمانهای اطلاعاتی روشن کند که هر اقدام ممکن، نمیتواند از نظر سیاسی نیز قابل پذیرش باشد.
به حال به نظر میرسد ابعاد این ماجرا هنوز برای واشنگتن روشن نیست. سفر هیئتی از وزارت خارجه آلمان به واشنگتن برای گفتگو با مقامات آمریکایی در مورد فعالیتهای جاسوسی این کشور در خاک آلمان نیز موفقیت قابل ذکری نداشته است.
روبرت روتگن، مدیر این هیئت پس از گفتگو با مقامات آمریکایی در واشنگتن، اذعان کرد که هیچ نشانی مبنی بر اینکه موضع آمریکاییها در مدت زمانی قابل پیشبینی تغییر خواهد کرد، دیده نمیشود.
او از بیاطلاعی سیاستمداران آمریکایی از ابعاد این ماجرا ابراز تعجب کرد و افزود خسارات ناشی از این فعالیتهای جاسوسی نه در رسانههای آمریکایی مطرح است و نه سیاستمداران این کشور از آن خبر دارند.
بر اساس نظرسنجی اشپیگل که قبل از رسوایی جدید آمریکا صورت گرفت:
اكثر شهروندان آلمانی خواستار استقلال بیشتر كشورشان از آمریكا هستند
این نظرسنجی که توسط موسسه تحقیقاتی «تیاناس» و به سفارش اشپیگل انجام شده، حاکی از آن است که ۵۷ درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی خواستار استقلال بیشتر آلمان از آمریکا هستند.
بر اساس نظرسنجی جدید هفتهنامه «اشپیگل» اعتماد آلمانیها به آمریکا کاهش یافته و خواستار فاصله گرفتن هر چه بیشتر از این کشور هستند.
به گزارش ایلنا به نقل از رویترز، این نظرسنجی که توسط موسسه تحقیقاتی «تیاناس» و به سفارش اشپیگل انجام شده، حاکی از آن است که ۵۷ درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی خواستار استقلال بیشتر آلمان از آمریکا هستند.
۶۹ درصد شرکتکنندگان نیز اعلام کردهاند اعتمادشان به آمریکا به عنوان متحد آلمان کاهش یافته است. ۵۰ درصد این افراد نیز خواستار استقلال عملکرد آلمان از روسیه شده و ۴۰ درصد نیز بر این باورند که آلمان باید با روسیه همکاری قویتری داشته باشد.
این نظرسنجی در حالی صورت گرفت که جاسوسیهای آمریکا از آلمان باعث خشم مقامها و مردم این کشور شده است.
وزارت خارجه آلمان با احضار سفیر آمریکا در برلین، از وی خواسته است در رابطه با جاسوسی یکی از شهروندان آلمان برای دولت آمریکا توضیح دهد.
یکی از ماموران اطلاعاتی آلمان چهارشنبه گذشته به اتهام جاسوسی برای دولت آمریکا بازداشت شده است.
متهم مردی ۳۱ ساله با نام «اشتفان اشتاین لاین» است که کارمند سازمان اطلاعاتی برون مرزی آلمان بوده است.
براساس گزارشها، وی در تلاش بوده تا اطلاعات مربوط به کمیته ویژه پارلمان آلمان را به آمریکا بدهد.
این کمیته مسئول تحقیق روی موضوع شنودهای تلفنی سازمان امنیت ملی آمریکا از برخی از مقامهای بلندپایه از جمله «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان بوده است. موضوعی که سال گذشته توسط «ادوارد اسنودن» پیمانکار پیشین این سازمان افشا شد.
بازداشت یک جاسوس دیگر آمریکا در آلمان
سخنگوی دادستانی آلمان گزارش داد که ماموران پلیس این کشور صبح روز چهارشنبه خانه مرد دیگری را در برلین تفتیش کردند که گفته میشود در آلمان برای نهادهای آمریکایی جاسوسی میکرده است. اسنادی در خانه این مرد ضبط شده است.
سخنگوی دادستانی آلمان روز چهارشنبه (۱۸ تیر / ۹ ژوئیه) گزارش داد که هدف ماموران پلیس از تفتیش خانه این متهم که گفته میشود در آلمان برای نهادهای آمریکایی جاسوسی میکرده، تنها به دست آوردن مدارک بوده و دادستانی هنوز در این ارتباط فرمان بازداشت افراد دیگری را صادر نکرده است.
دادستانی آلمان همچنین اعلام کرد که بازجویی از این فرد روز چهارشنبه آغاز شده است. گفته میشود این فرد در بخش نظامی فعال بوده و اطلاعاتی در این زمینه را به نهادهای جاسوسی آمریکا منتقل میکرده است.
مقامات آلمانی اعلام کردهاند که گرچه مورد جاسوسی اخیر در ارتباط با موضوع جاسوسی پیشین نبوده، اما بسیار مهمتر از مورد جاسوسیای است که هفته گذشته برملا شد.
ماموران سازمان اطلاعات برونمرزی آلمان (BND) روز چهارشنبه گذشته (۲ ژوئیه /۱۱ تیرماه) یک مامور ۳۱ ساله را که در بخش ارتباطهای خارجی این سازمان در شهر پولاخ آلمان فعالیت میکرد، به اتهام جاسوسی برای آمریکا بازداشت کردند.
این مامور که اکنون زندانی است، متهم است در ازای دریافت ۲۵ هزار یورو بیش از ۲۰۰ سند محرمانه از سازمان اطلاعات برونمرزی آلمان (BND) بیرون کشیده، بر روی فلشمموری (USB) ذخیره کرده و به یک مامور مخفی آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) تحویل داده است.
بنابر گزارشها اسناد ذخیره شده توسط این مامور، موضوعهای مختلفی را شامل میشدهاند؛ اسنادی از جمله در مورد کمیته تحقیق پارلمان آلمان درباره فعالیتهای جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا در آلمان و شنود مکالمات تلفنی شهروندان و سیاستمداران این کشور.
گفته میشود این مامور سازمان اطلاعات برونمرزی آلمان دوسال پیش از مقامات آمریکایی خواسته بود برایشان در نهادهای امنیتی آلمان جاسوسی کند. او هفته گذشته پس از ساعتها بازجویی به جاسوسی برای آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) اعتراف کرد.
فعالیت جاسوسان آمریکایی در آلمان
به گزارش هفته نامه آلمانی "اشپیگل" در سطح آلمان بیش از ۲۰۰ مأمور مخفی و اطلاعاتی آمریکا به صورت رسمی در پوشش دیپلمات فعالیت دارند.
در یک گزارش محرمانهی آژانس امنیت ملی آمریکا (ان.اس.ای) آمده است که اطلاعاتی که این ماموران مخفی در سطح آلمان جمعآوری کردهاند کمک زیادی به "جنگ علیه ترور" و موفقیت در اجرای سیاست ایالات متحده در آفریقا کرده و باعث "دستگیری یا کشته شدن بیش از ۴۰ نفر" شده است.
آژانس امنیت ملی آمریکا در این سند گزارش میدهد که رهبری این سازمان اطلاعاتی مخفی در سال ۲۰۰۳ تصمیم گرفته بر شمار پرسنل خود در آلمان بیافزاید.
کوشش آمریکا در کاهش تنش با آلمان
پس از فراخوانده شدن سفیر آمریکا به وزارت امور خارجه آلمان، مقامات این کشور میکوشند تا حد ممکن از بروز تنش میان دوکشور بکاهند.
جاشوا ارنست، سخنگوی کاخ سفید آمریکا، با ستودن روابط پرارزش آمریکا و آلمان تاکید کرد که کشورش برای "حل مناسب این موضوع" با مقامات آلمان همکاری خواهد کرد. سخنگوی کاخ سفید اما اشارهای نکرد که آیا موضوع جاسوسی کارمند سازمان اطلاعات برونمرزی آلمان (BND) برای آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) واقعیت دارد یا نه.
بحران جاسوسی میتواند روابط دو کشور آلمان و آمریکا را تیرهتر کند. روابط دو کشور پیشتر در پی افشاگریهای ادوارد اسنودن، همکار پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا (ان.اس.ای) در ارتباط با جاسوسی گسترده آژانس از شهروندان آلمان و شنود مکالمات تلفن همراه آنگلا مرکل لطمه دیده بود.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، روز دوشنبه (۱۶ تیر / ۷ ژوئیه) در یک کنفرانس مطبوعاتی در پکن با نگرانی از جاسوسی آمریکائیان در آلمان گفت این موضوع در تضادی آشکار است با همکاری آمیخته به اعتماد میان دو کشور.
خانم مرکل در ادامه گفت در صورت صحت جاسوسی، اعتماد میان دوکشور به طور جدی خدشه دار خواهد شد.
خبر جنجالبرانگیز جاسوسی یک مأمور اطلاعاتی آلمان برای آمریکا
خشم از فعالیت یک جاسوس آمریکا در دستگاه اطلاعاتی آلمان رو به تشدید است. گفته میشود سازمان سیا آمر این جاسوسی بوده است. این فرد حاضر بوده اسناد محرمانه را در اختیار سازمان اطلاعاتی روسیه نیز قرار دهد. برخلاف برداشت اولیه، به نظر میآید که فعالیت یک جاسوس آمریکا در "سرویس اطلاعاتی آلمان" (BND) حوزهی محدودی داشته است.
پیشتر گفته میشد که آمریکا علیه کمیسیون تحقیق پارلمان آلمان درباره فعالیتهای "آژانس امنیت ملی آمریکا" (NSA) دست به جاسوسی زده است؛ ولی پاتریک زنسبورگ، رئیس کمیسیون، این ادعا را رد کرد.
پس از افشاگریهای ادوارد اسنودن، همکار پیشین سازمان اطلاعاتی "آژانس امنیت ملی آمریکا"،
از جمله در مورد فعالیتهای این آژانس در آلمان و شنود تلفن همراه صدراعظم این کشور، در مجلس نمایندگان آلمان (بوندستاگ) کمیسیون تحقیق ویژه جاسوسیهای گستردهی این سازمان اطلاعاتی آمریکا شروع به کار کرد. تحقیقات این کمیسیون همچنان ادامه دارد.
علاوه بر این، "سازمان اطلاعاتی آلمان" روز شنبه ۵ ژوئن (۱۴ تیر) اعلام کرد که این فرد فقط یک پرسنل کمکی در دایرهی "حوزه عملیات برونمرزی" بوده است و نه جاسوس یک سازمان اطلاعاتی خارجی.
با این حال یکی از مقامهای عالیرتبهی سازمان اطلاعاتی آلمان تأیید کرد که یک مأمور اطلاعاتی این سازمان به طور غیرقانونی برای یکی از سرویسهای مخفی آمریکا فعالیت داشته است.
نشریه "فرانکفورتر الگماینه ام زونتاگ" به نقل از این مقامعالیرتبه نوشت: «تمام شواهد مؤید آن است که این فرد برای آمریکاییها کار میکرده است.»
"سازمان سیا بهطور هدفمند آمر این نفوذی بوده است"
بر اساس اطلاعاتی که به دست نشریه آلمانی "بیلد ام زونتاگ" رسیده، این همکار سازمان اطلاعاتی آلمان برای سازمان مخفی آمریکا "سیا" کار میکرده است.
نشریه آلمانی میافزاید که این فرد در همین چند روز پیش (اول ژوئیه/۱۰ تیر) اسناد محرمانهای در ارتباط با کمیسیون تحقیق ویژهی فعالیت آژانس امنیت ملی آمریکا در بوندستاگ آلمان را به دست آمریکاییها رسانده است.
به گفتهی این نشریه، سرویسهای اطلاعاتی آلمانی اطمینان دارند که سازمان سیا در این کار دست داشته است.
این فرد مظنون به فعالیتهای جاسوسی دوجانبه گفته است که هفتهای یک بار اسناد سری را برای آمریکاییها ارسال میکرده است.
در گزارش "بیلد ام زونتاگ" آمده است که سرویسهای آمریکایی از قرار معلوم فعالیت مأمور خود را بسیار دقیق هدایت میکردهاند. آخرین مأموریت او در این بوده که اطلاعاتی از درون کمیسیون تحقیق بوندستاگ آلمان ویژه آژانس امنیت ملی آمریکا را جمعآوری کند و برای آمر آمریکایی خود بفرستد.
گفته میشود، از میان در مجموع ۲۱۸ سندی که ارسال شده، دو مورد آخر در ارتباط با فعالیت کمیسیون تحقیق پارلمان آلمان بوده است.
بر اساس اطلاعات این نشریه، دولت آلمان در این وضعیت خواستار تغییر مأموران اطلاعاتی حاضر در سفارت آمریکا در برلین شده است. احتمال داده میشود که دولت آلمان خواستار تغییر سفیر آمریکا نیز بشود.
دادستانی فدرال آلمان این همکار ۳۱ سالهی "سازمان اطلاعاتی آلمان" را روز چهارشنبهی گذشته (۲ ژوئیه/ ۱۱ تیر) بازداشت کرد.
دایرهی ضد جاسوسی مستقر در "اداره فدرال برای حفاظت از قانون اساسی" آلمان رد پای این فرد نفوذی را در ماه مه یافته بود. این فرد در ۲۸ ماه مه با ارسال ایمیلی به سرکنسولگری روسیه، ابراز آمادگی کرده بود که خدمات خود را در اختیار سرویس مخفی روسیه نیز بگذارد.
این فرد برای اثبات ارزش خود، سه سند طبقهبندی شده را ضمیمه کرده بوده که دو تای آنها در ارتباط با کمیسیون تحقیق بوندستاگ آلمان بوده است. این ایمیل به دست سازمان امنیت داخلی آلمان افتاده بود.
بیشتر بخوانید: «روسها در آلمان فعالانه جاسوسی میکنند»
با این حال سرویس اطلاعات برونمرزی آلمان (BND) در مورد پیامدهای فعالیت این فرد نفوذی با خویشتنداری برخورد کرده است. این سازمان فقط اعلام کرده که در مورد تأثیر این رویداد بر همکاریهای آتی اطلاعاتی میان آلمان و آمریکا نباید شتابزده عمل کرد.
رئیسجمهور آلمان: دیگر بس است!
دولت آمریکا تاکنون نخواسته در این ارتباط واکنشی نشان دهد. با این حال به نظر میرسد که این رویداد در واشنگتن هم به نگرانیهایی دامن زده است.
"نیویورک تایمز" مینویسد، بنا بر ارزیابی یک نماینده دولت آمریکا، برملا شدن فعالیت حدودا دو سالهی این همکار سرویس اطلاعاتی آلمان با سرویسهای آمریکایی، میتواند تمام تلاشهایی که برای بهبود مناسبات صورت گرفته بود را بار دیگر نابود کند.
سیاستمداران همهی احزاب سیاسی آلمان خواستار روشنگری در این رابطه شده و نسبت به پیامدهای منفی آن برای مناسبات فراآتلانتیک هشدار دادهاند.
از نظر رئیسجمهور آلمان، این مسئله برای مناسبات میان آلمان و آمریکا خطرناک است.
یوآخیم گاوک در گفتوگو با شبکه دو تلویزیون آلمان گفت، در صورتی که مسجل شود همکاری از سرویس اطلاعاتی آلمان برای آژانس امنیت ملی آمریکا جاسوسی میکرده، آنگاه باید این کار را بازی با دوستان و همپیمانان نزدیک تعبیر کرد.
رئیسجمهور آلمان افزود: «در چنین وضعیتی واقعا باید گفت: دیگر بس است.»
احضار سفیر آمریکا در برلین در پی بازداشت فرد مظنون به جاسوسی دوجانبه
دولت آلمان، سفیر آمریکا در برلین را پس از بازداشت مردی به اتهامی جاسوسی دو جانبه برای آمریکا احضار کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، جان.بی امرسون، سفیر آمریکا طبق بیانیه وزارت امور خارجه آلمان، در رابطه با تحقیقات دادستان فدرال احضار شده است.
در این بیانیه آمده است: از نماینده آمریکا درخواست شده است تا برای روشن شدن پرونده همکاری کند.
دادستانهای فدرال آلمان اعلام کردند که مرد آلمالی 31 سالهای روز چهارشنبه به اتهام جاسوسی برای آمریکا بازداشت شده است که کارمند آژانس اطلاعات آلمان (BND) است.
اشتفان زایبرت، سخنگوی دولت آلمان در جمع خبرنگاران گفت: آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در جریان بازداشت این فرد قرار گرفته است. با این حال سخنگوی مرکل درباره گزارش مجله اشپیگل و روزنامه زوددویچه تسایتونگ، مبنی بر اینکه این فرد کارمند آژانس اطلاعات آمریکاست، اظهار نظر نکرد.
این نشریهها که منابع گزارش خود را معرفی نکردند، اعلام کردند که این مرد به دادن اطلاعات از کمیته پارلمانی آلمان متهم است که مسوول بررسی فعالیتهای آمریکا و سایر آژانسهای اطلاعاتی در آلمان است.
طبق این گزارش وی مدعی شده است که از سال 2012 با سازمانهای اطلاعاتی آمریکا همکاری داشته است.
اشتفان زایبرت همچنین گفت که این هیات پارلمانی از بازداشت فرد مظنون مطلع شدهاند. بازداشت این فرد مظنون به جاسوسی در حالی فاش شده است که پیشتر جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) از شهروندان آلمانی و همچنین تلفن همراه مرکل موجب تیرگی روابط برلین-واشنگتن شده بود.
بررسی اطلاعات این افشاگری پس از انتشار دادههای ادوارد اسنودن، کارمند سابق ان.اس.ای انجام شد و مارتینا رنر، عضو حزب اپوزیسیون چپگرا در این هیات پارلمانی میگوید که این پرونده نشان میدهد که آژانسهای اطلاعاتی آمریکا هر فردی را که اطلاعات اسنودن را به دقت بررسی کند، تحت نظر قرار میدهند.
سایت رادیو آلمان در این باره می نویسد:
در پی بازداشت یک عضو سرویس اطلاعاتی آلمان که برای ایالات متحده آمریکا جاسوسی میکرد، سفیر آمریکا در برلین به وزارت امور خارجه آلمان فراخوانده شد. برلین خواستار توضیحات هرچه سریعتر واشنگتن درباره این ماجرا شده است.
ساعاتی پس از انتشار خبر بازداشت یک مامور سرویس اطلاعاتی آلمان به اتهام خبرچینی برای آژانس امنیت ملی آمریکا، "جان ب. امرسون"، سفیر آمریکا در برلین شامگاه روز جمعه (۴ ژوئیه / ۱۳ تیرماه) برای گفتگو درباره این ماجرا به وزارت امور خارجه آلمان فراخوانده شد. برلین خواستار توضیح سریع واشنگتن در این باره شده است.
بنابر گزارشها یک مامور ۳۱ ساله سرویس اطلاعاتی آلمان روز چهارشنبه (۲ ژوئیه /۱۱ تیرماه) به اتهام جاسوسی بازداشت شد. این مامور متهم است در طول یک سال گذشته بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ سند محرمانه از سیستم مرکزی سرویس اطلاعاتی آلمان بیرون کشیده و بر روی فلشمموری (USB) ذخیره کرده است.
اسناد ذخیره شده توسط این مامور، موضوعهای مختلفی را شامل میشد؛ از جمله اسناد مربوط به کمیته تحقیق پارلمان آلمان درباره فعالیتهای جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا در آلمان و شنود مکالمات تلفنی شهروندان و سیاستمداران این کشور.
گفته میشود فرد بازداشتشده بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ اطلاعاتی را به یک مامور مخفی سازمان اطلاعاتی آمریکا فروخته و در ازای آن ده هزار یورو پول دریافت کرده است.
دعوت سفیر به گفتوگو، نه احضار
دولت آلمان روز پنجشنبه (۳ ژوئیه / ۱۲ تیرماه) در جریان فعالیت این جاسوس دوجانبه قرار گرفته است. در بحثهای داخلی دولت آلمان از "ابعاد جدید فعالیتهای جاسوسی سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در آلمان" صحبت میشود. اگر این اتهامها ثابت شود، اثرات آن بر مناسبات آلمان و آمریکا اجتنابناپذیر خواهد بود.
بنابر عرف دیپلماتیک، "دعوت از سفیر برای یک گفتوگو" کمی ملایمتر از "احضار سفیر" است. با وجود این، همزمانی فراخوانی سفیر آمریکا در برلین به وزارت خارجه آلمان با روز استقلال آمریکا (۴ ژوئیه)، برای واشنگتن حامل این پیام روشن است که برلین این حادثه را بسیار جدی گرفته است.
دولت آمریکا تا کنون درباره این حادثه و اتهامهای سنگین مطرح شده علیه سازمانهای اطلاعاتی آن کشور واکنش رسمی نشان نداده است.
واکنش نمایندگان پارلمان آلمان
"توماس اوپرمن"، رئیس فراکسیون سوسیالدموکراتها در پارلمان آلمان گفته است، اگر اتهامهای جاسوسی مطرح شده تایید شوند، در آن صورت آنچه انجام شده ضربهای بیسابقه به آزادیهای پارلمانی ما خواهد بود. این نماینده پارلمان آلمان افزود، هیچ توجیهی بر این امر وجود ندارد که یک قدرت یا کشوری، یک مامور امنیتی را برای جاسوسی از پارلمان به خدمت بگیرد.
"کاترین گورینگ-اکارد"، رهبر فراکسیون سبزها در پارلمان آلمان نیز گفت، همه همکاریهای مقامهای امنیتی آلمان با نهادهای امنیتی کشورهای دوست باید مورد بازبینی قرار گیرند. خانم اکارد افزود، اگر اتهام فعالیت جاسوسی علیه کمیته تحقیق پارلمان آلمان تایید شود، این امر شکست بزرگی برای سازمان اطلاعاتی و دولت آلمان خواهد بود.
روز جمعه ساعاتی پس از انتشار خبر بازداشت یک مامور سازمان اطلاعاتی آلمان به اتهام جاسوسی برای آمریکا، اشتفان زایبرت، سخنگوی آنگلا مرکل صدراعظم آلمان نیز اعلام کرد که دولت آلمان این حادثه را "بسیار جدی" تلقی میکند و پس از پایان تحقیقات و در صورت تایید اتهامها، اقدامهای لازم را به عمل خواهد آورد.
سفیر ایالات متحده به دلیل جاسوسی سازمان های اطلاعاتی آمریکایی به وزارت امور خارجه هند احضار شد.
وزارت امور خارجه هند سفیر ایالات متحده را به دلیل اطلاعات به وجود آماده در مورد جاسوسی سازمان های اطلاعاتی آمریکا از رهبران برجسته سیاسی هند احضار کرد.
روز چهارشنبه خبرگزاری "فرانس پرس" با استناد به یک منبع در وزارت امور خارجه هند این مطلب را گزارش داد.
این منبع به آژانس گفت: "ما اعلام کردیم که منتظر واکنش و اطمینانی هستیم که این اتفاق دیگر نیفتد".
به گزارش خبرگزاری "فرانس پرس"، هند سومین بار از ایالات متحده خواستار توضیحات در مورد جاسوسی شده است. روز دوشنبه روزنامه "واشنگتن پست" اسناد دریافت شده از ادوارد اسنودن، عامل سابق سازمان سیا منتشر کرد که بر طبق آن دادگاه ایالات متحده در سال 2010 به آژانس امنیت ملی اجازه داد که از اعضای احزاب سیاسی و سازمان های مختلف در سراسر جهان، از جمله از حزب مردم هند جاسوسی کند.
ویکی لیکس: پوروشنکو برای سال ها جاسوس آمریکا بوده است
سایت افشاگر ویکی لیکس اعلام کرد رئیس جمهوری اوکراین از سال ها پیش رابطه بسیار نزدیکی با واشنگتن داشته و اخبار تحولات این کشور را در اختیار سفارت آمریکا قرار می داده است.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سایت اخبار اقتصادی آلمان، "پترو پوروشنکو" رئیس جمهوری کنونی اوکراین از سال 2006 مناسبات نزدیکی با سفارت آمریکا در کی یف داشته است. بر اساس سند منتشر شده توسط سایت ویکی لیکس پروشنکو به ویژه در تحولات اخیر اوکراین اخبار وقایع را در اختیار سفارت آمریکا قرار داده است به گونه ای که کارکنان سفارت از اخبار وی با اطمینان استفاده
می کردند.
بر این اساس پوروشنکو از جمله افرادی بود که مورد حمایت دولت آمریکا قرار داشت زیرا از نفوذ بالایی در صنایع مختلف اوکراین دارد. وزارت خارجه آمریکا همچنین از نفوذ بالای پوروشنکو در سیستم بانکی اوکراین استفاده کرده به گونه ای که وی سال ها به عنوان ناظر آمریکایی ها را از فعالیت های بانک مرکزی اوکراین مطلع کرده است.
از دیگر امتیازهایی که پوروشنکو برای آمریکایی ها داشته آشنایی وی به زبان انگلیسی است.
بر اساس سند موثق سفارت آمریکا در کی یف مربوط به 29 آوریل 2006 پوروشنکو در یکی از دیدارهای خود گفته است از نفوذ خود در دادستانی کل اوکراین استفاده کرده تا فشار ها به "اولکساندر تورچینوف" از سیاستمداران نزدیک به "یولیا تیموشنکو" را افزایش دهد، اما موفق نشده است.
وی همچنین در دیدارهای مختلف با دیپلمات های آمریکایی تیموشنکو را فردی غیرقابل اعتماد، بی صداقت و بدون پایبندی به اخلاق معرفی کرده است. پوروشنکو همچنین طی سال های اخیر روابط خود را با سفارت آمریکا در کی یف نزدیکتر کرده است.
در سند دیگر سفارت آمریکا که مربوط به نهم اکتبر 2009 است پوروشنکو یک تاجر ثروتمند با ارتباطات وسیع سیاسی معرفی شده که می تواند موجب تقویت مناسبات کی یف با اروپا شده و عمل گرایانه با روسیه وارد ارتباط شود.
کشورها در جستجوی چاره جهت دفع شنود سراسری آمریکا
سرویس های ویژه آمریکا دارند تلفن «ویتالی چورکین» نماینده دایمی روسیه در سازمان ملل متحد شنود میکنند. این دیپلمات اظهار کرد: « به این خاطر لازم است همه مکالمات محرمانه را در اتاقهای ویژه نمایندگی روسیه انجام دهیم».
در ژوئن 2013 «ادوارد اسنودن» مامور سابق آژانس امنیت ملی آمریکا به رسانهها دادهها در باره پیگرد افراد در سراسر جهان از طرف این آژانس را تحویل کرد و از این اطلاعات پیدا است که سرویس های ویژه آمریکا دایما تروریست ها و جنایتکاران بالقوه و حتی سارن کشور های متفاوت را شنود میکنند.
در ماه ژوئن صدارت شورای امنیت سازمان ملل متحد به روسیه تعلق گرفت و «ویتالی چورکین» دیپلمات روس حالا دو مقام دارد – یکی نماینده دایمی روسیه در سازمان ملل و دیگری صدر شورای امنیت آن سازمان. چورکین در سمت اخیر تأمین حریم زندگی شخصی و مکالمات کاری را ندارد- سرویس های ویژه آمریکا این صحبتها را استراق سمع می کنند. ولی برای چورکین این واقعیت امری است که سالها به آن مانوس شده است. او گفت:
برای من این امر جزء بدیهیات است و در من اصلاً تأثیری نمی گذارد. من اطمینان کامل دارم که موبایل من شنود میشود و این را در نظر دارم. در ساختمان نمایندگی ما یک اتاق ویژه هست و من میتوانم در آن به صحبتهای محرمانه با همتایان بپردازم در هر جای دیگر همیشه بیاد دارم که من زیر نظر قرار دارم.
ولی هر چند که اینگونه وضعیت برای نماینده کشوری که سالهای زیاد در حال «جنگ سرد» با آمریکا بود، معمول و قابل پیشبینی بود، این اطلاع برای متحدان غربی آمریکا یک خبر غیر مترقبه ناگواری از آب در آمد. یک سال پیش ادوارد اسنودن کارمند سابق سرویس ویژه آمریکا دادهها در باره برنامههای شنود افراد در سراسر دنیا از طرف آژانس امنیت ملی آمریکا را بر ملا کرد. مطلب سر سرقت مکالمات تلفنی و ایمیلهای نه تنها جنایتکاران بالقوه بلکه مطلب سر شنود سران کشور ها بود. پاریس و برلین از واشنگتن توضیحات خواستند. چهارشنبه گذشته دادستان کل آلمان اعلام کرد که در مورد پرونده شنود تلفن آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان رسیدگی مقدماتی بر پا می شود. آمریکا در جواب قفط با تأسف گفته است که معلومات اسنودن روابط با متحدان را تیره می کند. در عین حال واشنگتن از بستن قرارداد ممنوعیت جاسوسی میان آمریکا و آلمان خودداری کرد و از نشان دادن پرونده آژانس امنیت ملی حاوی اطلاعات خصوصی در باره صدر اعظم از جمله محتوای مکالمات تلفنی ضبط شده به خود او سرپیچی کرد.
جمع آوری دادهها و اطلاعات محرمانه – برگه برنده آمریکا است و از این رو توقع از اینکه آمریکا پشیمان شده و برنامه شنود در خارج از کشور را ببندد ساده لوحی است. «ایگور نژدانوف» رئیس اداره جنگهای خبری در آزمایشگاه طرح های آینده دار که این عقیده را دارد گفت:
آمریکا سعی دارد همه گونه جریانات خبری را زیر نظر خود قرار دهد و کنترل کردن همه چیز برایش ایدهآل است. این کار به زحمت قابل دسترسی است و صرف وسایل و ذخایر هنگفتی میطلبد ولی با این همه قابل اجرا می باشد. همه چیز از سامانه «اشلون» شروع شد و بعد «پریسم» آمد که اسنودن در باره آن تعریف کرد. آنها عناصر یک سیستم بزرگی هستند که هدفش جمع آوری اطلاعات جهانشمول به نفع آمریکا است و شامل جاسوسی صنعتی هم می باشد. حقایقی کشف شد در این باره که اطلاعات بازرگانی از جمله اسناد متعلق به متحدین به ساختار های تجاری آمریکا تحویل میشد و آنها از مزایا و برتری چشمگیر بر خوردار می شدند.
گروه کاری وابسته به دفتر ریاست جمهوری روسیه برای امن نگه داشتن اتباع روسیه از پیگرد همگانی لا اقل در اینترنت بسته ای از اقدام ها را طرح ریزی کرد. از جمله مقرر میشود که ممکن نخواهد بود که سرور های دومن های «آر یو» و «آر اف» در خارج از حدود روسیه مستقر شوند. همچنین در روسیه ممنوعیت پیوستن شبکههای منطقه ای و محلی دادهها به شبکههای خارجی اینترنت وضع خواهد شد.
اقدام های مشابه در دیگر کشورها نیز طراحی و اعمال می شوند. چندی پیش شرکت های دولتی چین از خدمات شرکت های کلانی مانند آی بی ام، اوراکل و سیسکو به نفع فناوری های چینی صرف نظر کردند زیرا شرکت های آمریکایی از اعمال جاسوسی دولت آمریکا حمایت کرده و خودشان امنیت سایبری چین را به خطر می اندازند.
ناخشنودی آمریکا از تحقیق درباره شنود تلفن صدراعظم آلمان
دادستان کل آلمان در نظر دارد درباره چگونگی شنود تلفن آنگلا مرکل توسط سازمانهای اطلاعاتی آمریکا تحقیق کند. واشنگتن از این تصمیم ناخشنود است و خواستار آن است که این موضوع از کانالهای دیپلماتیک پیگیری شود.
دولت آمریکا از تصمیم دادستان کل آلمان برای انجام تحقیقات قضایی درباره شنود احتمالی تلفن همراه آنگلا مرکل، صدرآعظم آلمان، توسط سازمانهای اطلاعاتی آمریکا ابراز نارضایتی کرد.
"هارالد رانگه" دادستان کل آلمان روز چهارشنبه (۴ ژوئن/ ۱۴ خرداد) اعلام کرد که در نظر دارد، درباره چگونگی و علت شنود تلفن همراه آنگلا مرکل تحقیقات قضایی رسمی انجام دهد. به گفته رانگه، اتهامهای اولیهای که در این زمینه دادستانی آلمان پیگیر آن است، فعالیتهای جاسوسی است.
در واکنش به تصمیم دادستان کل آلمان، وزارت امور خارجه آمریکا شامگاه چهارشنبه در واشینگتن گفت، مناسبترین راه برای پیگیری این موضوع "کانالهای دپیلماتیک" است.
وزارت خارجه آمریکا گفت، باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا یک ماه پیش، هنگام دیدار خانم مرکل از واشینگتن درباره نگرانیهای آلمانها در اینباره با ایشان صحبت کرده است.
مرکل بازجویی نخواهد شد
تحقیقات دادستانی آلمان درباره شنود تلفن همراه خانم مرکل قبل از هر چیز با بازجویی از شاهدان آغاز خواهد شد. اما به گفته دادستان کل آلمان، این بازجوییها شامل خود آنگلا مرکل نخواهد شد. رانگه افزود، یکی از افراد مهم در جریان این تحقیقات قضایی، ادوارد اسنودن، کارمند سابق آژانس امنیت ملی آمریکاست.
علاوهبراین به گفته هارالد رانگه، مقامهای دادستانی درصدد جمعآوری اسنادی هستند که بنا بر اظهارات اسنودن در رسانههای مختلف موجود هستند. دادستان آلمان افزود، با رسانههایی که ادعا میکنند اسنادی در این ارتباط در اختیار دارند تماس گرفته خواهد شد.
دادستان کل آلمان گفت، اگر یافتههای جدیدی درباره شنود تلفن صدرآعظم آلمان بهدست بیاید، او این حق را برای خود محفوظ میداند که به دلیل کنترل مکالمات دیگران، دست به تحقیقات قضایی بزند.
شنود مکالمات تلفنی و دیگر دادههای شهروندان کشورهای خارجی توسط سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در ژوئن سال ۲۰۱۳ میلادی توسط ادوارد اسنودن، کارمند پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا افشا شد. اسنودن هماکنون در مسکو بهسر میبرد.
شنود مکالمات تلفنی خانم مرکل از جملهی این افشاگریها بود. طبق این افشاگریها تلفن همراه صدراعظم آلمان از سال ۲۰۰۲ شنود میشده است.
علاوه بر صدراعظم آلمان، بنابر نوشته روزنامه انگلیسی "گاردین"، تلفنهای دستکم ۳۵ تن از رهبران جهان از سوی آمریکا شنود شده است.
یکی از پیامدهای جنجال شنود گسترده مکالمات شهروندان آلمانی توسط سازمانهای اطلاعاتی آمریکا، تشکیل واحد جدید "تحقیقات جاسوسی سایبری" در دادستانی کل آلمان، واقع در شهر کارلسروهه است.
تازه ترین تاثیرات اقدامات اسنودن: اینترنت را ریست کنید
نهادهای بین المللی همچون ˈعفو بین المللˈ و ˈصلح سبزˈ در سالروز افشاگری های ˈادوارد اسنودنˈ پیمانکار سابق ˈآژانس امنیت ملیˈ آمریکا (NSA) درباره جاسوسی های این کشور، مردم جهان را به شرکت در یک برنامه اعتراضی و مطالبه اینترنت امن و آزاد فرا خواندند.
به گزارش روزسه شنبه شبکه خبری روسیˈراشاتودیˈ، نهادهای بین المللی قرار است پنجم ژوئن (15خرداد) در اعتراض به جاسوسی دولت آمریکا از فعالیت های اینترنتی و ارتباطاتی افراد، کمپینی را تحت عنوان ˈاینترنت را ریست کنیدˈ Reset The NEt به اجرا در آورند.
بنابراین گزارش، تاکنون بیش از200 پایگاه اینترنتی به این کمپین پیوسته اند و از تمامی فعالان اینترنتی اعم از کاربران و دیگران خواسته اند که پنجم ژوئن از نرم افزاری موسوم به ˈپایداری در برابر NSAˈ به عنوان ابزاری برای محافظت جهانی در برابر جاسوسی های دولتی آمریکا استفاده کنند.
منینگ، خبررسان "ویکی لیکس" را برای درمان اختلالات روانی به زندان دیگری می برند.
خبرگزاری «ریا نووستی»/ وزارت دفاع آمریکا با انتقال "بردلی منینگ" خبررسان سایت جنجالی "ویکی لیکس" از زندان نظامی به زندان معمولی برای درمان اختلالات روانی جنسی موافقت کرد. این مطلب را خبرگزاری"آسوشیتدپرس" با استناد به منابعی در وزارت دفاع آمریکا گزارش داده است.
به گزارش این منابع "چاک هیگل" وزیر دفاع آمریکا دستور انتقال بردلی منینگ از زندان نظامی به زندان معمولی برای معالجه را صادر کرده است. این سرجوخه سابق ارتش آمریکا که در حال گذراندن دوره محکومیت 35 ساله خود بخاطر افشای صد ها هزار سند محرمانه است، دچار اختلالات روانی بوده و فکر
می کند نه مرد بلکه زن است.
یادآور می شود دادگاه نظامی شهر فورت لند ایالت مریلند آمریکا در اواخر اوت سال گذشته سرجوخه برادلی منینگ را که در گذشته در عراق خدمت می کرد، به 35 سال حبس محکوم کرد. دادگاه منینگ را از اتهام کمک به دشمن که مجازات آن حبس ابد است، تبرئه کرد اما در بسیاری از بیش از 20 اتهام دیگر از جمله دزدی، جاسوسی و تقلب رایانه ای مجرم شناخت.
وی به اتهام افشای بزرگترین مجموعه گزارش های امنیتی در تاریخ آمریکا و انتشار صدها هزار سند محرمانه از گزارشات جنگی درباره عملیات های نظامی ایالات متحده در عراق و افغانستان در سایت افشاگر "ویکی لیکس" محکوم شده است.
ریانوستی
c