lyssna_nu.png
رادیو علمی

پایگاه هوایی حمیمیم سوریه در اختیار روسیه قرار می گیرد

بر اساس توافق انجام شده میان دو کشور روسیه و سوریه که امروز با امضای ولادیمیر پوتین نهایی شد، پایگاه هوایی حمیمیم در استان لاذقیه سوریه در اختیار نیروی هوایی روسیه قرار می گیرد.

معاهده تاریخی صلح کلمبیا امضا شد

رئیس‌جمهوری کلمبیا و رهبر شورشیان چپ‌گرای فارک با امضای توافق صلح رسما به جنگ ۵۲ ساله‌ای که بیش از ۲۶۰ هزار کشته برجای گذاشت، پایان دادند.

پوتین:

با اصلاحات می‌شد جلوی سقوط اتحاد شوروی را گرفت

رئیس‌جمهور روسیه خاطر نشان کرد، حزب کمونیست اتحاد شوروی سابق باید به جای آن که اجازه به سرنگونی شوروی بدهد این بلوک را تبدیل به یک نهاد دموکراتیک می کرد.

سخنگوی رسمی وزارت خارجه مصر: همه طرف‌ها بایستی به حاکمیت سوریه احترام بگذارند و مبارزه با تروریسم بهانه‌ای برای اجرای مانورهای سیاسی یا مهندسی مجدد نقشه جغرافیایی سیاسی به‌ویژه در شمال سوریه نباشد

پرهیز چند بانک ایرانی از معامله با قرارگاه خاتم‌الانبیا

روزنامه کیهان می‌نویسد برخی بانک‌های کشور در مسیر خودتحریمی افتاده‌ و در اجرای توافق FATF از راه‌اندازی کار اشخاص حقیقی و حقوقی تحریم شده طفره می‌روند.

جرمی کوبین: ناتو باید تعطیل شود

یک روزنامه نگار انگلیسی ویدئویی از رهبر فعلی حزب کارگر این کشور منتشر کرد که در آن وی خواهان تعطیل کردن ناتو و متوقف کردن فعالیت این ائتلاف نظامی شده است.

qBlw3-7raRFRuzFtTMxNYTl72eJkfbmt4t8yenImKBVvK0kTmF0xjctABnaLJIm9.jpg

قحطی و گرسنگی ساکنان قاره سیاه را تهدید می کند

گرسنگی در کمین ده ها میلیون نفر از ساکنان قاره آفریقا نشسته است چرا که محصولات کشاورزی و تغییرات آب و هوایی امنیت غذایی آنها را به خطر انداخته است.

به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس-24، کاهش بارندگی و به تبع آن کاهش محصولات کشاورزی بیش از شصت میلیون آفریقایی را در معرض خطر گرسنگی و قحطی قرار داده است.

گزارش ها حاکی از آن است که بیش از سی میلیون نفر در قاره آفریقا نیازمند غذای روزانه هستند و 20 میلیون نفر دیگر هم سال 2017 ذخایر غذایی خود را به پایان خواهند برد و چیزی برای خوردن نخواهند داشت.

سازمان ملل متحد در آخرین گزارش خود اعلام کرد که 10 میلیون نفر در اتیوپی، شش میلیون نفر در سودان جنوبی و 5 میلیون نفر در یمن به علت کاهش سطح آب های زیر زمینی و خشکسالی و به تبع آن کاهش محصولات کشاورزی، دستخوش قحطی و گرسنگی خواهند شد.

بر اساس این گزارش، تغییرات آب و هوایی شدید در شرق و جنوب آفریقا باعث ابتلای یک میلیون کودک به سوء تغذیه حاد و دسترسی نداشتن بیش از سی میلیون نفر به غذای کافی شده است.

سران کشورهای آفریقایی برای حل مشکل کمبود مواد غذایی مردم خود خواستار تأمین بودجه ای به ارزش یک میلیارد و 500 میلیون دلار شده اند ولی سازمان ها و کشورهای تأمین کننده مواد غذایی چنین کشورهایی فقط متعهد به تأمین 25 درصد این بودجه درخواستی شده اند.

4051338682.jpg

ابراز نگرانی فائو درباره وضعیت ده ها میلیون ساکن قاره سیاه

دفتر نمایندگی سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد در آفریقای مرکزی روز یکشنبه درباره وضعیت ده ها میلیون نفر از ساکنان کشورهای آفریقایی ابراز نگرانی کرد.

به گزارش پایگاه اینترنتی آفریقای امروز (Afrique aujourdhui)؛ سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد(فائو) اعلام کرد دهها میلیون نفر در قاره ی سیاه با خطر گرسنگی مواجه هستند. فائو علت این موضوع را کاهش تولید محصولات کشاورزی در این قاره اعلام کرد.

بر اساس این گزارش،بیش از 30 میلیون نفر در سراسر قاره آفریقا هم اکنون نیازمند غذا هستند و 20 میلیون نفر دیگر هم سال آینده میلادی ذخایر غذایی خود را به پایان خواهند برد.

بر اساس آخرین آمار ارائه شده توسط سازمان ملل متحد، 10 میلیون نفر در اتیوپی،شش میلیون نفر در سودان جنوبی و پنج میلیون نفر در یمن به علت طغیان آب و خشکسالی، سال آینده گرفتار گرسنگی خواهند شد.

این سازمان هشدار داد با توجه به کاهش بارندگی در بسیاری مناطق و فراهم نبودن زمینه کشت غلات در بسیاری از کشورها چشم انداز تاریکی پیش بینی می شود و شمار افراد محروم از مواد غذایی در ماه های آینده افزایشی چشمگیر خواهد داشت.

بر اساس این گزارش، کاهش بارندگی در نامیبیا ، کشاورزی را در بسیاری از مناطق این کشور تحت شعاع قرار و تولید مواد غذایی را در این کشور کاهش داده است به طوری که بیش از 42 درصد ساکنان این کشور از کمبود مواد غذایی رنج می برند.

در این گزارش آمده است: واردات مواد غذایی به نامیبیا موجب بالا رفتن بهای این مواد و افزایش فشار بر اقشار آسیب پذیر شده است.

بنا بر گزارش ها، منطقه ساحل در آفریقا از خشکسالی و کاهش شدید محصولات کشاورزی رنج می برد و ساکنان آن با خطر گرسنگی رو به رو هستند. کمبود آب برای کشاورزی و نامنظم بودن فصل بارش باران موجب شده است محصولات کشاورزی به شدت کاهش پیدا کند. اکثر قربانیان این اوضاع نیز زنان و کودکان هستند.

سازمان های فعال در امور بشردوستانه اعلام کرده اند یک پنجم کودکان در چاد به علت کمبود غذایی جان خود را از دست می دهند.

خشکسالی در مناطق غربی چاد همچنین موجب مرگ بسیاری از حیواناتی شده است که زندگی ساکنان منطقه به وجود آنها بستگی دارد.

اوضاع در شرق آفریقا نیز چندان بهتر نیست. سال گذشته اعلام بروز مجدد خشکسالی در سومالی، نگرانی های زیادی ایجاد کرد . سومالی سال 2011 نیز دچار خشکسالی شد و بیش از 10 میلیون نفر از مردم کشور با مشکل کمبود مواد غذایی مواجه شدند.

بر اساس آمارهای منتشر شده، شمار قربانیان ناشی از قحطی و گرسنگی سال 2011، که در 60 سال گذشته بی سابقه بود، به بیش از ده ها هزار تن رسید.

در مورد علل وقوع خشکسالی های پی در پی در منطقه، نظریات مختلفی وجود دارد. اثرات گازهای گلخانه‌ای و آلودگی هوا، در تغییرات جوی نقش بسزایی دارند.

طی دهه ی گذشته دانشمندان به تأثیر ذرات معلق آلوده‌ کننده هوا بر تغییرات جوی پی برده‌اند. عده ی زیادی با متهم کردن دولت های غربی، سیاست های استعماری را موجب ایجاد تغییرات آب و هوایی و وقوع خشکسالی بی سابقه در آفریقا می دانند.

ایرنا

82050491400-2.jpg

رودخانه های فرانسه سبز شدند

تارنمای خبری 'كانكسیون' فرانسه امروز خبر داد كه ساكنان برخی مناطق این كشور در روزهای اخیر از سبز رنگ شدن رودخانه های اطراف جا خوردند.

'كانكسیون' می نویسد كه گروههای طرفدار محیط زیست و اصناف با افزودن رنگ غیر سمی فلورسین به برخی رودخانه های فرانسه تلاش كردند تا مردم را در مورد آلودگی محیط زیست آگاه كرده و در مورد كاهش بودجه نهادهای مسئول حفاظت از محیط زیست هشدار دهند.

این اقدام همزمان با برگزاری كنفرانس دولتی محیط زیست و انتقال انرژی در پاریس و امضاء رسمی موافقتنامه تغییرات آب و هوایی بود.

مقامات ارشد حدود 170 كشور جهان در هفته جاری و در مقر سازمان ملل متحد در نیویورك موافقتنامه تغییرات آب و هوایی را كه سال گذشته در پاریس نهایی شده بود، امضا كردند.

195 كشور جهان در 12 آذر 1394 توافق كردند تا انتشار گازهای گلخانه‌ای را كاهش داده و میزان استفاده از سوخت‌های فسیلی را پایین آورند.

بر اساس این توافق، میزان افزایش گرمایش زمین تا سال 2050 باید زیر 2 درجه باقی بماند.

ایرنا

alalam400-14.jpg

جزئیات "پروژۀ قرن" برای دور زدن تنگۀ هرمز توسط عربستان سعودی

بر اساس اظهارات مسئولان سعودی، این کانال آبی از خلیج فارس شروع خواهد شد و با گذر از بیابان ربع الخالی، در جنوب شرقی عربستان، در امتداد مرزهای عمان و یمن به دریای عرب متصل خواهد شد و برای کشتیرانی و انتقال نفت مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

روزنامۀ عکاظ عربستان به نقل از مقامات سعودی نوشت: این پروژه که مطالعات آن از 7 سال قبل آغاز شده است، افزون بر انتقال نفت، برای تولید 50 گیگاوات برق در ده نیروگاه اتمی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

این پروژه در مرحلۀ نخست، برای تولید برق استفاده می شود و در ادامه، به پروژۀ چند منظوره و کاملی با نام "نهضت دوم عربستان" تبدیل خواهد شد.

کانال آبی یاد شده که از سواحل دریای سرخ آغاز می شود، در امتداد مرزهای عمان و یمن ادامه می یابد و از طریق ربع الخالی در جنوب شرق عربستان که یک سوم مساحت جزیرة العرب را در بر گرفته است، وارد عربستان می شود.

ربع الخالی که دومین بیابان بزرگ جهان محسوب می شود، 600 هزار کیلومتر مساحت دارد و بخش عمدۀ آن در عربستان واقع است.

بر اساس طرح اعلام شده از سوی عربستان، تعدادی کانال های فرعی که هر کدام به یک دریاچه مصنوعی منتهی می شود، به کانال اصلی متصل خواهند شد. در کنار هر یک از دریاچه های مصنوعی نیز که در منطقه ربع الخالی و دور از شهرهای اصلی عربستان قرار خواهند داشت، یک نیروگاه اتمی احداث می شود.

این نیروگاه ها افزون بر تولید دست کم 50 گیگاوات برق، برای شیرین سازی آب و استفاده از آن برای جمعیت های شهری، کشاورزی و دام پروری در ربع الخالی استفاده خواهند شد. بر اساس بخش دیگری از این پروژه، شهرهای مدرنی در کنار کانال های فرعی احداث خواهند شد و کارکنان بخش های مختلف این پروژه از جمله نیروگاه ها، طرح های صنعتی، کشاورزی، دام پروری و آبیاری در آن اسکان خواهند یافت.

خبر آنلاین

3401230400-3.jpg

نگرانی از بالا آمدن سطح دریاها

براساس یک تحلیل تازه درباره تغییرات اقلیمی در قطب جنوب، سطح آب دریاهای جهان ممکن است بیش از دو برابرِ دقیق‌ترین تخمین‌های فعلی افزایش یابد.

به گزارش ایسنا، ارزیابی تازه که با مدل‌سازی کامپیوتری انجام شده حاکیست که ذوب یخ های قطب جنوب به تنهایی می تواند باعث بالا آمدن سطح دریاها به اندازه بیش از یک متر تا پایان قرن شود.

براساس این مطالعه تا سال 2500، ذوب همین یخ ها می تواند سطح آب را 13 متر بالا ببرد. نویسندگان این مقاله می گویند که کاهش سریع گازهای گلخانه ای مثل دی اکسید کربن می تواند این خطر را محدود کند.

هیات بین المللی تغییرات جوی سازمان ملل در سال 2013 پیش بینی کرده بود که بدون مهار تصاعد گازهای گلخانه ای، سطح آب اقیانوس های جهان احتمالا به اندازه 98 سانتی‌متر تا سال 2100 بالا خواهد آمد. با این حال آن تخمین حداقل ذوب یخ ها را برای قطب جنوب در نظر می گرفت.

سایر تحلیل ها از آن زمان بر میزان این افزایش افزوده و یک مطالعه اخیر حاکی بود که سطح آب اقیانوس ها اکنون سریع‌تر از هر زمان در 2800 سال اخیر بالا می آید و این افزایش ممکن است تا سال 2100 به 1.31 متر برسد.

به گزارش بی‌بی‌سی، میزان دقیق تاثیر ذوب یخ های جنوبگان بر این پیش بینی ها موضوع بحث های داغ بوده است. اواخر سال گذشته، در یک مطالعه عنوان شد که پیش بینی ها دایر بر بالا آمدن یک متر یا بیشتر، ممکن نیست. اما مطالعه تازه استدلال می کند که جهان تا سال 2100 شاهد افزایش 1.14 متری سطح آب دریاها فقط در اثر ذوب یخ های قطب جنوب خواهد بود.

دانشمندان می گویند که مدل آنها می تواند پیش‌بینی دقیق‌تری به دست دهد چون برای اولین بار تاثیر بعضی فرآیندهای فیزیکی را مد نظر قرار می دهد. درحالی که سایر مدل ها بر تاثیر آب های گرمتر بر ذوب صفحات یخی از زیر تمرکز داشته، مطالعه تازه از جمله شامل تاثیر آب های سطحی (ناشی از ذوب یخ) و باران و ترک برداشتن صفحات یخی و افتادن آنها به دریا می شود.

نتایج این مطالعه در نشریه نیچر چاپ شده است.

فرارو

1989327400.jpg

وقوع زلزله ۷.۹ ریشتری در اندونزی

سازمان دیده بان زمین شناسی آمریکا از وقوع زلزله ۷.۹ ریشتری در اندونزی خبر داد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، زلزله ای مهیب، روز چهارشنبه سواحل غربی جزیره «سوماترا» در اندونزی را لرزاند. سازمان دیده بان زمین شناسی آمریکا، قدرت این زلزله را ۷.۹ ریشتر تخمین زده است.

بر اساس این گزارش، کانون زلزله در فاصله ۸۰۸ کیلومتری جنوب غربی «پادانگ» و در عمق ۱۰ کیلومتری زمین بوده است.

هنوز هیچ گزارشی از تعداد کشته و مجروحان این زلزله به دست نرسیده اما گفته می شود خسارت هایی در نزدیکی سطح زمین به بار آورده است.

گفتنی است، سازمان دیده بان زمین شناسی آمریکا ابتدا قدرت این زلزله را ۸.۲ و سپس ۸.۱ و ۷.۹ گزارش کرده است.

مهر

corn-harvest400.jpg

هشدار فائو؛ خشکسالی امنیت غذایی جنوب آفریقا را تهدید می کند

سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) روز جمعه هشدار داد که خشکسالی کم سابقه ناشی از پدیده آب و هوایی «ال نینو» در جنوب آفریقا تاثیر ویرانگری بر امنیت غذایی این منطقه خواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری فرانسه از رم ، فائو در گزارشی خاطرنشان کرد که فصل بارندگی در سراسر بخش های بزرگی از کشورهای زیمبابوه ، مالاوی ، زامبیا ، آفریقای جنوبی ، موزامبیک، بوتسوانا و ماداگاسکار تا کنون کم بارش ترین فصل در 35 سال گذشته بوده است.

این گزارش می افزاید: خشکسالی کم سابقه این منطقه که بر اثر یکی از شدیدترین موارد پدیده ال نینو در 50 سال گذشته ایجاد شده ، از اوایل فصل زراعی 2016- 2015 تا کنون گسترش یافته و شدیدتر شده است.

سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد هشدار داد که این پدیده تاثیر ویرانگری بر برداشت محصول و امنیت غذایی در جنوب آفریقا خواهد داشت.

به گزارش ایرنا ، مرکز پیش بینی آب و هوایی اداره هواشناسی آمریکا اواخر آذر ماه امسال اعلام کرد که پدیده «ال نینو» در زمستان امسال (16 - 2015) همچنان در نیمکره شمالی قدرتمند خواهد بود.

این اداره دولتی آمریکا افزود: ال نینو تا کنون تاثیرات جهانی قابل ملاحظه ای بر جا گذاشته و انتظار می رود که در ماههای آینده بر دمای هوا و الگوهای بارش نزولات جوی در سرتاسر آمریکا تاثیر بگذارد.

پدیده ال نینو ناشی از بالا رفتن دمای سطح آب در مناطق شرقی و مرکزی اقیانوس آرام است که هر چند سال یکبار روی می دهد و موجب بارندگی های شدید و سیلاب در آمریکای جنوبی و هوای بسیار گرم در آسیا و مناطقی از آفریقا می شود.

ایرنا

016468630400.jpg

تاثیرات منفی تغییرات آب‌و‌هوایی بر کشورهای فقیر جهان

تغییرات آب‌و‌هوایی تاثیرات منفی بسیاری بر کشورها می‌گذارد، اما خسارت‌کشورهای در حال توسعه بسیار بیشتر از کشورهای صنعتی است. بالا رفتن سطح آب دریاها و بروز سیل‌ها بیشترین آسیب را به کشورهای درحال توسعه وارد می‌کند.

از نظر تاریخی کشورهای صنعتی جهان مسئول تولید دو- سوم گازهای گلخانه‌ای در سراسر جهان هستند. در دوران کنونی اما کشورهایی با بودجه‌ی ملی کم یا متوسط مسئول تولید بیش از نیمی از این گازها هستند.

نتایج گرمایش زمین به کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای صنعتی آسیب می‌رساند. ۸۰ درصد مردمی که در پی بروز سیل آسیب‌های جدی می‌بینند در ۱۵ کشور در حال توسعه و نیمه‌صنعتی جهان زندگی می‌کنند.

ناسا، سازمان هوانوردی و فضایی ملی آمریکا اعلام کرده است که از دهه ۱۹۸۹ تاکنون سطح آب دریاها حدود ۲۰ سانتیمتر بالا آمده است. محافل علمی پیش‌بینی می‌کنند که بالا آمدن سطح آب دریاها تا سال ۲۱۰۰ حدود ۵/ ۲ تا ۱۰ سانتیمتر خواهد بود. در چنین شرایطی ۱۰ تا ۱۵ شهر بزرگ رو به رشد جهان در خطر سیل قرار دارند.

گرمایش زمین از راه‌های دیگری نیز به کشورهای در حال رشد آسیب می‌رساند. این گرمایش به گسترش بیماری‌ها منجر می‌شود. گفته می‌شود که به خاطر گرمایش زمین بیماری مالاریا تا سال ۲۰۳۰ فقط در قاره آفریقا ۹۰ میلیون نفر را مبتلا خواهد کرد.

گرمایش زمین همچنین بر کشاورزی تاثیر می‌گذارد، که یکی از مهم‌ترین منابع اقتصادی کشورهای در حال رشد است.

بانک جهانی برآورد کرده است که حدود ۱۵ درصد محصولات کشاورزی در پی گرمایش زمین در جنوب صحرای آفریقا کاهش خواهد یافت. بانک جهانی کاهش محصولات کشاورزی در جنوب آسیا را در پی گرمایش زمین ۱۸ درصد، این کاهش را در اروپا دو درصد و در آمریکا یک درصد ارزیابی کرده است.

مبارزه با تغییرات آب‌و‌هوایی مبارزه‌ای جهانی است. در چنین شرایطی کشورهای فقیر جهان بنیه مالی و همچنین فناوری لازم را در اختیار ندارند که هم تولید کربن دی اکسید در این کشورها را کاهش دهند و هم در امر توسعه و مبارزه با فقر پیشرفت کنند.

تفاهم‌های اولیه در نشست تغییرات اقلیمی پاریس

نشست تغییرات اقلیمی پاریس که شنبه ۱۲ دسامبر (۲۱ آذر) با توافق‌تاریخی ۱۹۵ کشور حاضر در این نشست به پایان رسید، در ارتباط با کشورهای در حال توسعه تصمیم گرفته است که کشورهای پیشرفته صنعتی جهان برای رشد اقتصاد کشورهای در حال توسعه، به آنها کمک مالی کنند و فناوری لازم در اختیارشان بگذارند.

توافق‌نامه تغییرات اقلیمی پاریس که از سال ۲۰۲۰ اعتبار دارد راهکارهایی برای کاهش تولید گازهای گل‌خانه‌ای و توقف مصرف سوخت‌های فسیلی با جایگزین کردن انرژی‌های تجدیدپذیر در نظر گرفته است.

بر اساس این توافق‌نامه گرم‌تر شدن کره زمین تا سال ۲۰۵۰ میلادی باید زیر ۵/ ۱ تا ۲ درجه سانتیگراد باشد و تولید گازهای گل‌خانه‌ای باید در نیمه دوم قرن کاهش یابد. قرار است اهداف تعیین شده هر پنج‌سال یک‌بار بررسی و بهینه شوند.

از آن گذشته با تعیین قوانین شفاف، کشورهای جهان موظف به ارائه گزارش در مورد فعالیت‌های خود در زمینه مقابله با تغییرات اقلیمی هستند. اجرای بخشی از مفاد این توافق‌نامه برای ۱۹۵ کشور حاضر در نشست پاریس الزامی و بخش دیگری از آن داوطلبانه خواهد بود.

DW