lyssna_nu.png
رادیو علمی
خبرها

پایگاه هوایی حمیمیم سوریه در اختیار روسیه قرار می گیرد

بر اساس توافق انجام شده میان دو کشور روسیه و سوریه که امروز با امضای ولادیمیر پوتین نهایی شد، پایگاه هوایی حمیمیم در استان لاذقیه سوریه در اختیار نیروی هوایی روسیه قرار می گیرد.

معاهده تاریخی صلح کلمبیا امضا شد

رئیس‌جمهوری کلمبیا و رهبر شورشیان چپ‌گرای فارک با امضای توافق صلح رسما به جنگ ۵۲ ساله‌ای که بیش از ۲۶۰ هزار کشته برجای گذاشت، پایان دادند.

پوتین:

با اصلاحات می‌شد جلوی سقوط اتحاد شوروی را گرفت

رئیس‌جمهور روسیه خاطر نشان کرد، حزب کمونیست اتحاد شوروی سابق باید به جای آن که اجازه به سرنگونی شوروی بدهد این بلوک را تبدیل به یک نهاد دموکراتیک می کرد.

سخنگوی رسمی وزارت خارجه مصر: همه طرف‌ها بایستی به حاکمیت سوریه احترام بگذارند و مبارزه با تروریسم بهانه‌ای برای اجرای مانورهای سیاسی یا مهندسی مجدد نقشه جغرافیایی سیاسی به‌ویژه در شمال سوریه نباشد

پرهیز چند بانک ایرانی از معامله با قرارگاه خاتم‌الانبیا

روزنامه کیهان می‌نویسد برخی بانک‌های کشور در مسیر خودتحریمی افتاده‌ و در اجرای توافق FATF از راه‌اندازی کار اشخاص حقیقی و حقوقی تحریم شده طفره می‌روند.

جرمی کوبین: ناتو باید تعطیل شود

یک روزنامه نگار انگلیسی ویدئویی از رهبر فعلی حزب کارگر این کشور منتشر کرد که در آن وی خواهان تعطیل کردن ناتو و متوقف کردن فعالیت این ائتلاف نظامی شده است.

1436945226550400.jpg

شینهوا:

آمریکا مسبب وخامت مساله هسته‌ای کره شمالی است

"افزایش تلاش‌های امنیتی در شبه جزیره کره در پی آزمایش هسته‌ای اخیر کره شمالی نتیجه‌سیاست‌های خصمانه واشنگتن در قبال پیونگ یانگ است. بنابراین مقصر اصلی وخیم‌تر شدن مساله هسته‌ای این کشور در درجه اول آمریکا است."

به گزارش خبرگزاری شینهوا نوشته است: بسیاری از کارشناسان معتقد هستند که آمریکا مسئول وخامت مساله هسته‌ای کره شمالی است.

لو چائو، پژوهشگر آکادمی علوم اجتماعی در استان لیائونینگ در مصاحبه‌ای گفت که اکنون توپ در زمین آمریکا است.

وی تاکید کرد که آزمایش هسته‌ای کره شمالی بیشتر به منظور جلب توجه آمریکا انجام شد و بیانیه‌ای که پیونگ یانگ بعد از این آزمایش صادر کرد مستقیما واشنگتن را مخاطب قرار داد.

چائو ادامه داد: واشنگتن توافق موسوم به چارچوب توافق شده با جمهوری دموکراتیک خلق کره که در دهه 1990 امضا شد را اجرا نکرده و تعهد خود به ارائه کمک به کره شمالی را عملی نکرده است.

وی افزود: همه طرف‌ها باید به طور جدی به این مساله رسیدگی کنند و تنها تقصیر را به گردن یکدیگر نینداخته و در پشت صحنه پنهان نشوند.

لینگ شنگلی، دبیرکل مرکز مطالعه امنیت بین‌الملل در دانشگاه امور خار چین نیز خاطرنشان کرد: تحریم‌های اقتصادی اعمال شده در کره شمالی این کشور را وادار کرد که خودسرانه عمل کرده و شانس تولید سلاح‌های هسته‌ای امتحان کند.

از سوی دیگر فضای حاکم بر روابط آمریکا و کره شمالی به استثنای دوره کوتاه در دهه 1990 آکنده از بی‌اعتمادی دوجانبه و خصومت بوده است.

کره شمالی از سال 2003 به بعد تاکید کرده تنها در صورتی که آمریکا سیاست‌های خصمانه خود در قبال پیونگ یانگ را کنار بگذارد برنامه هسته‌ای خود را کنار خواهد گذاشت.

تعداد زیادی از ناظران و تحلیل‌گران همچنین اشاره کردند که پیشرفت در مساله خلاء سلاح هسته‌ای شبه جزیره کره وابسته به بهبود روابط آمریکا و کره شمالی است.

جین کانرونگ، معاون رئیس دانشکده مطالعات بین‌الملل در دانشگاه رنمین چین گفت: منبع اصلی تنش در شبه زیره کره در تیره شدن روابط دو طرف است.

وی اظهار کرد: ریشه و سرچشمه مساله در چین نیست بنابراین این کشور چین نیست که کلید حل مساله است. چین تنها نقش کمک کننده به مذاکرات صلح را دارد و نباید مسئولیت چندانی بر دوش آن باشد.

از سوی دیگر به گفته لو چائو، بعد از آنکه کره شمالی از مذاکرات شش جانبه خارج شد آمریکا فشارها را بر چین افزایش داد تا نقش رهبری بیشتری در مساله کره شمالی پیدا کرده در حالی که همزمان خودش در پشت صحنه پنهان شد. جین اظهار داشت آمریکا و دیگر کشورها در مساله نفوذ چین در کره شمالی اغراق می‌کنند تا بهانه‌ای برای شانه خالی کردن از مسئولیت مربوط به برنامه هسته‌ای کره شمالی داشته باشند.

وی افزود: در صورتی که بخواهیم درباره شکست مساله هسته‌ای کره شمالی صحبت کنیم باید گفت که این شکست متعلق به کل منطقه است. چین بیشترین تلاش خود را انجام داده تا از یک طرف مذاکرات شش جانبه حل سلاح هسته‌ای کره از سر گرفته شده و از طرف دیگر قصد کمک به یک گشایش اقتصادی برای کره شمالی را داشته است.

در همین حال جین به عنوان یک کارشناس روابط بین‌الملل پیش بینی کرد که آمریکا با اعمال تحریم‌های اقتصادی به لحاظ یک اقدام ظاهری و همچنین بازدارندگی نظامی به عنوان پاسخ اساسی اقدام به نشان دادن یک موضع سرسختانه‌تر در قبال کره شمالی خواهد کرد.

براساس برخی گزارش‌ها آمریکا قصد دارد تاسیسات نظامی بیشتری در کره جنوبی مستقر کند که شامل هواپیماهای جنگی و یک زیردریایی هسته‌ای به عنوان عامل بازدارنده علیه کره شمالی خواهند بود.

جین گفت که این اقدام می‌تواند به درگیری دامن زده و در عین حال چین را نگران سازد هرچند که ژاپن و کره جنوبی از این اقدام آمریکا استقبال خواهند کرد.

وی افزود: برای حل این بحران همه طرف‌ها باید صداقت خود را نشان داده و به دنبال راه حل صلح آمیز بوده و از هرگونه اقدامی که باعث تشدید تنش‌های منطقه‌ای شود اجتناب کند.

وی خاطرنشان کرد: در این میان آنچه که اهمیت دارد ایجاد یک فضای مثبت و آرام برای یک اقدام در چارچوب سازمان ملل است.

همچنین لینگ گفت که در مقایسه با تحریم‌ها و انزوا تعاون با کره شمالی و تشویق اصلاحات اقتصادی در این کشور می‌تواند پیونگ یانگ را وادار به کنار گذاشتن سلاح‌های هسته‌ای خود کند.

ایسنا

1964396400.jpg

ژئوپليتيك فضای مجازی؛ تلاش چين برای احيای جاده ابريشم مجازی

همگام با كشيدن خطوط راه آهن، راه شوسه و خطوط لوله، ايجاد فيبر نوري در بستر جاده ابريشم باعث خواهد شد تا كشورهاي آسياي مركزي به روسيه و چين گره بخورند.

براي تجزيه و تحليل ژئوپليتيك فضاي مجازي بايد از رويكرد دوفضايي استفاده نمود زيرا فرا متغيرهاي خاص اين فضا مانند فراگيري گسترده اين فضا به سرعت بر فضاي فيزيكي اثر مي گذارد و از طرف ديگر با توجه به وجود زير ساخت هاي فضاي مجازي در فضاي فيزيكي تغييرات اين فضا نيز بر فضاي مجازي اثرات تعيين كننده اي دارد.

به عنوان مثال افشاگري اسنودن كارمند سابق آژانس امنيت ملي آمريكا با استفاده از فضاي مجازي انجام يافته و گسترش يافت و ديجيتالي بودن اين فضا كمك شاياني در افشاگري هايش نمود.

به دنبال آن دولت هاي گوناگون به خصوص دولت هايي كه نسبت به تسلط آمريكا در فضاي مجازي حساسيت بيشتري دارند به واكنش هاي منتقدانه در فضاي فيزيكي پرداختند و سعي دارند تا جاي ممكن از تسلط آمريكا در اين فضا جلوگيري نمايند.

شي جي پينگ رئيس جمهور چين در صدد ايجاد جاده ابريشم جديد است اين ابتكار در شبكه وسيعي از پروژه هاي حمل و نقل، انرژي و ارتباطات ايجاد خواهد شد. اين پروژه ها براي تقويت تجارت منطقه اي و در بوجود آوردن يك نوع احساس سرنوشت مشترك بين چين و همسايگان مفيد خواهد بود.

ستون فقرات فيبر نوري آينده اوراسيا از زير ساخت هاي حمل و نقلي كه در امتداد جاده ابريشم بكار خواهد رفت ايجاد خواهد شد. براي كشورهاي محصور در خشكي مانند كشور هاي آسياي مركزي اين به معني دسترسي بيشتر به شبكه ديتاي بين المللي خواهد بود و از لحاظ قيمت و با در نظر گرفتن قيمت متوسط به اندازه يك دهم ارتباطات ماهواره اي خواهد بود و مضاف بر آن پهناي باند اين كشور ها به طور قابل ملاحظه اي توسط فن آوري فيبرنوري افزايش خواهد يافت.

تعدادي از اين پروژه ها درحال حاضر در جريان است. درسال 2006 یک شركت مخابراتي چين از طرف كشور افغانستان موفق به ايجاد فيبر نوري اين كشور شد. در همان سال یک شركت چينی انعقاد يك قرارداد با كشور تاجيكستان را بر عهده گرفت. چين و روسيه نيز با مشاركت يكديگر اكثر خطوط مخابراتي منطقه اوراسيا را ايجاد كردند.

به عنوان نمونه مي توان از ايجاد طولاني ترين خطوط كابلي جهان كه آسيا و اروپا را به هم متصل مي كند نام برد. يكي از آخرين پروژه هاي اين حوزه طرح بلندپروازانه فيبر نوري زميني اوراسيا است كه توسط مگا فون روسيه در اكتبر 2013 اعلام شده است كه قرار است اين پروژه را با تجهيزات یک شركت چينی ساخته شود.

در حالي كه شبكه هاي داخل سرزميني كشورها اغلب به صورت زميني منتقل مي شود اغلب ترافيك داده هاي بين المللي از طريق كابل هاي فيبر نوري دريايي انجام مي شود. بنابراين ارتباط اروپا و آسيا از طريق كانال سوئز كه طولاني ترين كابل زير دريايي جهان به طول 39 هزار كيلومتر است صورت مي پذيرد.

بسته هاي ديجيتال كه از اروپاي غربي به ژاپن منتقل مي شود بايد از اروپا، خاورميانه، اقيانوس هند و درياي چين عبور كند و يا از طريق اقيانوس اطلس به ايالات متحده و سپس از طريق اقيانوس آرام به ژاپن وارد شود.

در اين ميان ذكر اين نكته مهم است كه اغلب سيستم هاي انتقال ديتا كه از زير اقيانوس ها صورت مي گيرد سالانه دچار اختلالاتي مي شود. ولي خطوط زميني مانند جاده ابريشم دچار اختلالات كمتري خواهد شد و تعميرآن هم راحت تر است زيرا براي تعمير خطوط زير دريايي بايد 8000 كيلومتر زير آب رفت به علاوه مراكز انتقال داده زميني سرعت تبادل اطلاعات را بين اروپا و آسيا افزايش خواهند داد و اين نكته اي است كه شركت هاي سرمايه گذار حاضرند براي آن ميليون ها دلار هزينه نمايند.

ژئوپليتيك جاده ابريشم مجازي:

روسيه و چين آشكارا به دنبال حفاظت از خودشان در برابر سازمان هاي اطلاعاتي ايالات متحده و غرب هستند و معتقدند كه ارتباطشان اگر از سرزمين هاي خودشان باشد ايمن تر خواهد بود تا اينكه اين ارتباط از طريق اقيانوس هند و امريكا انجام شود. در همين چارچوب مي توان پروژه (تلبرس كابل ) كه برزيل و پرتغال را بدون استفاده از تكنولوژي آمريكايي به هم متصل مي كند را تحليل كرد. همچنين پروژه كابل بريكس كه شهر ولادي وستك را از طريق چين، هند و آفريقاي جنوبي به برزيل متصل خواهد كرد نيز از جمله اين پروژه ها است.

در ميان اين كشورها نگراني فزاينده اي در خصوص انتقال ترافيك ديتا از طريق هاب ايالات متحده و يا اروپا وجود دارد. زيرا اين كشورها معتقدند كه اطلاعات مهم مالي و امنيتي آنها توسط كشورهاي غير بريكس رهگيري خواهد شد.

همگام با كشيدن خطوط راه آهن، راه شوسه و خطوط لوله، ايجاد فيبر نوري در بستر جاده ابريشم باعث خواهد شد تا كشورهاي آسياي مركزي به روسيه و چين گره بخورند. اين كشورها اميدوار خواهند بود كه اين كابل ها تلاش هاي آژانس امنيت ملي آمريكا را براي استراق سمع داده ها را از طريق شركت هاي آمريكايي ناكام بگذارد ولي ممكن است كشورهاي آسياي مركزي را در معرض نظارت الكترونيكي مسكو و پكن قرار دهد.

به دنبال افشاگري هاي اسنودن در خصوص استراق سمع ايالات متحده از طريق شركت هاي اين كشور، چين و روسيه به دنبال راه هاي جايگزين به غير از شركت هاي آمريكايي خواهند بود.

به طور تناقض آميزي ظهور شبكه هاي جايگزين(انتقال داده) در نهايت به افزايش تكه تكه شدن ديجيتالي جهان منجر خواهد شد.

مهر

Ru-Ch.jpg

سند جدی نیروی دریایی آمریکا:

روسیه و چین قدرتهای نوظهور دریایی هستند

سند جدید منتشر شده از سوی نیروی دریایی آمریکا نشان می دهد این کشور دارای شکاف قابل ملاحظه ای با روسیه و چین در تجهیزات نظامی است.

به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، یک سند جدید منتشر شده از سوی نیروی دریایی آمریکا نشان می دهد این کشور تمام برنامه های نظامی خود را با هدف تضعیف چین و روسیه در دریا تنظیم کرده است.

این سند نشان می دهد آمریکا از قدرت گرفتن نیروی دریایی چین در کنار نیروی دریایی روسیه بیم دارد و تمام پروژه های نظامی دریایی خود را برای کاهش این قدرت انجام می دهد.

سند مذکور در ظاهر نسخه جدیدی از دکترین منتشر شده از سوی نیروی دریایی آمریکا محسوب می شود که در آن به وضوح از ضعف و عدم وجود تجهیزات پیشرفته نیروی دریایی آمریکا در مقابل روسیه و چین پرده برداشته است.

در این سند قید شده است که بعد از ۲۵ سال نیروی دریایی آمریکا با قدرت های جدیدی بر روی آب مواجه است. در حال حاضر روسیه و چین به تجهیزات پیشرفته ای در نیروی دریایی خود مجهز هستند.

«ین زو» دریادار بازنشسته نیروی دریایی چین درباره این سند می گوید: به نظر می رسد نیروی دریایی آمریکا نمی تواند از نظر تجهیزات نظامی با روسیه و چین برابری کند.

به گفته وی در سالهای اخیر چینی ها تجهیزات پیشرفته ای به نیروی دریایی خود اضافه کرده اند که پیش از این تنها در اختیار آمریکا بوده است.

بر این اساس بیشتر نگرانی آمریکا در مورد جنگ های چریکی و غیرمنظم از سوی روسیه و چین است و به نظر می رسد آمریکایی ها از عدم تجهیزات پیشرفته رنج می برند.

مهر

870919400.jpg

راه ابریشم به جای شراکت ترانس پسیفیک

جون کری وزیر خارجه امریکا اخیرا گفت: ما به روسیه و چین پیشنهاد می کنیم که در صورت آمادگی برای همکاری شفاف به سازمان ترانس پسیفیک ملحق شوند.

دعوت از روسیه و چین قابل تامل است، اما ظاهرا امریکا روی پاسخ منفی این دو کشور بیشتر حساب باز کرده است. آندره فِسیون کارشناس مدرسه عالی اقتصاد در این رابطه می گوید: «این پیشنهاد واقعا غیرمنتظره و مستقیم بود، به طوری که فقط می توان در مقابل آن سکوت کرد. می توان این طور تصور کرد که امریکا بیشتر روی پاسخ منفی روسیه حساب کرده. در این صورت آنها می توانند با توجه به پاسخ منفی روسیه بگویند: روسیه یک بار دیگر ماهیت خودمحورانه اش را نشان داد. خواهند گفت که روسیه تمایلی به دوستی و برادری ملت ها ندارد. اگرچه در حال حاضر این توافقات فقط به منظور تنگ کردن جای روسیه در فضای بین المللی است. به همین خاطر، پیشنهاد امریکا فقط جنبه نمایشی دارد و بیشتر روی پاسخ منفی از سوی روسیه و چین حساب می کنند. زیرا برای چین نیز مشارکت اقتصادی معانی زیادی دارد. به همین خاطر، پیشنهاد امریکا برای هر دو کشور بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد».

محدودیت های روسیه در صورت پیوستن به شراکت ترانس پسیفیک، نه تنها به روسیه ضرر می زند که حتی به معنای وابستگی به امریکا و سرمایه فراملی خواهد بود. والری فِسیون معتقد است که «شراکت ترانس پسیفیک در محدوده اقیانوس آرام شبیه به شراکت ترانس آتلانتیک است که فعلا در مرحله توافقات است و بیشتر برای امریکا سود دارد. این شراکت فقط در حرف شراکت و برادری تجاری جهانی است. در ظاهر این شراکت به کشورها امکان می دهد که آنچه به تنهایی و دشواری باید انجام دهند را با کمک یکدیگر تا مرزهای کشورهای دیگر پیش ببرید. اما در حقیقت، این شراکت تمام کشورهای عضو را به دستورات امریکا وابسته می کند. چندان هم اتفاقی نیست که شرایط محرمانه سند تشکیل شراکت ترانس پسیفیک باعث بی اعتمادی کشورها نمی شود».

رییس جمهور امریکا با امضای موافت نامه شراکت ترانس پسیفیک، امکان خیالپردازی سایر کشورها را برای برخورداری از حقوق برابر می گیرد. باراک اوباما با توضیح درباره تاسیس شراکت ترانس پسیفیک به همه ملت ها گفت که واشنگتن اجازه نمی دهد کشورهایی همچون چین قوانین اقتصاد جهانی را دیکته کنند. این قوانین باید توسط امریکا نوشته شود. به همین خاطر، دعوت از روسیه و چین برای الحاق به این شراکت با توجه به سخنان اوباما، غیرمنطقی بوده و بیشتر شبیه این است که امریکا می خواهد در صفوف مخالفان خود اختلاف بیندازد.

با این حال کارشناسان می گویند که هنوز برای جشن گرفتن پیروزی امریکا در این رقابت زود است. روز 3 نوامبر اولین نشست ژاپن، کره جنوبی و چین پس از چهار سال وقته برگزار شد که در آن طرفین نه تنها درباره همکاری برای خلع سلاح اتمی کره شمالی، بلکه در خصوص راه اندازی منطقه آزاد تجاری توافقاتی کردند. علاوه بر این، چین موافقت نامه های برای تجارت آزاد با استرالیا، نیوزیلند، شیلی، پرو و سنگاپور امضا کرد. چین برای برخی از این کشورها اولین شریک مهم تجاری به حساب می آید. ضمن اینکه در موافقت نامه های حاضر با چین نیز مساله حمل و نقل کالا بدون پرداخت گمرک است، یعنی مساله ای که به خاطر آن تجارت خرد امریکا وارد شراکت ترانس پسیفیک شد.

اما یک مساله وجود دارد که امروز درباره آن زیاد صحبت نمی شود و بسیار مهم است. برخلاف امریکا، چین خواهان کنترل کامل بر تمام مسال مالی و سایر قوانین شراکت کشورها نیست. بیشتر معاملات در چارچوب اتحادیه های تجاری — اقتصادی با مشارکت چین توسط شرکت های مختلف انجام می شود. برای این منظور شرکت ها آزادانه بین قوانین سخت و راحت امکان انتخاب دارند. موضوع جاده ابریشم که پکن طرح کرده، در حقیقت استفاده از نیروی نرم است و نه قوانینی که امریکا دیکته می کند. این موضوع اهمیت زیادی دارد، زیرا سقوط امروز امریکا از جایگاه رهبری، تا حدی به خاطر عادت های امریکا برای دستور دادن و تعیین قوانین رفتاری است.

اسپوتنیک

1826533400.jpg

دیپلماسی اقتصادی چین برای دفع جنگ سرد و دور زدن آمریکا

راه ابریشم آهنین

ف. ویلیام انگدال*: رئیس جمهور چین طی دیدار خود از دویسبورگ اقدام به حرکت عظیمی مبنی بر دیپلماسی اقتصادی کرد که به طور مستقیم با تلاش مقام های محافظه کار جدید واشنگتن برای ایجاد رویارویی های تازه بین ناتو و روسیه، مقابله کند.

با اشاره به نقشه دویسبورگ به عنوان بزرگترین لنگرگاه درون مرزی جهان، قطب تاریخی حمل و نقل اروپا و مرکزصنعت روهر آلمان، وی پیشنهاد داد آلمان و چین در ساختن جاده ابریشم اقتصادی برای اتصال اروپا و چین، با هم مشارکت کنند. الزامات رشد اقتصادی در سراسر اوراسیا مبهوت کننده است. در این نشست در جوار وزیر اقتصاد آلمان زیگموند گابریل و سیاستمداران محلی، «شی جینگپینگ» تاکید کرد آلمان و چین در 2 سر جاده ابریشم و حکم نیروی محرکه قطار اوراسیا را دارند و در چشم انداز مشترک خط راه آهن و دیگر زیربناها می توان بسیاری نواحی اقتصادی جدید در طول مسیر این جاده داشت. نام جاده ابریشم احیای هوشیارانه عنوانی است که برای توصیف تجارت باستانی و مسیرهای فرهنگی 200 سال قبل از میلاد مسیح به کار میرفت. جاده ابریشم اقتصادی و مسیر دریایی اختصاصی جاده ابریشم برای اولین بار در سخنرانی «شی» در نوامبر گذشته در سومین جلسه هجدهمین کمیته مجلس کمونیست چین مورد استفاده قرار گرفت. دیپلماسی اخیر «شی» تفکری را ترویج میدهد که بر این مساله تأکید دارد که این یک رویای نفتی نیست بلکه یک اولویت استراتژیک است. چین نیاز دارد بازارهای صادراتی جدید بیابد یا از بازارهای موجود محافظت نماید تا شکاف توسعه ای را بین مناطق ساحلی توسعه یافته مثل شانگهای و بخش های کمتر توسعه یافته درون مرزیاش محدودتر و باریکتر ساخته و ثبات را در درون چین و همسایگانش نگه دارد. استان شین جیانگ در طول جاده ابریشم قرار دارد و ریشه آن ها نیز به جماعت مسلمان اویغور باز می گردد اما آنچه که «شی » ناگفته گذاشت برما واضح است: طرح پیشنهادی او نقطه ای بشدت بحرانی را ایجاد می کند که موضوع جنگ و صلح بر اثر محاسبات اشتباه و پیش بینی غلط در ترازی به نفع دستکاری های واشنگتن درباره وقایع اوکراین باقی می ماند.مسیر راهرو مانندِ زیرزمینی از روسیه می گذرد. تغییرات اقتصادی وجود ندارد بنا براین به طور همزمان راه ابریشم جدید در خدمت اتصال آینده اقتصادی و اکتشافات اقتصادی برای همکاری صلح آمیز بویژه بین روسیه و آلمان خواهد بود.

اما «شی» سخنرانی خود در دویسبورگ را به عنوان بخشی از بالاترین اولویت این طرح چینی مشخص کرد. یک هفته قبل از سفر به آلمان وی شاهزاده عربستان سعودی یعنی سلمان بن عبدالعزیز آل سعود را در پکن ملاقات کرد و از عربستان درخواست کرد به ساخت کمربند اقتصادی راه ابریشم و راه دریایی قرن 21 به منظور متداول کردن ارتباطات حمل و نقل و تبادلات فرهنگی بپیوندد. 2 روز بعد به وزیر خارجه قزاقستان - سرزمینی با موقعیت حیاتی واقع شده در مسیر راه ابریشم اقتصادی - که در پکن حضور داشت پیشنهاد شد در این پروژه عظیم شرکت کند و وی آمادگی کشور خود را برای همکاری اعلام کرد، همان گونه که کرزای رئیس جمهور (سابق) افغانستان. جاده ابریشم به وضوح در دیپلماسی اقتصادی چین به منظور توسعه مناطق غربی اش و ایجاد ثبات اقتصادی در میان همسایگان خود برای تضمین ثبات عرضه موادخام و همچنین باز شدن بازارهای تجاری جدید نقش مرکزی و عمده دارد. از مارس 2013 که «شی» به منصب رسید وی با نخست وزیر خود ملاقات های شخصی با روسیه، ترکمنستان، قزاقستان، ازبکستان و قرقیزستان داشت که همه آن در رابطه با مسیر پیشنهادی پروژه جاده ابریشم بودند. از نظر او پروژه به تمام مردم طول مسیر این جاده سود می رساند. «شی» تاکید کرد که چین و آلمان به عنوان 2 سر این راه 2 اقتصاد اصلی و بزرگی هستند که به عنوان موتور حرکتی رشد اقتصادی، به ترتیب در آسیا و سپس در اروپا به کار می روند. امروز چین و آلمان از طریق مسیر ریلی بین المللی چونگین – شین جیانگ - اروپا به هم متصل و در ارتباطند. در سال 2011 چین خط راه آهن چونگین – شین جیانگ – دویسبورگ را افتتاح کرد. در سال 2013 مسیر مستقیم راه آهن باربری چنگدو – لودز لهستان با گذر از قزاقستان و روسیه و بلاروس آنها را به هم متصل کردند. منافع اقتصادی ارتباط راه آهنی به عنوان نقطه مقابل کشتیرانی یا باربری هوایی در سطح عظیمی قرار دارد. سفر کامل از مسیر چونگین – شین جیانگ – دویسبورگ 16 روز طول میکشد و برای مسیر چنگلدو – لودز 12 روز است. حمل ونقل در راه آهن چین – اروپا به طور قابل ملاحظه ای سریعتر از کشتیرانی است چرا که کشتیرانی حدود 40 الی 50 روز به طول می انجامد و در عین حال راه آهن از حمل ونقل هوایی بسیار ارزانتر است. علاوه بر آن حمل و نقل راه آهنی، خیلی سریع و مناسب محموله ها را به مقصد نهایی می رساند. به طور برجسته یکی از مشاوران و رایزن های پوتین که برای طرح پیشنهادی تحریم ها توسط واشنگتن دست چین شده اند رئیس راه آهن روسیه است که از اشخاص مهم و حیاتی در پروژه راه ابریشم آهنین جدید به شمار می آید. به نظر میرسد واشنگتن روی ایدئولوژی خرابکاری اقتصادی، مداخلات و جنگ ها برای بقا و نگه داشتن سلطه جهانی خود پافشاری میکند.

کلید ثبات آسیای مرکزی

اندیشه کلی کمربند اقتصادی جاده ابریشم در طول سفر 10 روزه و مهم پرزیدنت «جین پینگ» به آسیای مرکزی در دسامبر 2013 ارائه شد. او از کشورهای آسیای مرکزی از جمله ترکمنستان، قزاقستان، ازبکستان و قرقیزستان دیدار کرد. گفتنی است وزیر او «لی کیگ یانگ» در ماه نوامبر از ازبکستان دیدار کرد. «شی» همچنین در سیزدهمین گردهمایی سازمان مشارکت و همکاری های شانگهای در بیشکک شرکت کرد و سپس به روسیه رفت تا در G20 سن پترزبورگ حضور پیدا کند که در آنجا برای پنجمین بار در یک سال با ولادیمیر پوتین در دفتر وی دیدار کرد. او طرح پیشنهادی 5 مرحله ای برای ساخت مشارکتی کمربند اقتصادی جاده ابریشم جدید را برای تحکیم روابط میان چین، آسیای میانه و اروپا ارائه کرد که این مراحل بدین شرح است:

1 ـ تحکیم روابط سیاسی برای کمک به «روشن کردن چراغ سبز » برای پیوستن به همکاری و مشارکت اقتصادی.

2 ـ تحکیم ارتباطات جادهای برای ساختن یک مسیر زمینی حمل و نقل فوق العاده از اقیانوس آرام به دریای بالتیک و از آسیای مرکزی به اقیانوس هند و به تدریج ساختن شبکه ارتباطی حمل و نقل بین شرق و غرب با آسیای جنوبی.

3 ـ تحکیم آسان سازی تجارت با تمرکز بر خلاف موانع تجاری و اقدام برای کاهش هزینه های تجارت و سرمایه گذاری.

4 ـ تحکیم مشارکت پولی با توجه خاص به توافقات جاری که میتواند هزینه تراکنش ها را کاهش دهد و ریسک های مالی را کم  کند در حالی که رقابت اقتصادی را افزایش می دهد (میتوان نقش دلار را کمتر و کوچکتر دید).

5 ـ تحکیم روابط مردم: در اینجا چین برای 30000 عضو دولتی شورای مشارکت امکان تحصیل در دانشگاه های چینی را تا بیش از 10 سال مهیا و اعلام کرده است که تمایل به دعوت 10000 معلم و دانش آموز خارجی را دارد.

محرک کلیدی توسعه اقتصادی در مناطق فقیر راه ابریشم آهنین، تاسیس قطب های توسعه خاص توسط پکن خواهد بود. در طول مسیر راه هایی به مراکز اقتصادی در چین و به علاوه به سوی همسایگان غربی و جنوبی اش منشعب می شوند. اولین مرکزی که به این شکل احداث شد منطقه جدید لانزو در ایالت گانسوی چین است. «منطقه جدید» یک قطب توسعه اقتصادی وسیع در داخل یا نزدیک یک شهر بزرگ یا مادر شهر قرار دارد. این مراکز توسط مشاور استانی با شرایط امتیازی و مزایا به جهت بالا بردن توسعه استان تاسیس شده است. اکنون 6 «ناحیه جدید» در چین وجود دارد که 4 مورد آن در منطقه ساحلی قرار دارد. تصمیم برای تاسیس ناحیه جدید لانزو در شمال غرب چین - یکی از فقیرترین مناطق - به وضوح نشانگر این است که پکن توجه خاصی به بالا بردن سرعت توسعه در مناطق غربی چین و ارتباط با دیگر مناطق چین که به خوبی توسعه یافته اند، دارد. ناحیه جدید لانزو دارای جمعیت 4 میلیون نفری است و اولین قطب وسیع در این نوع در شمال غرب چین و برای اولین بار در تاریخ زندگی راه ابریشم محسوب میشود. تصمیم چین امروز در «حرکت به غرب» با امکانات امنیتی وسیع همراه است. پکن نیاز دارد بازارهای خارجی را ایمن کند و شبکه حمل و نقل را متنوع سازد.این مساله ای است که «شی» در طول سفر خود به آسیای مرکزی موضوع بحث قرار داده، بویژه برای راه های دریایی در حال افزایش و فاقد ثبات در جنوب و جنوب شرق آسیا.

چین نسبت به قطع راه ارتباطی تنگه مالاکا (مالزی- سنگاپور) آسیب پذیر است. در این تنگه حملات دزدان دریایی، رفت و آمدهای غیرقانونی و نزاع های دریایی رو به رشد هستند. تقریبا 85 درصد واردات به چین از این مسیر حمل می شود که شامل 80 درصد واردات انرژی این کشور است. پکن به خوبی آگاه است که واشنگتن ممکن است تصمیم بگیرد چین را در یک رویارویی مورد هدف قرار دهد که در این صورت بستن این تنگه مشکل چندانی را ایجاد نمی کند.

* متخصص اقتصادی سیاسی درزمینه تحلیل ژئوپلیتیکی وقایع جهانی و استاد دانشگاه راین ماین آلمان. او نویسنده «یک قرن جنگ:سیاست های نفتی آنگلو-آمریکن و فرمان جهان نو» پرفروش ترین کتاب بین المللی در زمینه نفت و جغرافیای سیاسی است.

وطن امروز

566739400-2.jpg

جنایات آمریکا در ویتنام و سایر کشورها باید در دادگاه بین المللی بررسی شود

آندری کلیموف معاون کمیته امور بین الملل دومای روسیه ، ایده تشکیل دادگاه بین المللی را مطرح کرد

این دادگاه برای قتل هایی گروهی افراد در خارج از مرزهای ملی آمریکا پس از پایان جنگ جهانی دوم و تا به امروز که آگاهانه توسط ایالات متحده برنامه ریزی شده اند، خواهد بود.

دلیل اصلی برای چنین ایده ای سفر سناتور روسی به ویتنام در آغاز سال جاری بود. آندری کلیموف

می گوید:

در هوشی مین با رهبر شهر دیدار داشتم و از موزه آزادی بازدید کردم و فهمیدم که ، موضوع جنایت آمریکا در ویتنام پیش روی چشمان جامعه ی جهانی ناعادلانه نادیده گرفته می شود. اگر چه تاریخ 40 ساله آزادی کامل ویتنام خود به خود باعث می شود تا جنایات نظامی آمریکایی را محکوم کرده و آنها را مجبور سازیم که حداقل معذرت خواهی کنند.

من ضد آمریکایی نیستم و ملت آمریکا را محکوم نکرده و خواستار جنگ علیه مردم آمریکا نیستم. من از توطئه های جنایی مقامات آمریکایی می گویم. ما باید جامعه ی جنایتکار موجود در آمریکا را به خاطر جنایات گسترده و بی شمار و سیستماتیکش محکوم کنیم. در زمان جنگ جهانی دوم، فاشیست ها افرادی را در کوره های اردوگاه های کار آتش می زدند و آمریکایی ها ویتنامی ها را با بمب های ناپالم و فسفر می سوزاندند. چه فرقی دارد؟ اما اگر جنایات فاشیست ها توسط دادگاه نورنبرگ به عنوان جنایت علیه بشریت بدون در نظر گرفتن مدت زمان قدمت آن شمرده می شود ، جنایات نظامیان آمریکایی قضاوت بین المللی و حقوقی نداشتند.

ایده ی سناتور روسی در ارتباط با جنایات آمریکایی ها نه تنها در ویتنام بلکه در لائوس ، کامبوج ، کره ، صربستان، عراق، گواتمالا و لیبی است. و این لیست کاملی از جنایات با شرکت مستقیم نیروهای مسلح آمریکا نیست که آندری کلیموف آماده کرده است. درنتیجه ی این اعمال در نیمه ی آخر قرن بیست افرادی بیشتری نسبت به آنچه امروز در بلژیک زندگی می کنند کشته شده اند.

به عقیده ی این سناتور ، تمامی این جنایات را باید در یک کیفر خواست مطرح کرده و ارزیابی اخلاقی، سیاسی و حقوقی جامع با حضور جامعه ی بین الملل صورت گیرد. در واقع کسانی که فرمان های جنایی را صادر و امضاء کرده اند مشخص بوده و دراسناد ثبت شده اند. بسیاری از آنها هنوز زنده اند. برخی از شاهدین هم زنده بوده و حتی از این جنایات آسیب دیده اند.

آندری کلیموف می گوید: من این دادگاه را وجدان می نامم و معتقدم که سناتورها و نمایندگان سایر دول می توانند آنرا تشکیل دهند. من این مسئله را در مجمع عمومی آسه آن در کوآلالامپور و در دیدار با همتاهای خود در مجمع عمومی سازمان امنیت و همکاری اروپا مطرح می کنم برای آنکه در هر دو این سازمان ها کشورهای قربانی نظامیان آمریکایی وجود دارند. موضوع دادگاه بین الملی در ملاقات با نیروهای وطن پرست اروپا در سنت پترزبورگ نیز مطرح خواهد شد.

و اگر روشن شود که گروه مستحکمی از نمایندگان کشورهای مختلف شامل:مورخین، حقوق دانان ، کارشناسان نظامی تشکیل خواهد شد ، ما سعی خواهیم کرد که طرح اقدام بعدی را انتخاب کنیم. ممکن است تلاش کنیم دادگاه بین المللی را در میدان اتحادیه ی بین پارلمانی تشکیل دهیم. خیلی امیدوارم که همکاران ویتنامی آنها تبرعه نکنند. دادگاه بین المللی باید به طور جدی آماده شود، استدلال هایی داشته باشد که به طور واضح نشان دهند ، بشریت با چه کسی در ایالات متحده کار دارد. بدون کمک دوستان ویتنامی این کار مشکل است برای آنکه پرونده ویتنام در این دادگاه مهمترین خواهد بود.

اسپوتنیک