lyssna_nu.png
رادیو علمی
خبرها

پایگاه هوایی حمیمیم سوریه در اختیار روسیه قرار می گیرد

بر اساس توافق انجام شده میان دو کشور روسیه و سوریه که امروز با امضای ولادیمیر پوتین نهایی شد، پایگاه هوایی حمیمیم در استان لاذقیه سوریه در اختیار نیروی هوایی روسیه قرار می گیرد.

معاهده تاریخی صلح کلمبیا امضا شد

رئیس‌جمهوری کلمبیا و رهبر شورشیان چپ‌گرای فارک با امضای توافق صلح رسما به جنگ ۵۲ ساله‌ای که بیش از ۲۶۰ هزار کشته برجای گذاشت، پایان دادند.

پوتین:

با اصلاحات می‌شد جلوی سقوط اتحاد شوروی را گرفت

رئیس‌جمهور روسیه خاطر نشان کرد، حزب کمونیست اتحاد شوروی سابق باید به جای آن که اجازه به سرنگونی شوروی بدهد این بلوک را تبدیل به یک نهاد دموکراتیک می کرد.

سخنگوی رسمی وزارت خارجه مصر: همه طرف‌ها بایستی به حاکمیت سوریه احترام بگذارند و مبارزه با تروریسم بهانه‌ای برای اجرای مانورهای سیاسی یا مهندسی مجدد نقشه جغرافیایی سیاسی به‌ویژه در شمال سوریه نباشد

پرهیز چند بانک ایرانی از معامله با قرارگاه خاتم‌الانبیا

روزنامه کیهان می‌نویسد برخی بانک‌های کشور در مسیر خودتحریمی افتاده‌ و در اجرای توافق FATF از راه‌اندازی کار اشخاص حقیقی و حقوقی تحریم شده طفره می‌روند.

جرمی کوبین: ناتو باید تعطیل شود

یک روزنامه نگار انگلیسی ویدئویی از رهبر فعلی حزب کارگر این کشور منتشر کرد که در آن وی خواهان تعطیل کردن ناتو و متوقف کردن فعالیت این ائتلاف نظامی شده است.

2241364-3.jpgطبیعت بکر پاییزی در کنار زاینده رود

خروش رودخانه در دامان رنگ زرد

فصل پاییز با زیبایی های خیره کننده در چهارمحال و بختیاری رخ نموده است و هم اکنون طبیعت این استان با ترکیب رنگ‌های مختلف به یکی از زیبا ترین مناطق کشور تبدیل شده است.

استان چهارمحال و بختیاری یکی از استان‌های گردشگری کشور است که در تمام فصل‌های سال زیبایی خاصی دارد. در حال حاضر پاییز فرارسیده است و رنگ زرد خود را در طبیعت در حال گستراندن است. طبیعت بکر چهارمحال و بختیاری در مناطق مختلف پذیرای رنگ‌های مختلف پاییزی است.

پاییز پدیدآورنده رنگ‌های زیبایی است که به طبیعت جلوه دیگر می‌بخشد و رنگی شدن مناظر طبیعی از ویژگی‌های اصلی در این فصل است.

هم‌اکنون سرخ و زرد و نارنجی شدن درختان در کنار برگ ریزان در مناطق مختلف استان چهارمحال و بختیاری جلوه‌های خاصی ایجاد کرده است.

وزش نسیم خنک پاییزی در کنار رنگی شدن و ریزش برگ درختان جلوه دیگر به منطقه داده است.

ستان چهارمحال و بختیاری در فصل پاییز دارای زیبایی خاصی می‌شود، اگرچه ورود مسافران و گردشگران در این فصل بسیار کاهش می‌یابد اما یکی از زیباترین فصل‌های گردشگری استان چهارمحال و بختیاری فصل پاییز است.

هم‌اکنون یکی از زیباترین مناطق گردشگری استان در فصل پاییز حاشیه رودخانه زاینده‌رود است. زرد شدن درختان حاشیه رودخانه زاینده‌رود در استان چهارمحال و بختیاری جلوه بسیار زیبایی ایجاد کرده است که چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند. گذر آب خروشان رودخانه زاینده‌رود از کنار باغ‌های زردرنگ منطقه زیباترین جلوه گردشگری را در این استان رقم‌زده است.

مشاهده پل‌های تاریخی منطقه ازجمله زمان خان و هوره در دامان زرنگ طبیعت و گذر آب خروشان از زیر این پل‌ها با لذت ترین و هیجان‌انگیزترین تصاویری است در کمتر مناطقی از کشور بتوان مشاهده کرد

یکی از گردشگران منطقه در خصوص زیبایی فصل پاییز حاشیه زاینده‌رود در چهارمحال و بختیاری گفت: این منطقه یکی از زیباترین مناطق کشور است که زیبایی پاییزی این منطقه در کمتر نقطه ای از کشور می‌توان مشاهده کرد.

2241363-3.jpg

علی حمیدی ادامه داد: ترکیب رنگ‌های زرد و قرمز برگ‌های درختان در کنار رنگ آبی زاینده‌رود تصویری خلق‌شده است که چشم هر گردشگری را مجذوب خود می‌کند

وی بیان کرد: باید از این ظرفیت برای افزایش ورود گردشگر به منطقه استفاده کرد و زمینه توسعه بیشتر منطقه را فراهم کرد.

وی بیان کرد: چهارمحال و بختیاری ظرفیت‌های گردشگری بسیاری دارد که باید از این ظرفیت‌های در مسیر توسعه استان استفاده کرد و این استان باید به یکی قطب‌های گردشگری کشور تبدیل شود

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با مهر در این خصوص اظهار داشت: شهرستان سامان چهارمحال و بختیاری یکی از شلوغ‌ترین مناطق گردشگری استان چهارمحال و بختیاری است.

بهمن عسگری عنوان کرد: بیشترین مسافران این منطقه در فصل تابستان و بهار به این منطقه سفر می‌کنند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان چهارمحال و بختیاری ادامه داد: ورود مسافران در فصل پاییز و زمستان بسیار کاهش پیدا می‌کند و کمتر از فصل‌های بهار و تابستان است.

وی ادامه داد: هم‌اکنون حاشیه رودخانه زاینده رود در فصل پاییز با ترکیب رنگ‌های مختلف به یکی از زیباترین مناطق کشور در حال تبدیل‌شدن است.

وی ادامه داد: امکانات خوبی در شهرستان سامان برای مسافران ازجمله واحدهای استیجاری، ویلا، مراکز اقامتی مناسب و... وجود دارد که مسافران می‌توانند از این امکانات در سفر به این منطقه استفاده کنند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان چهارمحال و بختیاری، ادامه داد: روستاهای تاریخی و پل‌های زیبا و تاریخی بر روی رودخانه زاینده‌رود مانند پل زمان خان و پل هوره از دیگر جاذبه‌های منطقه است.

رشد ۲۵ درصدی ورود مسافر به شهرستان سامان برای مشاهده زاینده رود

فرماندار شهرستان سامان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: امسال مسافران بسیاری از مناطق مختلف کشور وارد شهرستان سامان شده است که از مناطق مختلف این شهرستان بازدید کردند.

سعید صالحی ادامه داد: افزایش ورود مسافر به شهرستان سامان نسبت به سال‌های گذشته ۲۵ درصد رشد داشته است.

وی ادامه داد: باید از ظرفیت جاذبه‌های گردشگری منطقه برای رونق بیشتر منطقه استفاده کرد.

وی بیان کرد: باید از ظرفیت سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در این منطقه استفاده کرد و خدمات رفاهی منطقه را افزایش داد.

هم اکنون این منطقه یکی از بکر ترین مناطق برای تصویر برداری توسط عکاسان و فیلمبردارانی است که می خواهند زیباترین تصاویر را خلق کنند.

مهر

19296713_403.jpg

احتمال بروز "مناقشه و منازعات و حتی جنگ" بر سر آب

محسن رنانی، عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان چندی پیش ضمن هشدار نسبت به افزایش درگیری‌ها بر سر آب گفته بود: «در آینده، این نه آمریکا و عربستان و فرقه‌های مذهبی تندرو و...، بلکه آب خواهد بود که بیشترین ضربه را به این نظام وارد خواهد کرد.»

بررسی بحران کم‌آبی ایران در شورای عالی امنیت ملی

ادامه وضعیت بحرانی خشک‌سالی و کم‌آبی در ایران دستگاه‌ها و نهادهای مختلف را وادار به همکاری و هم‌اندیشی کرده است. دبیر شورای عالی امنیت ملی می‌گوید این شورا به طور مداوم بحران کم‌آبی را بررسی می‌کند.

دوره خشک‌سالی در اغلب استان‌های ایران از میانگین معمول در دهه‌های گذشته طولانی‌تر شده و از مرز ۱۵ سال گذشته است.

افزایش جمعیت، فرسایش خاک و از بین رفتن بخش بزرگی ار مراتع و جنگل‌ها در کنار مصرف بی‌رویه و استفاده بیش از حد از منابع آب تجدیدشونده از مهم‌ترین عواملی هستند که بحران کم‌آبی در ایران را فاجعه‌بار ساخته‌اند.

خبرگزاری ایسنا دوشنبه (۱۹مهر / ۱۰ اکتبر) به نقل از آمار رسمی گزارش داد که حجم روان‌آب‌ها در سال آبی گذشته ۳۷ میلیارد و ۴۹۳ میلیون مترمکعب بوده در حالی که میانگین بلندمدت، ۸۰ میلیارد و ۵۹۵ میلیون متر مکعب ثبت شده است.

به این ترتیب میزان روان‌آب‌ها در یک سال گذشته بیش از ۳۰ درصد کمتر از میانگین بلندمدت بوده و بسیاری از استان‌ها را با تنش آبی روبرو کرده است.

19296707_303-2.jpgبحران و تنش کم‌آبی

مطابق بررسی‌های سازمان ملل متحد مناطقی که بیش از ۴۰ درصد آب‌های تجدیدشونده آنها مصرف شود دچار تنش آبی هستند و اگر این میزان به ۶۰ درصد برسد وضعیت بحرانی تلقی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو، پنجم مرداد ماه در نخستین همایش ملی اقتصاد آب میزان مصرف آب‌های تجدیدشونده در ایران را ۸۶ درصد اعلام کرد.

به عبارت دیگر میزان مصرف آب‌های تجدیدشونده در ایران از مرز بحران بسیار فراتر رفته و به یک فاجعه ملی تبدیل شده که یکی از پیامدهای آن پائین ‌رفتن سطح آب‌های زیرزمینی است.

ظاهرا این وضعیت باعث شد که شورای عالی امنیت ملی به بررسی بحران کم‌آبی بپردازد و چنانکه دبیر این شورا، علی شمخانی، گفته است، این موضوع "با حضور دستگاه‌های مرتبط مورد بررسی مداوم قرار می‌گیرد".

به گزارش ایسنا شمخانی گفت: «رفع مشکلات موجود در ۴ محور آب شرب شهرهای پرجمعیت، آب شرب تهران، آب‌های مرزی و آب‌های زیرزمینی در دستور کار شورا امنیت ملی قرار گرفته است.»

نگرانی از پیامدهای کم‌آبی

کاهش سطح آب‌های زیرزمینی، تامین آب شرب در برخی استان‌ها را با مشکلات جدی روبرو کرده است. به گفته‌ی محم19296714_303-2.jpgد حاج رسولی‌ها، مشاور وزیر نیرو، به طور متوسط پنجاه درصد آب شرب مردم ایران از منابع زیرزمینی تامین می‌شود.

او فروردین امسال به خبرگزاری مهر گفته بود: «در حوزه مرکزی در استان‌های اصفهان، یزد و چهارمحال و بختیاری برای تأمین آب نگرانی‌هایی وجود دارد. در کرمان نیز چون هنوز سدهای بزرگ برای تأمین آب به بهره‌برداری نرسیده، دغدغه تأمین آب شرب داریم و بیشتر به آب زیرزمینی متکی هستیم.»

مشاور وزیر نیرو می‌گوید در استان خراسان جنوبی نیز از آنجا هیچ منبع آب سطحی برای تامین آب شرب وجود ندارد وضعیت نگران‌کننده است.

یکی از علت‌های پرداختن شورای عالی امنیت ملی به بحران کم‌آبی می‌تواند نگرانی از پیامدهای این وضعیت باشد که به باور کارشناسان به مهاجرت‌های گسترده درون‌مرزی و کشمکش و درگیری بر آب منجر می‌شود.

محسن رنانی، عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان چندی پیش ضمن هشدار نسبت به افزایش درگیری‌ها بر سر آب گفته بود: «در آینده، این نه آمریکا و عربستان و فرقه‌های مذهبی تندرو و...، بلکه آب خواهد بود که بیشترین ضربه را به این نظام وارد خواهد کرد.»

رحیم میدانی، معاون وزیر نیرو نیز زمانی با اشاره به احتمال بروز "مناقشه و منازعات و حتی جنگ" بر سر آب یکی از پیامدهای وضعیت تنش آبی را درگیری و "تعارضات اجتماعی" دانست که به گفته‌ی او می‌تواند بین ۲ استان و یا داخل یک استان بین شهرستان‌ها و روستاها اتفاق بیفتد.

صدای آلمان

5222-5.jpg

۱۵ هکتار از جنگل های گیلانغرب در آتش سوخت

فرماندار گیلانغرب از مهار آتش سوزی در جنگل های این شهرستان خبر داد و گفت: در جریان این آتش سوزی۱۵ هکتار از جنگل های ارتفاعات سرکش و مشرف بر منطقه گلین در آتش سوخت.

کرم محمدی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: آتش سوزی در جنگل های ارتفاعات سرکش و مشرف بر منطقه گلین از توابع گیلانغرب که از ساعت ۱۹ جمعه شب آغاز شده بود سرانجام پس از هفت ساعت تلاش بی وقفه در ساعت یک بامداد امروز مهار شد.

وی ارزش ریالی خسارت وارده ناشی از وقوع آتش سوزی در جنگل های ارتفاعات سرکش و مشرف بر منطقه گلین گیلانغرب را بیش از یک میلیارد ریال ذکر کرد و افزود: علت آتش سوزی به احتمال فراوان عامل انسانی است و موضوع در دست بررسی بیشتر است.

وی گفت: جنگل های ارتفاعات سرکش و مشرف بر منطقه گلین از توابع گیلانغرب در تیر امسال هم طعمه حریق شده بود که طی یک مرحله ۱۵۰ هکتار آن در آتش سوخت.

فرماندار گیلانغرب ادامه داد: پنجشنبه شب نیز جنگل های ارتفاعات سراوان از توابع گیلانغرب دچار آتش سوزی شد که در جریان آن پنج هکتار از جنگل های این مناطق در آتش سوخت و بیش از ۳۰۰ میلیون ریال خسارت به بار آورد.

محمدی از مشارکت همه نیروهای عمل کننده در مهار آتش و نیروهای تلاشگر مردمی که در این عملیات مشارکت داشتند، قدردانی کرد.

از ابتدای امسال ۲۰ فقره آتش سوزی در جنگل ها و مراتع گیلانغرب به وقوع پیوست که در اثر آن ۵۰۰ هکتار از جنگل ها و مراتع این شهرستان طعمه حریق شد و حدود ۲۴ میلیارد ریال خسارت به بار آورد.

شهرستان گیلانغرب ۱۷۵ هزار هکتار عرصه منابع طبیعی دارد که ۷۵ هزار هکتار آن جنگل و بقیه مرتع و نیزار است.

گیلانغرب با بیش از ۷۲ هزار تن جمعیت در غرب استان کرمانشاه واقع شده است.

2234477.jpg

دقایقی پیش؛

زلزله‌ای به بزرگی ۴.۲ ریشتر زاهدان را لرزاند

زاهدان ـ زلزله‌ای به بزرگی ۴.۲ در مقیاس ریشتر زاهدان را لرزاند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: این زمین لرزه در ساعت ۱۵ و ۳۲ دقیقه امروز و با بزرگی۴.۲ ریشتر شهرستان زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان را لرزاند.

رضا اربابی افزود : موسسه ژئو فیزیک دانشگاه تهران محل وقوع آن را در ۴۵ کیلومتری شهرستان زاهدان و ۷۰ کیلومتری شهر نصرت آباد در استان سیستان و بلوچستان اعلام کرد.

وی گفت : پس از این اتفاق تیم های ارزیابی بلافاصله به منطقه اعزام شدند و با توجه به اینکه محل وقوع زمین لرزه خارج از محدوده شهری بوده تاکنون تلفاتی گزارش نشده است.

مدیر کل مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان تصریح کرد: اما باز هم با توجه به این شرایط تیم‌های ارزیابی به منطقه اعزام شدند و پس از بررسی در صورت بروز هرگونه خسارت اطلاع‌رسانی لازم انجام می شود.

57321764.jpg

مدیر بهره‌برداری و حفاظت از منابع آب البرز:

انتقال آب رودخانه کرج به تهران بدون ارزیابی زیست محیطی امکان‌پذیر نیست

مدیر بهره‌برداری و حفاظت از منابع آب استان البرز با بیان این‌که انتقال آب رودخانه کرج از طریق تونل به تهران یکی از نگرانی‌های استان البرز است، گفت: هر طرحی که توسط دولت اجرا می‌شود باید ارزیابی زیست‌محیطی شود و بدون ارزیابی زیست محیطی انجام آن امکان‌پذیر نیست.

«حمیدرضا منصوری» در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: طرح‌هایی که مقرر است توسط دولت اجرا شود، پیش از اجرا باید ارزیابی زیست‌محیطی شود در غیر این صورت اجرای آن طرح امکان‌پذیر نیست.

وی افزود: انتقال آب رودخانه کرج به تهران از طریق تونل طرحی بزرگ است که مطالعات زیست‌محیطی آن از طرف وزارت نیرو از چند سال قبل انجام شده است تا در صورت عدم ایجاد خطر زیست محیطی اجرا شود.

مدیر بهره‌برداری و حفاظت از منابع آب استان البرز به جلسات شورای حفاظت از منابع آب استان به ریاست استاندار البرز اشاره کرد و اعلام کرد: این شورا اخیراً طی مصوبه‌ای، اداره‌کل حفاظت از محیط‌زیست استان را موظف کرده است تا مطالعاتی را برای بررسی حق آبه زیست محیطی رودخانه کرج انجام دهد.

این مسئول خاطرنشان کرد: این مطالعات نشان خواهد داد که در صورت اجرای پروژه انتقال آب رودخانه کرج از طریق تونل به تهران حق آبه زیست محیطی رودخانه کرج چه سرنوشتی پیدا می‌کند.

مدیر بهره‌برداری و حفاظت از منابع آب استان البرز ادامه داد: در هر حال این پروژه یکی از دغدغه‌های استان است اما باید به پروژه‌هایی که دولت اجرا می‌کند اطمینان کرد، چون این طرح‌ها بدون پشتوانه علمی انجام نمی‌شود.

وی با بیان این‌که دولت یازدهم یک دولت زیست محیطی است، تصریح کرد: بعید می‌دانم این دولت چنین پروژه‌ای را بدون ملاحظات زیست محیطی انجام دهد.

منصوری یادآور شد: در هر حال اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست موظف است تا سرنوشت حق آبه زیست‌محیطی استان البرز را پیش از اجرای این طرح بررسی کند.

2222749.jpg

با گذشت ۱۱ سال از خشکی بختگان

                         احیای تالاب بختگان در حد شعار

                       اعتباری تخصیص نیافت

۱۱ سال از خشکی دومین دریاچه بزرگ ایران می گذرد اما احیای تالاب فقط در حد شعار و حرف باقی ماند تا این دریاچه هر روز با شرایط بحرانی دست و پنجه نرم کند.

خبرگزاری مهر: درحالیکه ۱۱ سال از خشک شدن دریاچه بختگان به عنوان دومین دریاچه بزرگ ایران می گذرد اما همچنان شاهد بی مهری هایی از سوی دستگاه های ذی ربط برای احیای این دریاچه بوده ایم.

نماینده مردم نی ریز و استهبان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به وضعیت بحرانی دریاچه بختگان به خبرنگار مهر گفت: تالاب بختگان بعد از دریاچه ارومیه دومین دریاچه بزگ ایران است که طی چند سال گذشته به طور کامل خشک شده و در حال حاضر از آن فقط نمکزار باقی مانده است.

اصغر مسعودی بیان کرد: وضعیت دریاچه بختگان نیز از نظر اهمیت کمتر از دریاچه ارومیه نیست اما در حال حاضر تمام نگاه ها به سمت احیای دریاچه ارومیه است اما برای احیای بختگان اقدام مناسبی از سوی دستگاه های ذی ربط طی چند سال گذشته صورت نگرفته است.

وی با تاکید بر اینکه تمامی مطالب در خصوص احیای دریاچه بختگان فقط در حد یک شعار است، اظهار داشت: متاسفانه طی چند سال گذشته با خشک شدن دریاچه بختگان مشکلات عدیده ای برای مردم منطقه به وجود آمده است که به عنوان نمونه می توان به بیکاری و فقر اشاره کرد.

نماینده مردم نی ریز و استهبان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: امرار معاش مردم روستاهای اطراف بختگان چه در شهرستان نی ریز و چه در استهبان همواره از راه کشاورزی بوده اما طی چند سال گذشته به دلیل شور شدن زمینهای کشاورزی و کمبود آب کشاورزان بیکار شده و حتی برای تامین مخارج زندگی خود با مشکلاتی روبه رو شده اند.

وی از بیماری به عنوان یکی دیگر از مشکلات مردم این منطقه یاد کرد و افزود: بر اساس گزارشهای مردمی که به دستمان رسیده آمار برخی از بیماریها افزایش داشته که این موضوع به وزیر بهداشت نیز اعلام شده است.

1898221.jpg

مسعودی با اشاره به افزایش پدیده ریزگرد نیز اظهار داشت: طی این سالها با خشک شدن دریاچه بختگان شاهد افزایش پدیده ریزگرد در منطقه هستیم به گونه ای که با هر وزش باد نمک از بستر دریاچه به سمت زمینهای کشاورزی مردم رفته که این موضوع شور شدن زمینهای کشاورزی را به همراه داشته است.

نماینده مردم نی ریز و استهبان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به شور شدن آب برخی از روستاهای اطراف بختگان نیز گفت: در حال حاضر آب شرب برخی از روستاهای اطراف این دریاچه کاملا شور شده به گونه ای که با تانکر به مردم منطقه آبرسانی می شود و شرایط به گونه ای است که حتی برای شستن دست و صورت خود نیز با مشکلاتی روبه رو هستند.

اعتباری از سوی معاون رئیس جمهور تخصیص نیافت

وی با انتقاد از اینکه تاکنون کار عملیاتی برای احیای دریاچه بختگان انجام نشده، بیان کرد: وضعیت بحرانی دریاچه بختگان و مشکلات ناشی از آن با جلسه ای به نوبخت معاون رییس جمهور و ابتکار رییس سازمان محیط زیست کشور اعلام شده و با پیگیریهای صورت گرفته مقرر شد اعتباری برای احیای این تالاب در نظر گرفته شود.

نماینده مردم نی ریز و استهبان ادامه داد: با وجود اینکه مدتی از این موضوع می گذرد با وجود پیگیری های صورت گرفته تاکنون اعتباری برای احیای دریاچه بختگان تخصیص نیافته است.

وی با تاکید بر لزوم توجه ویژه به دریاچه بختگان نیز گفت: بنده به نوبه خود این موضوع را پیگیری کرده تا هر چه سریعتر گامی برای احیای دریاچه بختگان برداشته شود زیرا هم اکنون نیز برای احیای این دریاچه دیر شده است.

مسعودی با اشاره به اینکه خسارات ناشی از خشک شدن بختگان بسیار زیاد است، اظهار داشت: باید همانگونه که تمام توجه ها به احیای دریاچه ارومیه بود مسئولان استانی و نمایندگان فارس هرچه سریعتر این حساسیت را در سطح کشور ایجاد کنند تا برای احیای دریاچه بختگان نیز اقداماتی صورت گیرد.

8224442.jpg

آتش سوزی در ارتفاعات پاسارگاد فارس

مدیرکل منابع طبیعی استان فارس گفت: با توجه به اینکه وسعت آتش سوزی که پیش از ظهر امروز در ارتفاعات منطقه 'چاه بید' شهرستان پاسارگاد رخ داده زیاد و مسیر دسترسی به این منطقه نیز دشوار است، یک فروند بالگرد برای شتاب بخشیدن به کار امدادرسانی به محل یاد شده اعزام شده است.

مهرزاد بوستانی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: این آتش سوزی که حوالی ساعت 11 دوشنبه آغاز شده و همچنان ادامه دارد، عرصه های جنگلی منطقه پاسارگاد را در معرض نابودی و آسیب قرار داده است.

وی گفت: آتش سوزی در منطقه چاه بید در نزدیکی منطقه ای است که امسال نیز دچار آتش سوزی شد.

مدیرکل منابع طبیعی فارس اظهارکرد: پس از اطلاع از آتش سوزی، نیروهای این اداره کل مستقر در منطقه و داوطلبان مردمی را به محل آتش سوزی اعزام کردیم که با توجه به دشواری تردد و کوهستانی بودن مسیر، ساعت 14 امروز (دوشنبه) به محل آتش سوزی رسیدند.

وی اظهار کرد: بنا بر گزارش های دریافتی از این نیروها، گستره آتش سوزی در منطقه زیاد است و بالگردی را که برای امدادرسانی و انتقال نیروها به منطقه آتش سوزی فراخوان کرده ایم فعالیت خود را از دقایقی قبل در منطقه آغاز کرده است.

مدیرکل منابع طبیعی استان فارس افزود: نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی و داوطلبان مردمی از مناطق و شهرستان های همجوار و همچنین مرکز استان برای امدادرسانی به منطقه اعزام شده اند.

بوستانی گفت: نیروهایی که با پیمودن مسیر زمینی به محل آتش سوزی رسیده اند به دلیل نبود امکان مشاهده کامل منطقه، تا کنون موفق نشده اند گزارش دقیقی از وسعت منطقه درگیر آتش سوزی ارسال کنند.

نوزدهم خرداد ماه 95 آتش سوزی در 900 هکتار از عرصه منابع طبیعی منطقه تنگ بلاغی شهرستان پاسارگاد رخ داد که پس از 33 ساعت این حریق مهار و اطفا شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس، علت این آتش سوزی را سهل انگاری دامداران و مرتعداران بیان کرده بود.

بیست و ششم مردادماه 95 نیز بار دیگر آتش به دامن طبیعت شهرستان پاسارگاد در منطقه تنگ خرسی افتاد که بر اثر آن آسیب هایی به منابع طبیعی این منطقه وارد شد.

شهرستان پاسارگاد به مرکزیت سعادت شهر در فاصله 110کیلومتری شمال شیراز واقع شده است.

82233560-71023910.jpg

وقوع آتش سوزی در جنگل ها و مراتع پلدختر لرستان

دهیار روستای افرینه پلدختر از وقوع آتش سوزی در جنگل ها و مراتع کوه برکه در بخش معمولان از توابع شهرستان پلدختر لرستان خبر داد.

علی سلطانپور عصر شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: این آتش سوزی ساعت 15 و 30 دقیقه امروز آغاز شده و همچنان ادامه دارد.

وی افزود: صعب العبور بودن منطقه ، نبود امکانات و نیروی انسانی و گرمای طاقت فرسای تابستان ، اطفای حریق در منطقه را با مشکل مواجه کرده است.

به گفته وی، تیم امدادی شامل نیروهای مردمی و منابع طبیعی در حا اعزام به منطقه هستند.

دهیار روستای افرینه پلدختر گفت: از میزان دقیق خسارت وارد شده از این آتش سوزی به جنگل ها و مراتع کوه برکه روستای افرینه بخش معمولان شهرستان پلدختر اطلاعی در دست نیست.

پلدختر در 130 کیلومتری خرم آباد مرکز استان لرستان واقع شده است.

0.0604-2.jpg

در پی کاهش آب ورودی به تالاب هورالعظیم؛

بیش از پنج هزار قطعه ماهی تلف شد

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: در روزهای اخیر به دلیل کاهش آب تالاب هورالعظیم، بیش از پنج هزار ماهی تلف شد.

احمدرضا لاهیجان زاده یکشنبه شب در گفت وگو با ایرنا اظهار کرد: با افزایش کشت در حوضه رودخانه کرخه آب ورودی به تالاب کاهش یافته است به همین دلیل، در هفته گذشته با هماهنگی سازمان آب و برق خوزستان 50 مترمکعب بر ثانیه به ورودی آب تالاب اضافه شده است.

وی افزود: مرگ و میر ماهی ها در تالاب های استان هر سال در ماه های مرداد و شهریور با کاهش آب ورودی، افزایش دما و رطوبت و به تبع آن کاهش اکسیژن اتفاق می افتد که سال گذشته نیز شاهد این رخداد بودیم.

لاهیجان زاده اضافه کرد: شیلات استان امسال چندین میلیون بچه ماهی در هورالعظیم رهاسازی کرد که این مساله نیز روی جمعیت ماهی ها تاثیر گذاشته است.

*یک هزار هکتار از هورالعظیم تشنه ماند

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان همچنین درباره فعالیت شرکت های نفتی در هورالعظیم گفت: با وقوع سیلاب در رودخانه کرخه در اوایل امسال و رهاسازی آب از سد کرخه، بخش زیادی از تالاب آبگیری شد.

لاهیجان زاده افزود: برای آبگیری هورالعظیم تعداد زیادی از دریچه هایی که از سوی شرکت نفت و برای فعالیت های نفتی بتن ریزی و مسدود شده بود، بازگشایی شد.

وی با اشاره به درگیری چند ساله وزارت نفت و سازمان محیط زیست در خصوص جاده سازی در هورالعظیم گفت:بخشی از اراضی هورالعظیم در حوضچه شماره 3، حدفاصل جاده آزادگان شمالی تا دایک مرزی در حدود یک هزار هکتار است که به دلیل استقرار تاسیسات و لوله های نفتی هنوز آبگیری نشده است.

لاهیجان زاده با اشاره به اینکه این جاده به طول 13 کیلومتر به موازات دایک مرزی احداث شده، اضافه کرد: تاسیسات مستقر در این بخش شهریور ماه تکمیل می شود و شرکت نفت درخواست کرده که آبگیری آن را تا مهر ماه به تعویق بیندازند.

وی تاکید کرد: شرکت نفت در ماه های اخیر، دریچه های جدیدی را مسدود نکرده است و بتن ریزی های موجود مربوط به سال 89 است.

بر اساس این گزارش، هورالعظیم در مرز ایران و عراق، آخرین بازمانده تالاب های بین النهرین و از مهم ترین تالاب های خاورمیانه است.

یک سوم این تالاب با وسعت 125 هزار هکتار در ایران قرار دارد. بیش از هفت هزار هکتار از این تالاب در سال 87 به وزارت نفت برای اکتشاف و استخراج نفت واگذار شده است. اگرچه ورود شرکت نفت به این تالاب مشروط به رعایت ضوابط زیست محیطی بوده اما این ضوابط اعم از جاده سازی، قطعه قطعه کردن تالاب و تخلیه پسماندهای نفتی هیچگاه رعایت نشده است. مخزن شماره 3 هورالعظیم در این سال ها برای فعالیت های نفتی خشکانده شده بود. تامین حقابه این تالاب یکی از مصوبات کارگروه ملی مقابله با گرد و غبار است که در پی توفان های شدید زمستان 93 ایجاد شده بود.

آبگیری این تالاب در سال 93 با بازگشایی یکی از دریچه ها آغاز شد که با وقوع سیلاب در رودخانه کرخه ادامه یافت. به گفته مسئولان محیط زیست حدود 60 درصد از بخش ایرانی این تالاب هم اکنون آبگیری شده است.

هورالعظیم پس از خشک شدن به یکی از کانون های اصلی تولید ریزگرد تبدیل شده است.

1921537.jpg

ثروتی که در بی‌توجهی به باد می‌رود

قاچاق گیاهان دارویی کرمان به کشورهای عربی و چین

کرمان از ۱۳ اقلیم شناخته‌شده ۹ اقلیم را در خود جای‌داده و ۳۰۰ نوع گیاه دارویی مختلف در این استان یافت می‌شود اما گنجینه غنی این گیاهان توسط قاچاقچیان به کشورهای عربی ارسال می‌شود.

خبرگزاری مهر: استان کرمان به سرزمین چهارفصل معروف است و به دلیل وجود مرتفع‌ترین و کم ارتفاع‌ترین مناطق جغرافیایی در کرمان گونه‌های مختلف گیاهی در این استان به‌صورت طبیعی رشد می‌کنند.

وجود اقلیم‌های مختلف در استان کرمان شرایط را برای رویش گونه‌های مختلف گیاهان دارویی مهیا کرده است.

اما خشک‌سالی، عدم توجه اقتصادی به این زمینه غنی اقتصادی در بخش کشاورزی نوین، عدم بسته‌بندی و از همه مهم‌تر برداشت‌های بی‌رویه و صادرات فله ای، اما این کلکسیون غنی گیاهی را در معرض نابودی قرار داده است.

در این میان قاچاق گیاهان دارویی کرمان یکی از مخرب‌ترین عواملی است که این داشته طبیعی استان کرمان را با تهدید مواجه می‌کند.

علیرغم هشدارهای مکرر و دستگیری قاچاقچیان و کشف کامیون‌های مملو از گیاهان دارویی اما این نوع قاچاق در استان کرمان آن‌قدر سودآور است که همچنان برداشت‌های غیرقانونی گیاهان دارویی ادامه دارد.

بنا بر تحقیقاتی که خبرنگار مهر انجام داده است این گیاهان اکثراً به بندرهای جنوبی کشور قاچاق و درنهایت به کشورهای عربی و یا کشتی‌های چینی منتقل می‌شود.

قیمت هنگفت این گیاهان به دلیل کیفیت مطلوب، موجب شده مشتری‌های قابل‌توجهی در سطح بین‌المللی داشته باشند، نکته جالب و تعجب‌آور این است که علیرغم سودآور بودن صادرات گیاهان دارویی به کشورهای مختلف و وجود بازارهای سودآور اما عملاً صادرات سامان‌دهی شده‌ای در این خصوص در استان کرمان وجود ندارد.

در بهترین حالت ممکن گیاهان دارویی کرمان به‌صورت فله‌ای به استان‌های دیگر منتقل و سود اندکی را عاید عشایر استان کرمان می‌کند.

در سال‌های اخیر حرکت‌هایی در راستای احداث کارگاه‌های بسته‌بندی و کشت ساماندهی شده برخی از این گیاهان انجام‌شده است اما استان کرمان در این زمینه ابتدای راه است و ثروت عظیمی در این زمینه نهفته است.

در حقیقت به دلیل اعتقاد عمیق مردم کرمان به درمان های سنتی و گیاهان دارویی هم اکنون بزرگترین بازار مصرف گیاهان دارویی استان مردم استان و به ویژه ساکنان شهر کرمان هستند.

برداشت های غیر اصولی و انبوه متوقف شود

رئیس جهاد کشاورزی استان کرمان در گفتگو با مهر اظهار داشت: یکی از اقداماتی که در حال انجام است و موردحمایت قرار می‌گیرد بحث ایجاد بانک ژنتیکی گیاهان دارویی استان کرمان است.

عباس سعیدی افزود: در استان کرمان صدها نوع گیاه دارویی وجود دارد اما مشکل اصلی درزمینهٔ خشک‌سالی و برداشت‌های بی‌رویه است.

وی تصریح کرد: این مشکل موجب شده است برخی از این گیاهان در معرض انقراض جدی قرار گیرند بااین‌وجود سعی شده است که کشت مکانیزه و ساماندهی شده این گیاهان در استان کرمان در دستور کار قرارگرفته است و امیدواریم در این زمینه موفق شویم.

از سرمایه گذاران برای تولید و صادرات گیاهان دارویی حمایت می شود

وی با دعوت از سرمایه‌گذاران افزود: اقلیم‌های مختلف در استان کرمان زمینه را برای تولید این گیاهان فراهم کرده است و به‌سادگی می‌توان با طی مراحل قانونی و بسته‌بندی زمینه صادرات گیاهان دارویی و خلق ثروت به‌خصوص در روستاهای دورافتاده را هم فراهم کنیم.

سعیدی ادامه داد: متأسفانه برداشت‌های غیراصولی و عمده این گیاهان می‌تواند چرخه تولید را با خطر مواجه کند و باید با جدیدت با این مشکل مقابله کنیم.

وی افزود: برای مقابله با خشک‌سالی در استان کرمان اقدامات فراوانی شده که یکی از این اصول کشت جایگزین است و در همین راستا توصیه می‌کنیم کشاورزان به‌جای کشت محصولات آب بر به سمت تولید گیاهان دارویی باارزش ریالی مطلوب گرایش پیدا کنند.

وی گفت: در حال حاضر ۳۰ هکتار زمین کشاورزی در این خصوص در نظر گرفته‌شده است و گیاهان دارویی جایگزین شده اند و این محصولات با توجه به نیاز بازار با استقبال مطلوبی مواجه هستند.

سعیدی با اشاره به نیاز کم این گیاهان به آب افزود: طرح برنامه‌ریزی‌شده و مدون برای توسعه کشت گیاهان دارویی در استان کرمان تبیین شده است و به تولیدکنندگان این گیاهان نیز تسهیلات مطلوب ارائه می‌شود.

همچنین در حال حاضر ۷۰۰ گونه گیاه دارویی نیز در دانشکده داروسازی کرمان نگهداری می‌شود و این دانشگاه و سایر دانشگاه‌های داروسازی کشور مشتری پر و پا قرص این گیاهان محسوب می‌شود.

رئیس دانشکده داروسازی استان کرمان نیز در گفتگو با مهر اظهار داشت: گیاهان دارویی استان کرمان یکی از منابع غنی دارویی در کشور محسوب می‌شود.

امید حیدری افزود: گیاهان دارویی از مهم‌ترین زمینه‌های تولید انواع دارو در کشور محسوب می‌شود و با توجه به وجود ده‌ها کارخانه داروسازی در کشور و دانشکده‌های داروسازی می‌توان به گیاهان دارویی به‌عنوان منبع غنی نگاه کرد.

وی تصریح کرد: دانشکده کرمان رتبه هفتم را در کشور دارا است و از یک مجموعه غنی و کامل گیاهان دارویی برخوردار است.

محمدصادقی ازجمله فعالان برداشت و خریدوفروش گیاهان دارویی در استان کرمان است که به خبرنگار مهر می‌گوید: بحر آسمان و کوه شاه به دلیل ارتفاع بالا و بارش‌های باران ازجمله مراکز اصلی کشت انواع گیاهان دارویی محسوب می‌شود.

همچنین ارتفاعات لاله‌زار و کوه هزار نیز بسیار غنی است و جالب اینکه در هر بخشی از کوهستان بنا به ارتفاع گیاهان خاص و یا خاصیت‌های ویژه دارویی رشد می‌کند که در کمتر منطقه‌ای از کشور شاهد چنین غنای گیاهی هستیم.

صادقی افزود: مهم‌ترین عامل جمع‌آوری گیاهان دارویی روستایی‌ها و عشایر مناطق هستند اما برخی افراد سودجو نیز با اجیر کردن افراد بیکار و پرداخت پولی ناچیز به‌صورت عمده و غیراصولی این گیاهان را برداشت می‌کنند درصورتی‌که این گیاهان برای رشد و نمو در سال‌های بعد هم نیاز به بذر دارند و اگر این گیاهان ریشه‌کن شوند سال بعد رشد نخواهند کرد.

وی اما مهم‌ترین خریدار گیاهان دارویی از عشایر را نیز عطاری‌های استان کرمان دانست و افزود: باوجود غنی بسیار بالای ذخایر گیاهان دارویی در استان کرمان تمام سیستم کشت، برداشت و خریدوفروش گیاهان سنتی است و هیچ برنامه‌ریزی صورت نگرفته است.

وی یکی از مشکلات موجود در مسیر رشد و نم گیاهان دارویی را معدنکاری در بحر آسمان و کوه شاه دانست و افزود: با وجود ممانعت از فعالیت این معادن اما به نظر می رسد عده ای همچنان مترصد فرصت هستند تا از غفلت مسئولان و مردم برای تخریب این ذخایر بزرگ گیاهی استفاده کنند.

اما مراکز کارگاهی بسیار محدودی هم در استان کرمان وجود دارند و اقدام به کار برنامه‌ریزی‌شده در این زمینه می‌کنند.

گامی در راستای توسعه مکانیزه تجارت گیاهان دارویی در کرمان

از آن جمله می‌توان به کارگاه خانم اعتبار و فرزندانش اشاره کرد که با سرمایه‌گذاری خصوصی و بدون حمایت مشخص از سوی دستگاه‌های دولتی در کرمان کار خود را آغاز کرده است.

این کارگاه ۱۳۷ نوع محصول را بسته‌بندی می‌کند و ۳۰ نفر اشتغال مستقیم برای روستاییان استان کرمان ایجاد کرده است اما ازاین‌دست کارگاه‌ها در استان کرمان محدود است.

ارزش افزوده بسته بندی گیاهان دارویی ۱۰ برابر صادرات فله ای است

نکته جالب در این خصوص ایجاد ارزش‌افزوده ۱۰ برابری محصولات گیاهان دارویی پس از بسته بنده در استان کرمان است.

بااین‌وجود بسیاری از گیاهان دارویی کرمان همچنان به‌صورت فله‌ای و در گونی از استان کرمان صادر می‌شود.

یکی از اقداماتی که برای ایجاد بانکی غنی از گیاهان دارویی در استان کرمان انجام شده است کشت ۲۵۰ نوع از این گیاهان در پروژه مرمت باغ تاریخی فتح‌آباد در شهر کرمان است.

در این پروژه نیز سه هکتار از زمین‌های اطراف این باغ با استفاده از این گیاهان کشت و زرع شده است و در کنار جاذبه‌های گردشگری زمینه توسعه کشت و کار این گیاهان هم فراهم شده است.

55431.jpg

200 هزار ویلا ، سهم افراد غیربومی در مازندران

مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت که صاحبان 200 هزار ویلا در استان افراد غیربومی هستند.

دلاور بزرگ نیا روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود : فاصله کم مازندران با پایتخت کشور سبب شده تا افراد غیربومی با خرید زمین و ساخت ویلا ، از این استان به عنوان خانه دومشان استفاده کنند.

وی ادامه داد : صاحبان این ویلاها بیشتر در تعطیلات پایان هفته ، تابستان و تعطیلات عید نوروز به منظور بهره مندی از داشته های طبیعی مازندران از جمله دریا و جنگل در این اماکن اقامت می کنند .

تعرض به مناطق بکر

مدیرکل میراث فرهنگی با اشاره به ساخت و ساز ویلاها در استان ، گفت : این ساخت و سازها در دل نقاط بکر جنگلی و یا سواحل دریا بر چهره و منظر طبیعی خدشه وارد می کند .

وی افزود : البته در سال های اخیر اقدامات خوبی برای مقابله با ساخت و سازهای غیر مجاز در مازندران صورت گرفته است و به نوعی از این مساله جلوگیری شد . بزرگ نیا همچنین به وجود مشکلات در حاشیه و حریم بناهای تاریخی بافت شهرهای مازندران اشاره کرد و گفت که با حضور کارشناسان میراث فرهنگی در این کمیسیون از بسیاری مسائل ساخت و سازهای خطر آفرین برای این بناها جلوگیری می شود.

وی افزود: با همکاری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نیز مشاوران این بنیاد طرح های هادی روستایی با شرح ارائه خدمات گردشگری را اجرا می کنند .

مدیر کل میراث فرهنگی مازندران افزود : با ورود کارشناسی به روند ساخت و سازها در مناطق تاریخی و باستانی شهرها و روستاها می توان در حفظ و صیانت از آنها اقدام کرد .

مازندران برخودار از بیش از 2 هزار اثر تاریخی ، جنگل و سواحل دریا ، سالانه میزبان 30 میلیون مسافر است.

DSC_7655-2.jpg

زنگ خطر بحران زیست‌محیطی بیخ گوش 7 استان

مرگ تدریجی دریاچه نمک قم سمفونی غم‌انگیزی برای محیط زیست استان قم و زنگ خطری برای حیات وحش منطقه است که هر خبری از آن دل هر دوستدار محیط زیست را به درد می‌آورد و شاید فراتر از استان و مرزهای کشور نیز خیلی‌ها نگران این دریاچه باشند.

به گزارش ایسنا، روزنامه «ایران» در ادامه نوشت: قمی‌های دلواپس دریاچه وقتی می‌بینند یا می‌شنوند که دریاچه نمک نفس‌های آخر خود را می‌کشد یا خطر خشک شدن آن را تهدید می‌کند، آه از نهادشان بلند می‌شود. بحران دریاچه نمک قم از ۵۰ سال قبل آغاز شده و روند کندی را دنبال می‌کرده، اما از سال 82 همزمان با آغاز خشکسالی، این بحران شدت گرفته، به طوری که طی این سال‌ها، 11 روستای واقع شده در حد فاصل دریاچه نمک و«حوض سلطان»خالی از سکنه شده است.

7 استان درگیر این حوضه آبگیر

«سید احمد شفیعی»، معاون فنی اداره کل محیط زیست استان قم درگفت‌و‌گو با «ایران» با اشاره به اینکه برای جلوگیری از مرگ این دریاچه همایشی با حضور و مشارکت 7 استان درگیر این حوضه آبگیر در چهار ماه سوم امسال برگزار خواهد شد، گفت: در این همایش 4 استان قم، تهران، مرکزی و البرز که به‌صورت کامل در این حوزه قرار دارند و استان‌های همدان، اصفهان و قزوین نیز که به صورت بخشی در این حوضه آبخیز سهیم هستند، حضور می‌یابند.

معاون فنی اداره کل محیط زیست استان قم با اشاره به اینکه قرار است وزارت نیرو برای مدیریت بحران دریاچه نمک، شورای هماهنگی با استان‌های درگیر این حوضه آبخیز را تشکیل دهد، تصریح کرد: در این زمینه تاکنون مکاتبات زیادی را انجام دادیم، اما هنوز پاسخی دریافت نکرده‌ایم.

شفیعی مطرح کردن بحران این دریاچه در شورایعالی آب را از دیگر برنامه‌های این اداره کل دانست و اظهار کرد: قرار است این موضوع در جلسه شورایعالی آب که با حضور رئیس جمهوری و تعدادی از وزیران مربوط به حوضه آبی کشور برگزار می‌شود؛ مطرح شود. همچنین این موضوع را با نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمیان گذاشتیم تا در صحن علنی مجلس مطرح شود.

این مقام مسئول در اداره کل محیط زیست استان قم با تأکید بر اینکه وزارت نیرو باید برای بهبود وضعیت دریاچه نمک برنامه‌های خود را اعلام کند؛ یادآور شد: شرکت‌های آب منطقه‌ای، وزارت نیرو، جهاد کشاورزی، اداره کل منابع طبیعی و هواشناسی استان‌های درگیر این حوضه آبگیر باید برای حل این بحران چاره اندیشی کنند چراکه هریک از آنها در وضعیت فعلی ایجاد شده این دریاچه دخیل هستند.

تأمین نشدن حقابه تالاب‌های استان قم

معاون فنی اداره کل محیط زیست استان قم به تأمین نشدن حقابه تالاب‌های استان در سال‌های اخیر اشاره کرد و یادآور شد: افزایش برداشت‌ها از منابع آب زیرزمینی درکنارعوامل طبیعی ازجمله کاهش شدید بارندگی‌ها و افزایش دمای هوا باعث بحران‌های زیست محیطی در این منطقه شده که علاوه بر استان قم، استان‌های همجوار را نیز تحت تأثیر قرارداده است.

وی شوری زیاد آب را از ویژگی‌های مهم این دریاچه عنوان کرد و ادامه داد: این شوری به حدی است که در فصل تابستان قطعات نمک روی آب شناور می‌شود. زمین این دریاچه پوشیده از رسوبات نمک است که بر اثر انباشته شدن سیلاب‌ها و آب‌های سطحی در طول قرن‌ها پدید آمده‌ است.

پیشروی آب‌های شور و فراشوری آب چاه‌های کشاورزی

شفیعی درباره تأثیر شوری آب این دریاچه بر وضعیت زمین‌های کشاورزی منطقه، گفت: پیشروی آب‌های شور باعث نبود حاصلخیزی زمین‌های کشاورزی و فراشوری آب چاه‌ها شده و روستاهای مجاور این منطقه را خالی از سکنه کرده زیرا برخی از ساکنان این خطه از طریق کشاورزی امرار معاش می‌کنند. از سوی دیگر، این آب‌های شور توسط کشاورزان استخراج می‌شود و به زمین‌های کشاورزی انتقال می‌یابد و اراضی بواسطه میزان بالای نمک قابلیت کشت و کار را از دست می‌دهد.

معاون فنی اداره کل محیط زیست استان قم با بیان اینکه در شعاع 50 کیلومتری دریاچه هیچ روستایی باقی نمانده، افزود: تعدادی از ساکنان روستاها هم که تاکنون باقی مانده‌اند، با آبرسانی مدیریت می‌شوند.

وی با ابراز تأسف از اینکه این بحران به سمت شهر قم هم درحال پیشروی است، خاطرنشان کرد: اگر شرایط به همین نحو ادامه یابد روستاهای باقی مانده نیز خالی از سکنه خواهد شد. از طرفی، پوشش گیاهی این دریاچه نیز از بین رفته و تبدیل به بیابان شده که آماده فرسایش و تبدیل شدن به کانون‌های ریزگرد است.

بحران ریزگردها برای پایتخت‌نشینان

وی با اشاره به اینکه بحرانی که دامنگیر دریاچه ارومیه شده، دریاچه نمک قم را نیز گرفته، تأکید کرد: چنانچه پایتخت‌نشینان بخواهند بحران ریزگردهای شهر خود را مدیریت کنند باید فکری به حال دریاچه نمک کنند، زیرا این دریاچه نزدیکترین کانون ریزگرد به تهران است، گرچه سایر استان‌هایی که در این حوضه آبخیز قرار دارند نیز باید برنامه‌های مدیریتی خود را برای در امان ماندن از مخاطرات این دریاچه ارائه دهند.

معاون فنی اداره کل محیط زیست استان قم با یادآوری این موضوع که آب دو رود اصلی حوضه آبخیز دریاچه نمک قم یعنی «قمرود» و«قره چای» به صفر رسیده و بحرانی‌ترین شرایط میان حوضه‌های آبخیز کشور را پشت سر می‌گذارد، تأکید کرد: عوارض ناشی از وضعیت دریاچه نمک تنها این دریاچه را تهدید نمی‌کند و در استان نیز اثر‌گذار بوده و شوری چاه‌های آب و نابودی هکتارها اراضی کشاورزی ناشی از این رویداد است.

آسیب به پرندگان مهاجر

شفیعی با اشاره به اینکه تالاب‌های دریاچه نمک و حوض سلطان در سال‌های قبل پذیرای گونه‌های فراوانی از پرندگان بودند، اظهار کرد: دسته‌های بزرگی از فلامینگوها در شمال دریاچه زندگی می‌کردند که متأسفانه به دلیل نبود حقابه‌های زیرزمینی آسیب دیده‌اند.

معاون فنی اداره کل محیط زیست استان قم همچنین بر این نکته تأکید کرد که بسیاری از کشورها از حضور پرندگان مهاجر در کشورهای خود نوعی گردشگری ایجاد کرده‌اند، اما دریاچه نمک با توجه به تمامی ظرفیت‌های خود در این زمینه مغفول مانده و به حال خود رها شده است؛ ظرفیتی که می‌تواند بهترین درآمدزایی را به دنبال داشته باشد.

فرصت‌های خوب گردشگری

وی با بیان اینکه دریاچه‌ای که می‌تواند فرصت خوبی برای گردشگری ایجاد کند، اکنون به دلیل کم توجهی و شایدهم بی‌توجهی‌ها موجب بحران ریزگردها شده، اظهار داشت: این بحران به دلیل بی‌مهری به حقابه‌های این دریاچه نه تنها تنوع زیست محیطی را متأثر کرده بلکه از تعداد پرندگان مهاجر در منطقه کاسته و منابع طبیعی و اراضی کشاورزی را به نابودی کشانده است.

به گفته شفیعی ریزگردها طی روندی 40-30 ساله شروع و توسعه یافته و در حال حاضر 400 هزارهکتار از اراضی استان قم مستعد بیابانی شدن است و 40 هزار هکتار دیگر نیز در معرض ریزگردها قرار دارد که این مسأله به معنای نابودی اکوسیستم است.

2080648.jpg

رئیس پارک ملی توران:

حداقل ۸ قلاده یوزپلنگ ماده در توران شاهرود وجود دارند

شاهرود - رئیس پارک ملی توران با انتقاد از مدیر عامل انجمن یوز و کذب خواندن ادعای وی مبنی بر پایش دو قلاده یوزپلنگ ماده در کشور، گفت: حداقل هشت قلاده یوزپلنگ ماده در توران شاهرود وجود دارند. 

علی اکبرقربانلو در گفتگو با مهر در واکنش به ادعای مرتضی اسلامی دهکردی مدیر عامل انجمن یوز پلنگ ایرانی مبنی بر وجود تنها دو یوز ماده در توران و میاندشت، پاسخ داد: انتشار این خبر موجب رنجش و دلسردی محیط بانان زحمت کش پارک ملی توران شد چرا که این افراد پر تلاش با تمام کمبودها، حقوق کم و فقط با عشق به محیط زیست کشور با دل و جان شبانه روز در برابر گلوله شکارچیان برای حفاظت از این گونه ارزشمند سینه سپر کرده اند.

وی با تاکید بر اینکه محیط بانان توران تمام همت و تلاش خود را برای حفظ یوزپلنگ آسیایی به کار بسته و در این راه از هیچ تلاشی فرو گذار نکرده اند، افزود: با سفر به توران به روشنی می توان دریافت در سال های اخیر گردشگران ایرانی و خارجی با گشت زنی و بازدید از منطقه توران موفق به دیدن یوزپلنگ در گله های چهار قلاده ای همراه با مادر شده اند.

رئیس پارک ملی توران با انتقاد از عملکرد انجمن یوز همچنین بیان داشت: علارغم برخورد دو قلاده یوزپلنگ ماده در سال ۹۳ با خودروهای عبوری، با پایش های صورت گرفته توسط محیط بانان توران در همان سال چهار خانواده متفاوت یوزپلنگ با توله های متفاوت در اطراف بیارجمند، زمان آباد، و مجددا عباس آباد مشاهده و از آنها تصویر برداری شد.

قربانلو در ادامه تصریح کرد: در سال ۹۴ نیز در توران ۱۸ مرحله مشاهده یوزپلنگ داشتیم که از آنها دو مادر با توله های همان سال بود، و همچنین دوربین‌های تله ای کاشته شده در توران تصاویر زیادی از یوز گرفته اند که این حاکی از غنای بالای یوزپلنگ در منطقه توران محسوب می شود.

وی با تاکید بر اینکه یوز موجود ارزشمندی است که در خطر انقراض قرار دارد اما اینکه مدعی شوند دو ماده یوز بیشتر در ایران نمانده دروغ و کذب است، افزود: اگر انجمن حفاظت از یوزپلنگ یک فروند بالگرد اجاره کند حاضریم اثبات کنیم تعداد یوزهای ماده پارک ملی توران بیش از هشت قلاده است.

2150233.jpg

مدیرعامل انجمن یوز ایرانی خبرداد؛

فقط دو یوزپلنگ ماده در ایران باقی مانده است

به گفته مدیرعامل انجمن یوز ایرانی تنها دو یوزپلنگ ماده در پایش های اخیر ثبت شده که هر دو در مجاورت پرتلفات‌ترین جاده کشور زندگی می‌کنند.

به گزارش مهر، مرتضی اسلامی دهکردی در نشست خبری دهمین گرامیداشت روز یوزپلنگ ایرانی گفت: بر خلاف چیزی که تصور می‌شود اوضاع یوزپلنگ ایرانی خیلی نگران کننده شده است.

وی با اشاره به کاهش نسبی جمعیت ماده‌ها توضیح داد: در سال ۹۲ مجموعا از ۲۰ یوز تصویربرداری کردیم که ۷ یوز ماده یعنی ۳۵ درصد جمعیت در میان آنها بود.

اسلامی افزود: در فاز دوم یعنی طی سال ۹۳ و ۹۴ از ۲۳ یوز تصویربرداری شد که در آن میان تنها

۴ یوز ماده داشتیم اما با تلف شدن ۲ یوز ماده الان در کل کشور فقط ۲ یوزپلنگ ماده شناسایی شده و یوزپلنگ یک قدم تا انقراض فاصله دارد.

به گفته وی، از سال ۹۳ تا الان تنها در زیستگاه های شمالی از یوز ماده تصویربرداری شده و در زیستگاه های جنوبی در استان یزد که در فاز اول حداقل ۲ ماده ثبت شده بود هیچ تصویر یا گزارش تایید شده‌ای از حضور یوزهای ماده یا زادآوری یوزها نداشته‌ایم.

مدیرعامل انجمن یوز ایرانی با اشاره به تلف شدن ۷ یوز ایرانی در جاده سمنان مشهد تصریح کرد: از این تعداد ۵ یوزپلنگ ماده بوده‌اند و اگر اتفاقی نیافتد یوز ایرانی طی سال‌های پیش رو و تا پایان دهه نود شمسی منقرض خواهد شد.

اسلامی با اعلام اینکه دو یوز ماده باقی مانده در توران و میاندشت ثبت شده‌اند که جاده یاد شده از میان آنها می‌گذرد، تصریح کرد: به سادگی ممکن است تنها یوزهای ماده ما زمستان امسال از بین بروند و به همین دلیل ایمن سازی نقاط حادثه‌خیز باید در اولویت فوری قرار بگیرد.

IMG10464058.JPG

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان اصفهان:

خشکسالی ۹۰۰۰ آهو را تهدید می‌کند

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: اکثر مناطق حفاظت شده در استان اصفهان با مشکل کمبود آب مواجه هستند و از نظر علوفه نیز فقط مناطق غربی استان دارای علوفه است و دیگر مناطق استان باید به صورت دستی علوفه برای حیوانات برده شود چون خشکسالی در جنوب و شرق اصفهان هم آب و هم علوفه مناطق را از بین برده است و تنها منطقه‌ای که هم از نظر علوفه و هم از نظر آب فعلاً با مشکلی مواجه نیست منطقه کرکس است.

مرتضی جمشیدیان در گفت و گو با خبرنگار، در خصوص آخرین وضعیت خشکسالی در مناطق چهارگانه حفاظت شده محیط زیست استان اصفهان، اظهار کرد: در حال حاضر پارک ملی کلاه قاضی منابع آبی خود را از دست داده است و در این روزها آبشخورها به شکل دستی و توسط ماموران حفاظت آبرسانی می‌شوند، خوشبختانه مقدار زیادی علوفه نیز توسط مردم و اداره کل به این پارک آورده شده است تا آهوهای منطقه با مشکل مواجه نشوند.

خشکسالی منابع آب و علوفه جنوب و شرق را از بین برده است

وی با بیان اینکه پناهگاه حیات وحش عباس آباد نایین نیز با مشکل آب و علوفه مواجه است، افزود: در این منطقه قوچ و میش‌ها با مشکل مواجه‌اند و خشکسالی موجب شده تا منابع آبی این منطقه از میان برود و منابع جدید دستی ساخته شده تا مشکلی برای این حیوانات به وجود نیاید. در این منطقه نیز علوفه برای تأمین مواد غذایی قوچ و میش‌ها ارسال شده است.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان اصفهان پناهگاه حیات وحش قمیشلو را منطقه حفاظتی دیگری که با خشکسالی مواجه شده عنوان کرد و ادامه داد: در این منطقه نیز میزان زیادی علوفه توسط مردم برای حیوانات تهیه شده است و منابع آبی، دستی پر می‌شوند، که امیدواریم وضعیت خشکسالی از این مناطق رخت ببندد.

جمشیدیان تصریح کرد: اکثر مناطق حفاظت شده در استان اصفهان با مشکل کمبود آب مواجه هستند و از نظر علوفه نیز فقط مناطق غربی استان دارای علوفه است و در دیگر مناطق استان علوفه به صورت دستی برای حیوانات برده می‌شود، چون خشکسالی در جنوب و شرق اصفهان منابع آب و علوفه را از بین برده و تنها منطقه‌ای که هم از نظر علوفه و هم از نظر آب فعلاً با مشکلی مواجه نیست منطقه کرکس است.

کمک 80 تنی علوفه مردم به مناطق حفاظت شده

وی اظهار کرد: آهو اولین حیوانی است که در برابر خشکسالی مشکل پیدا می‌کند و برای پیدا کردن آب و غذا از منطقه خارج به سمت مزارع مردم رفته و آنجا توسط سود جویان تلف می‌شود، به همین منظور ما هم از مردم و هم از اداره کل درخواست کردیم که هرچه سریع‌تر برای تأمین علوفه و آب اقدام کنند، تا 9 هزار رأس آهوی مناطق حفاظت شده اصفهان که در معرض خطر هستند نجات پیدا کنند.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان اصفهان با اشاره به کمک 80 تنی علوفه توسط مردم خاطرنشان کرد: اندکی مشکل رفع شده است و مردم هنوز در امر علوفه رسانی در حال کمک هستند اما هنوز 9 هزار رأس آهو در معرض خطر هستند.

Sewage-2-2.jpg

رئیس حفاظت محیط زیست تهران:

پس از ۲۰ سال تنها ۵۵ درصد شبکه فاضلاب تهران احداث شده‌است

رئیس حفاظت محیط زیست شهر تهران با اشاره به اینکه تنها ۳۵ درصد فاضلاب تهران تصفیه مى‌شود، اظهار کرد: پس از ۲۰ سال تنها ۵۵ درصد شبکه فاضلاب تهران احداث شده است.

محمد حسین بازگیر در گفت‌وگو با ایلنا در مورد اقدامات صورت گرفته براى جلوگیرى از آلودگى منابع

آب شرب در تهران گفت: یکی از راه‌های جلوگیری از آلودگی آب به ویژه آب‌های زیر زمینی که چاه‌ها

از آن تغذیه می‌شوند، این است که نگذاریم فاضلاب به آنها وارد شود به همین خاطر نیز به طور مداوم در حال پایش کارخانه‌ها، بیمارستان‌ها و واحدهای تولیدى هستیم تا فاضلابشان را مدیریت کنند.

وى ادامه داد: اگر پایش یک کارخانه را رها کنیم؛ آن هم تصفیه خانه‌اش را رها می‌کند به همین خاطر نیز باید به طور مستمر این پیگیری‌ها را داشته باشیم. بیش از ۱۰۰۰ تصفیه‌خانه در این شهر وجود دارد که پایش آنها را باید به طور مستمر انجام دهیم و تلاش مى‌کنیم که این واحدها را به خوداظهارى و

تجهیز شدن به سیستم پایش آنلاین وادار کنیم.

رئیس حفاظت محیط زیست تهران در مورد طرح جامع فاضلاب تهران اظهار کرد: این طرح به طور رسمی از سال ۷۴ آغاز شد و بنا بوده در افق طرح، ۱۱ میلیون نفر را پوشش دهد و فاضلاب‌هایشان را جمع کنند که برای ساماندهی این مقدار فاضلاب باید ۲۲ مدول تصفیه خانه راه می‌افتد، اما اکنون تقریبا ۶ مدول فعال هستند.

بازگیر با بیان اینکه با ارفاق تنها ۳۵ درصد فاضلاب تهران تصفیه می‌شود، گفت: حدود ۵۵ درصد شبکه فاضلاب کشیده شده است که بخشى از آن اصلا دبی ندارد؛ علاوه بر اینکه جمع‌آوری فاضلاب به تنهایی به درد نمی‌خورد و باید حتما تصفیه شود.

وى در پاسخ به اینکه باقى فاضلابی که تصفیه نمی‌شود به کجا می‌رود، گفت: به چاه‌هاى جاذب، آب‌های سطحی، منابع پذیرنده دیگر مانند رودخانه‌ها و اراضی کشاورزی می‌رود و باعث آلودگی منابع زیر زمینی، خاک و... می‌شود.

635679923135962216.jpg

وجود ۲۰ قلاده پلنگ کمیاب ایرانی در البرز

مدیرکل محیط زیست استان البرز گفت که ۲۰ قلاده پلنگ ایرانی که نسل آن در برخی از کشورها منقرض شده در استان وجود دارد که مسئولان باید با محیط زیست استان برای نگهداری از این گونه همراهی بیشتری داشته باشند.

به گزارش ایرنا، حسین محمدی روز سه شنبه در همایش تجلیل محیط بانان استان البرز افزود: تعدادی خرس قهوه ای نیز در استان داریم.

وی خطر انقراض قزل آلای قرمز را از هشدارهای زیست محیطی استان البرز عنوان کرد. مدیرکل حفاظت محیط زیست البزر با اشاره به تنوع اقلمیی در البرز، گفت: وجود یک چهارم گونه های جانوری و ۱۵درصد گونه های گیاهی کشور از جمله این ظرفیت ها است.

محمدی گفت: ۳۰۰ گونه مهره دار در البرز داریم و پرندگان البرز با ۲۳۵ گونه طیف وسیعی از گونه های جانوری هستند و تنها گونه های پرنده معادل گونه های پرندگان کشور انگلستان است.

وی اضافه کرد: ۲۷ درصد مناطق حفاظت شده تحت مدیریت محیط زیست البرز است که با ۳۰ نفر محیط بان حفاظت می شود.

مدیرکل محیط زیست استان البرز ادامه داد: ۴۰ درصد آب شرب تهران از حوزه آبریز رودخانه طالقان و کرج تامین می شود که این بخش مهم نیازمند توجه بیشتر است.

وی خاطرنشان کرد: طالقان یکی از زیستگاه های بارز کل و بز است و در وسعت ۸۰ هزار هکتار از اراضی استان چهار هزار راس کل و بز شمارش شده است.

محمدی اضافه کرد: اکنون از ۲۰۰ پرسنل اداره کل ۴۸ نفر محیط بان هستند که ۱۷ نفر آنان در دوسال گذشته استخدام شده اند و تعدادی از طرح مزایای خدماتی و رفاهی بهره مند شده و برخی نیز که اخیرا جذب شده اند و در تلاش هستیم تا نیازهای رفاهی آنان را هرچه بیشتر تامین کنیم.

وی با تاکید بر ضرورت توجه به لایحه حمایت از معیشت محیط بانان، گفت: محیط بانان جدید الاستخدام حقوق اندکی دارند که باید مورد توجه قرار گیرد. اگرچه همکاری های خوبی از سوی محیط زیست کشور و سازمان مدیریت و برنامه ریزی شاهد بودیم.

1-(2).jpg

اینجا مردم و تمساح‌ها آب آشامیدنی‌شان را با هم قسمت می‌کنند

مردم روستای کشاری در شهرستان سرباز آب لوله‌کشی ندارند و مجبورند؛ آب مورد نیازشان را از برکه محل زندگی گاندوها (تمساح‌ها) تهیه کنند، این درحالی است که هم گاندوها و هم مردم از مشکل کم‌آبی در این مناطق به شدت رنج می‌برند.

به گزارش ایلنا، همه چیز از یک ماجرای تلخ آغاز شد، گاندو در تیرماه سال جاری در روستای کشاری شهرستان سرباز در سیستان و بلوچستان، یک کودک 10 ساله را به دورن آب کشید و سبب مرگ او شد.

همین اتفاق باعث شد که توجه همه به روستای کشاری جلب شود، شاید برای میلیون‌ها پایتخت‌نشین و ساکنان کلانشهرها این خبر عجیب به نظر می‌رسید، چرا که شاید بیشتر مردم نمی‌دانستند هموطنانشان در این روستا آب آشامیدنی‌شان را از برکه‌هایی بر می‌دارند که محل زندگی تمساح‌ها است.

گاندوها و مردم کشاری سال‌هاست که در کنار هم زندگی مسالمت‌آمیزی دارند، مردم گاندوها را دوست دارند، و گاندوها نیز خوی تهاجمی کشنده ندارند، گاندوها و مردم در سیستان و بلوچستان آب را با هم قسمت می‌کنند، آبی که امروز نبودش هم در سیستان و بلوجستان، امان هر دویشان را بریده است.

گاندو یا همان تمساح پوزه کوتاه در کشور ما تنها در سیستان و بلوچستان زیست می‌کند و با وجود اینکه گوشتخوار است، اما معمولا آدم‌خوار نیستند و بیشتر از پرندگان، خزندگان و ماهی‌ها تغذیه می‌کند.

گاندوهای ایران امروز به شدت در معرض تهدید کم‌آبی قرار گرفته‌اند؛ چرا که کمبود آب در زیستگاهشان زندگی و تغذیه آنها را با مشکل مواجه کرده است و شاید می‌توان گفت که آب نقطه مشترک این تمساح با مردمی است که در نزدیکی او زندگی می‌کنند.

مردم روستای کشاری از داشتن آب لوله‌کشی محروم هستند و با گاندوها از یک برکه آب مورد نیاز خود را تامین می‌کنند و در این فصل گرما که بارندگی کم است، آب به حداقل خود می‌رسد و سبب نزدیک شدن هرچه بیشتر مردم و تمساح‌ها می‌شود و شاید به همین خاطر است که این کودک 10 ساله جان خود را از دست می‌دهد، در حالی که پیش از این برخوردی میان گاندو و مردمی که آن را بسیار عزیز می‌دارند؛ پیش نیامده بود.

پس از این ماجرا بود که صندوق ملی محیط زیست تصمیم گرفت تا «طرح حمایت از میزبانان گاندو» را اجرایی کند، در این طرح قرار است؛ مردم مواردی را که سازمان حفاظت محیط زیست از آنها می‌خواهد؛ رعایت کنند و در عوض صندوق ملی محیط زیست از مردم این منطقه حمایت کند و آب بهداشتی و مورد نیاز مردم را به دستشان برساند.

سعید محمودی (مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان) در مورد جزئیات این طرح به خبرنگار ایلنا می‌گوید: «ما از مردم خواسته‌ایم که به برکه‌های محل زندگی گاندو تا حد امکان نزدیک نشوند، برای برداشت آب تنها به قسمت هایی مراجعه کنند که اداره کل محیط زیست آنها را با تابلو مشخص کرده است و همچنین اگر گاندویی از حالت عادی خارج شد و حمله کرد در انتقال آن با ما همکاری کنند، در واقع هدف ما این است که مردم مواظب خودشان باشند و بقیه موارد دیگر وظیفه ما است که آب آشامیدنی و تصفیه شده در اختیارشان قرار دهیم که البته مردم در این طرح همکاری بسیاری خوبی با ما داشتند.»

وی می‌افزاید: «در حال طی کردن فرآیندی با همکاری صندوق ملی محیط زیست هستیم تا مشکل آب شرب مردم این روستا حل شود، این در حالی است که حل مشکل آب شرب و بهداشتی بر عهده سازمان حفاظت محیط‌ زیست نیست.»

وی در پاسخ به اینکه تا چه زمانی قرار است با تانکر به مردم این منطقه آب‌رسانی کنید؟ اظهار می‌کند: «تا ماه‌های آبان و آذر که فصل بارندگی شروع شود و آب‌های جاری دوباره به کمک مردم بیایند، البته به دنبال این هستیم که تا سال آینده با کمک آبفای استان لوله‌کشی در این روستا انجام شود.»

محمودی با بیان اینکه تا پیش از حادثه تیرماه، میان گاندو و مردم هیچ اتفاق ناگواری رخ نداده بود، ادامه می‌دهد: «البته قبل از این حادثه کسی هم به فکر این مردم نبود؛ اما اکنون تا زمانی که در این روستا لوله‌کشی شود ما در کنار مردم هستیم و فعلا همه هزینه‌ها را خودمان در اداره کل محیط زیست سیستان و بلوچستان پرداخت کرده‌ایم، اما شماره حساب برای کمک‌های مرمی نیز اعلام شده است تا در آینده بتوانیم با نظارت NGO ها مبالغ کمک‌های مردمی را برای مردم این منطقه هزینه کنیم‌.»

fyp7xpvxckvm06oufu6o.jpg

دو کشته در دومین جنگ آبِ چهارمحال و بختیاری؛

درگیری خونین در دومین جنگ آبِ چهارمحال و بختیاری

برادرزاده بيست‌ساله‌ام، حدود ١٥٠ گوسفندی که متعلق به خودش بود، را برای چرا می‌برد؛ در مسیر چرا به روستای کتک که فاصله زیادی با روستای ارجنک ندارد می‌رسد، آنجا تعدادی از گوسفندان از آب چشمه‌ای که متعلق به روستای ارجنک است اما هرزآبش به آنجا می‌رسد، می‌خورند؛ برخی از اهالی روستای کتک اما شاهد این اتفاق بودند، به همین دلیل به سمت برادر‌زاده‌ام حمله‌ور شده، گوسفندهایش را می‌برند و او را به شدت کتک می‌زنند، آن‌قدر که او به زحمت می‌تواند با کسی تماس بگیرد و تقاضای کمک کند.

آفتاب‌‌نیوز: درست بیست‌و‌هفت روز پیش بود، وقتی اهالی بلداجی از انتقال آب این منطقه به سفید‌دشت برای استفاده در کارخانه فولاد دومیلیون تنی عصبانی و با پلیس درگیر شدند؛ درگیری که باعث شد یک نفر کشته شود، ١٠٨ نفر مجروح و ٧٠ نفر دیگر هم بازداشت شوند.

به گزارش شهروند، نزاع بر سر آب بود؛ آبی که قرار بود به مجتمع فولاد برسد تا این مجتمع هم کارش را شروع کند. دوشنبه، هجدهم مرداد ماه کمی آن طرف‌تر از بلداجی، دومین درگیری شکل گرفت. درگیری که دو نفر را کشت و دو نفر دیگر را هم زخمی کرد. همه چیز از چرای دام شروع شد، زمانی که چوپان روستای «ارجنک» با ١٥٠ گوسفند چند کیلومتر آن طرف‌تر، سر از زمین‌های روستای «کتک» درآورده بود و موقع چرای دام و وارد شدن تعدادی از گوسفندان برای خوردن آب به چشمه، خشم اهالی روستای کتک را برانگیخت؛ همین هم شد تا تعدادی از اهالی روستا به سمت چوپان بيست ساله حمله‌ور شوند و درنهایت درگیری خونینی را رقم بزنند.

ماجرای درگیری چه بود؟

هجدهم مرداد ماه روز خاصی برای اهالی روستای «کتک» و «ارجنک» بود. زخم کهنه اهالی این دو روستا پس از ١٠، ١٥ سال سر باز کرد و با کشته‌شدن دو نفر به پایان رسید. قهرمان غلامی رئیس شورای «ارجنک» است. روستایی با ٣٠٠ خانوار که تنها ٢٠ کیلومتر از مرکز شهرکرد فاصله دارد. چشمه آب و چند قنات دیگر، تمام داشته‌های این روستاست؛ چشمه و قناتی که سال‌ها موضوع درگیری میان اهالی این روستا و چند روستای دیگر شده است. هفت روز پیش هم جنگ بر سر همین چشمه بود. برادر رئیس شورای «ارجنک» یکی از قربانیان این نزاع بود. غلامی در گفت‌وگو با «شهروند» از جزییات درگیری آن روز می‌گوید: «درگیری میان اهالی روستای کتک و ارجنک سابقه طولانی دارد؛ از گذشته‌ها تاکنون همیشه میان این دو روستا اختلاف وجود داشته، اما هیچ وقت درگیری‌ها به اینجا نرسیده بود که خونی ریخته شود.» خبرها حکایت از مرگ دو نفر در این درگیری دارد، اما رئیس شورای ارجنک تنها مرگ یک نفر را تأیید می‌کند و آن یک نفر هم برادرش است.

او از روز حادثه می‌گوید: «هجدهم مرداد ماه برادرزاده بيست‌ساله‌ام، حدود ١٥٠ گوسفندی که متعلق به خودش بود، را برای چرا می‌برد؛ در مسیر چرا به روستای کتک که فاصله زیادی با روستای ارجنک ندارد می‌رسد، آنجا تعدادی از گوسفندان از آب چشمه‌ای که متعلق به روستای ارجنک است اما هرزآبش به آنجا می‌رسد، می‌خورند؛ برخی از اهالی روستای کتک اما شاهد این اتفاق بودند، به همین دلیل به سمت برادر‌زاده‌ام حمله‌ور شده، گوسفندهایش را می‌برند و او را به شدت کتک می‌زنند، آن‌قدر که او به زحمت می‌تواند با کسی تماس بگیرد و تقاضای کمک کند.» او ادامه می‌دهد: «پس از این تماس عمو و پسرعموهایش به محل می‌روند، یکی از این افراد نجاتعلی غلامی، یعنی برادر من بود. او برای پایان درگیری به کسانی که به برادر‌زاده‌اش حمله کرده بودند، نزدیک می‌شود؛ اما در مقابل، آنها با اسلحه شکاری سینه‌اش را هدف می‌گیرند و از فاصله دو متری به او شلیک می‌کنند؛ شدت جراحت به اندازه‌ای بود که پیش از آمدن آمبولانس او همان جا، جانش را از دست می‌دهد.»

به گفته غلامی، نجاتعلی مرد ٤٤ ساله‌ای بود که سه فرزند داشت. او آن روز از محل درو برای حل‌وفصل این درگیری به روستای کتک رفته بود: «محلی که گوسفندان از آن آب می‌خوردند، در مرز میان کتک و ارجنک قرار داشت؛ یعنی بیشتر از این‌که در محدوده کتک قرار داشت، مربوط به ارجنک می‌شد، بنابراین اهالی روستای کتک، حق اعتراض نداشتند.» غلامی به سابقه اختلاف با اهالی کتک بر سر آب اشاره می‌کند: «قبلا اهالی کتک ادعای مالکیت عدوانی می‌کردند. آنها می‌گفتند این چشمه متعلق به آنهاست، سر همین موضوع هم زیاد شکایت کردیم، حتی ماجرا به دادگاه هم کشید و درنهایت با سندهایی که ارایه کردیم، مالکیت آن به ارجنک داده شد؛ از آن موقع میان ما و آنها در این چشمه مرزبندی شد؛ درگیری آن روز هم درست روی همین مرز اتفاق افتاد.» به گفته او، هرزآب این چشمه به روستای «کتک» می‌رود و آنها از آن برای کشاورزی و دام‌هایشان استفاده می‌کنند؛ البته اهالی کتک یک قنات هم دارند، این قنات در ملک «ارجنک» است، اما آبش به همان روستای کتک می‌رود و استفاده می‌شود: «این قنات برای روستای کتک کم است؛

هر چند که اهالی این روستا هم زیاد نیستند و حدود ٢٠ خانواده در آن زندگی می‌کند، در حالی‌که روستای ارجنک نزدیک به ٣٥٠ خانوار دارد.»

اهالی روستای «ارجنک» اگر بخواهند پیاده به روستای کتک بروند، تنها به ٢٠ دقیقه پیاده‌روی نیاز دارند؛ اما اختلافات میان اهالی این دو روستا باعث شده تا آنها کمترین رفت‌و‌آمد را داشته باشند، اختلافاتی که آب، زمین‌های کشاورزی و دام‌ها به آنها دامن زده؛ ماجراهایی که تنها به این دو روستا محدود نمی‌شود. غلامی می‌گوید: «روستای پیربلوط در نزدیکی ارجنک است. آنها هم بر سر آب با اهالی ارجنک مشکل دارند؛ اختلاف اما بر سر قنات است، قناتی که در روستای ارجنک است و با پیربلوط مشترک مصرف می‌شود و آنجا هم هر لحظه امکان بالا گرفتن یک درگیری وجود دارد.» رئیس شورای روستای ارجنک می‌گوید که قوه قضائیه باید برای پایان دادن به این اختلاف‌ها وارد شود: «مرزهای ما با روستاهای اطراف مشخص است، اینها زمین‌های شخصی نیست، سازمان منابع طبیعی کاری نکرده تا این اختلاف‌ها تمام شود، مشکلات اینجا هم بر سر آب تمام نمی‌شود.» به گفته غلامی همه اختلاف‌ها از زمانی که خشکسالی شدت گرفت، جدی‌تر شد: «نمی‌شود گفت که این مسائل و درگیری به خاطر چند گوسفندی که از چشمه آب خورده‌اند، ایجاد شده؛ به ‌هر حال خشکسالی به مردم فشار آورده و روی دامپروری و کشاورزی تأثیر گذاشته است.»

ماجرای نزاع خونین بر سر آب تنها به صحبت‌های رئیس شورای ارجنک محدود نمی‌شود، فیروز گنجی، دهدار ارجنک توضیحات دیگری از این درگیری می‌دهد. او می‌گوید که این حادثه دو کشته داشت، همان روز حادثه، قاتل «نجاتعلی غلامی» به اسم «اسفندیاری» از سوی همراهان مقتول با چوب و آهن کشته شده است. او به «شهروند» می‌گوید: «این درگیری دو کشته و دو زخمی داشت. اول یکی از اهالی ارجنک با اسحله شکاری یکی از کتکی‌ها کشته می‌شود و در مقابل ارجنکی‌ها هم در همان لحظه با حمله کردن به قاتل، او را همان جا با سلاح‌های سردی که داشتند، می‌کشند.» او ادامه می‌دهد: «اختلاف بر سر چرای دام بوده که علاوه بر کشته شدن دو نفر، منجر به زخمی شدن دو نفر دیگر از اهالی کتک و ارجنک می‌شود. تعدادی از اهالی کتک هم در این درگیری بازداشت شدند.» او می‌گوید: «اهالی این دو روستا همیشه با هم درگیر بودند؛ نه فقط این روستا که روستای پیربلوط هم در این گروه قرار می‌گیرد که البته هنوز تبدیل به یک ماجرای جدی نشده است.» گنجی درباره ماجرای قناتی که موضوع اختلاف ارجنکی‌ها با پیربلوطی‌ها شده، توضیح بیشتری می‌دهد: «پیربلوطی‌ها می‌گویند كه هشت روز آب برای آنها باشد، دو روز برای ارجنک، اما ارجنکی‌ها می‌گویند ٤ روز برای آنها باشد، ٤ روز برای پیربلوط. همین هم شده تا همیشه این دو روستا با هم درگیر باشند، یک روز این طرف آب را می‌بندند، یک روز آن طرف. ماجرا به دادگاه هم کشیده شده، اما هنوز مشکل سرجایش است، هر چند وقت یک‌بار هم با اسلحه همدیگر را تهدید می‌کنند، حتی پیربلوطی‌ها یک‌بار جاده را بستند.» به گفته گنجی، این دو روستا، بیش از ٣٠‌سال است که با هم درگیرند.

اهالی روستاهای شهرکرد نسبت به وقوع این درگیری‌ها اعتراض دارند؛ افرادی که چند وقت پیش هم شاهد درگیری خونینی در بلداجی بودند، حالا خبرهایی درباره درگیری اهالی دو روستا می‌شنوند. یکی از اهالی روستاهای اطراف شهرکرد که سال‌هاست درگیر این اختلافات است به «شهروند» می‌گوید: «متأسفانه تفکر نادرستی درباره پرآبی چهار محال‌و‌بختیاری وجود دارد که باعث شده تا مافیای برداشت از آب در این استان شکل بگیرد؛ همه اینها در حالی است که این استان درگیر خشکسالی است، این موضوع آن‌قدر به مردم فشار آورده که با هم درگیر می‌شوند.»

ایوب فرهادی بابادی از فعالان محیط‌زیست استان چهار محال‌و‌بختیاری هم نسبت به این اتفاقات اخیر در استان واکنش نشان می‌دهد. او به «شهروند» می‌گوید: «متأسفانه همه این اتفاقات در حالی در استان رخ می‌دهد که آب منطقه‌ای استان چهار محال‌وبختیاری ماه‌هاست که بدون مدیرعامل است و با حکم سرپرستی اداره می‌شود. به جمع‌بندی‌‌ که فعالان محیط‌زیست به آن رسیده‌اند، مقاومت مسئولان وزارت نیرو در مقابل گزینه‌های منتقد انتقال آب هدفمند و ناشی از انتقال آب در بی‌سروسامانی آب منطقه‌ای است.»

نماینده مردم شهرکرد در مجلس شورای اسلامی: خشکسالی تنش‌های اجتماعی ایجاد کرده است

وزیر نیرو برای ارایه توضیح به کمیسیون امنیت ملی فراخوانده شد

این دومین جنگ آبی است که در روستاهای شهرکرد بر سر آب رخ می‌دهد. حالا یک بار پروژه‌های وزارت نیرو و یک بار هم خشکسالی که بر سر روستاییان، سایه گسترده دلیل این نزاع‌ها می‌شود. نزاع‌هایی که معمولا با کشته شدن چند نفر و زخمی شدن چند نفر دیگر به پایان می‌رسد، اگر به پایان رسد. اردشیر نوریان، نماینده مردم شهرکرد در مجلس شورای اسلامی است. او به معضل جدید روستاهای چهار محال‌و‌بختیاری اشاره می‌کند و به «شهروند» می‌گوید: «موضوع کم‌آبی و مسائل مربوط به آن یکی از مسائل اصلی کشور است؛ در استان چهار محال‌و‌بختیاری به دلیل بافت کشاورزی و دامپروری، مسأله تأمین آب کشاورزی درحال حاضر به یکی از محوری‌ترین موضوعات استان تبدیل شده، موضوعی که بعضا منجر به بروز تنش‌های اجتماعی می‌شود.»

او درگیری اخیر در روستاهای «کتک» و «ارجنک» و همچنین بلداجی که چند وقت پیش رخ داد را نمونه‌ای از این تنش‌ها اعلام می‌کند: «در بلداجی به دلیل خط انتقال آب، نزاع گسترده‌ای پیش آمد و درنهایت منجر به کشته شدن یک نفر شد، در حادثه اخیر هم در روستای کتک باز هم به دلیلی که مرتبط با موضوع آب بود، چند نفر کشته شدند؛ مسأله تنها این دو روستا نیست، حالا مشکل آب تبدیل به یک موضوع کلی شده، کم‌آبی هم در بخش آشامیدن و هم در بخش کشاورزی منجر به پیدایش این تنش‌ها شده است.» به گفته نماینده مردم شهرکرد در مجلس شورای اسلامی، منابع آب در این استان محدود است؛ مردم هم برای امرار معاش کشاورزی می‌کنند و به همین دلیل آنچه اهمیت دارد، مدیریت درست منابع آب است: «ما نمی‌توانیم برای آن قسمت کم‌بارشی راه‌حلی پیدا کنیم؛ اما می‌توانیم پدیده خشکسالی را مدیریت کنیم، مثلا الگوی کشت و توزیع آب را تغییر دهیم یا منابع محدود را به شکلی توزیع کنیم که اصل عدالت و انصاف رعایت شود.» نوریان ادامه می‌دهد: «زمانی که مردم احساس کنند تبعیض ایجاد شده یا مدیریت نادرستی وجود دارد، دست به اعتراض‌هایی می‌زنند، به ‌هر حال استان‌هایی که خودشان منشأ آب هستند، باید در اولویت برنامه‌ریزان قرار گیرند؛ در حال حاضر هم وزارت نیرو در استان چهار محال‌و‌بختیاری مشکلاتی را ایجاد کرده و فشارهایی به مردم آورده و با مدیریت ناقص و معلولی که برای منابع آب ایجاد کرده به این تنش‌ها دامن زده.»

او می‌گوید که در ارتباط با حادثه بلداجی به وزارت نیرو تذکر داده شده است: «من از طرف کمیسیون امنیت ملی مأمور شدم تا حادثه بلداجی را بررسی کنم. ما هم گزارشی را تهیه کردیم، همین گزارش سبب شد تا کمیسیون امنیت ملی از وزیر نیرو بخواهد برای دادن توضیحات در مجلس شورای اسلامی حاضر شود تا درباره مدیریت منابع آب از او سوال شود. ما هم حتما نظراتمان را مطرح می‌کنیم.» به گفته نماینده مردم شهرکرد، اتفاقات اخیر فضای استان را به‌شدت ملتهب کرده و مسائل اجتماعی متأثر از این موضوع را ایجاد کرده: «بحث ما کمبود آب است؛ مشکل این است که وزارت نیرو برای حل مسأله کم‌آبی در استان‌های همجوار، پروژه‌های انتقال آب را از استان چهار محال‌و‌بختیاری دنبال می‌کند؛ مردم از این موضوع ناراحت هستند. ما خودمان منشأ دو رودخانه کارون و زاینده‌رود هستیم؛ چرا به مشکلات ما توجه نمی‌شود، چرا ٢٥٠ روستا در استان ما باید با تانکر آبیاری شوند، اما از آن طرف میلیاردها تومان هزینه شود تا سد خاکی زده شود و تونل‌های زیرزمینی احداث کنند؛ چرا به مشکلات ما توجهی نمی‌شود.»

1768430.jpg

دشت مازندران در محاصره پیشروی آب شور

مدیر عامل آب منطقه ای مازندران نسبت به پیشروی آب شور در 2 جبهه سطحی و زیر زمینی در دشت های این استان هشدار داد.

ابرهیم یخشکی روز چهارشنبه به خبرنگار ایرنا گفت که دشت مازندران بویژه در مناطق شرق استان به خاطر اضافه برداشت از چاههای مجاز و حفر چاههای غیر مجاز در معرض تهدید جدی شوری آب قرار گرفته است.

وی یکی از پیامدهای ناشی از افت مستمر سطح آب زیرزمینی یا اضافه برداشت از چاهها را شور شدن تدریجی آب زیرزمینی و پیشروی جبهه آب شور به طرف جبهه آب شیرین در مناطق ساحلی عنوان کرد و افزود : اکنون این معضل در دشت حسین آباد بهشهر رنگ واقعی به خود گرفته است.

مدیر عامل آب منطقه ای مازندران توضیح داد : آب زیرزمینی مناطق شرق استان از ناحیه پیشروی سطحی آب شور دریا و بالا آمدن آب شور از کف در معرض خطر قرار گرفته است.

وی افزود : در سال های اخیر شاهد افت کمی و کیفی آبهای زیرزمینی در دشت های شرق استان بودیم و با گذشت زمان نیز وضعیت بدتر می شود.

یخکشی اظهار داشت : در صورتی که افت سطح آب زیرزمینی دشت ها همچنان ادامه یابد ، علاوه بر شوری آب ، منجر به تهی شدن کامل سفره ها خواهد شد و در این صورت همه سرمایه گذاری های انجام شده و امکانات معیشتی از بین خواهد رفت.

وی هشدار داد که این موضوع همچنین مشکلات زیستی محیطی زیادی به دنبال خواهد داشت.

بر اساس آمار آب منطقه ای مازندران ، حدود 81 هزار چاه عمیق و نیمه عمیق دارای پروانه بهره برداری و به همین تعداد هم چاه غیرمجاز در استان وجود دارد .

80 درصد از چاههای آب مجاز مازندران معادل 65 هزار حلقه کمتر از 20 متر عمق دارند و بیش از پنج هزار چاه هم دارای عمق بالای 50 متر هستند.

** اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبی

مدیرعامل آب منطقه ای مازندران طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آبی را یکی از اولویت های مهم وزارت نیرو اعلام کرد و گفت که خشکسالی های سال های اخیر ، بویژه در 10 سال گذشته سبب کاهش میانگین سالانه آب سطحی استان مازندران شده است.

وی افزود : بررسی ها نشان می دهد که ظرفیت آب سطحی استان از چهار و نیم میلیارد متر مکعب در سال به رقم چهار میلیارد متر مکعب کاهش یافته است .

یخکشی با اشاره به اینکه در اجرای این طرح 15 پروژه عملیاتی تعریف و چارچوب های اجرایی آن تهیه شده است ، گفت : ندادن مجوز جدید برای ایجاد چاه در دشت های شرق استان، کنترل برداشت مجاز از چاه ، انسداد چاههای غیر مجاز ، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی مشکلات پیشروی شوری آب از جمله طرح های احیاء و تعادل بخشی منابع آبی است.

وی از نصب یکصد کنتور هوشمند برداشت آب از چاهها در شرق مازندران خبر داد و افزود : مشارکت کشاورزان در به نتیجه رسیدن این طرح مهم و ضروری است. او بر ضرورت اطلاع رسانی برای انجام هر یک از پروژه های طرح احیاء تاکید کرد و ادامه داد : این امر سبب همراهی مردم و تسهیل در اجرای طرح خواهد شد. مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران از فعالیت 47 گروه گشت ، بازرسی و آمار برداری از منابع آب استان خبر داد و گفت که این گروهها که مجهز به ابزارهای سنجش منابع آب هستند ، نتایج و داده های به دست آمده را وارد سامانه طرح احیاء تعادل بخشی منابع آبی می کنند.

اگر چه مازندران از مناطق پرباران کشور به شمار می رود و آب در فعالیت های کشاورزی این خطه نقش اساسی دارد ، اما به دلیل عدم مهار و کنترل این منبع عظیم ، بخش مهمی از اراضی کشاورزی استان دارای وضعیت غرقابی است و امکان کشت و کار در آن وجود ندارد و بخش دیگری از زمین ها نیز به دلیل کمبود آب دچار خشکسالی می شود.

بر اساس آمارهای رسمی، توان بالقوه آب مازندران در حد 6 میلیارد و ‎ 600میلیون مترمکعب است که از این مقدار چهار میلیارد و ‎ 900میلیون مترمکعب آب های سطحی و بقیه آب های زیرزمینی است .

به طور میانگین سالانه حدود یک میلیارد و ‎ 550میلیون مترمکعب آب در بخش آب های سطحی و یک میلیارد و ‎ 350میلیون مترمکعب در بخش آب زیرزمینی بهره برداری می شود و بقیه آب سطحی طی سال به صورت هرز به دریا می ریزد.

ftab_3330241118812810221345723293191122142.jpg

به بهانه تولید چند تُن صیفی‌جات؛

تخت جمشید و نقش رستم در معرض نابودی قرار گرفت!

                                             وضعیت «بسیار خطرناک» برای تخت جمشید

به دنبال رویدادِ پدیده‌ فرونشست و شکاف در زمین در نزدیکیِ مجموعه‌ جهانی تخت‌جمشید، «دیده‌بان یادگارهای فرهنگی و طبیعی ایران» در نامه‌ای به سیدمحمدعلی افشانی، استاندار فارس خواهان ابطال مجوز حفر چاه‌ در حریم تخت‌جمشید شد.

آفتاب‌‌نیوز: به گزارش ایسنا، در این نامه آمده است: «خبر پدیده‌ فرونشست و شکاف در زمین در نزدیکیِ مهم‌ترین مجموعه‌ تاریخی کشورمان، تخت‌جمشید و هم‌چنین اثر ارزشمند نقش‌رستم را با تأسف از سال‌ها بی‌توجهی همه شنیدیم؛ چرا که به‌گفته‌ مدیر داخلی مجموعه‌ جهانی تخت‌جمشید نخستین ترک‌ها و فرونشست زمین‌ها در پیرامون و حریم این دو مجموعه از حدود هشت سال پیش دیده شده است.

کارشناسان متفق‌القول می‌گویند حفر چاه‌های غیرمجاز و برداشت و کاهش بی‌رویه‌ آب‌های زیرزمینی، در کنار کاهش بارندگی‌ها و خشکسالی و اصرار بر گسترش کشاورزی سنتی، باعث این رویداد تلخ بوده، اصراری که سبب شده است عمق چاه‌ها در این منطقه که تا یکی دو دهه پیش شش متر بود، اکنون به عدد فاجعه‌بار 290 متر رسیده باشد!»

در این نامه که رونوشت آن به عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور و مسعود سلطانی‌فر، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فرستاده شده، آمده است: «آن‌گونه که دوستداران محلی میراث فرهنگی می‌گویند، چاه‌ها حتی حریم‌های درجه‌ی یک و دو تخت‌جمشید را نشانه رفته‌اند. این در حالی است که یکی از قوانین یونسکو برای ثبت جهانی آثار در فهرست خود «حفظ حریم آثار» است.

هم‌چنین قوانین ملی و بین‌المللی کاملاً روشن هرگونه دخل و تصرف در حریم‌های آثار، به‌ویژه حریم‌های درجه یک و دو را ممنوع اعلام کرده است. استادان دانشگاه شیراز وضعیت سایت جهانی تخت جمشید را «بسیار خطرناک» توصیف می‌کنند. چند سال پیش شکاف‌ها تنها در قسمت شرقی به وجود آمد اما در این مدت خیز آنها بیشتر شده و در شرق، غرب و جنوب تخت‌جمشید نیز دیده می‌شود.

پدیده‌ی فرونشست زمین و فروچاله‌ها پدیده‌های طبیعی هستند که به‌تدریج و در بلندمدت در طبیعت ایجاد می‌شوند و خطرهای فراوانی را به دنبال دارند و در دشت تخت‌جمشید به دلیل خشک‌سالی و برداشت‌های بی‌رویه از منابع آبیِ زیرزمینی ایجاد شده است«.

در بخش پایانی این نامه که توسط علی‌رضا افشاری، دبیر دیده‌بان یادگارهای فرهنگی و طبیعی ایران امضاء شده، آمده است: «نابودی مهم‌ترین اثر تاریخی و تمدنی ما، آن‌هم در هنگامه‌ای که نبرد امروزِ ما همان‌طور که گفته شده نبردی نرم و هویتی است، آن‌هم به بهانه تولید چند تُن صیفی‌جات واقعاً امری خردستیزانه است.

از این رو، از شما مدیر گرامی خواهش می‌کنیم همه‌ مجوزهای حفر چاه‌ها، نه تنها در حریم‌های یادشده بلکه حتی در حریم درجه‌ 3 تخت‌جمشید، را به دلیل وضعیت فوق‌العاده‌ پیش‌آمده باطل کنید، به‌ویژه آن‌که در کمال ناباوری شاهد آن هستیم که در همین یکی دو هفته دست‌کم چهار چاه در فاصله‌ای بسیار اندکی از تخت‌جمشید در حال حفر هستند!»

1421144301770_230.JPG

قزل آلای خال قرمز گیلان در لیست قرمز قرار گرفت

یکی از ارزشمندترین گونه های آبزی آب های داخلی ایران در لیست قرمز است.

به گزارش ایسنا، قزل‌آلاهای خال قرمز یکی از گونه‌های در خطر انقراض است که هم اکنون در لیست قرمز قرار دارد.

دکتر محمدپور مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان با اشاره به این‌که به واسطه صید غیرمجاز در بالادست رودخانه‌های استان به شدت مورد تهدید قرار گرفته است، گفت: اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان با گشت‌های شبانه‌روزی توانسته است تاکنون متخلفین متعددی را دستگیر و به مراجع قضایی استان تحویل دهد.

وی افزود:صید این آبزی به استناد بند الف ماده 12 قانون شکار و صید و ماده 680 قانون مجازات اسلامی جرم محسوب شده و متخلفین علاوه بر پرداخت جریمه پنج میلیون ریالی به ازای صید هر یک قطعه از این ماهی به سه ماه تا یک سال حبس نیز محکوم خواهند شد.

محمدپور ادامه داد: تاکنون مواجهه مامورین با متخلفین صید این ماهی حاکی از عدم آگاهی برخی از آنها نسبت به کیفر این جرم بوده که اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان ضمن هشدار جدی به صیادان دام گذار و صید با قلاب اعلام می‌کند که برخورد مامورین یگان حفاظت محیط زیست گیلان با متخلفین، جدی و بدون اغماض خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: قزل آلای خال قرمز از خانواده آزاد ماهیان و ساکن آب‌های شیرین جهان است که مهاجرت‌شان به واسطه موانع ایجاد شده در مسیر رودخانه‌های منتهی به دریای خزر، گاه دچار وقفه‌های جدی شده و به همین واسطه، گروهی از این ماهیان ساکن دائمی رودخانه‌ها شده و علاوه بر زاد و ولد، مراحل رشد را نیز در این رودخانه‌ها طی می‌کنند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان با بیان این‌که متاسفانه این گونه به دلیل شرایط خاص زیستی قابل پرورش نیست و از دست انسان غذا نمی‌گیرد، تصریح کرد:ماهی قزل آلای خال قرمز نر در دو سالگی و ماده در سن سه سالگی به بلوغ جنسی رسیده و در آبهای خنک و زلال زاد آوری می‌کند.

IMG00405791.jpg

کاهش سریع تراز آب دریای خزر در پی خشکسالی‌های اخیر

مدیر مرکز مطالعات و تحقیقات دریای خزر گفت: گزارش ها و آمار نشان از خشکسالی در حوضه آبریز خزر دارد.

به گزارش ایسنا مازندران، داریوش یوسفی در چهارمین جلسه کاسپکام کمیته منطقه‌ای هواشناسی - آب شناسی و مراقبت های محیطی دریای خزر به ارائه عملکرد مطالعات و تحقیقات دریای خزر در خصوص نوسانات تراز دریای خزر پرداخت و گفت: روند افزایشی تراز آب دریای خزر از سال 1356 آغاز و تا سال 1374 تا حدود 5.2 متر افزایش یافت.

وی با بیان اینکه از سال 74 روند کاهش تراز آب آغاز و طی این مدت تراز آب دریا به میزان 4.1 متر کاهش داشته است، خاطرنشان کرد: مقایسه تغییرات تراز آب در طی سال های اخیر نشان دهنده روند سریع کاهشی تراز آب در دو سال گذشته است

مدیر مرکز مطالعات و تحقیاقات دریای خزر افزود: افزایش شیب تند کاهشی که با آمار تراز ارائه شده توسط سایر ایستگاه های ترازسنجی حاشیه خزر نیز همخوانی دارد، تحت تاثیر ادامه خشکسالی در حوضه آبریز خزر و کاهش بارش و در نتیجه کاهش آبدهی رودخانه ها و از جمله ولگا و نیز افزایش تبخیر ناشی از گرمای غیر متعارف است و همچنین میانگین تراز آب در شش ماهه اول سال آبی 95-1394 برابر 27/15- متر است که نسبت دوره مشابه سال قبل 25 سانتیمتر کاهش داشته است.

یوسفی خاطرنشان کرد: با توجه به مقایسه تغییرات دوره های گذشته از نیمه اول سال آبی 89-88 تا این دوره، بیشترین میزان تغییرات رخ داده است.

khoshksali-sahamnews.jpg

مشاور وزیر نیرو:

۳۰۱ شهر با تنش آبی دست و پنجه نرم می کنند

مشاور وزیر نیرو با اعلام اینکه شرایط آبی بسیار سختی داریم و تلاش می‌شود تا کار به قطعی آب نکشد، گفت: ۳۰۱ شهر دچار تنش آبی (تولید و مصرف آب برابر است)، شد.

حمیدرضا جانباز با اعلام اینکه ۳۰۱ شهر با تنش آبی دست و پنجه نرم می‌کنند گفت: ۳۰۱ شهر در استان‌های فارس، اصفهان، یزد، کرمان، خراسان جنوبی و بخش‌هایی از سیستان و بلوچستان با تنش آبی مواجه هستند و در اصفهان چون آورد آب و کاهش بارش در زاینده رود داریم، وضعیت مطلوب نیست و بستر رودخانه خشک است.

وی اضافه کرد: آب سامانه بزرگ اصفهان و تعدادی از شهرهای استان یزد که از این سامانه تأمین آب می‌کند، چاه‌های فلمن از مدار خارج شده و تقریبا حدود ۳۰ درصد از آب را در اصفهان از دست دادیم.

به گزارش نسیم آنلاین، مشاور وزیر نیرو با اشاره به اینکه شرایط بسیار سختی داریم و در حال مدیریت آب هستیم تا دچار قطعی آب نشویم افزود: تعداد زیادی از مشترکان در این مناطق با کاهش فشار آب مواجه هستند. در اصفهان و در کل کشور با رشد ۲ تا ۳ درصدی مشترکان مواجه‌ایم اما از اول امسال ۲ دهم درصد رشد مصرف داشتیم.

وی افزود: در استان فارس نیز دچار مشکل جدی آب هستیم و اکثر شهرهای این استان مشکل کمبود آب دارند. این مقام مسئول در وزارت نیرو افزود: در کرمان هم وضعیت همین گونه است و در یزد گرمای هوا شرایط را سخت کرده است.

جانباز ادامه داد: در یکی از روزهای هفته گذشته در تهران ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار متر مکعب آب توزیع کردیم، در حالی که در سال قبل در همان روز مشابه ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار متر مکعب آب توزیع شده که بخشی از این رشد مصرف به دلیل افزایش دما است.

وی از مشترکان درخواست کرد مانند سال‌های گذشته اندکی از مصرف آب خود را کاهش دهند تا دچار قطعی آب نشوند. همزمان با افزایش دما در مناطقی که رطوبت کم بوده و کولر آبی پاسخگوی مشکل مشترکان است، دچار مشکل کمبود برای تأمین آب شرب می شویم.

جانباز گفت: به طور مثال با ارزیابی استان‌هایی مانند کرمان و یزد اگر یک کولر آبی معمولی به مدت ۱۶ ساعت در شبانه روز روشن باشد بیش از ۴۰۰ لیتر آب تبخیر می شود که معادل مصرف آب یک خانوار در روز است و این مقدار آب از دسترس خارج می شود.

مشاور وزیر نیرو تاکید کرد: استانداردهای کولر آبی مورد استفاده مشترکان مربوط به ۴۰ سال پیش است و به همین دلیل طرحی با انجمن کولرسازان کشور داریم که درباره پمپ‌ها، موتور و مسائل مربوط به حفاظت کولر بازنگری شود تا مصرف آب را کاهش دهیم.

730224_444.jpg

رئیس دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران:

                  تنها ۳ درصد از چاه‌های غیرمجاز پلمپ شده‌

                                              مسئولان معضل بیابان‌زایی و کم‌آبی را درک نکرده‌اند

رئیس دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران و دکترا ی عمران منابع آب و محیط زیست از دانشگاه آریزونا ، معتقد است که هنوز درک درستی از معضل بیابان‌زایی و کمبود آب در کشور در مجموعه دولت به وجود نیامده است و کمتر از ۵۰ الی۶۰ نفر از مسئولان نسبت به این مساله دغدغه دارند.

مجتبی اردستانی در گفت‌وگو با ایلنا در ارتباط با سرعت بالای بیابان‌زایی در کشور گفت: در گذشته عنوان می کردیم که ایران در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد، اما اکنون با توجه به تغییر اقلیم می‌توانیم؛ بگوییم که ایران در منطقه خشک واقع شده است. تغییر اقلیم سبب کم‌آبی شده و این کم‌آبی کشاورزی و سکونت را تحت تاثیر قرار داده و سبب افزایش بیابانی شدن زمین‌ها به ویژه در حاشیه بیابان‌ها شده است که این مساله کانون‌های جدید برای ریزگردها را نیز ایجاد می‌کند و این کانون‌های  گرد و غبار زندگی شهرنشینی را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهند، همینطور که اکنون نیز در شهرهایی

همانند اهواز آثار آن را مشاهده می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه تغییر اقلیم سبب شده است که تبخیر آب از میزان آب دریافتی در کشور بیشتر شود، توضیح داد: همین مساله ایران را نسبت به گذشته کم‌آب‌تر می‌کند، در نتیجه شاهد هستیم که مساحت کشور به جای آبادانی به سمت بیابانی شدن پیش می‌رود و این روند در 10 سال گذشته رشد فزاینده‌ای داشته است.

رئیس دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران افزود: البته طرح‌های بیابان‌زدایی خوبی از سوی وزارت جهاد کشاورزی و سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور مطرح شده و برای تثبیت خاک نیز کاشت برخی از گونه‌های گیاهی در نظر گرفته شده است، اما کمبود بودجه اجرای این طرح‌ها را تحت تاثیر قرار داده، بنابراین شاهدیم که با سرعت زیادی به مساحت بیابان‌های کشور اضافه می‌شود.

وی با تاکید بر تاثیر بیابان‌زایی بر افزایش گرد و غبار گفت: انتقال این گرد و غبار از کانون ریزگردها به شهرها سبب تعطیلی شهرها می‌شود. همچنین میکروب می‌تواند؛ بر روی این گرد و غبار بنشیند و کیلومترها جابجا شود و از این طریق محیط شهری را آلوده کند و چالش‌های محتلفی را برای سیستم بهداشت و درمان کشور نیز ایجاد کند.

اردستانی ادامه داد: بنابراین دولت با هزینه در زمینه جلوگیری از بیابان‌زایی می‌تواند؛ از تولید هزینه‌های بیشتر در سال‌های آینده جلوگیری کند.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سئوال که بیابان‌زایی تا چه حد به دغدغه سیاستگذاران و مسئولان تبدیل شده است، گفت: به نظر می‌آید؛ تعداد کمی از مسئولان یعنی کمتر از 50 یا 60 نفر، بحث کمبود آب را درک کرده‌اند، اما این مساله در کل مجموعه خدماتی دولت نهادینه نشده است. همچنین نمایندگان مجلس نیز باید تک تکشان دغدغه بحث آب و بیابان‌زایی را داشته باشند و همه ارکان نظام باید به این مساله بپردازند تا با مدیریت آب‌های مجازی و آب‌های قابل استحصال و برنامه‌ریزی منظم و قابل پیگیری بتوانیم از این مشکل بکاهیم، اما شاهدیم که اکنون بسیاری از افرادی که در مسند تصمیم‌گیری هستند؛ هنوز این مساله را درک نکرده‌اند، در حالی که نیازمند عزم ملی برای حل مشکل کمبود آب هستیم.

وی ادامه داد: من پیش‌بینی می‌کنم که اگر قرار است؛ در آینده جنگی اتفاق بیفتد، این جنگ بر سر آب خواهد بود، همان طور که هم اکنون نیز شاهد معضلات بین کشوری در مورد آب‌های بین مرزی هستیم.

اردستانی اظهار کرد: از طرف دیگر عدم مدیریت صحیح منابع آب و حفر چاه‌های غیرمجاز بر مشکل کم‌آبی و افزایش بیابان‌زایی دامن می‌زند، قرار بود که دولت 350 هزار چاه غیرمجاز شناسایی شده را پلمپ کند، اما از این تعداد تنها 9 هزار حلقه چاه یعنی 3 درصد از آنها پلمپ شده است و 97 درصد دیگر با ادامه فعالیت شیرازه آبی کشور را تحت تاثیر قرار داده‌اند و شاهدیم که سبب بروز مشکلاتی هم چون فرونشست زمین در مناطقی مانند دشت میناب شده‌اند و برای آب‌خوان‌های زیرزمینی کشور مشکل ایجاد کرده‌اند که قطعا این رویه باید متوقف شود.

01699663.jpg

تیشه شهرداری لواسان به ریشه رودخانه جاجرود

فعالیت شبانه روزی شهرداری لواسان در قالب اجرای طرح ساماندهی رودخانه جاجرود این روزها به گفته فرماندار شمیرانات درحالی سرعت گرفته که تمامی دستگاه های ذیربط از جمله محیط زیست، آب منطقه ای و فرمانداری شمیرانات با این طرح شهرداری لواسان مخالف هستند و آن را تیشه بر ریشه رودخانه و محیط زیست می‌خوانند.

عزت الله خانمحمدی فرماندار شمیرانات در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: برابر دستور معاون عمرانی استانداری تهران باید طرح ساماندهی رودخانه جاجرود تا زمان تهیه طرح مورد توافق (آب منطقه‌ای، شهرداری لواسان و محیط زیست) متوقف شود درحالی که شهرداری لواسان با سرعت بیشتری برداشت شن و ماسه و عملیات عمرانی را انجام می دهد.

وی با تاکید بر اینکه اقدامات فعلی شهرداری لواسان تخلف محسوب می‌شود، افزود: در جلسه استانداری تهران که بیش از سه هفته پیش با حضور معاون عمرانی استاندار تهران، آب منطقه ای، محیط زیست و شهردار لواسان برگزار شد، مقرر شد تا هیات سه نفره ای متشکل از نمایندگان آب منطقه ای، شهرداری لواسان و محیط زیست تشکیل شود.

وی ادامه داد: این هیات باید طرحی را با رعایت الزامات محیط زیستی و آب منطقه‌ای بر اساس یک توافق تهیه کند تا ساماندهی رودخانه جاجرود براساس آن انجام شود و همچنین تاکید شد تا زمان تهیه این طرح، تمام اقدامات عمرانی در رودخانه متوقف شود ؛ اما متاسفانه شهرداری لواسان بر اساس گزارشات عینی و گزارشات آب منطقه ای، تمکین نکرده و کار خود را ادامه می‌دهد که این اقدامات خلاف قانون است.

فرماندار شمیرانات تاکید کرد: عملیات فعلی شهرداری بر اساس طرحی است که خود تهیه کرده و در جریان آن تفاهم نامه‌ای با آب منطقه ای به امضاء رسانده است که در یکی از بندهای آن مقرر شده الزامات محیط زیستی و آب منطقه ای در آن لحاظ شود که متاسفانه بدون در نظر گرفتن این موضوع شهرداری به صورت سلیقه‌ای کار را انجام داده است. با توجه به عدم پایبندی شهرداری لواسان اخیرا آب منطقه ای تفاهم خود با شهرداری را لغو کرده است. فرمانداری بر اساس گزارشات رسیده از شهرداری ادامه روند عملیات عمرانی را استعلام کرد که شهرداری در پاسخ بر متوقف بودن عملیات تاکید کرده است؛ اما متاسفانه گزارشات حاکی از ادامه عملیات عمرانی و برداشت شن و ماسه از رودخانه جاجرود دارد که همگی خلاف قانون است.

خانم حمدی با اشاره به عملیات شهرداری در بستر رودخانه گفت: بر اساس طرح اولیه خود شهرداری، باید در حریم رودخانه اقدامات ساماندهی انجام می شد در حالی که درحال حاضر در بستر رودخانه عملیاتی در حال انجام است این در شرایطی است که به طور کلی هرگونه عملیات در بستر رودخانه مغایر قانون و مخالف نظر محیط زیست، آب منطقه ای و فرمانداری است.

به گفته فرماندار شمیرانات، در طرح اولیه محیط زیست نظر خود را اعلام نکرده بود و با طرح دعوی در دادگاه شهرداری لواسان را محکوم کرد.

شهرداری لواسان از خط قرمزها عبور کرده است

وی درخصوص روند تشکیل هیات سه نفره برای تهیه طرح توافقی گفت: در جلسه استانداری مسئولیت تشکیل این هیات به فرمانداری شمیرانات سپرده شد که ظرف سه روز پس از این مصوبه جلسه ای با حضور مدیران کل آب منطقه ای، محیط زیست، شهردار لواسان و نمایندگان شورای اسلامی شهر لواسان در فرمانداری تشکیل شد و نمایندگان آب منطقه ای، شهرداری و محیط زیست مشخص شدند و مقرر شد در مدت دو هفته طرح توافقی تهیه شود که با گذشت بیش از دو هفته هنوز طرحی ارائه نشده است.

فرماندار شمیرانات در پاسخ به سوالی مبنی بر برخورد قاطع با تخلفات شهرداری لواسان گفت: هیچ یک از اقدامات شهرداری نباید در عرض اسناد بالادستی نظام باشد و باید در طول اسناد بالادستی نظام باشد. متاسفانه شهرداری لواسان از خط قرمزها عبور کرده است و گزارش تخلفات این شهرداری نیز به استانداری ارائه شده است.

وی ادامه داد: از طرح ساماندهی رودخانه جاجرود حمایت کرده و می‌کنم؛ اما آنچه که امروز شهرداری لواسان انجام می‌دهد طرح گردشگری است که با آن مخالفیم. بی تردید قرار دادن گیت و اخذ هزینه 10 هزارتومانی از مردم و اجازه نزدیک شدن خودروها به بستر رودخانه هیچ توجیهی ندارد و شهرداری لواسان در این زمینه باید پاسخگو باشد. باید اعلام شود این هزینه در قبال کدام خدمات و با چه توجیه منطقی از مردم گرفته می شود و آیا شهرداری برای این کار مجوزهای لازم را دریافت کرده است؟

به گزارش ایسنا، در حالی که در سال 1394 نیز اخباری از قطع درختان توسط شهرداری لواسان به بهانه اجرای طرح ساماندهی جاجرود منتشر شد در سال جاری نیز شهرداری لواسان بدون تمکین از دستگاه‌های مسئول، عملیات گسترده‌ای در بستر جاجرود اجرا کرده است.

قطع 130 اصله درخت تبریزی کهنسال و تخریب زیست محیطی حاشیه رودخانه جاجرود توسط شهرداری لواسان موضوعی است که چندی پیش علاوه بر اعتراض گسترده ساکنان این شهرستان و تشکیل کمپین تلگرامی با نام "کمپین حمایت مردمی شهرمان لواسان" منجر به شکایت سازمان حفاظت محیط زیست از شهرداری نیز شد.

بیژن مقیمی رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شمیرانات در گفتگو با ایسنا، از محکوم شدن شهرداری در دادگاه خبر داد و گفت: رأی بدوی بر اساس برداشت شن و ماسه از رودخانه جاجرود بود که طی آن شهرداری محکوم شد. در زمان تصویب طرح ساماندهی رودخانه جاجرود و انعقاد تفاهم‌نامه مربوط به آن بین شهرداری و امور آب استان تهران و شهرستان لواسان، از محیط زیست برای حضور در این جلسه دعوتی صورت نگرفت و این تفاهم‌نامه بدون حضور و مشورت محیط زیست منعقد شد.

وی با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست به خاطر ورود به حریم رودخانه، برداشت شن و ماسه و دیوارکشی در حریم‌های رودخانه شامل بستر و حاشیه رودخانه از شهرداری شکایت کرد، افزود: سازمان حفاظت محیط زیست با ساماندهی رودخانه مشکل و مخالفتی ندارد ولی این ساماندهی مشروط به حفظ حریم رودخانه است، بنابراین شهرداری باید با حفظ حریم کمی و کیفی تنها به ساخت مسیر پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری و آلاچیق اقدام می‌کرد.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شمیرانات با اشاره به اینکه شهرداری قبل از طرح ساماندهی رودخانه جاجرود، طرح گردشگری را مطرح کرده بود، اظهار کرد: محیط زیست طرح گردشگری آنها را رد کرد، بنابراین بحث ساماندهی مطرح شد که محیط زیست با ساماندهی مشروط به حفظ حریم‌های رودخانه به منظور جلوگیری از آلودگی زیست محیطی رودخانه مخالفتی ندارد.

به گزارش ایسنا، با توجه به اهمیت رودخانه جاجرود به عنوان منبع تامین کننده آب شرب شهر تهران لازم است با جدیت و حساسیت بیشتری طرح های این رودخانه مورد بررسی قرار گیرد و اگر اجرای طرحی تخلف است؛ چرا در کمترین زمان ممکن متوقف نشده و با عاملین طرحی که درجهت زیان محیط زیست است برخورد قاطع نمی شود؟

1395050414343492382107510-2.jpg

پارک جنگلی محمودآباد - فریدونکنار فروخته شد

اهالی منطقه سرخرود استان مازندران طی یک نامه سرگشاده به رئیس‌جمهور خواستار بازگرداندن پارک جنگلی شهدای ملاکلا به منابع طبیعی استان مازندران شدند.

اهالی منطقه سرخرود استان مازندران طی یک نامه سرگشاده به رئیس جمهور خواستار بازگرداندن پارک جنگلی شهدای ملاکلا به منابع طبیعی استان مازندران شدند.

سینا زروان، فعال محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم گفت: اخیرا 12 هکتار از جنگل های 19 هکتاری منطقه سرخرود که به درخواست اهالی منطقه، پارک جنگلی شهدای ملاکلا نام گرفته بود به مبلغ 600 میلیون تومان به منظور ساخت مجتمع مسکونی فروخته شده است.

وی افزود: ابتدا مدعی شدند این 12 هکتار در اختیار تعاونی مسکن کارکنان وزارت اطلاعات قرار گرفته اما این ادعا پس از مکاتبه با وزارت اطلاعات مورد تکذیب قرار گرفت.

زروان ادامه داد: اهالی منطقه بارها اعتراض خود را نسبت به قطع درختان پارک جنگلی شهدای ملاکلا که به منظور ایجاد بستر لازم برای فروش این اراضی از بین برده شده‌اند اعلام کردند و بارها مورد تهدید قرار گرفته‌اند اما همچنان با تمام قوا در برابر تصرف این پارک جنگلی قدیمی مقاومت می‌کنند.

این فعال محیط زیست از ارسال نامه‌ای سرگشاده به رئیس جمهوری مبنی بر درخواست بازگرداندن جنگل شهدای ملاکلا به منابع طبیعی استان مازندران خبر داد. در بخشی از این نامه که خطاب به حسن روحانی نوشته شده و رونوشت آن به نهادهای ذیربط ارسال شده آمده است:

"احتراما به استحضار می رساند شهرک خانه دریا توسط شرکت خانه پیش از انقلاب شکوهمند اسلامی در مساحت حدودی 200 هکتار، اقدامات اولیه ساخت آن آغاز و جهت تامین فضای سبز این شهرک، زمینی به مساحت حدودی 19 هکتار با سند مجزا به ثبت منابع طبیعی جهت حفظ ماهیت کلی شهرک، پس از تحویل شهرک ساز (شرکت خانه) به مالکین شهرک خانه دریا ثبت شد و به اجاره سی ساله شرکت خانه به عنوان شهرک ساز درآمد در سال 1384 پس از پایان دوره اجاره، اشخاص حقیقی و حقوقی برای تصرف و خرید این جنگل دست ساز دست به اقدامات گسترده زدند که با تلاش هیات مدیره وقت شهرک و کمک رسانه‌هایی همچون رادیو، تلویزیون، روزنامه‌ها و مجلات و پیگیری‌های قانونی و قضایی، اقدامات افراد سود جو ناکام ماند که برخی از آنها به پیوست ارائه شده است.

اکنون پس از گذشت 11 سال مجدداً شاهد تعدی افرادی سودجو به این جنگل شده و مالکین متوجه شده‌اند به دلیل عدم پرداخت حق‌الاجاره منابع طبیعی جهت این جنگل 19 هکتاری، توسط هیات مدیره‌های گذشته و کنونی سهواً یا عمداً (بدون اطلاع مالکین شهرک)، اشخاصی سودجو با هماهنگی مراجع قانونی محلی و درخواست ایشان برای استفاده از طرح هادی روستا، توسط اشخاص مورد نظر، اقداماتی گسترده و دقیق براتی انتقال این جنگل به بنیاد مسکن انقلاب انجام گرفته، بر اساس گفته‌های هیات مدیره وقت کنونی در اثر گم شدن سند اصلی، اقدام به گرفتن سند المثنی و تک برگی شده و در سال 1393 حدود 12 هکتار از این جنگل 19 هکتاری، به وسیله سندی با پلاکی فرعی به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی انتقال یافته است و در اردیبهشت 1394 سند این جنگل به شخص ثالثی با نام حسین رحمان‌زاده انتقال داده شده ( که مشخص است این عملیات انتقال در اواخر اسفند 1393 و فروردین 1394 یعنی در ایام تعطیلات نوروز به آن شخص ثالث (حسین رحمان‌زاده) صورت گرفته است.

با اشاره به متن موجود از یکی از اعضای هیات مدیره انجمن مالکان خانه دریا و شنیده ها توسط یکی از اعضای هیات امنای این انجمن بیم آن می‌رود که بسیاری از اعضای هیات مدیره از این امر آگاه بوده‌اند و محتملاً همکاری‌های لازم را با اشخاص سود‌جو انجام داده‌اند‌، کما اینکه یکی از این اشخاص در متنی کوتاه در شبکه اجتماعی تلگرام به شخصه اعلام کرده که نام مالک روی سند صوری است. (مستندات موجود است).

مالکین شهرک خانه دریا و ساکنین روستای ملا کلا از حضرتعالی عاجزانه تقاضا دارند که برای رسیدگی به این موضوع جهت حفظ منابع طبیعی ملی و حفظ این جنگل 19 هکتاری با پوشش گیاهی از گونه‌های مختلف پهن برگ و سوزنی برگ و... و حفظ محیط زیست برای جلوگیری از ساخت و ساز و ابطال سند صادر شده جهت بازگشت این جنگل به منابع طبیعی استان و برگشت این سرمایه ملی دستورات مقتضی را صادر فرمایید."

تسنیم

1423039834.jpg

خسارت ۱۰۰ میلیارد تومانی ریزگردها به کشاورزی ایلام

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان از برآورد خسارت ۱۰۰۰ میلیارد ریالی ریزگردها در سال گذشته به بخش کشاورزی خبر داد و گفت: در یک پروژه تحقیقاتی با دانشگاه ایلام میزان این خسارت از آغاز امسال نیز مشخص خواهد شد.

«سید محمدتراب میری» در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: ریزگردها به بخش کشاورزی استان خسارت‌های جبران‌ناپذیری وارد کرده و در پروژه‌ی تحقیقاتی که با دانشگاه ایلام در حال انجام است این میزان خسارت مشخص خواهد شد.

وی گفت: ریزگردها در حوزه دام موجب سقط‌ جنین، ناباروری دام‌ها، کاهش چند قلوزایی و در زمینه‌ی طیور موجب رایج شدن بیماری‌های تنفسی، عدم تهویه مرغداری‌ها و کمپلکس تنفسی شده است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه ریزگردها بیشترین آسیب را به بخش زنبورداری وارد کرده، تصریح کرد: در این بخش شاهد خسارت 90 درصدی بوده‌ایم به طوری که اگر کندویی به ‌طور متوسط تاکنون بین 10 تا 12 کیلوگرم عسل تولید می‌کرد امسال به 1 تا 2 کیلو تولید آن هم با کیفیت پایین رسیده است.

وی تأکید کرد: علاوه بر این شاهد کاهش تنفس، قدرت دید و در نهایت مرگ زنبور عسل در ایلام بوده‌ایم.

میری توسعه‌ی آفات و بیماری‌ها، کاهش میزان باروری درختان میوه و بسته شدن روزنه‌ها و کاهش فتوسنتز و در نتیجه کاهش میوه و کیفیت پایین محصولات را از دیگر پیامدهای ریزگردها در حوزه باغداری استان اعلام و عنوان کرد: این پدیده سال گذشته 100 میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی استان وارد کرده است.

62045129_63312260afeaf.jpg

احتمال زیر آب رفتن اراضی و روستاها در دشت آزادگان و هویزه

                                         به دلیل ایجاد سازه‌هایی غیر استاندارد توسط موسسه جهاد نصر

رئیس انجمن نظام صنفی کشاورزی خوزستان با بیان این‌که مقصر اصلی طغیان زهکش‌ها در دشت آزادگان و هویزه موسسه جهاد نصر است، نسبت به زیر آب رفتن اراضی کشاورزی و روستاهای این مناطق هشدار جدی داد.

مسعود اسدی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: ‌به دنبال سفر استاندار به شهرستان دشت آزادگان و اعتراض گسترده‌ای که در خصوص طغیان زهکش‌ها و آبگرفتگی مزارع و روستاهای شهرستان‌های هویزه و دشت آزادگان صورت گرفت، طبق وظایف خود یک تیم کارشناسی را جهت بررسی و ارزیابی دقیق این موضوع به این دو شهرستان اعزام کردیم.

وی افزود: ‌طبق مشاهدات این تیم کارشناسی در کل مسیر زهکش‌های تخلیه آب شهرستان‌های هویزه و دشت آزادگان، نهایتا مشخص شد که عامل اصلی طغیان زهکش‌ها، اقدامات موسسه جهاد نصر و پیمانکاران مربوطه در اجرای پروژه‌ه 550 هزار هکتاری است و این موسسه در چندین نقطه اقدام به بستن زهکش‌های اصلی کرده است.

اسدی تصریح کرد:‌ همچنین ایجاد سازه‌هایی توسط موسسه جهاد نصر و پیمانکاران مربوطه که به هیچ وجه استاندارد نیستند و از تخلیه آب جلوگیری می‌کنند، عامل دیگری در طغیان زهکش‌ها است و با این شرایط متاسفانه چندین روستای شهرستان دشت‌آزادگان در روزهای آتی به زیر آب خواهند رفت.

وی خاطرنشان کرد: ‌هم‌اکنون کشاورزان شهرستان دشت‌آزادگان و هویزه جهت جلوگیری از ورود آب به اراضی کشاورزی و مزارع خود، در پی‌ ایجاد خاکریز هستند. بنابراین طبق گزارشاتی که به ما اعلام شده و همچنین بررسی‌های دقیق و مستندسازی تیم کارشناسی اعزام شده به این مناطق رسما اعلام می‌کنیم که مقصر اصلی این طغیان زهکش‌ها و آبگرفتگی‌ها موسسه جهاد نصر است.

رئیس انجمن نظام صنفی کشاورزان خوزستان عنوان کرد:‌ سازمان آب و برق در بروز این پیشامدها هیچ تقصیری و مسئولیتی ندارد اما بهتر است پس از رفع مشکل سازه‌های غیر استاندارد ایجاد شده توسط موسسه جهاد نصر، سازمان آب و برق اقدام به لایروبی کلی برای تردد ماشین‌آلات انجام دهد.

اسدی بیان کرد: با این وجود در حال حاضر عامل عدم تخلیه کامل زهکش‌ها، لایروبی نکردن زهکش‌ نیست بلکه به پل‌ها و گذرگاه‌هایی باز می‌گردد که موسسه جهاد نصر برای تردد وسایل نقلیه و ماشین‌آلات و ... ایجاد کرده است.

وی عنوان کرد: ‌متاسفانه در برخی نقاط بعضی کشاورزان اقدام به ایجاد سازه‌هایی کردند اما مهم‌ترین عامل طغیان زهکش‌ها و عدم تخلیه کامل زهکش‌ها قطعا بستن مسیر زهکش‌ها و سازه‌های غیر مجاز موسسه جهاد نصر است. روز گذشته رسما از استانداری خواستار تشکیل جلسه ستاد مدیریت‌ بحران شدیم زیرا هر لحظه تاخیر در این مورد وضعیت سکونت و معیشت بسیاری از اهالی مناطق هویزه ودشت آزادگان را تحت شعاع قرار می‌دهد و باید سریعا جلسه‌ای برای بررسی و حل این مشکل برگزار شود.

اسدی اظهار کرد: در این مناطق در همان کیلومتر صفر زهکش‌ها مشاهده می‌شود که آب در بالاترین سطح قرار دارد در صورتی که در وضعیت طبیعی نهایی‌ترین سطح آب باید در انتهای مسیر زهکش‌ها باشد اما در انتهای مسیر زهکش مناطق مذکور سطح آب بسیار پایین است و این موضوع نشانگر جلوگیری از خروج آب زهکش‌ها در میان مسیر است که این مساله اعتراض کشاورزان را بر انگیخته است.

وی گفت: ‌ادامه این وضعیت عواقب بسیار وخیمی برای سطح بسیاری از اراضی کشاورزی و همچنین روستاهای مناطق دشت آزادگان و هویزه دارد. به همین علت امروز رسما هشدار می‌دهیم در هفته جاری طبق وعده‌های داده شده در اسرع وقت جلسه ستاد مدیریت بحران استان برای این موضوع برگزار ‌شود زیرا این مسئله بسیار مهم و نگران کننده است.

-(2)-3.jpg

هشدار محیط زیست از آبیاری مزارع جنوب تهران با فاضلاب

رییس اداره محیط زیست شهر تهران گفت: آبیاری مزارع کشاورزی با فاضلاب علاوه بر مشکلات زیست محیطی که ایجاد می‌کند تهدیدی جدی برای سلامت مردم است.

ایسنا نوشت: محمد حسین بازگیر، با اشاره به اینکه آبیاری مزارع با فاضلاب موجب آلوده شدن خاک و نیز آب‌های زیر زمینی می‌شود، گفت: این کار یک تخلف زیست محیطی جدی است و تمام مزارعی که با فاضلاب آبیاری می‌شوند باید توسط سازمان جهاد کشاورزی مشخص شوند.

رییس اداره محیط زیست شهر تهران ادامه داد: معاونت غذا و داروی سازمان بهداشت وظیفه‌ بررسی محصولات تولید شده غذایی را بر عهده دارد؛ اگر مواد غذایی تولید شده در مزارع و یا کارخانه‌ها آلوده باشند، وظیفه جلوگیری از توزیع آن در بین مردم را سازمان بهداشت بر عهده دارد.

بازگیر تأکید کرد: جهاد کشاورزی باید مشکلات مربوط به بخش کشاورزی را با دقت بررسی کند تا از آسیب رسیدن به محیط زیست و سلامت مردم جلوگیری کند.

وی با بیان اینکه متولی همه امور سازمان محیط زیست نیست، گفت: سازمان محیط زیست در خصوص آبیاری مزارع کشاورزی با فاضلاب جلساتی را با حضور اعضای شورا، جهاد کشاورزی، سازمان بهداشت و شرکت فاضلاب برگزار کرده است.

تأکید محیط زیست بر جداسازی مسیر فاضلاب‌های خانگی از کشاورزی

بازگیر ادامه داد: وزارت نیرو باید فاضلاب‌های خانگی را جمع آوری کرده و آنها را به سمت تصفیه خانه هدایت کند و مسیر فاضلاب‌های آب خانگی را از کشاورزی جدا کند.

jpg-(1).jpg

یک کشته و ۳۰ زخمی در پی درگیری در بلداجی

به گزارش گروه فیلم و صوت ایلنا؛ درگیری در بلداجی چهارمحال و بختیاری به دلیل یک پروژه عمرانی یک کشته و ۳۰ زخمی در پی داشت همچنین ۱۵ نفر بازداشت شدند.

جزئیاتی دقیق از درگیری های امروز شهرستان بروجن و دلایل وقوع آن

از منطقه بلداجی شهرستان بروجن خبر می رسد از بامداد امروز تاکنون شهر بلداجی و مناطق پیرامونی آن شاهد تنش هایی است که نیاز به توجه و رسیدگی دارد. مردم خواهان توقف طرح انتقال آب چغاخور به سفید دشت هستند و مسئولین بر اجرای این طرح اصرار دارند.

به گزارش «تابناک» از ساعت 5 صبح امروز تاکنون شهر بلداجی استان چهارمحال و بختیاری صحنه درگیری های جدید و تنش میان مردم و برخی مسئولین است. درگیری هایی که تا کنون بر اساس منابع محلی مصدومانی داشته است و همچنان نیز ادامه دارد.

بررسی ابعاد درگیری، اعتراضات و دلایل آغاز این حادثه حرف های ناگفته بسیاری را بازگو می کند که نیازمند است تا مسئولین دولت یازدهم و دولت های نهم و دهم در برابر مردم استان چهارمحال و بختیاری و سایر مردم ایران پاسخگو باشند.

دلیل اصلی و منشأ بروز درگیری های امروز شهر بلداجی به سال 1386 و زمانی باز می گردد که مسئولان ارشد دولت نهم ظاهرا بدون انجام کار کارشناسی و مطالعات میدانی تصمیم به احداث یک مجتمع فولاد در شهر سفید دشت از توابع شهرستان بروجن را صادر کردند.

عملیات احداث این مجتمع فولاد در سال 1386 و در زمینی به مساحت 250 هکتار در حالی که برای منابع آب آن فکر اساسی نشده بود آغاز شد. با این وجود عمر دولت نهم و دهم به افتتاح عملیاتی این مجتمع کفاف نداد و در دولت یازدهم نیز مراحل ساخت این پروژه ادامه یافت.

این مجتمع فولاد در حالی قرار است با مشارکت 65% فولاد مبارکه اصفهان و 35% سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدن614575_493-2.jpgی ایران ساخته و راه اندازی شود که در بحث تأمین منابع با مشکل مواجه است و برای تأمین آب مورد نیازمند آب سایر مناطق استان است.

با توجه به همین مشکل مهم و حیاتی یعنی نبود منابع آب کافی برای آغاز به کار مجتمع فولاد مسئولین تصمیم گرفتند تا برای رفع این مشکل اساسی اقدام به انتقال آب از منطقه بلداجی (یکی دیگر از شهرهای شهرستان بروجن) به محل مجتمع فولاد سفید دشت را گرفتند.

حالا و با شرایط اشاره شده مردم شهر بلداجی و روستاهای پیرامونی یک انتقاد و دو نگرانی مهم و منطقی دارند که دلیل اعتراض و عدم رضایت آن ها مبنی بر اجرای هر گونه طرح انتقال آب را موجه نشان می دهد.

انتقاد آنها این است که چرا مسئولینی که مدعی هستند در راستای خدمت به مردم فعالیت می کنند و داعیه تلاش برای رشد و توسعه کشور را دارند، با اتخاذ چنین تصمیم هایی با زندگی آنها بازی می کنند؟ به عبارت بهتر سئوال مشخص آنها این است که آیا مسئولین نمی توانستند قبل از اجرای احداث این پروژه با انجام مطالعات دقیق مکان یابی و مشاهده واقعیت های منطقه سفید دشت که با توجه به محدودیت منابع آب زمینه مناسبی برای احداث مجتمع فولاد نداشت، مکان بهتری را برای احداث این مجتمع انتخاب کنند و یا از اجرای این طرح منصرف شوند؟

دو نگرانی مهم و منطقی مردم شهر بلداجی و روستاهای پیرامون این شهر نیز ناظر بر آن است که اولاً با اجرای طرح انتقال آب از تالاب چغاخور و منطقه بلداجی به سفید دشت، تکلیف کار کشاورزی و دامداری این اهالی و نیز محیط زیست تالاب زیبای چغاخور چه می شود؟

نگرانی دوم نیز آن است که با توجه به زمینه های مناسب جغرافیایی منطقه و این واقعیت که 65 درصد از سهام مجتمع فولاد سفید دشت مروبط به مجتمع فولاد مبارکه اصفهان است، چه تضمینی وجود دارد که طرح انتقال آب چغاخور و بلداجی به سفید دشت بهانه ای برای انتقال نهایی آب این منطقه به مجتمع فولاد مبارکه استان اصفهان نباشد؟

جزئیاتی دقیق از حوادث امروز شهرستان بروجن و دلایل وقوع آن

در نهایت ذکر این نکته ضروری است که درگیری های امروز در شهر بلداجی مساله ای است که ریشه آن را باید در عملکرد مسئولین گذشته بررسی کرد. دولت ها و مسئولانی که بدون کار کارشناسی در زمینه پروژه های انتقال آب چه در سطح درون استانی و چه در سطح کلان و ملی آن، زمینه تنش های انسانی و تهدیدات زیست محیطی را فراهم کردند.

با نگاه به آینده و تنش هایی که هم اکنون در نقاط مختلف کشور بر سر آب و مخالفت و یا موافقت با انتقال آب وجود دارد، درگیری های امروز بلداجی باید جدی گرفته شود و دولتمردان باید بررسی کنند که دلیل اصلی اعتراض مردم چیست و آینده این اعتراضات چه خواهد بود؟

1912219.jpg

وضعیت ذخایر آب در ۱۶۸ سد بزرگ ؛ ۴۴ سد در آستانه سرریز

در پایان هفته سوم تیرماه، از مجموع ۱۶۸ سد بزرگ کشور ۵۵ سد کمتر از ۴۰ درصد ذخیره آب دارند.

به گزارش خبرگزاری مهر، بر اساس اطلاعات مدیریت منابع آب ایران میزان ذخیره آب ۵۵ سد کشور تا پایان هفته گذشته کمتر از ۴۰ درصد بوده که از جمله این سدها می‌توان به سدهای لار، زاینده‌رود، درودزن، ساوه و ۱۵ خرداد اشاره کرد.

همچنین از ۱۶۸ سد موجود در کشور، مخازن ۴۴ سد بین ۹۰ تا ۱۰۰ درصد ذخیره آب دارد که از جمله می‌توان از سدهای دز، لتیان، کرج، ‌طالقان و شهید عباسپور نام برد. در این فهرست، سد زاینده‌رود بخش عمده آب شرب شهر اصفهان، سد درودزن آب شرب شهرهای شیراز و مرودشت را تامین می‌کند که پایین بودن ذخیره آب در این سدها یک هشدار برای مصرف بهینه آب توسط مشترکان است.

بر پایه این گزارش، ۲۹ سد شامل ارس، بوکان، ماملو، کرخه، مهاباد و چاه نیمه‌ها، دارای ۷۰ تا ۹۰ درصد و ۲۷ سد از جمله سفیدرود، تهم، سهند، مارون، طرق و کوثر بین ۵۰ تا ۷۰ درصد ذخیره آبی هستند.

همچنین ۱۳ سد از مجموعه سدهای کشور که سدهای ستارخان، حسنلو، دانشمند، شهر بیجار و شهید رجایی از آن دسته هستند، ‌دارای ۴۰ تا ۵۰ درصد ذخیره آب هستند.

20150203145937400.jpg

قطع شبانه درختان در تهران

در ساعات پایانی شب گذشته، مأموران شهرداری تهران در خیابان لارستان واقع در خیابان مطهری حاضر شده و اقدام به قطع چندین اصله درخت کردند.

مسئولان شهرداری تهران در واکنش به اعتراضات شهروندان مبنی بر چرایی قطع درختان اعلام کردند که درختان پوسیده بوده و احتمال سقوط آنها و به خطر افتادن جان مردم وجود داشته است.

چندی است که در تهران به بهانه پوسیده بودن درختان و جلوگیری از سقوط آنها، مواردی از قطع درخت گزارش شده. در حالی که به گزارش میزان در موارد بسیاری، کارشناسان محیط زیست نظر متفاوتی داشتند.

در شرایطی شب گذشته در خیابان لارستان اقدام به قطع درختان به بهانه پوسیدگی آنها شد که در محل قطع درختان، یک ساختمان در حال احداث وجود دارد و نمی‌توان قطع درختان مذکور را بی‌ارتباط با ساخت و سازهای اخیر در این محدوده دانست.

زیتون

IMG12173109.jpg

«کویر لوت» ثبت جهانی شد

«کویر لوت» به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

به گزارش ایسنا، پس از ثبت «قنات‌های ایرانی» به عنوان بیستمین اثر ایران در فهرست جهانی یونسکو در روز جمعه، کویر لوت به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران نیز دقایقی قبل (یکشنبه 27 تیر) ازسوی کمیته جهانی یونسکو در کانون توجهات جهانی قرار گرفت.

کویر لوت با مساحتی در حدود ۱۷۵ هزار کیلومتر، در شمال شرقی استان کرمان قرار دارد و در میان سه استان خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و کرمان گسترده شده و حدود 10 درصد وسعت کشور را دربر گرفته است.

سابقه‌ی تمدنی بیش از پنج هزار سال در حاشیه‌ی کویر لوت و کشف حدود سه‌هزار اثر تاریخی از این منطقه در نوع خود بی‌نظیر است که از جمله این کشفیات می‌توان به درفش پنج‌ هزارساله‌ی شهداد اشاره کرد که قدیمی‌ترین درفش جهان محسوب می‌شود.

این کویر که به عنوان گرم‌ترین نقطه‌ی زمین شناخته می‌شود، در حالی در سال‌های ۲۰۰۵، ۲۰۰۶، ۲۰۰۷، و ۲۰۰۹ به عنوان گرم‌ترین نقطه‌ی کره زمین اندازه‌گیری شد که در سال ۲۰۰۵ با دمای 70.7 درجه‌ی سانتی‌گراد، رکورد گرم‌ترین دما در تمام زمین را ثبت کرد.

کویر لوت به سه واحد جغرافیایی لوت شمالی، لوت مرکزی که کلوت‌ها و تپه‌های ماسه‌ای در آن قرار دارد و لوت جنوبی که غنی‌ترین پوشش گیاهی این کویر را دارد، تقسیم می‌شود.

به گزارش ایسنا، چهلمین اجلاس یونسکو در استانبول در حالی امروز (یکشنبه) روز پایانی خود را سپری کرد که طبق برنامه قرار بود برای بررسی پرونده‌های طبیعی و منظر فرهنگی تا سه روز دیگر ادامه پیدا کند، اما به دلیل وقوع ناآرامی‌های سیاسی در استانبول، ادامه بررسی پرونده‌های مورد نظر به ماه اکتبر در پاریس موکول شد.

018505464_40300.jpg

آلودگی هوا هزاران سیستانی را دچار مشکلات تنفسی کرد

در چند روز گذشته توفان شدید و گرد و غبار ساکنان منطقه سیستان را با مشکلات زیادی روبرو کرده است. به گفته‌ی مسئولان محلی طی دو روز دست‌کم ۳۵۰۰ نفر به خاطر مشکلات تنفسی به مراکز درمانی مراجعه کرده‌اند.

روز جمعه، ۲۵ تیر هوای سیستان به نسبت چند روز گذشته اندکی بهتر شد اما وضعیت در این منطقه (شامل شهرستان‌های زابل، هیرمند، زهک، نیمروز و هامون) همچنان بحرانی است.

توفان و گرد و غبار از روز چهارشنبه شدت گرفت و روز گذشته با اوج رسید. علی ملاشاهی، کارشناس هواشناسی می‌گوید در ۲۴ ساعت منتهی به صبح پنج‌شنبه میزان غلظت ذرات معلق در هوای منطقه سیستان به ۶۰ برابر حد مجاز و ۲۲ برابر حد بحرانی رسید.

او به ایرنا گفت: «حد مجاز و استاندارد ذرات معلق در هوا ۱۵۰ میکرو گرم بر متر مکعب است و غلظت ذرات معلق در هوای منطقه سیستان در این مدت ۹ هزار و ۲۶۳ میکرو گرم بر متر مکعب گزارش شد.»

تعطیلی دو روزه اداره‌ها

غلامرضا اربابی، مدیرکل بحران استان سیستان و بلوچستان میزان آلودگی هوا در روز پنج‌شنبه را بی‌سابقه توصیف کرده و به خبرگزاری تسنیم می‌گوید روز جمعه از شدت توفان کاسته شد و آلودگی اندکی کاهش یافت.

به گفته‌ی اربابی، امروز، ۲۵ تیر، سرعت باد از بیش از ۹۰ کیلومتر به ۷۲ کیلومتر در ساعت کاهش یافته و میزان گرد و غبار در هوای سیستان هفت برابر حد مجاز و دو نیم برابر حد بحرانی است.

به گزارش روابط عمومی استانداری سیستان و بلوچستان با توجه به شدت طوفان و گرد و خاک تمام اداره‌ها و نهادهای پنج شهرستان منطقه سیستان در روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه تعطیل شدند.

اربابی می‌گوید در دو روز گذشته بسیاری از مردم منطقه دچار مشکلات تنفسی شدند و دست‌کم ۳۵۰۰ نفر به دلیل چنین مشکلاتی به مراکز درمانی مراجعه کردند.

تالاب خشک‌شده، کانون بحران

به دلیل شدت وزش باد و کاهش افق دید بر اثر تراکم ذرات معلق در هوا، روز پنج‌شنبه چهار پرواز به مقصد فرودگاه‌های زابل و زاهدان در شمال و مرکز استان سیستان و بلوچستان لغو شد.

روز چهارشنبه نیز پرواز تهران- زاهدان- مشهد و برعکس لغو و پرواز تهران- زاهدان- تهران با چهار ساعت تاخیر انجام شد.

توفان‌های شدید تابستانی و گرد و غبار در استان محروم سیستان و بلوچستان امر کم‌سابقه‌ای نیست اما در سال‌های گذشته و با خشک شدن بخش بزرگی از تالاب هامون اوضاع این منطقه بحرانی‌تر شده است.

علی اوسط هاشمی در جلسه کارگروه احیاء تالاب هامون (پنج‌شنبه ۲۴ تیر) گفت : «بر اساس آمار موجود در حال حاضر حدود ۱۰ هزار هکتار از اراضی تالاب هامون کانون بحران گرد و غبار است.»

دریاچه و تالاب هامون در مرز ایران و افغانستان قرار دارد و رود هیرمند اصلی‌ترین منبع تامین آب آن محسوب می‌شود. به رغم قراردادی از سال ۵۱ که حقابه دریاچه هامون از آب هیرمند را ۲۶ متر مکعب در ثانیه تعیین کرده در چند دهه گذشته میزان آب ورودی از افغانستان مدام کاهش یافته است.

مطابق برخی برآوردها خشک شدن بخش بزرگی از دریاچه هامون به از دست رفتن منبع درآمد و آوارگی چند صد هزار سیستانی منجر شده است.

IMG15395044.jpg

قنات های ایران جهانی شدند

کمیته ثبت میراث جهانی یونسکو دقایقی پیش در اجلاس استانبول، با ثبت قنات ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو موافقت کرد.

به گزارش ایرنا از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، در اجلاس امروز(جمعه) میراث جهانی یونسکو در استانبول ترکیه که چهلمین اجلاس از تاریخ تشکیل آن به شمار می رود، احمد جلالی به عنوان نماینده ایران حضور داشت.

با موفقیت ثبت 11 قنات ایرانی در میراث تاریخی - فرهنگی یونسکو، در مجموع 20 اثر ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفته اند.

اسامی قنات های ثبت شده شامل «قصبه گناباد، بلده فردوس، زارچ حسن آباد، آسیاب آبی میرزانصرالله مهریز، جوپار کرمان، اکبرآباد و قاسم آباد بروات بم، مون در اردستان، وزوان و مزدآباد اصفهان و ابراهیم آباد اراک» در 6 استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی، یزد، کرمان، مرکزی و اصفهان هستند.

تاکنون با تلاش فراوانی که انجام شده است از بین میراث فرهنگی ایران، چغازنبیل به عنوان نخستین اثر ثبت شده کشوردر سال 1358، میدان امام اصفهان، تخت جمشید، تخت سلیمان، ارگ بم، پاسارگاد، سلطانیه، بیستون، مجموعه قره کلیسای آذربایجان، سازه های تاریخی - آبی شوشتر، بازار تبریز، بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی، 9 باغ ایرانی شامل «اکبریه بیرجند، فین کاشان، شاهزاده ماهان، ارم شیراز، عباس آباد بهشهر، چهلستون اصفهان، دولت آباد یزد، پاسارگاد شیراز، پهلوان پور یزد» (در مجموع به عنوان یک اثر)، گنبد قابوس، مسجد جامع اصفهان، کاخ گلستان، شهر سوخته، محوطه باستانی شوش و چشم انداز فرهنگی میمند، در سال 1394 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند.

میراث جهانی یونسکو، نام عهدنامه ای بین المللی است که شانزدهم نوامبر ۱۹۷۲ میلادی به تصویب کنفرانس عمومی یونسکو رسید. موضوع آن حفظ آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی بشر است که اهمیت جهانی دارند و متعلق به همه انسان های زمین، فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص هستند.

برپایه این کنوانسیون، کشورهای عضو یونسکو می توانند آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی کشور خود را نامزد ثبت به عنوان میراث جهانی کنند. حفاظت از این آثار پس از ثبت در عین باقی ماندن در حیطه حاکمیت کشور مربوطه، برعهده همه کشورهای عضو خواهد بود.

** ویژگی و پیشینه قنات

کاریز یا قنات یا کهریز به مجرای تونلی شکلی که در زیر زمین کنده شده تا آب در آن جریان یابد می گویند. این مجرا که در عمق زمین برای ارتباط دادن رشته چاه هایی که از «مادر چاه» سرچشمه می گیرد باهدف هدایت آب و مدیریت آب برای کشاورزی و سایر مصارف به کار گرفته می شود.

فناوری ساخت قنات در اوایل هزاره اول پیش از میلاد در مناطق خشک کوهستانی ایران گسترش یافت و به کشاورزان این مناطق اجازه داد تا بتوانند در دوره های طولانی خشکی که آب سطحی پیدا نمی شود به کشت و زرع بپردازند. این قنات ها به تدریج در مناطق دیگر دنیا رایج شدند و اکنون قنات های زیادی از چین تا مراکش و حتی در قاره آمریکا وجود دارند.

طبق آمار ارائه شده در کارگاه مهندسی قنات برگزار شده در تهران، در سال 1389 تعداد قنات های فعال 36 هزار و 300 رشته بوده و مجموع طول کوره های قنات 21 هزار و 7800 کیلومتر و مجموع طول میله های قنات 158 هزار و 268 کیلومتر تخمین زده شده است.

قنات زارچ با قدمت بین 2000 تا 3000 سال و با 71 کیلومتر طول به عنوان یکی از بلندترین قنات های ایران شناخته می شود. عمیق ترین مادر چاه نیز در شهرستان گناباد با نام قنات قصبه قرار دارد که تاریخ حفر آن به دورهٔ هخامنشی می رسد.

2139901-2.jpg

مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی خراسان شمالی:

۲۲ روستای خراسان شمالی با تنش آبی مواجه است

مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی خراسان شمالی از مواجه بودن۲۲روستای خراسان شمالی با تنش آبی خبر داد و گفت: آبرسانی به این روستاها اولویت برنامه های آب و فاضلاب روستایی استان است.

حمید روشن روان در گفتگو با مهر، با اشاره به مشکلات تامین، تصفیه و توزیع آب برای روستاها اظهار کرد: به رغم دشواری های موجود و پیچیده بودن تامین، تصفیه و توزیع آب در روستاها، تلاش می کنیم تا مشکلات آبرسانی به روستاها کاهش یابد.

وی از تخصیص مبلغ ۲۸۰ میلیارد ریال اعتبار برای آبرسانی به روستاهای این استان خبر داد و گفت: از محل ۵۰۰ میلیون دلار اعتبار اختصاصی برای تامین آب شرب در روستاهای کشور، ۲۸۰ میلیارد ریال در سال جاری به خراسان شمالی اختصاص یافته است.

روشن روان اظهار امیدواری کرد که با مدیریت مصرف و جلوگیری از هدررفت آب و همچنین همدلی و همیاری بتوانیم مشکل کمبود آب شرب در روستاهای این استان را مرتفع کنیم.

وی اظهار کرد: بر اساس برآوردهای اولیه برای عبور از بحران آبی سالجاری این استان به اعتباری بالغ بر ۳۲.۴ میلیارد تومان نیاز داریم.

روشن روان تصریح کرد: این درحالی است که به رغم دشواری های تامین، تصفیه و توزیع آب در روستاها، مشترکین این شرکت تنها حدود ۱۴درصد هزینه آب مصرفی خود را پرداخت می کنند و مابقی آن را باید شرکت بپردازد.

وی افزود: جهت تولید آب شرب در روستاها منابع آبی فراوانی شامل چاه، چشمه و ... بکار گرفته شده اما با توجه به کاهش بارندگی های اخیر این منابع نیز با افت شدید آب مواجه شدند که آبرسانی به روستاها را با مشکلات فراوانی روبرو ساخته است.

روشن روان با بیان اینکه در مقابل تولید و توزیع ثابت آب در روستاها، تقاضا از منابع آبی نیزدر حال افزایش است، تصریح کرد: با وجود این شرایط تنش آبی دور از انتظار نخواهد بود.

2028444.jpg

مدیرکل میراث فرهنگی البرز خبر داد:

راه‌اندازی کانون جهانگردی کشور در کاروانسرای شاه عباسی کرج

مدیرکل میراث فرهنگی البرز از راه اندازی کانون جهانگردی و اتومبیلرانی کشور در کاروانسرای تاریخی شاه عباسی خبر داد.

عبدالناصر میرچی در گفتگو با مهر، در خصوص وضعیت کاروانسرای شاه عباسی کرج، اظهار کرد: در گذشته این کاروانسرا در اختیار بنیاد فهمیده بود.

به گفته میرچی با توافق انجام شده میان میراث فرهنگی البرز و بنیاد فهمیده بنا شد مطالبات آنان پرداخت و در این مکان تاریخی کانون جهانگردی و اتومبیلرانی کشور راه اندازی شود.

وی با اشاره به اینکه این کانون در آخرین مراحل تجهیز قرار دارد، افزود: بر این اساس محوطه کاروانسرای شاه عباسی از جمله مجموعه پذیرایی و نمایشگاهی آن آماده افتتاح است امیدواریم با فعالیت مجدد آن زمینه حضور مردم در این مکان تاریخی فراهم شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان البرز گفت: انتظار می رود تا یک ماه آینده این فضا به بهره برداری برسد، با توجه به اینکه این کاروانسرا تاریخی مکانی عمومی و تفرجگاهی واقع در مرکز شهر کرج است، می تواند محلی برای گذران اوقات فراغت و سرگرمی مردم محسوب شود.

میرچی در خصوص برخورد با بناهای تاریخی تاکید کرد: تئوری نخست این است که در بناهای تاریخی دخل و تصرفی انجام نشود و در صورت وجود اعتبار مرمت صورت گیرد و به نسل های آینده سپرده شود.

میرچی تئوری دوم را منطقی تر دانست و افرود: بر اساس این تئوری، با توجه به عدم بودجه و اعتبار لازم توسط دولت و سازمان میراث فرهنگی، رها کردن این فضاها تخریب بیشتر آنان را به دنبال دارد که رسیدگی و مرمت را سخت تر می کند.

وی تاکید کرد: به همین منظور سازمان میراث فرهنگی طی سیاستی جدید با حفظ استانداردها و معیارهای احیاگرانه میراث، این اماکن را در اختیار بهره بهردار قرار می دهد تا علاوه بر بهره برداری، حفظ و احیا انجام شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان البرز ماموریت اصلی این سازمان را حفظ، احیا و معرفی بناها عنوان کرد و گفت: این وظیفه، در صورت عدم تخصیص بودجه کافی برای بازسازی بناها بی فایده است، بر همین اساس سازمان سیاست اجاره این بناها به بهره بردار را در زمان مناسب اتخاذ کرده، به شرطی که وظیفه حفظ و احیا تحت نظر کارشناسان سازمان و با حفظ استانداردها به عهده بهره بردار باشد.

1395041816231333480934310-2.jpg

آغاز حمله همه جانبه به آتش بلندترین برج پتروشیمی خاورمیانه

                                                                             غول شعله ور کی خاموش می شود؟

آتش هنوز در در بلندترین برج پتروشیمی خاورمیانه زبانه می کشد؛ بیژن زنگه پای برج رفته است تا از نزدیک تیم اطفای حریق را مدیریت کند چرا که پس از سفر به ماهشهر به این نتیجه رسید که عملیات اطفای آتش فرمانده ندارد. حالا این وزیر کهنه کار، فرماندهی عملیات را بدست گرفته است و باید دید چه زمانی می تواند شعله های سرکش را مهار کند؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مدیران عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت ملی مناطق نفخیزجنوب، شرکت ملی حفاری ایران، مدیر کل اچ اس ایی وزارت نفت و مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس به منظور شرکت در جلسات ستاد بحران در منطقه ماهشهر حضور دارند.

عملیات مشترک برای اطفای حریق از یک ساعت قبل آغاز شده است و مسئولان حاضر در منطقه اطمینان دادند هم اکنون مخازن اطراف مخزن در حال آتش ٢٠٠١C تخلیه شده و در ایمنی کامل هستند.

عملیات مشترک میان شرکتهای ملی صنایع پتروشیمی، ملی حفاری ایران و مناطق نفتخیزجنوب به منظور اطفای ضربتی حریق پتروشیمی بوعلی سینا با حضور وزیر نفت آغاز شد.

تیم هایی از شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب و شرکت ملی حفاری ایران در این عملیات حضور دارند و همه این تیم ها به صورت مشترک عملیات ضربتی اطفای حریق را آغاز کرده اند.

با توجه به این که نگرانی هایی نسبت به مخازن اطراف مخزن ٢٠٠١C که هم اکنون در حال آتش است وجود داشت، طبق اخبار مسئولان حاضر در منطقه، با تخلیه کامل مخازن اطراف، هم اکنون این مخازن در ایمنی هستند.

جزییات بحران در بلندترین برج پتروشیمی خاورمیانه

1395041816223644380934210.jpg

پتروشیمی بوعلی‌سینا که در سایت ٤ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی قرار دارد روز چهارشنبه، ١٦ تیرماه دچار انفجار و آتش‌سوزی شد، این شرکت در زمینی به مساحت ٣٦ هکتار در شمال غربی خلیج فارس در استان خوزستان، در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر واقع است.

خوراک مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا، نفتای سبک و سنگین و بنزین پیرولیز است که طی فرآیندهای موجود در واحدهای عملیاتی مختلف به محصولات با ارزش و سود آور آروماتیکی نظیر پارازایلین و ارتوزایلین و بنزن تبدیل می شود.

مدیرکنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز با توضیح در مورد آتش سوزی در مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا، اخبار منتشر شده در مورد سرایت آتش سوزی به پتروشیمی شهید تندگویان را رد کرد. علی‌محمد بساق زاده درباره آتش سوزی در پتروشیمی بوعلی سینا و خسارت جانی آن اظهار کرد: تاکنون خسارت جانی از آتش سوزی در پتروشیمی بوعلی سینا گزارش نشده است.

اندکی بعد و حدود ساعت 10 شب، مدیر روابط عمومی مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا اعلام کرد که با خنک کردن مخازن اطراف آتش این پتروشیمی، گسترش آتش سوزی کاملا کنترل شده است. بالاخره دقایقی از یک بامداد روز پنجشنبه گذشته بود که مدیر روابط عمومی پتروشیمی بوعلی سینا از مهار آتش سوزی در یکی از بلندترین برجهای این پتروشیمی خبر داد. غلامشاهی گفت: آتش سوزی در برج ٨٠٠١ که با ١٢١ متر ارتفاع یکی از بلندترین برجهای پتروشیمی است، تقریبا بطور کامل مهار شده است. به گفته وی، با مهار آتش برج، احتمالا به هلی کوپتر نیازی نیست.

آتش دوباره در بلندترین برج پتروشیمی کشور زبانه کشید

اما گرمای شدید هوا باعث شد آتش‌سوزی در بلندترین برج پتروشیمی خامورمیانه بار دیگر شدت پیدا کند و همین مسئله باعث شد وزیر نفت شامگاه پنجشنبه به محض ورود به ماهشهر به محل حادثه آتش سوزی پتروشیمی بوعلی سینا رفت و پس از بازدید در جلسه ستاد بحران شرکت کرد.

وزیر نفت: تا مهار کامل آتش در ماهشهر می مانم

139504181258212480921310.jpg

بیژن زنگنه بامداد جمعه در نشست کمیته بحران منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با تاکید بر لزوم اقدام فوری برای مهار آتش سوزی در مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا، گفت: فعلا دنبال مقصر حادثه نمی گردیم.

وی با بیان این که عملیات مهار آتش فرمانده ندارد و باید هرچه سریعتر فرمانده ای متخصص و کاردان برای این عملیات انتخاب شود، افزود: اینجانب نیز تا زمانی که آتش به طور کامل خاموش شود برای پشتیبانی و نظارت در منطقه می مانم.

زنگنه با تاکید بر لزوم جلوگیری از سرایت آتش به مخازن اطراف، افزود: بالگرد و هواپیمای آب پاش کمکی به اطفای حریق نکرده و باید از راههای دیگر موضوع را دنبال کرد.

وزیر نفت با بیان این که تلاش برای خاموش شدن آتش در حال انجام است اما نمی توان زمانی برای آن اعلام کرد، گفت: آتش سوزی این پتروشیمی قطعا خرابکاری نبوده و دلایل آن فنی بوده است.

وی یکی از علل آتش سوزی را نشت در یکی از واحدهای برج پارازایلین عنوان کرد و درباره این که آیا آتش سوزی این پتروشیمی امروز خاموش می شود، گفت: تمام تلاش این است تا آتش خاموش شود اما زمانی اعلام نمی کنم.

وی افزود: برخی عنوان می کنند علت حادثه آتش سوزی پتروشیمی بوعلی سینا خرابکاری بوده است که قطعا این گونه نیست و دلایل فنی داشته است اگر قصوری هم شده باشد پس از بررسی دقیق اعلام خواهد شد.

وزیر نفت نکته دوم را به واکنش برخی از کشورهای همسایه در مقابل آتش سوزی پتروشیمی بوعلی سینا اختصاص داد و با بیان این که متاسفانه برخی از کشورهای همسایه پس از این آتش سوزی ابراز خوشحالی کردند، افزود: یک کشور مسلمان نباید نسبت به آسیب دیدن کشور مسلمان دیگر خوشحال باشد و باید نسبت به آسیب دیدن آن ابراز ناراحتی کند.

زنگنه، شایعه تخلیه شهر ماهشهر را به عنوان سومین نکته رد کرد و با بیان این که عنوان می کنند شهر در حال از بین رفتن است گفت این ادعا شایعه ای بیش نیست. وی تصریح کرد: هم اکنون در ٢٠٠ متری محل حادثه هستم و با تلاش تیم حرفه ای عملیات اطفاء حریق در حال انجام است که انشاء ا.. موفق می شوند.

وی با بیان این که خوشبختانه این حادثه هیچ تلفات جانی و حتی یک زخمی هم نداشته است، تاکیدکرد: تلاش و هماهنگی بسیار خوبی برای کنترل آتش پتروشیمی بوعلی سینا صورت گرفته است.

82138450-70845000.jpg

ده ها هکتار از جنگل ها و مراتع شهرستان ثلاث باباجانی در آتش سوخت

فرماندار ثلاث باباجانی گفت: بخش های وسیعی از مراتع و جنگل های این شهرستان از ظهر دیروز (دوشنبه) دچار حریق شده که تلاش برای مهار آتش سوزی همچنان ادامه دارد.

ده ها هکتار از جنگل ها و مراتع شهرستان ثلاث باباجانی در آتش سوخت

علی گروسی روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: این آتش سوزی با وجود تلاش های همه جانبه نیروهای دولتی و مردمی تاکنون (ساعت 14) مهار نشده است.

وی افزود: این آتش سوزی در منطقه 'دولی دره' رخ داده و به نظر می رسد علت انسانی عامل وقوع این آتش سوزی گسترده باشد.

گروسی یادآور شد: صعب العبور و کوهستانی بودن محل آتش سوزی و وزش بادهای تند مهار آتش سوزی را با مشکل مواجه کرده است.

فرماندار ثلاث باباجانی با بیان اینکه نیروهای مردمی، شهرداری، منابع طبیعی، جهادکشاورزی و ... همه در محل حادثه حضور دارند، گفت: هم اکنون به وسیله چند دستگاه لودر در حال ایجاد حفره برای سرایت نکردن آتش به سایر مراتع هستند.

وی گفت: در مرحله اول، آتش سوزی ساعت چهار بامداد امروز به طور موقت مهار شد اما وزش باد شدید مانع از خاموش شدن کامل آتش و سرایت به مراتع اطراف شد.

گروسی گفت: تاکنون ده ها هکتار از مراتع دچار آتش سوزی شده ولی پیش بینی می شود تا دو سه ساعت دیگر مهار شود.

شهرستان ثلاث باباجانی با 38 هزار نفر جمعیت در 136 کیلومتری شمال غرب کرمانشاه واقع شده است.

در آتش سوزی دیگری که اواخر ماه گذشته روی داد 400 هکتار از جنگل ها و مراتع « نانه ویژه» شهرستان پاوه از بین رفت.

2128359.jpg

گذری بر بازسازی شهر بم؛

شهری که در میان پروژه‌های ناتمام قد خم کرد / ادامه زندگی کانکسی

سال‌ها از زمین‌لرزه بم می‌گذرد و شهری که بیش از ۹۰ درصد در زمین‌لرزه نابودشده بود حالا در میان پروژه‌های نیمه‌تمام شهر قد خم کرده است.

خبرگزاری مهر، زمین‌لرزه بم مهیب‌ترین زمین‌لرزه قرن در ایران لقب گرفته است زمین‌لرزه‌ای که در آن ۹۰ درصد از شهر بم تخریب شد و ۷۰ هزار نفر در چند ثانیه کشته و زخمی شدند که از این آمار حداقل ۲۶ هزار نفر جان خود را از دست دادند.

ابعاد این تخریب و فاجعه رخ‌داده در این شهر به‌گونه‌ای بود که در چند ساعت کشورهای مختلف اکیپ‌های امداد و درمان خود را به این شهر وارد کردند و کمک‌های بشردوستانه از همه جای جهان به سمت بم سرازیر شد اما پس از گذشت چند ماه از زمین‌لرزه بم متخصصان ساخت‌وساز کشورهای مختلف جای خود را به گروه‌های امداد و نجات دارند و هر قسمت از شهر برای بازسازی و کمک به مردم زلزله‌زده

به یک کشور اختصاص یافت و بعد از گذشت مدتی از زمان اضطرار و خروج کشورهای مختلف از بم هر محله از شهر در اختیار یک استان قرار گرفت و کار ساخت‌وساز در این شهر آغاز شد.

در روزهای انتهایی دولت هشتم و ابتدای دولت نهم بود که کار بازسازی این شهر تمام‌شده اعلام شد و حالا در سال ۹۵ و باگذشت سال‌ها از زمان اتمام بازسازی هنوز مردم این شهر خود را در مقابل حجم بالایی از پروژه‌های نیمه‌تمام می‌بینند که به گفته مسئولان این شهر برای تکمیلشان به سه هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

بیشترین حجم طرح‌های نیمه‌تمام در حوزه مدارس، بهداشت و درمان، حسینیه‌ها و مساجد و معابر عمومی و عمران شهری قرار دارند و در این میان طرح‌های نیمه‌تمام فرهنگی و هم‌چنین طرح‌های میراث فرهنگی به‌ویژه ارگ بم در صدر قرارگرفته‌اند.

این در حالی است که پس از زمین‌لرزه و بازسازی این شهر جمعیت بم به‌مراتب افزایش‌یافته است و زیرساخت‌های این شهر جوابگوی جمعیت جدید این شهر نیز نیست.

محمد جوانرود، یکی از شهروندان بمی در گفتگو با مهر اظهار داشت: باوجود گذشت سال‌ها از زمین‌لرزه هنوز هم مردم با مشکلات متعددی مواجه هستند و بسیاری از خانه‌های سطح شهر نیمه‌کاره رهاشده‌اند و مردم توان تکمیل این خانه‌ها را ندارند.

وی تصریح کرد: زمانی که بازسازی در اوج خود قرار داشت مبلغی خاص برای ساخت‌وساز اختصاص یافت اما این مبلغ کم بود و مردم نتوانستند زیربنای موردنظر را تکمیل کنند به همین دلیل هنوز هم در برخی از خانه ها کانکسها نقش اتاق های خانه را ایفا می کنند.

برخی خانه های مردم بم نیمه کاره مانده اند

این شهروند بمی ادامه داد: حالا بسیاری از این خانه‌ها نیمه‌کاره رهاشده‌اند و مردم برای تکمیل این خانه‌ها با کمبود اعتبار برای ساخت‌وساز مواجه شده‌اند.

علی زهدی دیگر شهروند بمی نیز در گفتگو با مهر با اشاره به جمعیت بالای خانوارهای بم اظهار داشت: کانکس‌ها هنوز هم جزئی از زندگی مردم بم هستند و در اکثر خانه باغ‌های به دلیل کمبود فضای خانه‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرند.

وی گفت: هنوز هم هستند برخی از مردم بم که در کانکس زندگی می‌کنند و در حاشیه شهر شهرک‌های کوچک، حاشیه‌نشینانی هستند که در این کانکس‌ها زندگی می‌کنند.

زهدی افزود: کانکس نشینی در روستاهای اطراف هم رواج دارد اما بدترین وضعیت ممکن در همان حاشیه شهر وجود دارد و تعدادی از مردم محروم که توان خرید خانه در شهر را ندارند در کانکس‌های اطراف شهر زندگی می‌کنند.

زهرا اقدسی، دیگر شهروند بمی در گفتگو با مهر بیان کرد: بسیاری از بناهای تاریخی بم نیمه‌کاره مانده‌اند و ارگ بم نیز هنوز تکمیل‌نشده است اما مهم‌ترین مشکل مردم بم عدم آسفالت شدن کوچه‌های شهر است.

وی گفت: معابر اصلی شهر آسفالت و بهسازی شده‌اند اما در کوچه‌ها و معابر مشکل‌داریم در چند سال اخیر بود که ویرانه‌های ناشی از زمین‌لرزه و مصالح ساخت‌وسازها از شهر برچیده شد هرچند هنوز هم در برخی مناطق شهر چنین صحنه‌هایی دیده می‌شود.

اقدسی تصریح کرد: کوچه‌های خاکی هنوز هم مشکل اصلی شهر هستند و موجب بروز گردوخاک در شهر می‌شوند و مشکلات را تشدید می‌کند.

علی محمدی نیز تصریح کرد: درزمینهٔ مسائل بهداشتی تنها بیمارستان شهر مرکز درمان همه مردم شرق استان کرمان است و حتی در راهروها و اتاق‌های این بیمارستان بیمار بستری است.

فرماندار بم نیز در گفتگو با مهر اظهار داشت: شهر بم برای بازسازی شهر سه هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد و در این صورت می‌توان طرح‌های نیمه‌تمام را تکمیل کرد.

رضا اشک افزود: درگذشته اقدامات قابل قبولی در این شهر در راستای بازسازی شهر انجام‌شده است اما به نظر می‌رسد برای بهره‌گیری کامل مردم از اقدامات انجام‌شده باید با تأمین اعتبار موردنیاز زمینه را برای تکمیل طرح‌ها فراهم کرد.

وی طرح‌های نیمه‌تمام شهر را بیشتر درزمینهٔ بهداشت و درمان، مکان‌های مذهبی، مدارس و عمران شهری دانست.

فرماندار بم افزود: استانداردهای تخت بیمارستانی در بم وجود ندارد و با کمبود شدید فضای درمانی مواجه هستیم که با توجه به زلزله‌خیز بودن شهر بم و افزایش جمیعت این شهر پس از زمین‌لرزه، تأمین نیازهای بهداشتی و درمانی شهر ضروری است.

اشک ادامه داد: احداث بیمارستان ۲۲۰ تختخوابی در بم ضروری است که کارهای خوبی در این زمینه انجام‌شده و امیدواریم طی دو سال آینده انجام شود.

وی بم را شهری رو به توسعه دانست و افزود: برای بازسازی بم هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار هزینه شده است و به نظر می‌رسد برای اینکه مردم طعم این هزینه کردها را احساس کنند باید برای تکمیل طرح‌های موجود نیز اقدام شود.

وی ادامه داد: در جریان بازسازی بم سه هزار و ۶۰۰ هکتار زیربنای شهر بم مجدد ساخته‌شده است و این نشان از تلاش‌های صورت گرفته دارد.

باوجود تأملات روحی و سختی‌هایی که مردم بم در جریان زمین‌لرزه این شهر کشیده‌اند به نظر می‌رسد اختصاص اعتبار موردنیاز برای تکمیل بازسازی این شهر، پس از گذشت سال‌ها از بروز زمین‌لرزه می‌تواند گام مؤثری در راستای ترمیم آلام مردم این شهر محسوب شود.

اسما محمودی

2122195.jpg

در نامه‌ای به سازمان ملل مطرح شد:

                 طرح «گاپ» دلیل اصلی ریزگردها است

                                                                 ترکیه به بحران دامن می‌زند

۱۵۵۰ شهروند ایرانی در نامه‌ای به سازمان ملل سدسازی‌های گسترده ترکیه و بستن آب دجله و فرات تحت عنوان طرح گاپ را عامل خشکسالی، ریزگردها و بحران‌های سیاسی و اجتماعی در منطقه دانستند.

خبرگزاری مهر، گروه جامعه - مسعود بُربُر: بیش از هزار نفر از شهروندان ایرانی در نامه‌ای به سازمان ملل متحد و یونسکو از ترکیه به دلیل بستن آب دجله و فرات شکایت کرده و آن را عامل بحران‌های اجتماعی، سیاسی و محیط زیستی سال‌های اخیر در منطقه از جمله ریزگردها دانسته‌اند. در میان فهرست افراد حقیقی امضاکننده نام تعداد زیادی از مسئولان، کارشناسان، خبرنگاران و فعالان محیط زیست به چشم می‌خورد و ۱۵۵۰ شخص حقیقی و ‌۱۶۰ تشکل غیردولتی نیز تا لحظه تنظیم این گزارش نامه را امضا کرده‌اند.

منتقدان سدسازی‌های ترکیه تحت عنوان طرح گاپ، معتقدند دولت ایران باید از ترکیه که علاوه بر پشتیبانی از داعش، پروردن خیال خام احیای عثمانی و همچنین تلاش مذبوحانه برای ترویج نفرت‌پراکنی قومی در منطقه، با احداث سد و بستن آب دجله و فرات (موسوم به طرح گاپ) منجر به معضلات محیط زیستی، اجتماعی و سیاسی فراوان شده است شکایت کند.

سد آتاترک به تنهایی به اندازه کل سدهای ایران راه را بر آب بسته است

فاطمه ظفرنژاد، کارشناس و پژوهشگر آب و توسعه پایدار، در این باره به خبرنگار مهر توضیح می‌دهد: ترکیه در حوزه آناتولی جنوبی یعنی سرشاخه‌ رودهای عراق و سوریه حدود ۱۵ سد ساخته است که تنها یکی از آن‌ها سد آتاترک است که نزدیک به ۵۰ میلیارد متر مکعب گنجایش دارد. یعنی به تنهایی از ۶۵۰ سدی که ما ساخته‌ایم بیشتر گنجایش دارد.

وی با اعلام اینکه جمع همه ۶۵۰ سد ما حدود ۴۶ میلیارد متر مکعب است اما این سد راه را بر۵۰ میلیارد مترمکعب آب بسته است ادامه می‌دهد: این ۱۵ سد روی سرشاخه‌های دجله و فرات ساخته شده و همراه با سد آتاترک که روی سرشاخه اصلی ساخته شده تمام آب دجله و فرات را می‌گیرد. فرات از ترکیه وارد سوریه می‌شود و سوریه را طی می‌کند و وارد عراق می‌شود و به تالاب هورالعظیم می‌رسد. دجله مستقیما از ترکیه وارد عراق می‌شود و عراق را آبیاری می‌کند و سرانجام به تالاب هورالعظیم می‌رسد. البته از ایران هم کرخه وارد هورالعظیم می‌شد و این سه تا تالاب هورالعظیم را سیراب می‌کردند اما عمده آب ورودی به تالاب مربوط به دجله و فرات است و کرخه دبی خیلی کمتری دارد.

مترجم کتاب رودهای خاموش درباره مشکلاتی که این سدها ایجاد کرده‌اند می‌گوید: وقتی این سرشاخه‌ها را بستند تمام اراضی کشاورزی سوریه با مشکلات عدیده رو به رو شد و خشکسالی روستاها را خالی کرد که بخش مهمی از معضلاتی که در این سال‌ها به وجود آمد نیز به همین دلیل است.

ظفرنژاد اضافه می‌کند: ترکیه، از این طرف هم، آب دجله را به عراق بسته و مقدار آب بسیار کمی را رها می‌کند که نه تنها به تالاب هورالعظیم نمی‌رسد بلکه در خود عراق هم مشکلات عظیمی ایجاد کرده است.

نویسنده کتاب «توسعه پایدار و مدیریت آب: پیامدهای ناسازگار الگوی توسعه نابومی در بخش آب با سدسازی» با اعلام اینکه بستن این دو سرشاخه تالاب هورالعظیم را خشک کرده است تصریح می‌کند: این سد تمدن‌های سوریه، بین‌النهرین و ایران را تهدید می‌کند، اراضی کشاورزی را بی‌آب کرده و با کنوانسیون مقابله با بیابان‌زایی UNCCD هم مغایر است. در عین حال اقوام و گروه‌های مختلفی همچون اقوام ترک و عرب و کرد و خوزی همه متأثر از این هستند و با بیانیه رعایت حقوق جوامع بومی UNDRIP که همه کشورها هم آن را امضا کرده‌اند و یک سند مهم است مغایرت دارد.

علت سکوت مسئولان وزارت نیرو چیست؟

نامه شهروندان ایرانی در اعتراض به سدسازی‌های ترکیه آنچنان بازتاب داشته که مسئولان نیز نسبت به آن واکنش نشان داده‌اند.

مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به این نامه، سکوت طولانی وزارت نیرو درباره این موضوع در سال‌های اخیر را مورد نقد قرار داده و خطاب به آن دسته از کارشناسان دلسوز در بخش آب کشور که شاید هنوز باور نداشته باشند ساختن سد در بالادست، می تواند بر بیابان زایی انسانی در پایاب حوضه های آبخیز افزوده و چشمه های تولید گرد و خاک را چند برابر کند می‌گوید: اصلا شاید دلیل سکوت ۱۵ ساله سنگین و شگفت آور وزارت نیروی ایران در برابر طرح جنایتکارانه و آزمندانه گاپ که توسط دولت ترکیه به اجرا درآمد، همین باشد که از قدیم گفته اند رطب خورده چگونه تواند منع رطب کند؟

محمد درویش توضیح می‌دهد: وزارت نیرویی که همیشه از سدسازی و طرح های انتقال آب بین حوضه ای دفاع کرده و خود چنین بلایی را در بختگان، ارومیه، اترک، جازموریان، دالکی، مند، میناب و خوزستان بر سر آبادبوم های وطن آورده، حالا چگونه و با چه رویی می خواهد به دولت ترکیه معترض شود که چرا حقابه دجله و فرات را به یک سوم کاهش دادی و بیش از ۴۰ تا ۵۰ میلیارد مترمکعب از آب میان رودان را یک تنه بلعیدی؟

ترکیه کنوانسیون مقابله با بیابانزایی (UNCCD) و بیانیه حقوق جوامع بومی (UNDRIP) را نقض کرده است

صاحبنظران حوزه آب، محیط زیست و منابع طبیعی در این نامه که اعتراضی به عملکرد طبیعت ستیزانه دولت ترکیه است شرط نجات میان‌رودان را پایان آزمندی دولت ترکیه در انحصار سرشاخه های دجله و فرات دانسته‌اند.

نویسندگان این نامه که در گروهی تلگرامی به همت کمپین مردمی حمایت از زاگرس مهربان همچنان به جمع‌آوری امضا مشغولند تأکید کرده‌اند: ساخت این سدها، نظام آبشناختی دو رودخانه بزرگ دجله و فرات را به شدت متاثر و مختل کرده و علاوه بر متروکه شدن چندین میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در کشورهای سوریه و عراق، بحرانی جدی در پایاب خود، یعنی هورالعظیم بوجود آورده است؛ بحرانی که سبب شده تا تالاب راهبردی هورالعظیم به بزرگترین کانون بحرانی فرسایش بادی در منطقه بدل شود.

در متن این نامه آمده است: در واقع جوامع بومی و مردم سوریه، عراق و ایران یعنی خاستگاه کهن ترین تمدنهای جهان چون ایرانی، سوری و بین النهرین، به شدت از اثرات ویرانگر این سدها آسیب دیده و می بینند.

امضا کنندگان این نامه هشدار داده‌اند: ادامه این روند ویرانگر بهره برداری های غیرمسئولانه و بی ملاحظه آب توسط دولت ترکیه، گذشته از نابودی کشاورزی و تشنگی روستاها و شهرها در میان رودان، طغیان پدیده گرد و غبار در باختر و مرکز ایران را هم پدید آورده و پیوسته تشدید می کند. فرآیند ویرانگری که نه تنها فعالیتهای تولیدی، که کل زندگی مردم را تهدید کرده و آبادبوم های انسانی را به سمت متروکه شدن سوق می دهد.

نویسندگان نامه با اعلام اینکه پیامدهای ویرانگر سدسازی در ترکیه نه تنها به فجایع انسانی ناشی از جنگ تحمیلی در سوریه و عراق دامن زده و حقوق بشر را تهدید می‌کند، که همچنین با مفاد کنوانسیون مقابله با بیابانزایی (UNCCD)، و بیانیه حقوق جوامع بومی (UNDRIP) سازمان ملل آشکارا مغایرت تام دارد از سازمان ملل متحد و یونسکو درخواست کرده‌اند به وضعیت نگران کننده حقابه جوامع بومی مولد در حوضه آبخیز دجله و فرات رسیدگی کنند و احیای دوباره میان رودان از طریق گشودن دریچه های سدهای آناتولی جنوبی به ویژه سد آتاترک را خواستار شده‌اند.

اکنون باید دید وزارت خارجه دولت یازدهم به عنوان دستگاه رسمی دیپلماسی کشور در این زمینه وارد عمل خواهد شد و در این صورت آیا یونسکو و سازمان ملل متحد با طرح ویرانگری که زمینه را برای شکل‌گیری گروه‌های تکفیری همچون داعش فراهم کرده، خیل عظیمی از ساکنان منطقه را از آب و زمین‌های کشاورزی محروم کرده و ریزگردها را برای منطقه به ارمغان آورده است، برخوردی خواهند داشت یا چشم بر این جنایت زیست محیطی خواهند بست.

81992424-2.jpg

رئیس اداره محیط زیست آبادان:

زباله سوزی در تالاب بین المللی شادگان را متوقف کنید

رئیس اداره حفاظت محیط زیست آبادان، توقف دفن و سوزاندن زباله های شهری در 100 هکتار از زمین های تالاب بین المللی شادگان را خواستار شد.

به گزارش ایرنا سیداحمد موسوی آزاد چهارشنبه در کارگروه مدیریت پسماند خوزستان در سالن جلسات معاونت عمرانی استانداری، اظهار کرد: زباله های شهری آبادان در تالاب بین المللی شادگان در مساحت 100 هکتار به صورت غیربهداشتی دفع می شود.

وی با اشاره به فاصله 13 کیلومتری محل دفن زباله از شهر آبادان افزود:در اراضی تالابی، زباله ها را به روش سنتی دفن می کنند و می سوزانند به طوری که بسیاری مواقع تا 10 کیلومتر از جاده های آبادان- اهواز یا آبادان- ماهشهر درگیر زباله سوزی و دود ناشی از آن می شود که این موضوع، شکایت های بسیاری را در پی داشته است.

موسوی آزاد زباله های تولیدی در شهر آبادان را 120 تا 150 تن در روز عنوان کرد و گفت : بر اساس مطالعات مدیریت پسماند این منطقه، دو نقطه برای دفن زباله های آبادان در نظر گرفته شده بود که یکی از این نقاط (روستای مسکوتی) به دلیل درگیری و معارضان محلی از دستور کار خارج شده است.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست آبادان ادامه داد:گزینه دوم انتقال زباله های شهری آبادان به مدفن زباله های خرمشهر است که زمینی 80 هکتاری و دارای مجوز محیط زیست است.

موسوی آزاد تصریح کرد: مشکل زباله های آبادان از سال 91 و با از کار افتادن دستگاه پردازش زباله شهرداری بیشتر شده و هجوم دوره گردها را در پی داشته است.

سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری آبادان نیز در این نشست، تغییر کاربری 100 هکتار از اراضی تالاب بین المللی شادگان به عنوان مدفن زباله را خواستار شد.

مرجان جوهری پور افزود: با توجه به این که 20 سال است که زباله های شهری آبادان در این محل دفن می شود و بسیار آلوده شده، بهتر است که از نقشه تالاب خارج شود.

این اظهارات با واکنش تند احمد سیاحی معاون عمرانی استاندار خوزستان روبه رو شد.

سیاحی گفت: 20 سال است که تخلف صورت گرفته و زباله ها در تالاب دفن شده است و تغییر کاربری، سخن مضحکی است زیرا در هیچ جای دنیا زمین های تالاب را برای دفن زباله از نقشه خارج نمی کنند.

تالاب بین المللی شادگان با 500 هزار هکتار مساحت، بزرگترین تالاب ثبت شده کشور در کنوانسیون رامسر (رامسر سایت) است.

این تالاب بین المللی دارای سه اکوسیستم آب شیرین، شور و لب شور است.

اگر چه طرح حفاظت از تالاب شادگان با همکاری سازمان ملل در حال اجراست، اما این تالاب به دلیل تخریب و آسیب ها از سال 1993 در فهرست تالاب های در معرض خطر (مونترو) قرار دارد.

420.jpg

۴۸۵ روستای تشنه در خراسان رضوی

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان رضوی با تاکید بر پدیده خشکسالی گفت: ۷۳۰ روستای استان با بحران خشکسالی مواجهند که ۴۸۵ روستا با تانکر آبرسانی می شوند.

به گزارش ایرنا، محمد دانشگر روز سه شنبه در نودمین نشست شورای اسلامی شهرستان مشهد افزود: اعتبار مورد نیاز برای تامین شبکه های آب و فاضلاب روستاهای حاشیه مشهد ۹۶۴ میلیارد و ۶۸۰ میلیون ریال است.

وی ادامه داد: از ۹۰ روستای حاشیه شهر تنها ۱۵ روستای منفصل تحویل آبفای شهر مشهد شده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان رضوی به پروژه آب رسانی به روستاهای حاشیه شهر اشاره و تصریح کرد: در سال ۱۳۹۴ برای آب رسانی به ۱۴ روستا تعیین بودجه شد اما بودجه مربوطه تخصیص داده نشد.

وی افزود: علیرغم تخصیص نیافتن بودجه، شرکت آب و فاضلاب روستایی استان این پروژه را آغاز کرد که ۲ روستای 'عسکریه' و 'بازه حور' از اینکه تحت پوشش شبکه آب رسانی قرار بگیرند ناراضی بوده و حاضر به این امر نشدند.

دانشگر ادامه داد: با اجرای این پروژه تا کنون پنج روستای امرودک، پس خوری، بلغور، کجولانگ و بالندر تحت پوشش شبکه آبرسانی قرار گرفته اند.

وی افزود: طبق برنامه باید هفت روستای دیگر نیز زیر پوشش شبکه آبرسانی قرار بگیرند که به ۴۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است و علاوه بر آن پروژه مزبور ۱۵ میلیارد ریال نیز به پیمانکار بدهی دارد.

او اظهار امیدواری کرد با تخصیص بودجه تا انتهای سال این پروژه به اتمام برسد.

استان خراسان رضوی دارای هفت هزار و ۹۶۴ کیلومتر خط انتقال و ۱۲ هزار و ۱۷۶ کیلومتر شبکه توزیع آب است که ۲۶۹ هزار و ۹۷۰متر مکعب حجم کل مخازن و یک هزار و ۳۹۹ تعداد منابع آبی این استان است.

این شرکت ۵۶۷ هزار و ۷۹۶ مشترک را در ۲۴۴۵ روستا زیر پوشش دارد.

koh.jpg

رواج پدیده کوه فروشی

گودبرداری‌ها، کوه تراشی‌ها و کنده‌کاری‌های ناشی از معادن و سنگ شکن های مجاز و غیرمجاز، فروشست‌هایی را در دامنه‌های کوه‌ها و اراضی منابع طبیعی مازندران ایجاد کرده است.

خبرگزاری مهر ؛ اگر از محور سوادکوه در مسیر خطیر کوه پیش رویم، به مناظری برمی‌خوریم که یک سمت جاده کوه‌های بلند و پوشیده از گیاهان و درختچه‌ها با جلوه‌های بصری بسیار زیبا قرار دارد و سمت دیگر جاده، کوه‌های مرتفع زخمی و تغییر شکل داده‌شده ناشی از فعالیت معادن روباز بی‌شمار صف‌آرایی می‌کند.

علاوه بر از میان رفتن خاک حاصلخیز سطحی می‌توان در این معادن رانش‌ها، گودال‌ها و دیواره‌های بلند با شیب‌های تند و ناپایداری را دید که امکان احیای پوشش گیاهی منطقه را پس از اتمام کار معادن به حداقل می‌رساند. چنانچه پژوهشگران نیز، نرخ فرسایش خاک در معادن فعال را چند صد برابر فرسایش مراتع برمی‌شمارند.

اگر سروصدا و گردوغبار برخاسته از فعالیت ماشین‌های سنگین و حمل‌ونقل را بتوان نادیده گرفت،

اما از رودخانه‌ای که از کنار این معادن می‌گذرد و ثمره‌اش از این مجاورت، آب آلوده‌ای است که تا دریا و زمین‌های کشاورزی در طول مسیر و ازآنجا تا سفره‌های مردم می‌رود، نمی‌توان به‌سادگی گذشت.

بی‌گمان یکی از صنایع پویا که نقش مهمی را در توسعه اقتصادی مناطق ایفا می‌کنند، صنایع معدنی است. معادنی که یکی از راه‌های توسعه سریع در کشورهای درحال‌توسعه است. سوادکوه نیز با قرار گرفتن در دامان البرز کوه، علاوه بر مناظر زیبا، دارای معادن بسیاری است، اما باوجود گذر دهه‌های متمادی از بهره‌برداری این معادن، این شهرستان در سلسله‌مراتب روند توسعه درون کشوری و منطقه‌ای هنوز جزء شهرستان‌های توسعه‌نیافته و محروم محسوب می‌شود.

در کنار این توسعه‌نیافتگی، فعالیت‌های معدنی به علت تولید مواد آلاینده، اثرات زیست‌محیطی بسیاری بر منابع آب، خاک، هوا می‌گذارند. در این میان، معادن روباز، علاوه بر اثرات زیست‌محیطی منجر به تغییر در جلوه‌های بصری طبیعی منطقه نیز می‌شوند.

خدابخش کاویانی، یکی از اهالی منطقه در گفتگو با مهر از چند دهه پیش می‌گوید: روزهایی که آب رودخانه تالار مثل امروز پر از گل‌ولای نبوده است، یکی از تفریحات پس از مدرسه آن‌ها، خریدن قلاب و انتظار صید ماهی‌های کوچکی بوده که در رودخانه وجود داشته است. ولی اکنون در این رودخانه به خاطر آلودگی، حتی قورباغه‌ها هم شنا نمی‌کنند.

خانم امیری، یکی از بسیار زنان این منطقه است که همپای همسر خویش بر روی زمین کشت می‌کند. او و همسرش می‌گویند: هنگام برق‌آبی کردن شالیزارها، گل‌ولای بی‌خاصیت رودخانه روی خاک آماده‌شده و حاصلخیز زمین ته‌نشین می‌شود و زمین را خفه می‌سازد و محصول دهی زمین را کاهش می‌دهد. همچنین می‌گویند: شاید این آب آلوده برای آن‌ها نیز که ساعت‌ها در آب هستند نیز، خطرناک باشد.

ابراهیم فلاحی، رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان سوادکوه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: هر فعالیتی که انسان در آن نقش دارد، برای محیط‌زیست مضر است و تمام تلاش ما این است که آثار سوء فعالیت‌های انسانی را کاهش دهیم.

وی در رابطه با معادن جاده خطیر کوه گفت: معادن بسیاری در این جاده قرار دارد که بیش از ظرفیت منطقه در حال برداشت هستند و بسیاری معادنی که در این مسیر مستقرشده‌اند، قدیمی هستند.

وی در ادامه می‌افزاید: ماده معدنی سنگ‌شکن‌ها، واریزه کوهی است، اما در برخی معادن شاهد هستیم که برداشت واریزه کوهی نیست، بلکه خاک را برداشت می‌کنند و این امر علاوه بر اینکه موجب می‌شود که بکر زمین برداشت شود و موجب رانش زمین می شود، همچنین، وقتی تبدیل به شن و ماسه می‌گردد، به خاطر وجود ناخالصی خاک بسیار، موجب آلودگی آب نیز می‌شود.

koh1-2.jpg

فلاحی بابیان اینکه مهم‌ترین آلودگی این معادن، آلودگی رودخانه است افزود: در حال حاضر، به دلیل اینکه بیش از ۸۰ لیتر در ساعت از آب رودخانه تالار توسط استان سمنان برداشت می‌شود، ما شاهد کاهش دبی آب این رودخانه هستیم. ازاین‌رو، هنگامی‌که آب گل‌آلود می‌شود، به خاطر حجم کم آب، تا دریا این آلودگی پیش می‌رود.

وی بابیان اینکه رونق یک صنعت نباید منجر به تهدید و از میان رفتن صنایع دیگر شود، افزود: ما زمانی می‌توانیم توسعه پایدار داشته باشیم که با فعالیت یک بخش، به بخش‌های دیگر آسیب نرسانیم. آلودگی آب رودخانه به‌نوعی منجر به آسیب به بخش کشاورزی، دامداری و توریسم می‌شود.

وی گفت: هنگامی‌که کار معادن تمام شد، معادن مکلف به احیای زمین هستند اما بسیاری از معادن به خاطر برداشت غیراصولی قابل احیا نمی‌باشند.

فلاحی در رابطه با کنترل آلودگی رودخانه گفت: کنترل آلودگی فیزیکی بسیار آسان است، یک نکته آن است که معادن و سنگ‌شکن‌ها در حریم ۱۵۰ متری رودخانه نباشند و اگر این امر درگذشته رعایت می‌شد اکنون این مشکلات را نداشتیم و معادن نیز برای استخر و آب در گردش خود، فضای کافی داشتند.

وی در ادامه افزود: متأسفانه صاحبان صنایع به دنبال هزینه برای اموری هستند که برایشان دارای درآمد است و در رابطه با کنترل آلودگی، هزینه‌ای است که درآمدی برای آن‌ها وجود ندارد. ازاین‌رو، تعهدی برای انجام آن در خود نمی‌بینند، ما باید صنایع را به سمتی هدایت کنیم که خود آن‌ها قوانین محیط‌زیست را رعایت کنند و آلودگی‌هایشان را کنترل نمایند.

وی بابیان نبود حق استعلام معادن از اداره محیط‌زیست افزود: این‌یک خلأ قانونی است که ما نمی‌توانیم درباره استعلام اکتشاف و استخراج یک معدن جز در مناطق چهارگانه نظر دهیم.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران، بابیان اینکه معادن استان به فراروی توجهی ندارند گفت: در استان معدن نداریم بلکه کوه فروشی می‌کنیم.

ناصر مهردادی در جلسه تخصصی صنعت و معدن در اتاق بازرگانی مازندران، بر لزوم تجهیز معادن به فنّاوری‌های پیشرفته در بخش معدن، حفظ و حراست از محیط‌زیست را امری لازم بیان کرد و گفت: در استان مازندران شرایط بی‌نظیری را شاهد هستیم و تمامی مناطق چهارگانه زیست‌محیطی در استان وجود دارد.

وی بابیان اینکه آیندگان نیز حق حیات دارند، تصریح کرد: بالای ۹۵ درصد از استعلام‌هایی که از محیط‌زیست می‌شود پاسخ مثبت داده می‌شود و اگر ۳۰ درصد این استعلام‌ها عملیاتی شود مازندران می‌تواند در کشور پیشرو باشد.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران با اظهار اینکه چرا رودخانه‌های ما زلال نیست گفت: سنگ‌شکن‌ها و معادن در بسیاری از مناطق سبب می‌شود تا رودخانه‌ها زلال نباشد و هدف این است که رودخانه‌ها عاری از آلودگی و زلال باشند و باید بخش‌های مختلف در این زمینه همکاری داشته باشند.

مهردادی بابیان اینکه محیط‌زیست دنبال سیاسی نیست یادآور شد: هدف محیط‌زیست این است که مسائل فراروی آن رفع شود و تمایل نداریم تا واحدی را تعطیل کنیم.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران با اظهار اینکه معدن نیز بخشی از مؤلفه اقتصاد مقاومتی را تشکیل می‌دهد، بیان کرد: نظام‌مهندسی معدن بازوی محیط‌زیست است و باید به این دستگاه کمک کند.

وی بر لزوم ساماندهی و رفع مشکلات معادن تأکید کرد و گفت: با فنّاوری مناسب می‌توان بسیاری از مشکلات را حل کرد.

مهردادی شمار واحدهای معدنی فعال را در هراز ۳۸ واحد اعلام کرد و گفت: اگر این واحدها مجوز زیست‌محیطی داشته باشند از آنان حمایت خواهیم کرد اما اکنون برخی از واحدهای معدنی مجوزهای زیست‌محیطی ندارند و باید نسبت دریافت مجوز اقدام کنند.

امروزه توسعه اقتصادی که منجر به آسیب دیگر بخش‌ها، خصوصاً محیط‌زیست انسانی و طبیعی شود، دیگر به‌صرفه نیست؛ چراکه تخریب محیط‌زیست، تبعات جبران‌ناپذیری را برای نسل‌های آینده به بار خواهد آورد که خود عاملی برای خارج شدن از مدار توسعه است.

استفاده از معادن به خاطر آنکه یک منبع تمام‌شدنی می‌باشند، موقتی است، اما اثرات تخریبی آن بلندمدت است و امکان برگشت خودبه‌خودی محیط به وضع اولیه منتفی است، ازاین‌رو، باید به‌منظور کاستن اثرات تخریبی، احیا صورت گیرد و احیا نیز وقتی ممکن است که میان سیاست‌های زیست‌محیطی و صنعت و معدن تعامل وجود داشته باشد و توسعه پایدار مدنظر باشد.

شاید درگذشته‌های دور، کوه‌های بسیاری از میان رفتند تا اهرام قد بکشند و تمدن‌ها شکل بگیرند، اما امروز بقای تمدن‌ها برای سده‌های آینده، به حفظ کوه‌های باقی‌مانده گره‌خورده است.

سمیه اسماعیل زاده

ab6-2.jpg

هشدار برای نزاع بر سر آب در سیستان و بلوچستان

۴هزار روستا آب ندارند

چهار هزار روستا در سیستان و بلوچستان آب ندارند. این درحالی است که این استان ساحل بسیار وسیعی دارد. اما مردم این استان، همچنان تشنه اند.

بحران بی‌آبی در سیستان و بلوچستان بیداد می‌کند. آخرین آمارها می‌گویند که 4 هزار روستا در این استان جنوب شرقی ایران آب آشامیدنی ندارند. تنها از 73 روستای بخش تلنگ بلوچستان، 55 روستا با تانکر آب رسانی می‌شوند. آب‌های آلوده مردم را بیمار کرده است. از طرفی افزایش فقر و بی‌آبی مردم را به ستوه آورده و نزاع بر سر آب را به بالاترین حد رسانده است. اعضای شوراها می‌گویند در صورت ادامه روند بی‌توجهی‌ها استعفای دست‌جمعی داده یا از سال آینده دیگر کسی برای شرکت در شورا داوطلب نمی‌شود.

تصاویر بی‌آبی مردم سیستان و بلوچستان سال‌های سال است دست به دست می‌چرخد، بچه‌های تشنه که از آب‌های آلوده می‌نوشند، حمل گالن‌های 20 لیتری با چرخ‌های دستی و فرغون، زنانی که با گذاشتن تشت‌های آهنی روی سرشان دارند برای خانواده آب می‌برند و صف‌های طولانی در برابر تانکرهای آبرسانی. امسال اما در آستانه تیرماه سیستان و بلوچستان عرصه نزاع‌های بسیار بین مردم بر سر آب شده است.

اکرم بلوچ، رییس شورای بخش تلنگ یکی از بخش‌های شهرستان قصرقند در استان سیستان و بلوچستان در گفت و گو با «خبرآنلاین» از بیماری‌های کلیوی مردم می‌گوید و اینکه ادامه این روند بحران بزرگ امنیتی در بلوچستان به وجود می‌آورد: «مردم هر روز با بخشدار و شوراها درگیر هستند. دولت تامین اعتبار نمی‌کند. ما هم شرمنده مردم شده‌ایم. اعضای شوراها تصمیم به استعفا گرفته‌اند یا اینکه از سال آینده دیگر برای شوراها ثبت‌نام نمی‌کنیم. من به جرات می‌گویم که این شرایط از مشکلات بدنه دولت ناشی می‌شود. ما قول می‌دهیم و عمل نمی‌کنیم در حالی که در 80 کیلومتری دریا هستیم. چطور نمی‌توان در کنار آب زندگی کرد و تشنه ماند؟»

آیا احداث 33 سد در استان هم کمکی به مردم تشنه بلوچستان نکرد؟ بلوچ می‌گوید که نه! تا امروز حتی این سدها هم نتوانسته اند مشکل بی‌آبی ما را بر طرف کنند. این همه هزینه برای چه بود؟ آیا نمی‌شد تصمیمات بهتری برای رفع مشکل بی‌آبی مردم بلوچستان گرفت؟

او می‌گوید: مردم اینجا هنوز آب لوله کشی ندارند، تا چه زمانی این شرایط ادامه پیدا می‌کند؟ مردم بیمار شده و می خواهند ترک دیار کنند. به کجا باید بروند. الان تلنگ 4 هزار خانوار دارد. این 4 هزار خانوار باید به کجا بروند؟ بی‌آبی، جز اعتراض و اختلاف میان این مردم چه دستاوردی دارد؟

پیشتر یعنی در اوایل سال 94 هم علی اوسط هاشمی استاندار سیستان و بلوچستان اعلام کرده بود «در شرایط خشک و بی‌آبی ناشی از خشکسالی در استان باید با مدیریت دقیق بحران؛ نگذاریم یک موضوع اجتماعی تبدیل به بحران امنیتی شود.»

اما چرا تاکنون اقدام و عمل جدی در این باره انجام نگرفته است؟ به نظر می‌رسد که تعلل در اقدام و عمل چشم‌انداز خوبی پیش روی مردم سیستان و بلوچستان نمی‌گذارد.

پیشگیری از نزاع بی‌آبی

در این میان محمد بلوچ‌زهی، بخشدار مرکزی نیکشهر خبر از برگزاری جلسه شورای مشورتی بخش مرکزی نیکشهر می‌دهد. در این شورا، رئیس شورای اسلامی بخش، فرماندهان پاسگاه‌های سطح بخش، امامان جمعه مراکز دهستان‌ها، معتمدین محلی، شوراها و دهیاران حضور داشتند تا شاید راه‌حلی در این زمینه پیدا شود. مهمترین بحثی که در این جلسه عنوان شده، خشک‌شدن چاه‌های آب و افزایش نزاع‌ بر سر بی‌آبی است.

بلوچ زهی بحران خشکسالی را چالشی جدی می‌داند: «اکثر روستاهای بخش مرکزی با بحران بی آبی و خشکسالی مواجه هستند. چاه‌های آب شرب روستاهای سطح بخش کاملا خشک شده و یا اینکه در شرف خشک شدن هستند.»

او خبر نگران کننده‌ای دیگری هم می‌دهد: «بحران خشکسالی و کم آبی تنش‌های آبی و جنگ بر سر آب در بخش مرکزی نیکشهر را افزایش می‌دهد و در صورت نبود چاره اندیشی هر روزه ما با پیامدهای این بحران به شکل‌های مختلف مواجه می‌شویم».

بلوچ‌زهی می‌گوید: «امروز اگر امنیت در منطقه ارتقاء یافته است این ثبات و بالا رفتن سطح امنیت با وجود بحران خشکسالی را مدیون همکاری روحانیت، معتمدین،شوراها و دهیاران با پاسگاه های سطح بخش و تعامل بین نیروی انتظامی و مردم هستیم اما با بحرانی‌تر شدن شرایط، پیش‌بینی نزاع و درگیری و بالا رفتن تنش بر سر آب در بین روستائیان را باید جدی‌تر گرفت و تدابیر مهمی در این زمینه اندیشید.»

ریزگردها امان بریده اند

به جز بی‌آبی ریزگردها هم مشکلات مردم سیستان و بلوچستان را دوچندان می‌کنند. بلوچ‌زهی می‌گوید که پیامدهای خشکسالی را جدا از بالا رفتن تنش‌های آبی، افزایش بی‌سابقه دمای هوا و آلودگی هوا و بوجود آمدن پدیده ریزگردها باید بررسی کرد. البته این بحران ریزگردها را هم باید جدی گرفت که سلامت ساکنین مردم بخش مرکزی نیکشهر را تهدید می‌کند و عوارض جدی را برای سلامتی اهالی در پی دارد.

بلوچ زهی با بیان اینکه در سال گذشته تخصیص اعتبارات در حوزه آب با رشد قابل توجه و صد در صدی نسبت به ده سال اخیر داشته‌ایم، می‌گوید اما با درگیر شدن اکثر روستاها با بحران خشکسالی اعتبارات دولتی به تنهایی نمی تواند پاسخگو باشد.

اکنون تداوم چنین بحران آبی و خشکسالی حیات انسان‌ها را با تهدیدی جدی رو به رو کرده و بخشدار مرکزی از همه خیران درخواست می‌کند که برای کاهش این تهدیدها و پیامدهای زیانبار خشکسالی از جمله مهاجرت، تهدید حیات انسان‌ها، بالا رفتن تنش‌های آبی و... تلاش کنند.

به راستی چه باید کرد؟ بخشدار بخش مرکزی می‌گوید که راهکار می تواند، افزایش ناوگان آبرسانی، حفر و ته زنی چاه و واگذاری لوله به مردم باشد. شاید این راهکارهای حداقلی دردهای ناشی از بحران آب را تسکین دهند.

آیا این اقدامات صورت می‌گیرد یا اینکه به جای آن همچنان با تصویر نزاع و بی آبی در بلوچستان رو به رو خواهیم بود؟

فاطمه علی‌اصغر

خبرآنلاین

8-4.jpg

غلظت گردوغبار در اهواز، ۴ برابر حد مجاز

                                                        شاخص آلودگی در آبادان به بالای ۱۰۰۰ رسید

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خوزستان اعلام کرد که غلظت گردو غبار در اهواز به ۴ برابر حد مجاز رسیده‌ است.

احمد لاهیجان‌زاده در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا در مورد وضعیت میزان گرد و غبار در استان خوزستان گفت: میزان گردوغبار در ساعت ۹صبح امروز (۲۹خردادماه) در شهرهای اهواز ۶۵۲، سوسنگرد ۶۷۶، شوشتر ۸۶۲، آبادان ۱۰۳۸ و شادگان ۸۸۲ میکروگرم برمترمکعب بوده است.

وی ادامه داد: گرد‌وغبار نسبت به روز گذشته کاهش داشته است. همچنین بنابر اعلام هوا‌شناسی گرد و غبار تا بعداز ظهر کاهش چشمگیری خواهد داشت و به تدریج از بین می‌رود.

لاهیجان‌زاده افزود: حد مجاز برای گرد و غبار ۱۵۰ میکرو گرم بر مترمکعب است و با توجه به اینکه غلظت گردو غبار در اهواز ۶۵۲ است به نظر می‌رسد؛ گرد و غبار حدود ۴ برابر حد مجاز رسیده است.

61.jpg

پایان مذاکرات کشورهای ساحلی خزر در مسکو

نشست سه روزه معاونان وزارت خارجه پنج کشور ساحلی دریای خزر در مسکو روز جمعه با امضای بیانیه پایانی چهل و پنجمین جلسه کار گروه ویژه تدوین متن کنوانسیون رژیم حقوقی این دریا و اعلام میزبانی آستانه برای اجلاس بعدی پایان یافت.

براساس برنامه اعلام شده نشست ادامه مذاکرات در باره مسائل مربوط به دریای خزر، تیر ماه آینده در آستانه پایتخت قزاقستان برگزار خواهد شد.

در نشست مسکو که با حضور هیات ایرانی به سرپرستی ابراهیم رحیم پور معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه برگزار شد، نتایج مذاکرات برگزار شده قبلی بررسی و در باره موضوعات در دستور کار رایزنی شد.

معاونان وزارت خارجه ایران، روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان در این مذاکرات در باره متن کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر مذاکره کردند.

در پایان این نشست که در ساختمان وزارت خارجه مسکو برگزار شد، نیز بیانیه چهل و پنجمین جلسه کار گروه ویژه تدوین کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر امضا شد.

تدوین رژیم حقوقی جدید دریای خزر یکی از مهم‌ترین مسائل پنج کشور حاشیه این دریا پس از فروپاشی شوروی در سال 1991 بوده که تاکنون پیشرفت‌هایی در این زمینه حاصل شده است.

دریای خزر افزون بر موقعیت حساس راهبردی و ارتباطی بین کشورهای ساحلی و همچنین زیست محیطی به عنوان بزرگترین دریاچه کره زمین که بیش از 1200 کیلومتر طول و 320 کیلومتر پهنه میانگین دارد، بر پایه پژوهش های انجام شده حدود 50‌ میلیارد بشکه نفت و 257تریلیون فوت‌مکعب گاز طبیعی دارد.

روسای جمهوری پنج کشور حاشیه خزر در نخستین نشست سران که اردیبهشت ماه 1381 در عشق آباد ترکمنستان برگزار شد، درباره مبارزه با آلودگی محیط زیست و نیز راه های حفاظت از بزرگترین دریاچه جهان به تفاهم کلی رسیدند و زمینه امضای کنوانسیون محیط زیست خزر موسوم به «سند تهران» فراهم شد که 14 آبان 1382 در ایران به امضای بلندپایه ترین مقام های محیط زیست پنج کشور ساحلی رسید.

این سند بعدها به عنوان اولین سند حقوقی مرتبط با دریای خزر به تصویب نهایی مجالس مقننه کشور های ساحلی رسید و اجرایی شد.

دومین نشست سران کشورهای ساحلی خزر نیز مهرماه 1386 در تهران برگزار شد که در آن همکاری های امنیتی و نظامی با هدف مبارزه علیه افراط گرایی و تروریسم مورد تاکید قرار گرفت.

ایرنا

57300489.jpg

خوزستان به 51 درجه رسید

مدیرکل هواشناسی خوزستان از کاهش دمای استان تا نیمه هفته جاری خبر داد.

کوروش بهادری در گفت‌وگو با ایسنا؛ اظهار کرد: روز گذشته از گرم‌ترین روزهای بهاری در استان خوزستان بود و دمای هوا در آغاجاری به 51 درجه و در اهواز و رامهرمز و آبادان به 49 درجه سانتی‌گراد رسید.

وی افزود: از امروز به تدریج روند کاهش دما در استان را شاهد خواهیم بود، این روند تا نیمه هفته ادامه خواهد داشت و پیش‌بینی می‌شود دمای هوا بین 2 تا 3 درجه سانتی‌گراد کاهش یابد.

بهادری ادامه داد: همچنین با توجه به این‌که وزش باد در بعد از ظهرها شدید می‌شود، احتمال وقوع گرد و غبار در مناطق مرکزی و جنوبی خوزستان دور از انتظار نیست.

مدیرکل هواشناسی خوزستان گفت: در شبانه‌روز گذشته آغاجاری با 51 درجه و ایذه با 23 درجه سانتی‌گراد به ترتیب گرم‌ترین و خنک‌ترین نقاط استان خوزستان گزارش شدند. تغییرات دمای هوای امروز اهواز نیز بین 47 تا 30 درجه سانتی‌گراد در نوسان خواهد بود.

ایسنا

019.jpg

پس از پاسارگاد پارک حفاظت‌شده بمو نیز آتش گرفت

هنوز آتش در جنگل‌های پاسارگاد به طور کامل مهار نشده که گوشه‌ای دیگر نیز در استان فارس طعمه حریق شده است. پارک حفاظت‌شده بمو نیز آتش گرفته و مسئولان مردم را برای فرونشاندن آتش به کمک طلبیده‌اند.

گزارش‌های رسانه‌های ایران حاکی از آن است که ارتفاعات منطقه حفاظت‌شده بمو در استان فارس نیز از صبح جمعه ۲۱ خرداد (۱۰ ژوئن) آتش گرفته است.

به گزارش ايسنا، حمزه ولوی، مديركل حفاظت محيط زيست استان فارس خبر وقوع آتش‌سوزی در ارتفاعات بمو در شيراز را تأیید كرد و گفت، حريق در محدوده‌ای از پارك بمو واقع در شهرستان خرامه آغاز شده است.

ولوی با اشاره به این که اين بخش از ارتفاعات بمو عاری از درخت است و بيشتر گياهان مرتعی دارد از گروه‌های مردمی و جوامع محلی درخواست كرد كه برای جلوگيری از گسترش حريق به کمک بشتابند.

ولوی همچنین خاطرنشان ساخت که نیروهای امدادی اداره حفاظت محیط زیست و ساير دستگاه‌ها و مردم از ابتدای وقوع آتش‌سوزی در محل حضور یافته‌اند.

پارك ملی بمو از پارک‌های ملی ایران است که از ۴۰ سال پیش مورد حفاظت قرار گرفته است. وسعت این پارک ۴۸هزار هکتار است و در ۱۰ کیلومتری شمال شهر شیراز و در مسیر تخت جمشید واقع شده است.

این پارک که از مناطق چهارگانه طبیعی استان فارس محسوب می‌شود در سال‌های گذشته نيز در فصول مختلف‌، به‌ویژه در تابستان چندین بار طعمه حریق شده است. در یکی از این آتش‌سوزی‌ها گونه‌های زیادی از حیات وحش و گیاهان در آتش سوخت و از بین رفت.

آتش‌سوزی در پاسارگاد

جنگل‌های تنگ (تنگه) بلاغی پاسارگاد در استان فارس نیز از صبح چهارشنبه (۱۹ خرداد) دستخوش حریق شد. یک روز بعد از شروع این آتش‌سوزی رسانه‌های ایران از نابودی "حدود ۲۵۰۰ هکتار از جنگل‌های منطقه تنگ بلاغی با درختان ۲۰۰ ساله درون آن" خبر دادند.

نیروهای مردمی بلافاصله برای اطفای حریق به کمک مأموران محیط زیست و منابع طبیعی شتافتند اما با توجه به صعب‌العبور بودن منطقه و کمبود تجهیزات لازم اطفای حریق به درازا کشید. به نوشته خبرگزاری مهر، تا روز جمعه با گذشت ۵۰ ساعت از آغاز آتش‌سوزی حدود ۹۰درصد از آتش مهار شد.

سلمان پویا، دبیر شورای بخش پاسارگاد جمعه (۲۱ خرداد) در گفت‌وگو با مهر با اشاره به آخرین وضعیت منطقه پاسارگاد تاکید کرد: «از صبح امروز تردد و انتقال مردم و نیروهای ارتش با استفاده از ۴ بالگرد انجام شد که اگر طی سه روز گذشته شاهد این بالگردها بودیم آتش‌سوزی بیش از ۵۰ ساعت طول نمی‌کشید.»

او همچنین هشدار داد: «البته طی چند ساعت آینده باید خیلی مراقب بود که زغال درختان مجدد شعله‌ور نشود.»

علت این آتش‌سوزی روشن نشده ولی مسئولان از اهمال دامداران و مرتع‌داران محلی سخن گفته‌اند.

فعالان محیط زیست بارها از کمبودهایی نظیر کمبود بالگرد و نیروهای متخصص برای مقابله با آتش‌سوزی در جنگل‌های ایران و فقدان امکانات کافی در سازمان‌های جنگل‌ها گلایه کرده‌اند.

نبود پول کافی برای خرید ابزار مخصوص فرونشاندن آتش و کمبود بالگردهای آب‌پاش از جمله نکاتی است که منتقدان همواره بر آن دست گذاشته‌اند.

رادیو آلمان

gorgan.jpg

آب دریای خزر یک متر پایین رفت

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان مازندران از کاهش یک متری آب دریای خزر در سال‌های اخیر خبر داد.

ناصر مهردادی با اشاره به کاهش آب دریای خزر و موضوع انتقال آب آن به کویر افزود: در مسیر انتقال، وجود جنگل‌ها و جنگل‌های ممنوع القطع و چالش‌های اجتماعی از موضوعات دیگری است که باید موردتوجه قرار گیرد.

مهردادی، یادآور شد: در جریان انتقال آب دریای خزر قیمت تمام‌شده هر مترمکعب آب شیرین به‌دست‌آمده هفت‌ تا ۱۰ هزار تومان است که اگر هدف تهیه آب شرب است بهتر است از روش‌های مقرون به‌صرفه‌تر استفاده شود.

وی، گفت: هنوز نظر نهایی انتقال آب خزر اعلام‌نشده است و نگرانی ما از کاهش سطح آب دریای خزر و شوری بیش‌ازحد طبیعی آن پس از انتقال است.

محیط‌زیست مازندران مخالف انتقال آب خزر است

مدیرکل محیط‌زیست مازندران درباره وضعیت شنا گاه‌های استان گفت: از گلوگاه تا رامسر ۵۰ منطقه (شنا گاه‌ها) را به لحاظ بررسی آلودگی مورد پایش قراردادیم که در حال حاضر تنها یک شنا گاه ما از وضعیت مطلوبی برای شنا (به لحاظ آلودگی) برخوردار نیست.

مدیرکل محیط‌زیست استان مازندران بابیان اینکه با انتقال آب خزر، نگرانی کاهش سطح آب خزر، افزایش شوری، خشکی میانکاله، چالش‌های اجتماعی و ... وجود دارد، گفت: محیط‌زیست مازندران مخالف با اجرای این طرح غیر کارشناسی است.

خبر آنلاین

18.jpg

یک سوم مدارس کشور با زلزله پنچ ریشتری تخریب می‌شوند

وزیر آموزش و پرورش رژیم به نا ایمن بودن مدارس در سراسر کشور گفت: «هم اکنون یک سوم از فضای آموزشی کشور استاندارد نیست و یک زلزله 5 ریشتری می‌تواند این فضاها را تخریب کند» .

وی که روز سه‌شنبه 11خرداد در جشنواره خیران مدرسه ساز در تهران سخنرانی می‌کرد، افزود: «آموزش و پرورش به تمام مردم ایران تعلق دارد و وزارت آموزش و پرورش به تنهایی نمی‌تواند 13 میلیون دانش‌آموز، 1 میلیون معلم و 105هزار مدرسه کشور را اداره کند و همه باید به آموزش و پرورش کمک کنند

دانشجو آنلاین

1457246542679_019089872_30300.jpg

نماینده کرمان:

آبِ کرمان سرطان‌زاست

نماینده مردم کرمان در شورای عالی استان­‌ها با اشاره به مشکلات بهداشتی مردم این استان گفت: هنوز در کرمان آبرسانی به مردم از طریق لوله‌های آزبست صورت می‌گیرد، در حالی که استفاده از این لوله‌ها در شبکه آبرسانی موجب ابتلا به سرطان می‌شود.

کمال جوانمرد (نماینده مردم کرمان در شورای عالی استان‌ها) در خصوص مشکلات بهداشتی این استان اظهار کرد: استان کرمان با داشتن بیشتر از ۱۱ درصد از خاک کشور دچار مشکلات ساختاری و زیرساختی است و در این زمینه مهمترین مساله بحران آب است که در کنار آن مشکل مدیریت بحران آب نیز وجود دارد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۹۰۰ روستای کرمان با تانکر آبرسانی می‌شود و بیلان آب کرمان منفی است، گفت: در دشت‌هایی مثل رفسنجان فرو چاله‌هایی وجود دارد که موجب نشست زمین شده که نشان‌دهنده این است که مسئولان باید روی بحران آب تمرکز بیشتری داشته باشند.

جوانمرد افزود: در کرمان همچنان آبرسانی به مردم از طریق لوله‌های آزبست صورت می‌گیرد و این لوله‌ها هنوز از رده خارج نشده‌اند، در حالی که استفاده از این لوله‌ها موجب ابتلا به سرطان‌ می‌شود و متاسفانه با وجود این لوله‌ها آبی که باید باعث حیاط مردم کرمان شود؛ موجب ممات این مردم شده است.

وی تاکید کرد: رابطه مستقیمی بین میزان بالای سرطان در کرمان و استفاده از لوله‌های آزبست وجود دارد که نشان می‌دهد؛ یکی از متغیرهایی قابل تامل در رابطه با میزان بالای سرطان در کرمان همین لوله‌های آزبست و مواد خطرزا در آب است.

نماینده مردم کرمان در شورای عالی استان‌ها گفت: میزان املاح آب کرمان بالاتر از حد استاندارد است و می‌تواند؛ سلامت مردم را به خطر بیاندازد. علاوه بر کمبود آب، مردم کرمان با مشکلات بهداشتی نیز مواجه هستند.

جوانمرد با اشاره به میزان بالای تصادفات و کشته‌های تصادفات در استان کرمان تصریح کرد: متاسفانه این استان از نظر آمار تصادفات و کشته‌های سوانح ترافیکی در رده‌های بالایی در میان استان‌های دیگر قرار دارد و به خصوص راه‌های جنوب استان که مورد بازنگری قرار نگرفته است و مباحثی که در خصوص دو بانده شدن این راه‌ها مطرح بوده و انجام نشده است.

وی از دیگر مشکلات بهداشتی مردم کرمان را وجود زباله‌های بیمارستانی برشمرد و گفت: شورای شهر و شهرداری نتوانستند؛ زباله های خطرناک بیمارستان‌ها را بی‌خطر کنند و یکی از مشکلات سلامت شهر کرمان به زباله‌های پرخطر برمی‌گردد که متولیان بهداشتی و دانشگاه‌های علوم پزشکی تصمیم جدی و قاطعی برای آن نگرفته‌اند.

جوانمرد تاکید کرد: بر اساس آنچه در شورای شهر مصوب شده است؛ ضرب العجلی برای دانشگاه‌های علوم پزشکی برای استفاده از دستگاه‌های امحا زباله قرارداده بودیم که تا اواخر سال ۹۴ اجرایی شود، ولی تاکنون کاری در این زمینه انجام نشده و اگر کاری انجام شده است نیز هنوز به شورای شهر اعلام نشده است.

ملی مذهبی

57.jpg

رودخانه کرج در کام مرگ

مدیر کل حفاظت محیط زیست البرز:انتقال تونل آب رودخانه کرج به تهران خطری جدی است.

حسین محمدی مدیر کل حفاظت محیط زیست البرز با عالام خبر فوق اظهار کرد: رودخانه کرج یکی از رودخانه های حفاظت شده کشور محسوب می شود که با منابع آلاینده متعددی مواجه است، انتقال تونلی آب رودخانه کرج از زیرسد به تهران خطر جدی برای این رودخانه به شمار می آید.

به گزارش قانون،محمدی تاکید کرد: مسئله تعیین حق آبه محیط زیستی استان البرز به تصویب رسیده است.

قانون

1463465797661400.jpg

ترک تحصیل دانش‌‏آموزان کلاته تیمور به‌خاطر نبود یک پل

‌"علت اصلی ترک تحصیل دانش‌‏آموزان روستای کلاته‌‏تیمور بخش کوهسرخ نبودِ یک پل است."

"تکمیل پل کلاته‏‌تیمور از نیازهای اساسی مردم این روستاست. متأسفانه اهالی آن برای عبور و مرور مشکلات بسیاری را متحمل می‌‏شوند. کاش مسئولان از نزدیک از این منطقه بازدیدی داشته باشند تا بدانند مردم روستای کلاته‌‏تیمور با چه مشکلاتی مواجه‌اند؛ زیرا‌ بی‌‏انصافی است در عصر ارتباطات و تکنولوژی، روستایی در این بخش از کمترین امکانات ارتباطی یعنی حتی یک راه شوسه محروم باشد."

رضا طاهریان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار امیدواری کرد که این مشکلات هرچه زودتر برطرف شود.

وی با اشاره به این‌که تمامی 28 روستای این بخش دارای ساختمان دهیاری هستند، به نیمه‌کاره بودن 6 ساختمان دهیاری اشاره کرد و از مسئولان خواست جهت تخصیص اعتبار برای تکمیل آنها اقدام کنند.

طاهریان با بیان این‌که فاز اول گازرسانی به ریوش در حال اتمام است به همین جهت از منتخب مردم در مجلس انتظار داریم پیگیر اجرایی شدن فاز دوم باشند، افزود: با توجه به کوهستانی و سرد بودن منطقه حق مردم کوهسرخ است که از نعمت گاز برخوردار باشند.

وی به رودخانه و جنگل‏‌های بسیار زیبا و داشتن آبشار و آبگرم در بخش کوهسرخ اشاره و اظهار کرد: اگرچه در سطح شهرستان تنها یک آبگرم بیشتر نیست، اما توجهی به آن نمی‌‏شود.

طاهریان با اعلام این‌که این آبگرم در مسیر روستای کریز و در کنار جاده آسفالت واقع شده است، عنوان کرد: با وجود اینکه مسئولان در فردوس از آبگرمی که دارند و جهت جذب گردشگر از آن استفاده می‌کنند،اما این آبگرم که یک موهبت الهی است، رها شده است.

وی عدم دسترسی به اینترنت در برخی روستاها، عدم احداث مرکز درمانی درجه یک کوهسرخ که کلنگ آن مدت‌هاست به زمین خورده و تاکنون اقدامی صورت نگرفته است و نبود راه مناسب از کوهسرخ به نیشابور را از جمله مشکلات موجود دانست.

ایسنا

14626890803400.jpg

احتمال سرریز شدن مخازن سدهای البرز

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار البرز گفت: دهیاران نسبت به تعیین تکلیف ساخت و سازهای غیر مجاز حاشیه‌های رودخانه‌های استان اقدام کنند.

«هیربد معصومی» عصر دیروز(سه‌شنبه 21 اردیبهشت‌ماه) در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران استانداری البرز در محل استانداری، اظهار کرد: به‌علت بارندگی‌های بی‌سابقه‌ای که امسال در استان اتفاق افتاد سدهای استان پس از مدت‌ها نه تنها پر شدند، بلکه هم‌اکنون دارای بار اضافی نیز هستند.

وی ادامه داد: اگر شرایط بارندگی به همین منوال ادامه داشته باشد، احتمال سرریز آب از مخازن سدهای استان به وجود می‌آید.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار البرز با بیان این‌که بارندگی‌های مستمر ممکن است باعث وقوع حوادث ناگواری دراستان شود، گفت: هنوز داغ سیل سیجان بر دل‌های شهروندان البرزی باقی مانده است، بنابراین باید تمهیدات لازم اندیشیده شود تا دیگر، حوادثی چون این سیل در البرز اتفاق نیفتد.

وی خاطرنشان کرد: دستگاه‌های مرتبط با مدیریت بحران استان باید از همه توان خود برای کاهش تلفات در زمان وقوع حوادث احتمالی استفاده کنند.

معصومی افزود: برای مقابله با حوادث، اقدامات پیشگیرانه باید با جدیت عملی شود، چون پس از وقوع حوادث، کمک‌رسانی به آسیب‌دیدگان کار آسانی نیست.

این مسئول اظهار کرد: امسال با بارش‌های خوبی که انجام شد، سفره‌های زیرزمینی جان دوباره گرفته و ظرفیت سدها نیز تا حد زیادی پر شده است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار البرز گفت: اگر بارش‌ها به همین روال ادامه داشته باشد، بخشی از مشکل کم‌آبی استان که ساکنان برخی شهرستان‌ها را نگران می‌کند برطرف می‌شود.

وی افزود: امید است روند بارش‌ها ادامه داشته باشد تا تابستان امسال از نظر ذخایر آب دچار مشکل نشویم.

معصومی با اشاره به برخی ساخت و سازهای غیر مجاز در حاشیه رودخانه‌های البرز یادآور شد: دهیاران و شهرداران باید نسبت به تعیین تکلیف ساخت و سازهای غیر مجاز در بستر و مسیر رودخانه‌های استان در اسرع وقت اقدام کنند.

ایسنا

400-46.jpg

بیابانی شدن اراضی خوزستان با انتقال آب رودخانه زهره

نماینده استان خوزستان در شورای عالی استان‌ها نسبت به تبعات زیست محیطی انتقال آب رودخانه زهره به استان بوشهر هشدار داد.

سیف الله پدین در گفت‌و‌گو با ایلنا؛ در ارتباط با آخرین وضعیت پروژه انتقال آب رودخانه زهره به استان بوشهر گفت: این پروژه همچنان ادامه دارد و جزو یکی از پروژه‌های ملی وزارت نیرو تحت عنوان سد چمشیر ۲ است.

وی با اشاره به اینکه عملیات حفرتونل به نیمه رسیده است، اظهار کرد: پیش از این در بالا‌تر از این تونل سدی برای تامین آب شرب شهرهای دیلم، بوشهر و برازجان احداث شده بود و از آنجا که همه ما با یکدیگر هموطن هستیم؛ کسی اعتراضی به آن نداشت و ندارد، اما اکنون با توجه به خشکسالی که در خوزستان وجود دارد و مشکلات آبیاری کشاورزان این استان انتقال آب خوزستان به دشت لیراوی با اهدافی غیر از شرب درست نیست، و سبب تبدیل شدن اراضی خوزستان به بیابان می‌شود.

نماینده خوزستان در شورای عالی استان‌ها افزود: علت این گونه اتفاقات ضعف نمایندگان و مسئولان استان خوزستان است که در برابر چنین طرح‌هایی ایستادگی نمی‌کنند، به طوری که اکنون شاهدیم با انجام این پروژه آب از زمین‌های کشاورزی حاصلخیز جلگه خوزستان به بخش‌هایی می‌رود که پیش از این در آن‌ها کشاورزی انجام نمی‌شده است.

ایلنا

jangalebalot400.jpg

جنگل‌های بلوط کردستان؛ نیازمند حفاظت‌

‌حفظ و حراست از جنگل‌های بلوط کردستان که سرمایه‌ای گرانبهاست، نیازمند مشارکت همگانی است.

کشور ایران دارای پنج رویشگاه است که هر رویشگاه دارای مختصات و گونه‌های گیاهی و جانوری مختص به خود است.

استان کردستان در رویشگاه زاگرس واقع شده است، این رویشگاه شامل 12 استان بوده که استان کردستان در بخش زاگرس شمالی واقع شده است.

حوزه منابع طبیعی استان شامل سه بخش جنگل، مرتع و تالاب است که تالاب‌های «زریوار» در مریوان و «علی وردی» در قروه دو تالاب استان کردستان هستند.

هچنین چهار منطقه حفاظت شده در شهرستان‌های کامیاران، بیجار، سروآباد و سقز در استان کردستان وجود دارد که دارای گونه‌های جانوری منحصر بفرد در کشور است.

علاوه بر این، استان کردستان، استانی سرسبز و دارای گونه‌های گیاهی خاص است که بالغ بر 150 گونه گیاهی دارویی تاکنون در استان شناسایی شده است.

12.8 درصد از خاک کردستان را جنگل تشکیل می‌دهد

مدیرکل منابع طبیعی استان کردستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، منطقه کردستان، با اشاره به اینکه مساحت استان کردستان قریب به سه میلیون هکتار است، اظهار کرد: 373 هزار هکتار از خاک استان که معادل 12.8 درصد است را جنگل طبیعی تشکیل می‌دهد.

پیمان باباپیری با اعلام اینکه 83 درصد جنگل‌های استان از نوع بلوط است، عنوان کرد: جنگل‌های کردستان به سه دسته بلوط ایرانی، بلوط مازودار و بلوط لبنانی تقسیم می‌شوند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه یک میلیون و 414 هزار هکتار معادل 61.2 درصد منایع طبیعی استان را مراتع تشکیل می‌دهد، افزود: 1.5 درصد مراتع کشور در استان کردستان وجود دارد.

مدیرکل منابع طبیعی استان کردستان افزود: یک هزار و 800 گونه مرتعی و 135 گونه درختی نیز در استان وجود دارد و 6.5 درصد علوفه کشور نیز در کردستان تامین می‌شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر بالغ بر 2 میلیون و 100 هزار واحد دامی، ظرفیت مراتع چرا در استان وجود دارد و 67 هزار بهره بردار دامدار نیز در استان شناسایی شده‌اند.

باباپیری بیان کرد: همچنین 135 تعاونی مرتع‌داری و جنگلداری فعال و نیمه فعال در حال حاضر در استان کردستان مشغول به فعالیت هستند.

آتش سوزی‌هایی که عوامل انسانی نیز در آن دخیل است

وی در بخشی دیگر از سخنان خود در مورد آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع استان، اظهار کرد: آتش سوزی یکی از مواردی است که در هر اکوسیستمی ممکن است رخ دهد و عواملی همچون دمای هوا، خشکسالی و تغییر اقلیم، عوامل مصنوعی و انسان‌ها نیز در آن دخیل هستند.

مدیرکل منابع طبیعی استان کردستان ادامه داد: متاسفانه برخی از افراد نادانسته موجب آتش سوزی مراتع و جنگل‌های استان می‌شوند که تهمیدات خاصی اندیشیده شده است، با همکاری جوامع محلی و انجمن‌ها حداقل آتش سوزی‌ها را در استان داشته باشیم.

وی در پایان ‌خاطرنشان کرد: سال گذشته یک هزار و 100 هکتار از مراتع و جنگل‌های استان دچار آتش سوزی و حریق شد که کنترل این امر نیازمند مشارکت همگانی است.

ایسنا

14616400.jpg

هشدار هواشناسی برای ۷ استان کشور

مدیر پیش بینی و هشدار سازمان هواشناسی کشور آخرین پیش بینی‌ها از وضعیت جوی کشور را تشریح کرد و نسبت به بارش باران و آبگرفتگی معابر عمومی و سیلابی شدن رودخانه‌ها و مسیل‌ها در تهران، البرز، ارتفاعات قزوین، مرکزی، لرستان، ایلام و جنوب همدان در روز شنبه هشدار داد.

احد وظیفه در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران در این‌باره گفت:‌ با استقرار سامانه بارشی در غرب، مرکز و دامنه‌های البرز، طی سه روز آینده رگبار و رعدوبرق و وزش باد برای استان‌های این منطقه پیش بینی می‌شود.

وی با بیان اینکه روز یکشنبه از شدت بارش‌ها کاسته شده و در مناطقی از غرب، مرکز و شمال شرق و شرق کشور بصورت رگبار باران و گاهی رعدوبرق ادامه خواهد داشت، گفت: همچنین در روزهای جمعه و شنبه به سبب افزایش سرعت وزش باد در جنوب عراق،‌ پدیده گردوغبار در استان خوزستان دور از انتظار نیست. همچنین در روز جمعه و شنبه برای استان‌های تهران،‌ البرز، قم و سمنان وزش باد شدید موقت و گردوخاک پیش بینی می‌شود.

وظیفه ادامه داد: پیرو اطلاعیه شماره 12، روز گذشته با تقویت سامانه بارشی در غرب، مرکز و دامنه‌های البرز در بعد از ظهر و اوایل شب، رشد ابرهای همرفتی سبب رگبار و رعدوبرق، وزش باد شدید موقتی، احتمال آبگرفتگی معابر عمومی و سیلابی شدن رودخانه‌ها و مسیل‌ها می‌شود. بر این اساس در روز جمعه شاهد رگبار و رعد و برق و وزش باد شدید و آب گرفتگی معابر عمومی و سیلابی شدن رودخانه ها و مسیلها در تهران‌، البرز، قزوین، همدان، مرکزی، لرستان، ایلام، برخی مناطق کرمانشاه و شمال خوزستان خواهیم بود.

وی افزود: در روز شنبه نیز بارش باران، گاهی با رعد و برق و وزش باد شدید و آبگرفتگی معابر عمومی و سیلابی شدن رودخانه ها و مسیل ها در تهران، البرز، ارتفاعات قزوین، مرکزی، لرستان، ایلام و جنوب همدان پیش بینی شده و از این‌رو توصیه می‌شود برای جلوگیری از خسارات احتمالی تمهیدات لازم بکار گرفته شود.

وی درباره پیش‌بینی‌ها از وضعیت هوای تهران نیز گفت: در روز شنبه آسمان تهران ابری و نیمه ابری خواهد بود.

ایسنا

820400.jpg

زندگی دوباره در تالاب گاوخونی

حضور فلامینگوها و سایر پرندگان در تالاب گاوخونی پس از سال ها خشكی و خشكسالی نویدبخش زندگی مجدد در این تالاب است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، حیات دوباره تالاب گاوخونی نتیجه دو عامل انسانی و طبیعی در كنار هم است، زیرا علاوه بر تاثیر بارش های خوب اخیر، همت و تلاش مردم و همچنین اقدامات اداره كل حفاظت محیط زیست اصفهان در این حیات دوباره تاثیرگذار بوده است.

رعایت حقآبه تالاب، لایروبی رودخانه و عدم قطع جریان پایه و حداقلی آب در پایان فصل كشاورزی، پر كردن كانال های سطحی و زیر زمینی غیر مجاز برداشت آب و ورود پساب تصفیه شده نقش مهمی در زندگی مجدد داشته اند.

تالاب بین الملل گاوخونی با وسعتی حدود چهار صد و هشتاد كیلومتر مربع در صورت خشكی می تواند به یكی از كانون های داخلی گرد و غبار در كشور تبدیل شود.

این تالاب در فلات مركزی ایران كه بخش بزرگی از آن در استان اصفهان و مابقی در استان یزد است قرار دارد و زاینده ‌رود به آن می‌ ریزد و یكی از تالاب ‌های مشهور در جلگه مرتفع مركزی ایران به ‌شمار می‌ آید. ارتفاع آن از سطح دریا 1٬470 متر و بیشینه عمق آن 150 سانتیمتر است.

تالاب یا باتلاق گاوخونی منابع زیستی غنی ای دارد، همچنین پناهگاهی برای پرنده‌های مهاجر است كه با همه این ویژگی‌ ها یكی از جاذبه‌های گردشگری است.

*** بحران در تالاب

با تخصیص بی‌ رویه آب به صنایع و باغ ها، آب ورودی این تالاب مدتها است به صفر رسیده و عملا این تالاب نابود شده است اما طی بارش های اخیر حیات به تالاب بازگشته و فلامینگوها با حضورشان ساز زندگی را كوك كرده اند.

ایرنا

ادامه از صفحه قبل