lyssna_nu.png
رادیو علمی
خبرها

پایگاه هوایی حمیمیم سوریه در اختیار روسیه قرار می گیرد

بر اساس توافق انجام شده میان دو کشور روسیه و سوریه که امروز با امضای ولادیمیر پوتین نهایی شد، پایگاه هوایی حمیمیم در استان لاذقیه سوریه در اختیار نیروی هوایی روسیه قرار می گیرد.

معاهده تاریخی صلح کلمبیا امضا شد

رئیس‌جمهوری کلمبیا و رهبر شورشیان چپ‌گرای فارک با امضای توافق صلح رسما به جنگ ۵۲ ساله‌ای که بیش از ۲۶۰ هزار کشته برجای گذاشت، پایان دادند.

پوتین:

با اصلاحات می‌شد جلوی سقوط اتحاد شوروی را گرفت

رئیس‌جمهور روسیه خاطر نشان کرد، حزب کمونیست اتحاد شوروی سابق باید به جای آن که اجازه به سرنگونی شوروی بدهد این بلوک را تبدیل به یک نهاد دموکراتیک می کرد.

سخنگوی رسمی وزارت خارجه مصر: همه طرف‌ها بایستی به حاکمیت سوریه احترام بگذارند و مبارزه با تروریسم بهانه‌ای برای اجرای مانورهای سیاسی یا مهندسی مجدد نقشه جغرافیایی سیاسی به‌ویژه در شمال سوریه نباشد

پرهیز چند بانک ایرانی از معامله با قرارگاه خاتم‌الانبیا

روزنامه کیهان می‌نویسد برخی بانک‌های کشور در مسیر خودتحریمی افتاده‌ و در اجرای توافق FATF از راه‌اندازی کار اشخاص حقیقی و حقوقی تحریم شده طفره می‌روند.

جرمی کوبین: ناتو باید تعطیل شود

یک روزنامه نگار انگلیسی ویدئویی از رهبر فعلی حزب کارگر این کشور منتشر کرد که در آن وی خواهان تعطیل کردن ناتو و متوقف کردن فعالیت این ائتلاف نظامی شده است.

1461302463478400.jpg

بیانیه پایانی اجلاس سران عضو شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا در ریاض

در بیانیه پایانی اجلاس سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا در ریاض بار دیگر بر گذار سیاسی در سوریه بدون حضور بشار اسد و همکاری استراتژیک میان دو طرف با هدف به اصلاح تقویت ثبات، امنیت‌ و شکوفایی در منطقه تاکید شد.

به گزارش روزنامه مستقل رای الیوم، در بیانیه پایانی این نشست که روز گذشته در ریاض برگزار شد بر نیاز به گذار سیاسی در سوریه بدون حضور بشار اسد، رئیس جمهوری این کشور و حمایت از نهادهای دولتی در این کشور و همچنین تمرکز بر مبارزه با داعش و جبهه النصره تاکید شد.

همچنین در این بیانیه بر همکاری استراتژیک میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و واشنگتن در راستای ایجاد ثبات، امنیت و شکوفایی منطقه اشاره شده و آمده است: این کنفرانس اقداماتی را که موجب تقویت همکاری میان کشورهای عضو شورا و آمریکا می‌شود و همچنین تقویت همکاری این دو را به همراه دارد مورد بررسی قرار داد.

در ادامه این بیانیه ذکر شده است: با توجه به بزرگی چالش‌هایی که منطقه با آن مواجه است سران کشورهای عضو تعهداتشان را نسبت به در پیش گرفتن اقدامات سریع‌تر برای افزایش اقدامات در جهت شکست گروه‌هایی همچون داعش، القاعده و کاهش شدت درگیری‌های منطقه‌ای، ایجاد راه حل‌های مناسب برای آن، تقویت توان کشورهای عضو شورا برای مقابله با تهدیدات خارجی و داخلی و بررسی فعالیت‌های ایران و همکاری با یکدیگر در جهت جلوگیری از بحران‌های طایفه‌ای و منطقه‌ای که موجب بی‌ثباتی منطقه می‌شود، اجرایی می‌کنند.

سران کشورهای عضو شورای خلیج فارس در این بیانیه اعلام کردند که دیدگاه‌های مشترک به منظور مقابله با درگیری‌ها در منطقه را مورد بررسی قرار دادند و همچنین از پیشرفتی که از زمان نشست اول آنها در کمپ دیوید در ماه مه 2015 ایجاد شده خرسند هستند و بر ضرورت حفظ دستاوردهای به وجود آمده تاکید دارند.

بر اساس این بیانیه، سران کشورهای عضو بر حمایت از اصول مشترک مورد توافق در کمپ دیوید از جمله در پیش گرفتن راه حل‌های سیاسی و مسالمت آمیز برای درگیری‌های داخلی مسلحانه در منطقه و احترام به حق حاکمیت همه کشورها و عدم دخالت در امور داخلی آنها تاکید می‌کنند.

آنها همچنین بر همبستگی با ملت سوریه تاکید و اهمیت اجرای کامل قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر ارائه کمک‌های انسانی فوری به مناطق تحت محاصره و یا مناطق صعب العبور و آزادی همه زندانیانی که بی‌دلیل زندانی شده‌اند، تاکید کردند.

سران کشورهای عضو به توقف اقدامات خشونت آمیز اشاره و بر نیاز گذار سیاسی در سوریه بدون حضور بشار اسد و با حمایت از نهادهای دولتی این کشور تاکید کردند.

آنها همچنین به مبارزه با داعش و جبهه النصره اشاره و نگرانی‌ عمیق‌شان را از کمک به پناهندگان و آوارگان داخل و خارج این کشور اعلام کردند.

اعضای کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و طرف آمریکایی همچنین از طرح واشنگتن برای برگزاری کنفرانس سران کشورها به منظور بررسی اوضاع پناهندگان در سپتامبر 2016 و به دست آوردن حمایت‌های بیشتر بین‌المللی استقبال کرده و بر نیاز به ارائه امدادرسانی‌های بیشتر به پناهندگان طی دوره‌های آتی تاکید کردند.

در این بیانیه همچنین تحقق پیشرفت‌های بیشتر در عراق، کاهش بحران‌های طایفه‌ای، تلاش برای تحقق آشتی بین گروه‌های عراقی و اجرای اصلاحات در این کشور خواسته شده است.

کشورهای صادرکننده این بیانیه نسبت به حمایت از تلاش‌های عراق در جهت شکست داعش متعهد شدند.

در این بیانیه همچنین سران کشورهای عضو از توقف اقدامات خشونت آمیز در یمن استقبال کرده و همه طرف‌های یمنی را به تعهد نسبت به آن فراخوانده و اعلام کردند که از تلاش‌های اسماعیل ولد شیخ احمد، فرستاده سازمان ملل به یمن در این خصوص حمایت خواهند کرد.

آنها همچنین همه طرف‌های درگیر را به در پیش گرفتن تصمیمات دشوار و لازم برای تحقق آشتی سیاسی دائم و فراگیر براساس قطعنامه 2216 شورای امنیت سازمان ملل و طرح کشورهای حوزه خلیج فارس فرا خواندند.

در رابطه با مساله لیبی نیز سران کشورهای عضو از اینکه دولت وفاق ملی در طرابلس قدرت را در این کشور به دست گرفته، استقبال و ابراز عقیده کردند که لیبیایی‌ها توانستند موانعی را که دیگران پیش پایشان قرار دادند، پشت سر بگذارند.

آنها احترام به دولت را خواستار شده و درخواست کردند تا طرف‌ها از این فرصت برای تحقق آینده‌ای همراه با صلح و آرامش استفاده کنند.

در رابطه با مساله فلسطین نیز سران این کشورها بر ضرورت حل درگیری‌های اسرائیل و فلسطین براساس توافق صلح عادلانه و دائم و فراگیر که موجب ایجاد دولت فلسطینی با حق حاکمیت و منطقه جغرافیایی در کنار اسرائیل شود و همچنین بر اهمیت طرح صلح کشورهای عربی مصوب سال 2002 تاکید کردند.

سران کشورهای عضو همچنین در رابطه با مساله ایران بر ضرورت آنچه که بیداری و هوشیاری در قبال رفتارهای این کشور در جهت بی‌ثبات کردن منطقه خوانده شده از جمله برنامه‌های موشک‌های بالستیک آن و حمایت از گروه‌هایی همچون حزب الله و دیگر گروه‌ها در سوریه، یمن، لبنان تاکید کردند.

در این بیانیه آمریکا و کشورهای عضو نسبت به افزایش تبادل اطلاعاتی در خصوص ایران و تهدیدهای نامتعارف در منطقه متعهد شدند.

همچنین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس متعهد شدند تا مطالعات بیشتری در خصوص پیشنهادات آمریکا برای همکاری در زمینه امنیت دریایی و سرعت‌دهی به توافقات موجود در خصوص راه اندازی سیستم سپر موشکی برای مقابله با موشک‌های بالستیک متعهد شدند.

طرفین همچنین بر ضرورت انجام گفت‌وگوهای گسترده برای حل درگیری‌های منطقه و تلاش مشترک در جهت کاهش بحران‌های منطقه‌ای تاکید کردند.

آنها بر توانایی خود در جهت اعتمادسازی و حل اختلافات طولانی مدت با ایران به شرط آنکه تهران نسبت به اصل حسن همجواری، عدم مداخله در امور داخلی و احترام به حق حاکمیت اراضی بر اساس قوانین بین‌المللی و آنچه در منشور سازمان ملل آمده متعهد باشد، تاکید کردند.

در این بیانیه آمده است که سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به گزارش نشست مشترک وزرای دفاع کشورهای عضو شورا و آمریکا که در آن بر اهمیت انجام تمرین‌های نظامی بین دو طرف تاکید شده گوش فرا دادند و اعلام کردند که به زودی برنامه‌ریزی‌های لازم را جهت انجام تمرینات نظامی مشترک در مارس 2017 آغاز خواهند کرد تا توان نظامی مشترک دو طرف را به نمایش بگذارند.

کشورهای عضو همچنین با اجرای سریع طرح جدید آموزش یگان‌های برگزیده نیروهای عملیات ویژه کشورهای عضو به منظور تقویت توان عملیاتی مشترک برای مبارزه با تروریسم موافقت کرده و همچنین از توسعه توان همکاری با آمریکا در زمینه امنیت فضای سایبری حمایت کردند.

براساس این بیانیه، این کشورها بر تعهدشان نسبت به ادامه هماهنگی‌ها بین کشورهای عضو و واشنگتن در خصوص مسائل حائز اهمیت دو طرف از جمله برگزاری نشست‌های وزیران خارجه و دفاع، تلاش برای برگزاری نشست سالیانه سران تاکید کردند.

آمریکا نیز از خواست کشورهای عضو به منظور افتتاح دفتری در واشنگتن برای پیگیری همکاری‌ها استقبال و اعلام کرد که تلاش‌هایش را در راستای تحقق این امر بکار خواهد بست.

در پایان سران کشورها متعهد شدند تا همه گروه‌های کاری مشترک سالیانه حداقل دو بار گرد هم آیند تا به تسریع در روند همکاری بر سر مبارزه با تروریسم، نقل و انتقال توان دفاعی و امنیت سایبری بپردازند

ایسنا

1456029221031400.jpg

اسد: به شرط تغییرات میدانی آماده آتش‌بس هستم

به کمک ایران و روسیه نیاز داشتیم

بشار اسد تصریح کرد که دمشق به شرط تغییر میدانی در مواضع تروریست‌ها و توقف حمایت ترکیه از افراد مسلح آماده پذیرش آتش بس در سوریه است.

بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه در مصاحبه با روزنامه "ال‌پاییس" اسپانیا گفت:‌ مساله در درجه اول مربوط به توقف درگیری‌هاست اما با عوامل دیگر و مهمتری در ارتباط است از جمله ممانعت از تلاش تروریست‌ها برای تقویت مقرهای خود با سوء استفاده از آتش بس صورت گرفته. همچنین مساله مهم دیگر توقف حمایت ترکیه از تروریست‌ها و اعزام تروریست به سوریه است.

وی گفت: در صورتی که نتوانیم تمامی این شرایط را برای آتش بس مهیا کنیم نتیجه عکس خواهد داد و به تنش بیشتر در سوریه منجر خواهد شد. برای همین اگر خواهان اجرای آتش بس هستیم باید این عوامل را فراهم سازیم تا نتیجه مثبت باشد.

اسد گفت: حمایت روسیه و ایران برای پیشروی ارتش سوریه اساسی بود. اما سؤال درباره اینکه آیا می‌توانستیم ما به این پیشروی دست یابیم این یک سؤال فرضی است. هیچ کسی نمی‌تواند پاسخ درست بدهد. اما بی‌تردید ما به این کمک نیاز داشتیم آن هم به یک دلیل ساده. این دلیل این است که 80 کشور به روش‌های مختلف از تروریست‌ها حمایت می‌کنند. برخی از طریق حمایت مستقیم با پول و سلاح یا نیرو. کشورهای دیگری هم هستند که در محافل بین‌المللی حمایت سیاسی می‌کنند.

بشار اسد تاکید کرد: به کارگیری سلاح نمی‌تواند وسیله‌ای برای تغییر نظام یا ایجاد دموکراسی باشد بلکه دموکراسی واقعی باید بر خود جامعه مبتنی باشد.

وی درباره ورود کمک‌های بشردوستانه به سوریه گفت: ما هیچ گاه هیچ منطقه‌ای را محاسبه نکردیم بلکه مشکل این است که گروه‌های مسلح مواد غذایی و کمک‌هایی که وارد مناطق محاصره شده می‌شود را می‌دزدند اما ما به عنوان دولت هرگز مانع ورود کمک‌های انسانی به هیچ منطقه‌ای نشده‌ و نمی‌شویم.

اسد درباره پیشروی ارتش سوریه در حلب نیز گفت: بخش اعظم این شهر تحت کنترل دولت است و بیشتر ساکنان مناطق دیگر از مناطق تحت سیطره افراد مسلح به مناطق تحت کنترل دولت آمده‌اند. مساله مهم بستن مسیرها بین ترکیه و گروه‌های تروریستی است در حال حاضر هدف عملیات حلب نیز همین است. ما اخیرا توانستیم برخی مسیرهای اصلی را ببندیم اما کاملا مسیرهای بین حلب و ترکیه بسته نشده است. با این حال این مساله ارتباط میان ترکیه و تروریست‌ها را بسیار سخت می‌کند برای همین ترکیه اخیرا به حملات علیه کردها پرداخته است.

وی درباره گزارشات منتشر شده در خصوص کشته شدن غیرنظامیان در حملات روسیه گفت: روس‌ها هرگز به غیرنظامیان حمله نمی‌کنند آنها در حملات خود بسیار دقیق هستند و تنها مقرهای تروریست‌ها را هدف قرار می‌دهند. اما آمریکایی‌ها بسیاری از غیرنظامیان را در شمال سوریه کشتند.

اسد در خصوص تصمیم ترکیه و عربستان برای اعزام نیروی زمینی به سوریه گفت: اگر این اتفاق بیفتد ما با آنها مثل تروریست‌ها برخورد و از کشور خود دفاع خواهیم کرد. حمله آنها تجاوز محسوب می‌شود و آنها حق هیچ گونه مداخله‌ای را چه سیاسی و چه نظامی در سوریه ندارند. این نقض قوانین بین‌المللی است و تنها گزینه ما به عنوان شهروند سوریه این است که بجنگیم و از کشورمان دفاع کنیم. ترکیه تروریست‌ها را به سوریه می‌فرستد و از همان آغاز بحران در حوادث سوریه دست داشته است. عربستان نیز حامی اصلی تروریست‌هاست.

اسد در خصوص روابط با اسپانیا نیز تاکید کرد: اسپانیا علیه هرگونه ماجراجویی در سوریه بوده است و این چیزی است که ما قدردان آن هستیم. اسپانیایی‌ها از هیچ گونه اقدام مسلحانه‌ای علیه سوریه حمایت نکردند و گفتند که چنین اقداماتی موجب افزایش پیچیدگی خواهد شد. آنها هیچ گاه درباره برکناری رئیس جمهوری سوریه و یا مداخله در امور داخلی این کشور صحبت نکردند بلکه از حل سیاسی بحران در سوریه حمایت کرده‌اند و این مساله بسیار خوبی است. اما با این حال اسپانیا بخشی از اتحادیه اروپاست و این مساله باعث می‌شود که اسپانیا مقید به تصمیمات این اتحادیه باشد. ما از اسپانیا انتظار داریم که نقشی را در این زمینه ایفا کرده و دیدگاه سیاسی خود را درباره بحران سوریه به اتحادیه اروپا اعلام کند.

بشار اسد در ادامه گفت:‌ بعد از 10 سال می‌خواهم من کسی باشم که سوریه را نجات داده است اما این بدان معنی نیست که من در آن زمان رئیس جمهور هم باشم.

وی افزود:‌ سوریه امن خواهد شد و من کسی خواهم بود که کشور را نجات داده است. بعد از 10 سال اگر ملت سوریه بخواهند که در قدرت باشم، خواهم بود و اگر نخواهند، هرگز در قدرت نمی‌مانم.

ایسنا

chomsky-noam-400.jpg

نوام چامسکی:

اروپا از پس دادن تاوان اشتباهاتش شانه خالی می‌کند

بحران پناهجویان در اروپا با همان شدت نمونه‌های قبلی دوباره طغیان کرده است؛ بحرانی که بسیاری به دنبال ریشه‌ها و علل آن و پیش بینی اوضاعی هستند که چند فرهنگ گرایی اروپا با آن مواجه خواهد شد.

نوام چامسکی، جامعه شناس و تحلیل‌گر آمریکایی در گفت‌وگو با شبکه خبری “Truthout” از دلایل این بحران و آینده‌ای گفت که اروپا با آن رو به رو می‌شود.

چامسکی با اشاره به حمله به عراق و سقوط معمر قذافی در لیبی می‌گوید: جدای از قتل و نابودی، اشغال ظالمانه‌ عراق، درگیری‌های قومی و نژادی را در این کشور تشدید کرد؛ درگیری‌هایی که اکنون عراق و تمام منطقه را از هم گسسته است.

وی ادامه می‌دهد: تجاوز به عراق میلیو‌ن‌ها تن را آواره کرد. بسیاری از آنها به کشورهای همسایه گریختند، به کشورهای فقیری که باید با آوار اشتباهات ما کنار بیایند. این سرگردانی ناامیدانه به تولد گروه‌های تروریستی چون داعش و جنگ داخلی سوریه ختم شد. هنوز هم اما با وجود روشن بودن نقش غرب در آوارگی ده‌ها میلیون انسان، کشورهای اروپایی علاقه‌ای به پذیرش مسئولیت و نتایج تصمیمات خود ندارند.

چامسکی در این باره می‌گوید: حکومت‌داری اتحادیه اروپا برای اعمال تصمیمات ریاضتی که کشورهای فقیر را فقیرتر می‌کند بسیار کارآمد عمل می‌کند اما تقریبا به صورت کامل در رسیدگی به فاجعه انسانی که نتیجه اشتباهات غرب است شکست خورده است. حتی آلمان و سوئد نیز که تاکنون تعداد زیادی از مهاجران را پذیرفته‌اند اکنون به دنبال اعمال محدودیت‌هایی در مرزهای خود هستند. اتحادیه اروپا در این میان با طرح این ادعا که اروپا ظرفیت پذیرش حجم عظیم پناهجویان را ندارد از ترکیه به عنوان کشور حائل استفاده می‌کند.

زبانشناس مشهور آمریکایی در ادامه اظهاراتش توضیح می‌دهد: اقدامات اصلی اروپایی‌ها اعمال فشار بر ترکیه برای دور نگهداشتن فلاکت و رنج ماست. مانند همان اتفاقی که بین آمریکا و مکزیک رخ می‌دهد. سرنوشت این مهاجران تا زمانی که ما از آن در امانیم اهمیتی به مراتب کمتر دارد.

چامسکی سپس به رفتار رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه با اقلیت کردها و بازداشت دانشگاهیان از سوی وی اشاره و عنوان می‌کند: تعدادی از دانشگاهیان ترکیه طوماری را امضا کردند که بعد آن بازداشت و تهدید شدند. به برخی دیگر از آنها حمله فیزیکی شد. در همین حال سرکوبگری در ترکیه رو به افزایش است. دانشگاهیان ترکیه برای مخالفت با جرایم دولت دست به اقدامی شجاعانه زدند.

وی با تاکید بر این مساله که مشکلات ترکیه تا حل شدن فاصله بسیاری دارد، ادامه می‌دهد: برای سال‌های متعدد، اردوغان به دنبال افزایش قدرت خود بوده و از تشویق دموکراسی و آزادی در ترکیه جلوگیری کرده است. او تمام نشانه‌هایی را که باید برای تبدیل شدن به حاکمی اقتدارگر داشته باشد، نشان داده است.

این زبان شناس در ادامه به یونان پرداخته و با متهم کردن وام دهندگان اروپایی به تحمیل اصلاحات اقتصادی و اجتماعی غیرواقع گرایانه در این کشور می‌گوید: شرایطی که به نفع اعتبار دهندگان به یونان تحمیل شد این کشور را نابود کرده است.

چامسکی: جمهوری‌خواهان خطری جدی برای بقای بشریت هستند

این نظریه‌پرداز، فیلسوف و زبان‌شناس آمریکایی همچنین تاکید کرد که "رای استراتژیک" می‌تواند نامزدهای جمهوری‌خواه را از اهرام‌های قدرت در واشنگتن دور کند. وی در مصاحبه با هافینگتون پست گفت، حزب جمهوری‌خواه آمریکا به حدی در سخن‌پراکنی و سیاستگذاری افراطی شده است که خطری جدی برای بقای بشریت محسوب می‌شود.

ایسنا

1448001993435400.jpg

متن کامل مصاحبه بشار اسد با مجله فرانسوی والور اکتوئل؛

"مقامات فرانسوی مدعی حمایت از دموکراسی در سوریه از مردم عربستان حمایت کنند"

رئیس جمهوری سوریه اعلام کرد: اگر مقامات فرانسوی طبق آنچه که ادعا می‌کنند، می‌خواهند از مردم سوریه در زمینه دموکراسی حمایت کنند، پس بهتر است که در وهله اول از مردم عربستان حمایت کنند.

رئیس جمهوری سوریه در مصاحبه با مجله فرانسوی والور اکتوئل در پاسخ به سوالی نسبت به واکنش وی به سخنان فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه مبنی بر اینکه اسد نمی‌تواند راه حل باشد، چرا که بخشی از مشکل است، گفت: بخش نخست از پاسخ من این است که از وی بپرسم آیا مردم سوریه اولاند را مکلف کردند تا به نمایندگی از آنها صحبت کند، این سوال اول است. آیا تو به عنوان یک شهروند فرانسوی پاسخی مشابه را از سوی هرگونه سیاستمداری در این جهان می‌پذیری که بگوید فرانسوا اولاند شایسته نیست که رئیس جمهوری فرانسه باشد؟ آیا این اهانتی به مردم فرانسه نیست. ما به این مساله به نحوی مشابه می‌نگریم، آیا زمانی که چنین حرفی گفته می‌شود اهانتی به مردم سوریه نیست؟ آیا به این معنا نیست که وی آنها را به رسمیت نمی‌شناسد؟

وی افزود: دوم اینکه فرانسه به عنوان کشوری که همواره به میراث و اصول انقلاب فرانسه و چه بسا به دموکراسی و حقوق بشر می‌بالد، باید این مساله را مورد توجه داشته باشد که اصل اول در دموکراسی حق ملت‌ها در تعیین رئیس جمهوری‌شان است و این گونه است که ننگ است که کسی که نماینده ملت فرانسه است چیزی را بگوید که با اصول جمهوری فرانسه و ملت آن مغایرت دارد. سوم اینکه بر وی ننگ است که تلاش کند به یک ملت متمدنی اهانت کند که تاریخی دارد که به هزاران سال کشیده می‌شود. این پاسخ من است و معتقدم که این مساله و این سخنان در رخدادها در سوریه تاثیر نخواهد گذاشت، چرا که رخدادها از چنین اظهاراتی تاثیر نمی‌پذیرد.

اسد در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چه پیامی به اولاند و لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه به ویژه پس از رخدادها در پاریس دارد و اینکه آیا این پیام به آنها این است که روابطتان را هرچه سریعتر با قطر و عربستان قطع کنید، عنوان داشت: این پیام چند وجه دارد، من پیام خود را با یک سوال آغاز می‌کنم. آیا این دو شخص دارای استقلال هستند تا من پیامی را به آنها بفرستم تا بتوانند اجرا کنند. در واقع سیاست فرانسه در این روزها مستقل از سیاست آمریکا نیست. همچنین دادن یک پیام فایده‌ای نخواهد داشت. علی رغم آن اگر من امیدی داشته باشم که تغییری در سیاست فرانسه رخ دهد اولین چیزی که باید انجام دهم بازگشت به سیاست واقع بینانه و مستقل و دوست برای خاورمیانه و سوریه است. دومین این که فرانسه از روش آمریکا که همان معیارهای دوگانه است دور شود. این گونه اگر طبق آنچه که ادعا می‌کنند که می‌خواهند از مردم سوریه در زمینه دموکراسی حمایت کنند پس بهتر است که در وهله نخست حمایتشان را به مردم عربستان ارائه دهند.

اسد گفت: اگر شما مشکلی مربوط به دموکراسی با دولت سوریه دارید پس چگونه ممکن است که روابط خوب و دوستی را با بدترین کشورها در جهان برقرار می‌کنید و بهترین روابط را با کشورهایی چون عربستان و قطر برقرار می‌کنید که در زمینه دموکراسی شاهد کمترین پیشرفت بوده‌اند و این تناقضی است که نشان می‌دهد حرف‌های آنها هیچ اعتباری ندارد. مساله سوم این که طبیعی است هر مسئولی به نفع ملت خود عمل کند. سوالی که من در این پیام مطرح می‌کنم این است که آیا سیاست فرانسه ظرف پنج سال گذشته هیچ خیری را به مردم فرانسه رسانده است. مردم فرانسه چه فایده‌ای به دست آوردند. من مطمئنم که جواب هیچ چیز خواهد بود. شاهد این امر سخنان من ظرف چند سال قبل است که گفتم بازی با پس لرزه‌های سوریه به تمام جهان برمی‌گردد و این مساله در وهله نخست در اروپا رخ خواهد داد، چرا که ما حیات پشتی اروپا از لحاظ جغرافیایی و ژئوپولوتیکی هستیم. در آن هنگام آنها گفتند که آیا ما را تهدید می‌کنید، اما من کسی را تهدید نکردم.

اسد افزود: رخداد شارلی ابدو در اوایل سال جاری میلادی رخ داد و من در آن هنگام گفتم که این رخداد تنها نوک یک کوه یخی است، آنچه که در پاریس اتفاق افتاد، یک شاهد دیگر را ایجاد می‌کند و اینگونه است که آنها باید سیاست خود را در قبال منافع مردمشان تغییر دهند ودر آن هنگام منافع ما با ملت فرانسه به ویژه در زمینه مبارزه با تروریسم مشترک خواهد بود. پیام نهایی من این است که از شما دعوت کنم زمانی که در مورد مبارزه با تروریسم صحبت می‌کنید، در این امر جدی باشید.

رئیس جمهوری سوریه در پاسخ به سوال این مجله مبنی بر اینکه کارشناسان فرانسوی تاکید می‌کنند که تروریست‌ها در خاورمیانه آموزش می‌بینند، اما ما اطلاعی در این خصوص نداریم و اینکه چه شرایطی باید برای همکاری میان پاریس و دمشق پیرامون چنین اموری فراهم شود، گفت: شرط مهمتر جدیت است. اگر دولت فرانسه در مبارزه با تروریسم جدی نباشد، ما زمان خود را با همکاری با هیچ کشور یا دولت یا موسسه حامی تروریسم به هدر نخواهیم داد. اول اینکه آنها باید سیاست خود را تغییر دهند و یک معیار و نه چند معیار را در پیش بگیرند و اینکه این کشور بخشی از ائتلافی باشد که کشورهای ما در آن با تروریسم مبارزه می‌کنند، نه آنکه عضو ائتلاف کشورهایی باشد که از تروریسم حمایت می کنند و در عین حال با آن مبارزه می‌کنند؛ این یک تناقض است. بنابراین این اصولی است که باید هرگونه همکاری بر مبنای آن استوار گردد. ما تمایل داریم چنین همکاری نه فقط با فرانسه بلکه با هر کشور دیگری برقرار شود. اما این همکاری باید در فضای مناسبی ایجاد شده و معیارهای معینی در آن اجرا شود و شروط مشخصی داشته باشد.

وی در پاسخ به این سوال که اگر در آینده دولت فرانسه تغییر کند آیا این مساله ممکن خواهد شد، گفت: در سیاست، دوستی و عواطف مطرح نیست. فقط منافع وجود دارد این نقش من به عنوان یک سیاستمدار است و نقش آنها به عنوان سیاستمدار در کشورتان نیز اینگونه است. مساله اینگونه نیست که آنها اسد را دوست دارند یا خیر یا اینکه من اولاند را دوست دارم یا ندارم، این مساله هیچ ربطی به این امر ندارد. وظیفه من این است که برای تحقق بهترین چیز برای سوری‌ها تلاش کنم و وظیفه آنها این است که برای بهترین چیز به نفع فرانسوی ها تلاش کنند، ما در آینده برای همکاری هیچ مشکلی نداریم، مشکل در سیاست‌ها و نه در عواطف و احساسات است.

بشار اسد در پاسخ به سوالی در خصوص مواضع ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه گفت: زمانی که از تروریسم صحبت می‌شود، میدان یک چیز خواهد بود، اینگونه نیست که میدانی در سوریه و میدانی دیگر در لیبی و عرصه سوم در یمن و میدان چهارم در فرانسه وجود داشته باشد؛ میدان در اینجا یک چیز است. انگیزه ائتلاف روسیه که چند ماه قبل پیش از اعزام نیروهایشان به سوریه آن را اعلام کردند، این بود که اگر ما در سوریه یا چه بسا در کشورهای دیگری در جهان با تروریسم نجنگیم، تروریسم به هر مکانی از جمله روسیه ضربه خواهد زد. این حرف درست است، زمانی که با تروریسم در سوریه جنگیده می‌شود، از روسیه و اروپا و قاره‌های دیگر دفاع می‌شود، این درست است. این دیدگاه ما از دهه‌ها قبل نیز بوده است؛ زمانی که اخوان المسلمین‌های تروریست در دهه‌های 70 و 90 قرن بیستم با ما جنگیدند، رویکرد ما همین بود.

وی افزود: ما همواره خواهان تشکیل ائتلاف بین المللی مبارزه با تروریسم بودیم، چرا که تروریسم مرزهای سیاسی را به رسمیت نمی‌شناسد و به تدابیر اهمیتی نمی‌دهد. حال هر چقدر هم تدابیری در فرانسه پس از رخداد شارلی ابدو اتخاذ شده بود، اما آنچه که در پاریس رخ داد، صحت این نظریه را ثابت می‌کند و این امری درست و دقیق است. هرکس نه فقط پوتین که با تروریسم می‌جنگد، در واقع تمام جهان را با این کار حفظ می‌کند.

رئیس جمهوری سوریه در پاسخ به سوالی در خصوص کنفرانس وین پیرامون سوریه و دیدار گروه 20 در آنکارا و گفته برخی از روسای جمهور مبنی بر اینکه راه حل رفتن اسد است و اینکه آیا وی آماده این کار است در صورتی که رفتن وی بهترین راه حل برای حفاظت از سوریه باشد، گفت: این سوال دو بخش دارد، در خصوص بخش اول در پاسخ به اینکه آیا هر کاری را بنا به درخواست یک طرف بیگانه خواهم کرد یا خیر، پاسخ من منفی است. من این کار را نخواهم کرد؛ حال صرفنظر از ماهیت این درخواست چه کوچک، بزرگ یا مهم و غیر مهم باشد، چرا که هیچ ربطی به تصمیم سوری‌ها ندارد.

وی تصریح کرد: تنها کاری که آنها تاکنون کرده‌اند، این است که به روش‌های مختلف از تروریست‌ها حمایت کرده‌اند و چتر حمایتی را برای آنها ایجاد کردند و همچنین حمایت مستقیم به آنها ارائه دادند. کاری که آنها می‌کنند این است که فقط مشکل ایجاد می‌کنند آنها بخشی از راه حل نیستند. آن کشورهایی که از تروریست‌ها حمایت می‌کنند بخشی از راه حل در سوریه نیستند و اینگونه است که هرچه که بگویند ما به آن پاسخ مثبت نخواهیم داد، چرا که به صراحت بگویم که ما توجهی به آنها نداریم. بخش دوم این است که من به عنوان یک شخص سوری فقط به اراده سوری‌ها پاسخ مثبت می‌دهم و من زمانی که در مورد اراده سوری‌ها صحبت می‌کنم، باید یک توافقی طبیعتا از سوی اکثریت سوری‌ها وجود داشته باشد و تنها راه برای آگاهی از آنچه که سوری‌ها می‌خواهند، از طریق صندوق‌های رای است.

اسد گفت: سوم اینکه در هر کشوری که به خود احترام می‌گذارد و برای تمدن و مردم خود احترام قائل می‌شود، برای اینکه یک رئیس جمهور به قدرت بیاید یا بخواهد از قدرت کنار بکشد، این مساله از طریق روند سیاسی که منعکس کننده قانون اساسی است، صورت می‌گیرد. این قانون اساسی است که یک رئیس جمهور را می‌آورد و باعث می‌شود که رئیس جمهور برود و این امر از طریق پارلمان و از طریق انتخابات و همه پرسی و غیره صورت می‌گیرد. این تنها راهی است که یک رئیس جمهور به قدرت میاید و یا قدرت را ترک می‌کند.

وی در پاسخ به سوالی پیرامون اینکه در تمامی این مذاکرات سخنانی مطرح می‌شود که تنها راه حل برای سوریه همچنین عراق و لبنان تجزیه و تقسیم است و حرف و حدیث‌هایی مبنی بر سکولاریسم و طائفه‌گرایی مطرح می‌شود، گفت: رویکردی که می‌خواهند آن را از طریق رسانه‌های غربی ایجاد کنند این است که مشکل در این منطقه یک جنگ داخلی میان گروه‌ها و ادیان و نژادهای مختلف است که نمی‌خواهند در کنار هم زندگی کنند و به همین دلیل چرا کشورهایشان را تقسیم نمی‌کنند تا در آن هنگام بتوانند در مناطق خود بمانند. در واقع مشکل اینگونه نیست، چرا که در حال حاضر می‌توانید ببینید که در مناطق تحت کنترل دولت تمامی این اقشار وجود دارند که زندگی طبیعی را در کنار یکدیگر دارند، بنابراین اگر آنها خواهان تقسیم هستند باید خطوط مشخصی را میان اقشار چه نژادی یا طائفه‌ای ترسیم کنند. در این صورت اگر منطقه‌ای به این وضعیت برسد، من به شما می‌گویم که در آن هنگام کشورهای کوچکی وجود خواهند داشت که با یکدیگر در جنگ‌ و نزاع خواهند بود که چه بسا ظرف قرن‌ها نیز این نزاع پایانی نیابد.

اسد گفت: وضعیت این چنینی به معنای جنگ‌های همیشگی است. در خصوص سایر مناطق جهان نیز این امر بدین معناست که منابع بی‌ثباتی و تروریسم بیشتری ایجاد خواهد شد که می‌توان آن دو را به تمامی جهان فرستاد. وضعیت اینگونه می‌شود و این روشی بسیار خطرناک است که به آن فکر می‌کنند. ما نمی‌خواهیم که خاستگاه اجتماعی برای چنین تجزیه‌ای وجود داشته باشد. در واقع اگر از هر سوری در حال حاضر چه از دولت یا از مخالفان مخالف آن بپرسیم، همه به شما می‌گویند که از وحدت سوریه حمایت می‌کنند.

بشار اسد در پاسخ به اینکه چند ماه بعد انتخاباتی در سوریه برگزار خواهد شد و اینکه آیا وی آماده پذیرش ناظران بین المللی برای این انتخابات است، گفت: بله. اما ما گفتیم که نظارت بین المللی به معنای سازمان‌های وابسته به سازمان ملل نیست که هیچ اعتباری ندارند. به صراحت باید بگویم که آنها تحت سیطره آمریکایی‌ها و به صورت کلی غرب هستند. زمانی که در مورد نظارت بین المللی یا مشارکت یا همکاری صحبت می‌شود، این مساله بدین معناست که کشورهای مشخصی که در جریان بحران طرفدار یک طرف خاصی نبوده‌اند و از تروریست‌ها حمایت نکرده‌اند و در تلاش نبودند تا مواضع خود را نسبت به رخدادها در سوریه سیاسی کنند، این کشورها هستند که می‌توانند در چنین هماهنگی‌ یا نظارتی مشارکت داشته باشند و ما مشکلی با این اصل نداریم.

رئیس جمهوری سوریه در پاسخ به نقش ترکیه که اجازه می‌دهد صدها هزار پناهجو از خاک این کشور برای ورود به اروپا عبور کنند و همچنین به نظر می‌رسد که اجازه عبور تندروها به سوریه را نیز می‌دهد، گفت: ترکیه خطرناک‌ترین نقش را ایفا می‌کند، چرا که هرگونه حمایتی را به این تروریست‌ها ارائه داده است. برخی از کشورها از جبهه النصره که مرتبط با القاعده است، حمایت می‌کنند. برخی دیگر از داعش حمایت می‌کنند، اما ترکیه از این دو تشکیلات و در عین حال از گروه‌های دیگر نیز حمایت می‌کند، ترکیه از همه این تروریست‌ها با منابع انسانی حمایت می‌کند و نیروها را به عضویت می‌گیرد و با مال، سلاح، نظارت و اطلاعات و همچنین حمایت‌های لجستیکی از آنها پشتیبانی می‌کند. حتی این مانورهایی که توسط ارتش ترکیه در مرزها در جریان درگیری‌ها در سوریه صورت گرفت، بنا به همین هدف بود.

وی افزود: حتی پول‌هایی که از سوی برخی کشورهای جهان جمع می‌شود، از طریق ترکیه به دست تروریست‌ها می‌رسد، همانطور که داعش نفت را در ترکیه می‌فروشد و اینگونه است که ترکیه بدترین نقش را به صورت کلی در بحران ما ایفا می‌کند. دوم اینکه این مساله به صورت مستقیم به خود رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه و همچنین به داوود اوغلو، نخست وزیر این کشور ربط دارد، چرا که این دو شخص ایدئولوژی را نشان می‌دهد که این همان ایدئولوژی اخوان المسلمین است.

رئیس جمهوری سوریه گفت: اردوغان کاملا اندیشه اخوان المسلمینی دارد، او توجه بسیاری به اسلام سیاسی دارد که این اسلامی فرصت طلب است که هیچ ربطی به اسلام واقعی ندارد. ما به این مساله به این شکل می‌نگریم، چرا که جایز نیست که دین را سیاسی کرد، بنابراین این مساله مرتبط با شخص وی و به دلیل تمایلش به دیدگاه اخوان المسلمینی است که می‌توانند بر تمام جهان عرب حکمرانی کنند. به گونه‌ای که وی می‌تواند بر جهان عرب سیطره یابد و یک سلطان شود اما در واقع می‌خواهد که یک پیشرو و نه یک سلطان باشد. این همان نقشی است که ترکیه ایفا می‌کند.

اسد در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه فرانسه نمی‌تواند در صورت ادامه روابطش با قطر و عربستان با تروریست مقابله کند، گفت: بله، علاوه بر آن من می‌گویم اگر روابطی با قدرتی نداشته باشید که در میدان نبرد با داعش یا تروریسم می‌جنگند در آن هنگام هم نمی‌توانید با تروریسم مقابله کنید. در صورت پیروی از سیاست‌های اشتباهی که از تروریسم به صورت مستقیم و غیر مستقیم حمایت می‌کند امکان مقابله با تروریسم وجود ندارد اگر هیچ یک از عوامل در اختیار فرانسه وجود ندارد، بنابراین نمی‌تواند با تروریسم مقابله کند.

ایسنا

635609916714745593400.jpg

گفت‌وگوی توماس فریدمن با رئیس‌جمهور آمریکا

اعترافات اوباما

توماس فریدمن: فقط چند ساعت پس از اعلام توافق هسته‌ای با ایران، رئیس‌جمهوری اوباما - مردی که نشان داد به هیچ وجه اجازه آسیب‌دیدن این قرارداد را نمی‌دهد- در مصاحبه‌ای ٤٥ دقیقه‌ای تلاش زیادی کرد تا استدلال کند: ... این توافق نتایج مثبتی برای آمریکا و متحدانش در بر خواهد داشت.

اوباما گفت: «ما نمی‌خواهیم با این توافق سیاست داخلی ایران را تغییر دهیم. ما فکر می‌کنیم که این توافق می‌تواند جلوی پیشرفت نظامی هسته‌ای را بگیرد و من می‌توانم بگویم که ما قادریم ثابت کنیم این توافق قاطع‌ترین راه و مسیری است که در آن ایران به سلاح هسته‌ای نخواهد رسید و ما با همکاری کامل جامعه بین‌المللی و بدون درگیر‌شدن در یک جنگ دیگر در خاورمیانه قادر به حصول به آن خواهیم بود».

{پرسیدم} چرا ما نتوانستیم از تمام قدرت و اهرم‌های فشار خود در برابر ایران استفاده کنیم؟

اوباما گفت: «من گمان می‌کنم این انتقاد برداشتی غلط است. بیایید دقیقا ببینیم ما چه چیزی به دست آورده‌ایم. ما همه راه‌های توسعه سلاح اتمی را بسته‌ایم. دلیل اینکه ما توانستیم جامعه جهانی را بر سر مؤثرترین تحریم‌ها متحد کنیم... این بود که جهان با ما موافق بود که اگر ایران سلاح اتمی داشته باشد، خطری بزرگ برای منطقه، برای متحدان ما و جهان خواهد بود. اما ما در مورد اینکه ایران نمی‌تواند از هیچ انرژی هسته‌ای بهره‌مند باشد، توافق جهانی نداشتیم، و {ایران به‌عنوان} یکی از اعضای امضا‌کننده پیمان «ان‌پی‌تی» می‌گفت ما حق داریم برنامه هسته‌ای صلح آمیز داشته باشیم. ما چه کاری می‌توانستیم بکنیم؟ ما می‌توانستیم به آنها بگوییم که با توجه به رفتارهای گذشته شما، با توجه به شک قوی ما درباره شما و شواهد و... فعالیت‌های {گذشته} شما... ما نمی‌توانیم وقتی می‌گویید فقط دارید برنامه هسته‌ای صلح‌آمیزی را توسعه می‌دهد، به شما اعتماد کنیم بلکه شما باید این مسئله را به ما ثابت کنید. ازاین‌رو کل این سیستمی که ما ایجاد کرده‌ایم بر اساس اعتماد نیست بلکه مبتنی بر سازوکاری قابل «راستی‌آزمایی» است تا هر راهی که آنها می‌توانند به سمت سلاح اتمی داشته باشند بسته شود ».رئیس جمهوری استدلال کرد که رویکردی که او در پیش گرفته شبیه منطق استراتژیک ریچارد نیکسون و رونالد ریگان است؛ همان منطق استراتژیکی که آنها در مقابل چین و شوروی در پیش گرفتند. او گفت: «شما می‌دانید که من اختلافات زیادی با رونالد ریگان دارم اما آنچه من کاملا او را بخاطرش واقعا تحسین می‌کنم {این بود که او} توانایی انجام توافق با {شوروی} که می‌خواست ما را نابود کند داشت؛ خطری بسیار فراتر از تهدید ایران. من اختلاف نظرهای بسیاری با ریچارد نیکسون داشتم اما او فهمید که می‌توان در مقابل چین مسیری متفاوت در پیش گرفت. شما این چیزها را آزمایش می‌کنید و تا زمانی که ما ظرفیت و توان امنیتی خود را حفظ می‌کنیم و توانایی خود برای پاسخ قاطع نظامی را - زمانی که برای حفاظت از دوستان و متحدانمان ضروری باشد - کنار نمی‌گذاریم، این ریسکی است که باید آن را بپذیریم. این یک رویکرد عمل‌گرایانه مبتنی بر عقل سلیم است و احمقانه نیست. این کار شناختن این موضوع است که اگر ما بتوانیم این اختلافات را بدون توسل به زور حل کنیم برای ما و مردم منطقه بسیار بهتر خواهد بود».

جالب اینجاست که اگر شما به اتفاقات چند ماه اخیر نگاه کنید می‌بینید که مخالفان این توافق، تندروها و کسانی هستند که بسیار روی حمایت از رفتارهای بی‌ثبات‌کننده در کشورهای همسایه و ضد آمریکایی و اسرائیلی‌بودن سرمایه‌گذاری کرده‎اند. این باید چیزی به ما بگوید؛ چراکه آن تندروها در وضعیت جاری ... سرمایه‌گذاری کرده‌اند و به‌خاطر این وضعیت قدرتمند و تقویت شده‌اند. آنها تبدیل به تنها بازیگر صحنه شده‌اند. آنها نه‌تنها در امور نظامی فرمان شلیک می‌دهند بلکه از نظر اقتصادی هم قادر به استفاده از شرایط حول و حوش تحریم‌ها هستند و بنیه قوی دارند. در‌حالی‌که اگر شما یک پایگاه متفاوت از افراد حاضر در تجارت و تبادلات اقتصادی در ایران داشته باشید این موضوع شاید نحوه تفکر آنها درباره هزینه‌ها و مخارج چنین رفتارهای بی‌ثبات‌کننده‌ای را تغییر دهد؛

اوباما افزود: آمریکا باید به متحدان عرب سنی خود گوش دهد؛ اما نباید در این دام بیفتد که به آنها اجازه دهد هر مشکلی را به ایران نسبت داده و این کشور را متهم کنند. شهروندان تعدادی از کشورهای خلیج فارس حامی بزرگ جنبش‌های جهادگرایی سنی‌اند که به همان اندازه ایران، ثبات‌زدا بوده‌اند. در برخی موارد از قبیل حوثی‌ها در یمن، من فکر می‌کنم درباره دخالت ایران مبالغه شده است. گزارش‌های اطلاعاتی ما نمی‌گویند که ایران به گونه‌ای استراتژیک این‌طور فکر می‌کند که «بیایید حوثی‌ها را به سمت صنعا رهسپار کنیم». این {قدرت‌گرفتن حوثی‌ها} بیشتر نشان‌دهنده ضعف حکومت در یمن بود. اکنون آنها می‌خواهند از این موضوع استفاده کنند. آنها اغلب در انتظار فرصت هستند و این بخشی از دلیل این استدلال من برای متحدان‌مان در منطقه بوده است که بیایید به دادن فرصت‌ها به ایران... پایان دهید.

بسیار بعید است شما ببینید ایران شروع به حمله مستقیم کند؛ حمله به متحدان ما در منطقه. آنها می‌دانند چنین کاری به ما دلیلی برای به‌کارگیری توان کامل‌مان .... در زمانی سریع را خواهد داد».

فکر می‌کنم جان کری در تعاملاتش با وزیر خارجه، ظریف که هم‌روش رئیس‌جمهوری روحانی هم هست، آموخته است که وقتی شما یک توافق را به پایان می‌رسانید آنها به خوبی آن را کامل و بی‌عیب‌و‌نقص اجرا می‌کنند. ‌شاید فکر کنند اینجا یا آنجا راه گریزی وجود داشته باشد و به همین دلیل است که شما باید این مسائل را به طور قاطع حل کنید؛ اما این تصور که آنها چیزی که روی کاغذ نوشته‌اید و قراردادی که بسته شده را نادیده می‌گیرند و تلاش می‌کنند سود خود را به جیب بزنند درست نیست، این چیزی نبود که ما در این دو سال توافق موقت شاهد آن باشیم. خویشتن‌داری وجود دارد، آنها حس می‌کنند وقتی توافقی دارند و سندی دارند آنها باید به آن متعهد مانده و از آن تبعیت کنند. من فکر می‌کنم ما این موضوع را یاد گرفتیم. ما همچنین یاد گرفتیم صداها و نظرات مختلفی در داخل ایران وجود دارد که ممکن است با ارزش‌های ما منطبق نباشند. به اصطلاح میانه‌روها در ایران، ناگهان تبدیل به کسی که ما حس کنیم نمایانگر موضوعات جهانی از قبیل حقوق بشر باشند، نمی‌شوند؛ اما رویکردهای بهتر و بدتری وجود دارند که ایران می‌تواند در قبال منافع ما و متحدان‌مان اتخاذ کند

اگر شما به تاریخ ایران نگاه کنید، می‌بینید که ما برخی دخالت‌ها را در سرنگونی یک رژیم منتخب در ایران {کودتا علیه مصدق} داشتیم. ما در گذشته از صدام حسین حمایت کردیم در زمانی که می‌دانستیم او از سلاح‌های شیمیایی در جنگ بین ایران و عراق استفاده کرد و در نتیجه آنها نگرانی‌های امنیتی خاص خودشان و روایت خاص خودشان را دارند؛ روایتی که شاید ما با آن موافق نباشیم. این موضوع به‌هیچ‌وجه اقدامات بی‌ثبات‌کننده آنها را توجیه نمی‌کند؛ اما من فکر می‌کنم وقتی ما قادر به دیدن کشور و فرهنگ‌شان از نقطه نظر خاص تاریخی آنها باشیم، شما حداقل امکان حرکت به سمت جلو را خواهید داشت».

منبغ: روزنامه شرق

22222-5.jpg

همایش سندیکاهای بین‌المللی کارگری در چین برگزار شد

سندیکاهای بین‌المللی از سراسر جهان در تاریخ ۲۴ و ۲۵ سپیتامبر در گردهم‌آیی سالیانه خود در شهر پکن چین، دیدار مجدد داشتند.

این همایش که با همکاری فدراسیون سراسری سندیکاهای کارگری چین (آ- سی – اف- تی- یو)، فدراسیون جهانی سندیکاهای کارگری (دابلیو- اف- تی- یو)، سازمان سندیکاهای متحد افریقایی (او - آ - تی - یو- یو) کنفدارسیون بین‌المللی سندیکاهای کارگری جهان عرب (آی- سی - آ- تی - یو) و برای ۹مین بار متوالی تشکیل گردیده بود، یک همایش موفقی بود. در این همایش بحث‌ و تحلیل جامعی در رابطه با مشکلات مهم و امروزی جنبش سندیکایی انجام گرفت.

جورج ماوریکوس، دبیر کل فدراسیونِ جهانی سندیکاهای کارگری خطاب به نمایندگان سازمان‌های توده‌ای و دیگر شرکت کنندگان گفت:

«از طرف فدارسیونِ جهانی سندیکاهای کارگری که نمایندگی بیش از ۹۰ میلیون کارگر سازمان یافته از ۱۲۰ کشور و از ۵ قاره جهان را دارد، به فدراسیون سراسری اتحادیه‌های چین، اتحادیه سندیکاهای افریقای جنوبی و کنفدارسیون بین‌المللی سندیکاهای عربی اطمینان می‌دهیم که ما تلاش‌مان را برای هماهنگی بیشتر اقدامات‌مان ادامه خواهیم داد.

همکاران گرامی،

هم اکنون شرایط طبقه کارگر در سطح جهانی بسیار دشوار است. مسایل حل نشده عظیم و انبوهی در پیش رو داریم. می‌توانم فقط نکات برجسته آن را بیان کنم که مهم‌ترین آنها طولانی شدن بیکاری و گستردگی آن است. در همه قاره‌ها و کشورها وضعیت کارگران بسیار دشوار است. زنان، جوانان و سالمندان بیشترین میزان تعداد بیکاری را دارا هستند. آمار رسمی به آسانی دشواری شرایط را بیان می‌کنند.

سازمان بین‌المللی کار (ILO) ـ بنا به آمار ارایه شده از طرف دولت‌ها- تعداد کارگران بیکار در سطح جهانی را در سال ۲۰۱۲ به ۱۹۷ میلیون افزایش داده است. در صورتیکه این رقم تعداد افراد نیمه بیکارو کارگران نیمه وقت و یا کارگران ثبت نشده در کارهای غیر رسمی را بحساب نیاورده است.

با توجه به این واقعیت، برای میلیون‌ها خانواده در سراسر جهان، داشتن یک شغل، شغلی که بتواند دایمی و با مزد مناسب که بتوانند نیازهای امروزین آنان را تامین نماید، یک رویا بنظر می‌رسد.

بنا به تخمین فدراسیونِ جهانی سندیکاهای کارگری بیکاری در حال گسترش است. حوادث جاری در اوکراین، دخالت‌های خارجی در سوریه، جنگ داخلی در لیبی، تجاوزات اسراییلی به نوار غزه موجب هزاران بیکاری، مهاجر جنگی و پناهنده گردیده است. آرزوی همه این زحمتکشان و توده مردم این است که تجاوزات امپریالیستی متوقف گشته تا این که بتوانند آزادانه در مورد حال و آینده خود تصمیم بگیرند.

فدراسیون و ما از شیوع ابولا در افریقا بسیار نگران هستیم. بیکاری و فقر، غارت منابع طبیعی و اقتصادی مشکلات مردم را تشدید می‌کند. همزمان بیماری‌هایی که تا دیروز مهار شده بودند، اعلام شده است دوباره شیوع پیدا می‌کنند. سل، ملاریا و سایر امراض مردم را در قرن ۲۱ام نابود می‌کنند.

ما بعنوان فدارسیونِ جهانی سندیکاهای کارگری معتقدیم که سازمان‌های بین‌المللی- با کمال تاسف – به وظایف اصولی خود، نقش و مسئولیت‌شان عمل نمی‌کنند. مورد فلسطین یک نمونه مهم آن است. از سال ۱۹۴۸ تا امروز چندین قطعنامه مصوبه سازمان ملل عملی نشده است. در نتیجه حقوق و آرزوهای خلق فلسطین برای داشتن سرزمین مستقل خودشان یک « آرزوی دست نیافتنی» تلقی می‌شود.»

اتحاد کارگر

1417682562891_alwahda2222.jpg

اسد: داعش را آمریکا ساخت نه سوریه

رئیس‌جمهوری سوریه تاکید کرد که اگر حمایت‌های مالی و سیاسی و لجستیکی قطر، ترکیه و غرب از تروریست‌ها نبود الان شرایط در سوریه به نحو دیگری پیش می‌رفت.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ، بشار اسد رئیس‌جمهوری سوریه در گفت‌وگو با روزنامه ژورنال دو دیمانش فرانسه درخصوص آخرین تحولات سوریه و جنگ در این کشور سخن گفت.

متن کامل این مصاحبه به شرح زیر است:

دو دیمانش : آقای رئیس‌جمهور بعد از گذشت سه سال از جنگ و آنچه که در حال حاضر در سوریه می‌گذرد آیا شما از اینکه امور را به صورت دیگری اداره نکردید پشیمان نیستید؟

اسد: از روزهای نخست شاهد به شهادت رسیدن نیروهای ارتش و پلیس بودیم. ما از همان روزهای نخست با تروریست‌ها روبه‌رو بودیم. درست است که تظاهرات‌هایی در کشور برگزار می‌شد اما تعداد آنها زیاد نبود و ما گزینه‌ای جز دفاع از مردممان در برابر تروریست‌ها نداشتیم. نمی‌توان گفت که پشیمان هستیم چراکه از همان روزهای نخست با تروریست‌ها مبارزه کردیم اما این به آن معنا نیست که هیچ خطایی در اقدامات ما صورت نگرفته است اگر در آن زمان قطر به تروریست‌ها پول نمی‌داد و اگر ترکیه از آنها حمایت لجستیکی نمی‌کرد و اگر غرب از تروریست‌ها حمایت سیاسی نمی‌کرد مسائل به صورت دیگری پیش می‌رفت. اگر از ملتمان دفاع نمی‌کردیم نمی‌توانستیم پایداری کنیم.

دودیمانش: ارتش شما به دلیل استفاده بیش از حد از خشونت درجریان این جنگ سرزنش می‌شود، چرا شما غیرنظامیان را مورد هدف قرار می‌دهید؟

اسد: زمانی که یک تروریست با سلاح به شما حمله می‌کند شما چگونه از خود و ملتتان دفاع می‌کنید؟ از طریق مذاکره؟ ارتش سوریه زمانی از سلاح استفاده می‌کند که طرف مقابل نیز ازسلاح استفاده کند. ما نمی‌توانیم غیرنظامیان را مورد هدف قرار دهیم. دلیلی ندارد این کار را بکنیم و چنانچه غیرنظامیان را بکشیم در واقع ملت سوریه را کشته‌ایم. ما با تروریست‌ها مبارزه می‌کنیم و با کشورهایی که علیه ما و در حمایت از تروریست‌ها وارد عمل می‌شوند چگونه توانستیم چهار سال مقاومت کنیم.

دودیمانش: تصاویر ماهواره‌ای دو شهر حمص و حماه نشان می‌دهد که این شهرها به صورت کامل ویران شده‌اند. سازمان ملل که سوریه نیز عضو آن است از کشته شدن 190 هزار تن در جریان این جنگ خبر می‌دهد، آیا تمام ساکنان این مناطق تروریست بوده‌اند؟

اسد: نخست باید بگویم که آمار سازمان ملل باید با دقت بررسی شود. منابع این آمار چیست؟ آماری که در حال حاضر در جهان و رسانه‌ها اعلام می‌شود مبالغه‌آمیز و نادرست است دوم آنکه تصاویر این خرابی‌ها تنها در ماهواره نیست بلکه به چشم خود نیز می‌توان آنها را دید اما زمانی که تروریست‌ها به یک منطقه می‌روند و آن را اشغال می‌کنند ارتش باید منطقه را آزاد کند و درگیری‌هایی رخ می‌دهد طبیعی است که ویرانی‌هایی نیز صورت بگیرد اما در بیشتر موارد زمانی که تروریست‌ها وارد یک منطقه می‌شوند شهروندان از آنجا فرار می‌کنند. در واقع تعداد زیادی از قربانیان را کسانی تشکیل می‌دهند که موافق نظام هستند و تعداد زیادی از آنها به دنبال انفجار تروریست‌ها کشته شدند. محال است که یک کشور غیرنظامیان را مورد هدف قرار دهد.

دودیمانش: براساس آمارهای سازمان سه میلیون آواره سوری در کشورهای همسایه حضور دارند، آیا تمام اینها هم‌پیمانان تروریست‌ها هستند؟

اسد: نه نه کسانی که از سوریه خارج شدند به دلیل اقدامات تروریست‌ها کشور را ترک کرده‌اند. در میان آنها هم حامی دولت است و هم حامی تروریسم. ما در حال حاضر تنها با گروهک‌ها مبارزه نمی‌کنیم بلکه با کشورها مبارزه می‌کنیم.

دودیمانش: از دیدگاه نظامی آیا شما تجهیزات لازم و کافی برای پیروزی در این جنگ را دارید؟

اسد: درحال حاضر میلیاردها دلار برای حمایت از این تروریست‌ها هزینه می‌شود و کشورهای مختلف از جمله ترکیه به تروریست‌ها سلاح می‌دهند. بنابراین این جنگ از لحاظ نظامی جنگ راحتی نیست با این وجود ارتش سوریه دستاوردهای زیادی در مناطق مختلف داشته است. هیچ‌کس نمی‌تواند بگوید که جنگ کی و چگونه پایان می‌یابد. اما جنگ اصلی برای آنها این است که چگونه دل‌های سوری‌ها را جذب کنند که در این جنگ شکست خورده‌اند. بنابراین این جنگ نظامی، اجتماعی و سیاسی است.

دودیمانش: اما آنها شکست نخورده‌اند چراکه نیمی از سرزمین شما را تحت تسلط دارند؟

اسد: ارتش سوریه در همه جا حضور ندارد و این مساله محال است که اتفاق بیفتد بنابراین هرجایی که ارتش سوریه نباشد تروریست‌ها از مرزها وارد شده و در آن منطقه مستقر می‌شوند اما هر منطقه‌ای که ارتش سوریه تصمیم گرفت آن را آزاد کند، آزاد شد. این جنگ، جنگ بین دو ارتش نیست. شما از گروه‌های تروریستی سخن می‌گویید که ناگهان به هر شهر و هر روستایی می‌روند بنابراین این جنگ طولانی و سخت خواهد بود.

دودیمانش: بسیاری معتقدند که راهکار حل بحران سوریه رفتن شما است، آیا به این مساله اعتقاد دارید؟

اسد: هر رئیس‌جمهوری در هر کشوری براساس قوانین بر سر کار می‌آید و بر اساس همان قوانین کنار می‌آید. نمی‌شود گفت که یک رئیس‌جمهور از طریق آشوب انتخاب شود و از طریق جنجال نیز برود. دلیل این مساله نیز دستاورد سیاست فرانسه در لیبی بعد از حمله به قذافی است. نتیجه چه شد. بعد از کشته شدن قذافی آشوب به وجود آمد آیا رفتن وی راهکار حل بحران بود؟ آیا لیبی تبدیل به یک کشور دموکراتیک شد؟

دودیمانش: از دولت اسلامی (داعش) صحبت کنید. برخی معتقدند که نظام سوریه باعث پیشرفت افراط‌گرایان برای ایجاد دودستگی میان مخالفان شده است.

اسد: در سوریه ما دولت داریم نه نظام. اگر این سخن صحیح باشد که ما از داعش حمایت کرده‌ایم به این معناست که ما از آنها خواسته‌ایم که به ما حمله کنند و فرودگاه‌های نظامی را مورد هدف قرار داده و صدها تن را بکشند. کجای این سخن دارای منطق است. ما نیازی به آن نداریم که این اقدامات را برای تضعیف مخالفان انجام دهیم. غربی‌ها در حال حاضر معتقدند که این مخالفان خیالی بودند بنابراین، این فرضیه غلط است. داعش در سال 2006 درعراق تاسیس شد. آمریکا عراق را تحت اشغال خود قرار داد نه سوریه. ابوبکر بغدادی در زندان‌های آمریکا بود نه در زندان‌های سوریه پس چه کسی داعش را ساخته سوریه یا آمریکا؟

دودیمانش: برخی از سوری‌ها در دمشق از وجود گروه‌های جهادی مخفی در غرب بیشتر سخن می‌گویند تا جنگ علیه داعش، آیا این عجیب نیست؟

اسد: تروریسم یک ایدئولوژی است نه تشکیلات و ایدئولوژی مرز نمی‌شناسد. 20 سال قبل تروریسم از منطقه صادر می‌شد به ویژه از کشورهای حوزه خلیج فارس و به ویژه عربستان. اما در حال حاضر از اروپا و مخصوصا فرانسه صادر می‌شود. اکثریت تروریست‌های اروپایی که به سوریه می‌آیند فرانسوی هستند. اخبار فرانسه به شما می‌رسد. در بلژیک نیز به یک موزه یهودیان حمله شد بنابراین پدیده تروریسم در اروپا دیگر یک پدیده خاموش نیست.

دودیمانش: آمریکایی‌ها در جنگ خود علیه دولت اسلامی هم‌پیمانان تاکتیکی هستند. آیا شما همچنان معتقدید که مداخله آنها نقض حاکمیت کشورتان به شمار می‌آید؟

اسد: شما از کلمه تاکتیکی استفاده کردید و آن خیلی مهم است. می‌دانید که تاکتیک بدون استراتژیک نتیجه‌ای نخواهد داشت و به شکست تروریسم نمی‌انجامد و این مداخله غیرقانونی است. چراکه بر پایه قطعنامه‌ای از سوی شورای امنیت صورت نگرفته و حاکمیت سوریه را نقض کرده است. بنابراین یک مداخله غیرقانونی به شمار می‌آید.

دودیمانش: براساس گزارش‌های رسانه‌های فرانسوی نیروهای هوایی شما دست‌کم طی 40 روز دو هزار پرواز انجام داده‌اند، این تعداد بسیار زیاد است. آیا هواپیماهای شما با آنها برخورد نداشته و آیا هماهنگی بین شما وجود دارد؟

اسد: هماهنگی مستقیم وجود ندارد. ما به تروریست‌ها در هر مکان بدون درنظر گرفتن اقدامات آمریکا یا ائتلاف حمله می‌کنیم. شما از تعداد پروازهای هوایی سوریه علیه تروریست‌ها تعجب کرده‌اید و این پروازها از پروازهای ائتلاف بیشتر است. حقیقت آن است که حملات ائتلاف حملاتی سوری است.

دودیمانش: اما این حملات به شما کمک می‌کند و یکی از دلایل استعفای چاک هاگل، وزیر دفاع آمریکا این بود که وی معتقد بود این حملات به دولت شما و مواضعتان کمک می‌کند.

اسد: ببینید مضمون این سوال با سوال قبل در تضاد است. شما گفتید که ما از داعش حمایت می‌کنیم اما سوال بعدی بدان معناست که ما دشنمان داعش هستیم. این سخن که حملات ائتلاف به ما کمک می‌کند نادرست است.

دودیمانش: اما یکی از نتایج این حملات استعفاء چاک هاگل بود؟

اسد: بعد از گذشت دو ماه از حملات ائتلاف هیچ نتیجه واقعی به دست نیامده است.

دودیمانش: آیا امروز در سوریه سلاح شیمیایی وجود دارد یا خیر؟

اسد: نه زمانی که در این خصوص سخن گفتیم مواضع ما کاملا شفاف بود و زمانی که تصمیم گرفتیم سلاح‌های شیمیایی خود را از بین ببریم تصمیم‌مان قطعی بود.

دودیمانش: اما جان کری وزیر خارجه آمریکا شما را به نقض توافقنامه در این خصوص متهم می‌کند و معتقد است از گاز سمی کلر استفاده کرده‌اید. آیا این درست است؟

اسد: می‌توان کلر را در هر خانه در سوریه پیدا کنید. هر انسانی کلر دارد و هر گروهی از آن می‌تواند از آن استفاده کند اما ما از آن استفاده نکرده‌ایم چراکه سلاح‌های کلاسیک موثرتری نسبت به کلر داریم و نیازی به آن نداریم. در حال حاضر از سلاح کلاسیک استفاده می‌کنیم و از اعلام آن نیز ابایی نداریم. این اتهامات ما را شگفت‌زده نمی‌کند. آمریکایی هیچ‌وقت حرف درستی درخصوص بحران سوریه نزدند.

دودیمانش: آیا شما از سلاح‌های شیمیایی استفاده کرده‌اید؟

اسد: از این نوع از سلاح‌ها استفاده نکرده‌ایم ؛ اگر استفاده می‌کردیم ده‌ها تن و چه بسا صدها هزار انسان کشته می‌شدند. این سلاح‌ها نمی‌تواند تنها 100 یا 200 تن را بکشد به ویژه آنکه در برخی مناطق دست‌کم صدها هزار و چه بسا میلیون‌ها سوری حضور دارند. این در حالی است که در سال قبل گفته شد این سلاح‌ها 100 و یا 200 تن را کشته است.

دودیمانش: در آخرین سفرتان به پاریس در سال 2010 به همراه همسرتان من یک دیدار مطبوعاتی با ایشان داشتم، آیا شما دوست دارید به خارج کشور خود سفر کنید؟

اسد: سفر کردن جزو اولویت‌های من نیست و سفرهایم برای کار بوده نه گردش اما آنچه که خواهان آن هستم این است که سوریه به دنبال اوضاع قبلی بازگردد و دوست دارم جهانی متفاوت از جهان کنونی داشته باشیم. جهانی مملو از روابط منطقه‌ای و اخلاقی.

دودیمانش: همسر شما خود را سفیر مدرنیته می‌داند، نظر ایشان در مورد شرایط کنونی سوریه چیست؟

اسد: وی نیز مانند تمام سوری‌ها نسبت به شرایط کنونی ناراضی بوده و درد می‌کشد. ما نیز نسبت به اینکه سوریه به چند دهه قبل برگشته است ناراحت هستیم. سوریه زمانی جزو پنج کشور نخست جهان از لحاظ امنیت بود اما الان به پناهگاهی برای تروریست‌ها تبدیل شده است. غرب تروریست‌ها را حمایت می‌کند و بدتر از آن کشورهایی از دوران قرون وسطی در خلیج‌فارس مانند عربستان و قطر هم‌پیمانان غرب هستند.

دودیمانش: شما را به عنوان شخصی می‌شناسیم که رابطه نزدیکی با کودکانش دارد، چگونه وقتی که شب به خانه می‌روید اوضاع را برای کودکانتان شرح می‌دهید؟

اسد: طبیعتاً این سخنان در حال حاضر در تمام خانه‌های سوری‌ها انجام می‌شود و مساله سخت‌تر آن است که فهم اجتماعی این کودکان در این بحران به وجود آمده است. دو سوال برای تمام خانواده‌ها و خانواده خود ما به وجود می‌آید اول آنکه چطور می‌شود افرادی که می‌گویند از خدا و دین اسلام دفاع می‌کنند، دست به کشتار مردم می‌زنند. کودکان می‌پرسند آیا آنها می‌دانند که خطا می‌کنند و جواب آن است که برخی می‌دانند اما از دین برای اهداف خود سوءاستفاده می‌کنند و برخی جاهل هستند و نمی‌دانند که دین همان خیر است نه کشتار. سوال بعدی این است که چرا غربی‌ها به ما حمله می‌کنند و از تروریست‌ها حمایت؟ البته تمام غربی‌ها را نمی‌گویند بلکه برخی کشورها را برجسته می‌کنند مانند آمریکا، فرانسه و انگلیس. آنها می‌پرسند آیا این کشورها را اذیت کرده‌ایم؟ جواب ما این است که مساله ملت‌ها با مساله دولت‌ها متفاوت است.

ایسنا