lyssna_nu.png
رادیو علمی
خبرها

پایگاه هوایی حمیمیم سوریه در اختیار روسیه قرار می گیرد

بر اساس توافق انجام شده میان دو کشور روسیه و سوریه که امروز با امضای ولادیمیر پوتین نهایی شد، پایگاه هوایی حمیمیم در استان لاذقیه سوریه در اختیار نیروی هوایی روسیه قرار می گیرد.

معاهده تاریخی صلح کلمبیا امضا شد

رئیس‌جمهوری کلمبیا و رهبر شورشیان چپ‌گرای فارک با امضای توافق صلح رسما به جنگ ۵۲ ساله‌ای که بیش از ۲۶۰ هزار کشته برجای گذاشت، پایان دادند.

پوتین:

با اصلاحات می‌شد جلوی سقوط اتحاد شوروی را گرفت

رئیس‌جمهور روسیه خاطر نشان کرد، حزب کمونیست اتحاد شوروی سابق باید به جای آن که اجازه به سرنگونی شوروی بدهد این بلوک را تبدیل به یک نهاد دموکراتیک می کرد.

سخنگوی رسمی وزارت خارجه مصر: همه طرف‌ها بایستی به حاکمیت سوریه احترام بگذارند و مبارزه با تروریسم بهانه‌ای برای اجرای مانورهای سیاسی یا مهندسی مجدد نقشه جغرافیایی سیاسی به‌ویژه در شمال سوریه نباشد

پرهیز چند بانک ایرانی از معامله با قرارگاه خاتم‌الانبیا

روزنامه کیهان می‌نویسد برخی بانک‌های کشور در مسیر خودتحریمی افتاده‌ و در اجرای توافق FATF از راه‌اندازی کار اشخاص حقیقی و حقوقی تحریم شده طفره می‌روند.

جرمی کوبین: ناتو باید تعطیل شود

یک روزنامه نگار انگلیسی ویدئویی از رهبر فعلی حزب کارگر این کشور منتشر کرد که در آن وی خواهان تعطیل کردن ناتو و متوقف کردن فعالیت این ائتلاف نظامی شده است.

NATO.-foto-karadeniz-6.jpgطرح ناتو برای حمله به ارتش سوریه با بیش از ۸۰۰ جنگنده و حمایت مالی عربستان

منابعی در مسکو و برلین از طرح ناتو برای حمله به ارتش سوریه و هم‌پیمانانش با بیش از ۸۰۰ جنگنده و مشارکت ۱۴ کشور و حمایت مالی عربستان خبر دادند.

به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه مستقل رأی الیوم، براساس گزارش مرکز پژوهش‌های فیریل در برلین این طرح احتمالا طی روزهای آتی اجرایی خواهد شد.

برخی خبرگزاری‌ها نیز می‌گویند ناتو ژوئیه گذشته طرح مشابهی برای این حمله داشت اما عدم آمادگی نظامی ناتو و هم‌پیمانانش در منطقه و ادامه اختلافات میان آن‌ها و هماهنگی مسکو و واشنگتن اجرای این طرح را به تأخیر انداخت. طرح ژوئیه گذشته شبیه رخدادهای صربستان بود اما وضعیت سوریه با صربستان فرق می‌کند و روسیه کنونی دیگر روسیه ۲۰ سال پیش نیست.

به گفته این منابع، توقف هماهنگی واشنگتن با مسکو و ادامه پیشروی ارتش سوریه در حلب ناتو را به این فکر واداشته که هیچ گریزی از انجام عملیات گسترده نظامی علیه ارتش سوریه نیست.

چرا ناتو در صدد اجرای این طرح است؟

- پیروزی در حلب: آزادسازی این شهر به دست ارتش سوریه به معنای باز شدن در به روی پیروزی‌های بزرگتر و کنترل ارتش سوریه بر تمامی خاک این کشور است.

- ادامه حملات ارتش سوریه و هم‌پیمانانش علیه مواضع گروه‌های مسلح نشان می‌دهد که ارتش سوریه تنها یک سال دیگر برای آزادسازی کامل خاک سوریه و به شکست کشاندن طرح تجزیه زمان لازم دارد در حالی که قرار بود اوضاع امنیتی با هدف به تحلیل رفتن قدرت نظامی و اقتصادی سوریه، ایران و روسیه برای سال‌های طولانی ادامه داشته باشد.

- خروج پیروزمندانه دولت سوریه و هم‌پیمانانش از این جنگ بعد از پنج سال به معنای درخشش هرچه بیشتر ستاره روسیه و سیطره این کشور بر بیش از نیمی از خاورمیانه، شکست طرح به حاشیه راندن روسیه، افول ستاره ناتو و در نتیجه وخامت اوضاع در ترکیه، عربستان و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس است.

- فاصله کم هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ در رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا می‌طلبد تا دولت دموکرات‌های آمریکا شانس پیروزی نامزدش را با یک دستاورد نظامی بالا ببرد در حالی که اگر آمریکا شکست بخورد میراثی از جنگ و درگیری بی‌پایان را به جا خواهد گذاشت.

- خروج پیروزمندانه سوریه از این جنگ موضع سیاسی و نظامی این کشور در منطقه و همچنین حزب الله را در قبال اسرائیل تقویت کرده و آن‌ها را در موضع قدرت در هرگونه مذاکرات صلح قرار می‌دهد.

در همین راستا، رئیس شورای فدرال روسیه روز سه‌شنبه گفت: ما بعید نمی‌دانیم که برخی برای سرنگونی نظام بشار اسد با زور و تجزیه سوریه به چند قسمت پراکنده تلاش کنند.

وزارت خارجه روسیه نیز نگرانی خود را از تعلیق کانال‌های ارتباطی واشنگتن با مسکو درباره سوریه ابراز داشت. به عقیده مسکو این اقدام به معنای بازگشت آمریکا به راهکار نظامی است.

سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه نیز تأکید کرد که جایگزین شکست واشنگتن در همکاری با روسیه درباره سوریه راهکار نظامی است که بر همان هدف دیرینه متمرکز است. این هدف سرنگونی رئیس‌جمهور مشروع سوریه است.

سازمان اطلاعات نظامی روسیه از طرح ناتو اطلاع داشت برای همین سامانه‌ موشکی اس ۳۰۰ را فورا به سوریه فرستاد.

به گفته روس‌ها، این سامانه جدید در پایگاه حمیمیم مستقر خواهد شد اما سامانه‌ اس۴۰۰ از سال ۲۰۱۵ در این پایگاه مستقر است.

اخبار فاش شده درباره نشست جان کری، وزیر خارجه آمریکا با مخالفان سوریه در نیویورک و اظهاراتش درباره اینکه واشنگتن از حل نظامی بحران سوریه عاجز است حیله‌ای بود تا آمریکا در موضعی قرار بگیرد که گویی تسلیم شده است اما در حقیقت برای حمله نظامی غافلگیرکننده آماده می‌شود.

به گفته منابع، براساس این طرح حمله هوایی فوری بین سه تا پنج روز انجام شده و مرکز فرماندهی و ستاد ارتش سوریه در دمشق را هدف قرار می‌دهد.

همچنین این طرح بر ترور فرماندهان عالی ارتش سوریه و حمله به مراکز تحت سیطره نیروهای دولتی در اطراف دمشق، حلب و لاذقیه متمرکز است.

در این حملات ۸۰۰ جنگنده شرکت می‌کنند که همگی از ترکیه و اردن و دریای مدیترانه به پرواز درخواهند آمد. موشک‌های کروز و توماهاوک نیز از دریای مدیترانه و پایگاه‌های آمریکا در حوزه خلیج فارس شلیک می‌شوند. این جنگنده‌ها از حضور حریمی که موشک‌های اس۴۰۰ روسیه در آنجا مستقر هستند، خودداری خواهند کرد برای همین ورود آن‌ها از شمال شرق، عراق، اردن و فلسطین خواهد بود.

یک منبع آلمانی نیز این عملیات را به عملیات "روباه صحرا" که در سال ۱۹۹۸ رخ داد، تشبیه کرد و گفت که در این عملیات که با حمایت مالی عربستان انجام می‌شود ۱۴ کشور شرکت خواهند کرد.

به گفته این منابع، هیچ گونه مداخله زمینی صورت نخواهد گرفت و افراد مسلح وابسته به آمریکا برای حمله گسترده به تمامی مناطقی که قبلا به دست ناتو بمباران شده، آماده می‌شوند. این اقدام پس از ورود کامیون‌های سلاح آمریکایی از طریق اردن و ترکیه صورت خواهد گرفت.

منابع اعلام کردند که موعد این عملیات ظرف چند روز آینده خواهد بود و احتمالا از ماه جاری میلادی تجاوز نکند. اما در صورت دستیابی به آتش‌بس این طرح به شکل موقت متوقف خواهد شد.

به گفته منابع مذکور، اسرائیل تنها در صورتی که اوضاع وخیم‌تر شود در این عملیات شرکت خواهد کرد.

این منابع اعلام کردند: شکست آمریکا و هم‌پیمانانش در جنگ سوریه به معنای سقوط این هم‌پیمانان برای همیشه است.

خبرآنلاین

1205464.jpg

وحشیانه‌ترین راه‌های کسب درآمد داعش از فروش اعضای بدن

به نظر می‌رسد که داعش از کمبود منابع مالی‌اش پس از کم شدن درآمدهای نفتی خود به دلیل حملات هوایی انجام شده در عراق و سوریه رنج می‌برد، چراکه درآمدهای نفتی ۸۰ درصد از درآمدهای مالی داعش را تشکیل می‌داد، بدین ترتیب این گروه به فکر منابع دیگری همچون قاچاق آثار باستانی و مواد مخدر افتاده است. اما اخیرا داعش به راه جدیدی برای کسب پول متوسل شده است که فروش اعضای بدن کشته شدگان است؛ به ویژه اینکه قربانی‌های داعش به دلیل اعدام‌های روزانه در مناطق تحت تصرف این گروه تروریستی افزایش یافته است.

به گزارش ایسنا، روزنامه دیلی میل انگلیس گزارشی را در مورد جنایت جدید داعش و متوسل شدن این گروه به پزشکان خارجی برای سالم و بهداشتی نگه داشتن اعضای بدن کشته شدگان و سپس فروش به مافیای جهانی قاچاق اعضای بدن منتشر کرد که هدف داعش از این اقدام کسب پول برای تامین سلاح و برای عملیات نظامی‌ و حقوق نیروهایش است.

این روزنامه به نقل از منابع محلی در شهر موصل عراق گزارش داد که داعش اجساد ۲۳ فرد کشته و زخمی را ربوده و بدن‌های آنها را در بیمارستانی در موصل مورد جراحی قرار داده و اعضای بدن آنها را در ازای پول فروخته است.

داعش شعبه‌ای ویژه برای قاچاق و فروش اعضای بدن همچون قلب، کبد، کلیه، روده‌ها در بازار سیاه مافیای جهانی ایجاد کرده است و مبالغ مالی بسیاری را از این طریق به دست می‌آورد.

یک پزشک عراقی به نام سروان که متخصص گوش و حلق و بینی است، عنوان کرده است که قاچاق اعضای بدن با سیطره داعش بر موصل در سال ۲۰۱۴ آغاز شد و این گروه جراحان خارجی را اجیر کرد تا به صورت گسترده روند قاچاق اعضای بدن را در بیمارستانی در شهر موصل آغاز کند. در ابتدا این مساله درز پیدا نکرده بود اما پس از آن که داعش قربانیانی کشته و یا زخمی شده خود را به صورت فوری به این بیمارستان می‌آورد، این داستان هولناک در میان رسانه‌های جهانی درز پیدا کرد.

پیشتر یک شرکت آمریکایی که فعالیتش در زمینه تحلیل اقتصادی بود، اعلام کرد که تولید روزانه نفت داعش از ۳۳ هزار بشکه به ۲۱ هزار بشکه رسیده است.

درآمدهای داعش همچنین از ۸۰ میلیون دلار در ماه به ۵۶ میلیون دلار در ماه مارس پس از نابودی میدان‌های نفتی داعش در سوریه و عراق کاهش یافت.

330043.jpg

الوطن سوریه:

پنتاگون مخالف تصویب توافق روسیه و آمریکاست

روزنامه الوطن سوریه نوشت که توافق روسیه و آمریکا که پیش از تعطیلات عید قربان امضا شد، همچنان راکد و غیرعلنی باقی مانده تا اختلاف بین کاخ سفید و وزارت دفاع آمریکا "پنتاگون" که تا به این لحظه مخالف تصویب این توافق بوده است، تمام شود.

به گزارش ایسنا، این روزنامه سوری با این مقدمه نوشت که علت مخالفت پنتاگون با تصویب این توافقنامه به تاثیری که این توافق بر گروه‌های تروریستی و مسلح مورد حمایت آمریکا و همچنین بر هم‌پیمانان واشنگتن برجای می‌گذارد، بازمی‌گردد که جز راه حل نظامی و تروریسم چیزی دیگر نمی‌خواهند.

طبق اطلاعاتی که روزنامه الوطن پیرامون توافق روسیه و آمریکا از چند منبع رسانه‌ای در واشنگتن

به دست آورده است، پنتاگون تا به این لحظه مخالف تصویب توافقنامه روسیه و آمریکا است و از طرف روسی در مساله وارد کردن کمک‌ها و آتش بس در حلب "باج خواهی می‌کند"، با توجه به اینکه این توافق موادش در قبال مواضع جبهه النصره و مقدمه چینی برای ایجاد اتاق عملیات مشترک با ارتش روسیه جهت آمادگی برای حملات مشترک علیه داعش و النصره مشخص و شفاف بود، اما طرف آمریکایی همچنان برای انجام این گام آماده نیست و خواهان خریدن زمان بیشتر در "تثبیت" آتش بس در حلب و وارد کردن کمک‌ها بدون انجام تفتیش این محموله‌ها است که این مساله سوال‌های متعددی را در مورد جدیت واشنگتن برای راه حل مسالمت آمیز بحران سوریه و تردیدهای مسکو در قبال نیات‌ ایالات متحده و توانایی کاخ سفید برای احترام به امضای این توافقنامه مطرح می‌کند.

منابع در واشنگتن خاطرنشان کردند که پنتاگون خواهان این است که تا حد امکان وقت تلف کند تا دولت کنونی آمریکا برود و این موضع پنتاگون در سایه اعمال فشار هم‌پیمانان آمریکا در کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان است. آنها بر این مساله حساب باز کرده‌اند که هیلاری کلینتون که حامی او هستند، پایش به کاخ سفید برسد. این در حالی است که باراک اوباما، رئیس جمهوری کنونی آمریکا خواهان دست یابی به توافق پیرامون سوریه تا قبل از دوره ریاست جمهوری‌اش است اما نمی‌خواهد این کار را به هر بهایی انجام دهد، بلکه می‌خواهد "سطح خشونت را کاهش دهد" و "بر وارد کردن کمک‌های انسانی تا حد امکان" حساب باز کرده است و این دو بندی است که برای توجیه توافق با روسیه ترویج داده می‌شوند.

-642x351-2.jpg

تبلیغاتی که بوی جنگ می‌دهد

«چند سالی است جنون واجب عینی شده است»

« شمشیر عجم منتظر رخصت جنگ است، مکه بشود مرکز ایران چه قشنگ است!…» این شعری است که با شیوه اجرای مداحی بر روی کلیپی با تصاویری از رهبر ایران، شهر مکه و قاسم سلیمانی در هیات «حیدر کرار» خوانده می‌شود. کلیپ به زبان عربی هم زیرنویس شده و در شبکه های اجتماعی و بالاخص گروههای اصولگرا در حال دست به دست شدن است. در همین حال سرلشکر محمدحسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، از عربستان سعودی به عنوان «دشمن» یاد کرد و گفت که «سپاه مذاکره با دشمن را نمی‌پذیرد.» او که عالی‌ترین مقام نظامی ایران به شمار می‌رود در سخنانش اشاره کرد که «دشمن ما استکبار جهانی به رهبری آمریکا، انگلیس خبیث و اذناب آنها به رهبری عربستان است.»

به نظر می‌آید با بالاگرفتن درگیری‌های لفظی و تنش میان رهبران ایران و عربستان٬ این تقابل هر روز ابعاد جدیدی به خود می‌گیرد و در حال خروج از فاز جنگ نیابتی در یمن و سوریه است و لااقل در حوزه دیپلماسی و در مقام سخن، به رویارویی مستقیم کشیده شده است.

زلزله‌ دنباله‌دار

در طی سالهای اخیر همواره روابط ایران و عربستان سعودی، که هرکدام به نوعی مدعی زعامت جهان اسلام هستند، به دلایل گوناگون از وضعیت صلح ناپایدار خود خارج شده و به آستانه جنگ می‌رسد و باز بعد از مدتی با میانجی‌گری کشورهای دیگر از جمله امریکا و قطر، تنش‌ها فرومی‌نشیند. وضعیت جدید اما تا اندازه‌ای متفاوت از گذشته است. در جریان مناسک حج در سال گذشته که به مرگ حدود ۵۰۰ ایرانی در مکه انجامید آتش این تنش‌ها روشن شد و اعدام شیخ نمر که از منتقدان حکومت عربستان بود این آتش را چنان شعله‌ور کرد که سفارت عربستان در تهران را سوزاند و به قطع روابط دو کشور انجامید. آیت‌الله خامنه‌ای در سالگرد واقعه مرگبار منا در پیام تندی رهبران عربستان را «شجره خبیثه ملعونه» «شیطان‌هایی خُرد و حقیر»، «بی‌دین و بی‌وجدان»، «گمراه» و «روسیاه»، «فتنه‌انگیز» و «از خدا بی‌خبر»، خواند و آنان را به کشتن مجروحان حادثه منا متهم کرد و گفت:«مردان قسی القلب و جنایتکار سعودی، مجروحان نیمه جان را با جان‌باختگان، در کانتینرهای در بسته محبوس ساختند و به جای درمان و کمک یا حتی رساندن آب به لبان تشنه آنان، آنها را به شهادت رساندند».

این اظهار نظر تند، عکس‌العمل رهبران سیاسی و مذهبی عربستان سعودی و همچنین اتحادیه عرب را در پی داشت. شیخ عبد العزیز الشیخ، مفتی اعظم عربستان سعودی در سخنانی در واکنش به اتهامات آقای خامنه ای گفت که «رهبران ایران مسلمان نیستند». ولیعهد و وزیر کشور عربستان سعودی نیز گفت ایران به دنبال «سیاسی‌ کردن حج» است. وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب نیز مواضع آیت‌الله علی خامنه‌ای علیه عربستان را «ستیزه جویانه و شرم‌آور» توصیف کرده و آن را به شدت محکوم کردند.

اما این پایان این دست اظهارنظرات تحریک آمیز در دو جبهه نبود. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه معتدل و گفتگومدار ایران هم در یادداشتی که روزنامه نیویورک تایمز آن را منتشر کرد، ضمن انتقاد تند از رهبران عربستان سعودی، خواستار ائتلافی جهانی علیه وهابی‌گری شد و وهابیت را سرمنشاء بخش مهمی از «حملات تروریستی» خواند. بعد از آن هم بلافاصله عربستان سعودی از ایران به دلیل نقض قطعنامه‌ شورای امنیت درباره یمن، به این

شورا شکایت کرد و ایران را به نقض قطعنامه ۲۲۱۶ سازمان ملل و حمایت از شورشیان حوثی در حمله به بخش‌های جنوبی عربستان متهم کرده است.

تک صداهای معتدل

در میانه این اظهارات تند و تک و پاتک‌ها اما یک صدای میانه نیز شنیده شد که شاید بتوان گفت به نوعی تفکری را در نظامیان ایران نمایندگی می‌کند که در فضای ملتهب و خصمانه فعلی کمتر امکان و اجازه بروز می‌یابد. رحیم صفوی دستیار و مشاور عالی خامنه‌ای اظهار کرد:«ما هرگز نباید به سوی تنش با عربستان حرکت کنیم.» بنا بر گزارش العالم، صفوی دربارۀ راهکار مدیریت شرایط کنونی هم تأکید کرد:« ما باید روابط‌مان را با کشورهای عمان، کویت حتی قطر بیش‌تر کنیم و در رابطه با سعودی‌ها مدارا کنیم. »

اما در کمال تعجب هنوز یک روز از این اظهار نظر نگذشته بود که گویی صفوی نتوانست در برابر جو منفی حاکم نسبت عربستان سعودی مقاومت کند و بر مدار اعتدال خویش بماند و در دیدار با کارکنان دفتر دستیاری و مشاوره فرماندهی کل قوا گفت:«حاکمان جوان و بی خرد عربستان بدانند که نباید صبر و تحمل جمهوری اسلامی ایران را محک بزنند» او سپس گفت که عکس العمل های ایران در قبال اقدامات عربستان سعودی تابحال با «مدارا و خویشن داری » همراه بوده است.

حسین سلامی جانشین فرمانده کل سپاه نیز در آخرین اظهار نظر خود تاکید کرد که « مجبور»ند «استخوان‌های دشمنان» را بشکنند و گفت که جنگ «حق و باطل »چه بصورت «مستقیم »و چه بصورت« نیابتی »ادامه دارد.

حال سوال اینجاست که آیا خطی که به نظر می‌آید در حال حاضر به خط اصلی سیاست ایران در قبال عربستان سعودی تبدیل شده، قرار است براستی دعواها را از «عمق استراتژیک» این کشورها در منطقه به مرزهای‌شان بکشاند؟ آیا کسانی که می‌خواهند «استخوان دشمن را بشکنند» قصد حمله دارند یا مدافعانی هستند که «مجبورند» مکه را تبدیل به مرکز ایران کنند؟

روایت های تندروانه‌ای که تنش‌زدایی و سعی در حل بحران را پس می‌زند و برطبل جنگ می‌کوبد آیا حقیقتا چنانچه ادعا می‌کند دغدغه برقراری امنیت و حفظ منافع ملی را به واسطه «شمشیر عجم» دارد و یا اینکه این پروژه نیز در ادامه ماجراجویی‌های منطقه ای است که می‌خواهد زعامت جهان اسلام و کنترل مراکز کلیدی مذهبی را به دست بگیرد؟! یا اینکه اساسا این فقط خواسته‌های یک مرکز بسیج یا یک گروه اصولگرای تندرو است که، در فضای فراهم شده، فرصت جولان یافته اند و به این ترتیب سیاست کلان کشور در حوزه روابط خارجی را همان افراد به تعبیر روحانی «نادان و احساساتی» که سفارت را اشغال کرده‌اند در دست گرفتند؟

مهسا محمدی

زیتون

9_966750065400-2.jpg

روزنامه ینی شفق:

دوحه و ریاض با هدف تسلط بر رقه و موصل به ناتو می‌پیوندند

یک سال پیش جان کری، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که کشورهایی در خاورمیانه در "زمان مناسب" نیروهای زمینی خود را برای جنگ با داعش به خاورمیانه می‌فرستند. امروز به نظر می‌رسد زمان برای این کشورها جهت به حرکت درآوردن نیروی زمینی خود برای توازن قدرت در برابر روسیه در منطقه و مقابله با پیشروی چشمگیر نیروهای دولتی سوریه در میدان جنگ مناسب است.

به گزارش ایسنا، بعد از گذشت یک روز از اظهارات مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه درباره لزوم مشارکت تعدادی از کشورها در کنار ترکیه در عملیات آزادسازی شهر رقه از چنگ داعش و سفر عبدالله بن ناصر بن خلیفه، نخست وزیر قطر و عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان به آنکارا روزنامه ینی شفق ترکیه از طرح عملیات مشترکی میان ترکیه، آمریکا، عربستان و قطر برای آزادسازی شهرهای موصل و رقه (دو مقر اصلی داعش در عراق و سوریه) بعد از عید قربان خبر داد.

این روزنامه نوشت: این طرح که هدف آن پایان دادن به حضور داعش در مرزهای شمالی سوریه و عراق است در کنفرانس سران گروه ۲۰ در چین مورد بررسی قرار گرفت و جزئیات نهایی آن در نشست‌های سازمان ملل بین ۱۳ تا ۲۰ ماه جاری میلادی در نیویورک تصویب خواهد شد.

براساس این طرح نیروهای پیمان ناتو که جزو ائتلاف ضد داعش هستند با همکاری نیروهای ترکیه مقرهای داعش در این دو شهر را هدف قرار خواهند داد و ریاض و دوحه سلاح و مهمات این عملیات و نیروهای لازم را فراهم خواهند آورد.

پیش‌بینی می‌شود که ارتش آزاد و گروه‌های هم‌پیمانش عملیات زمینی در سوریه و "حشد ملی" (نیروهای داوطلب سنی مورد حمایت ترکیه) و پیشمرگ‌ها عملیات در عراق را برعهده داشته باشند.

در همین راستا، سخنگوی ائتلاف ضد داعش اعلام کرد که منطقه حائلی که ترکیه در مرز با سوریه ایجاد کرده بسیار مفید است. عملیات سپر فرات ترکیه شرایط را برای آزادی شهر رقه فراهم آورد.

وی گفت: این منطقه مرزی مهم است چرا که مسیر نفوذ اعضای داعش به شمار می‌آید. عملیات ارتش ترکیه و ایجاد منطقه حائل شکست واقعی برای داعش است.

این اظهارات در حالی ایراد شد که ریاست ستاد ارتش ترکیه از کشته شدن سه سرباز و زخمی شدن یک تن دیگر در حمله داعش به یکی از تانک‌های ارتش در حومه شمالی حلب خبر داد.

از سوی دیگر اثیل النجیفی، فرمانده نیروهای "الحشد الوطنی" و استاندار سابق نینوا از آنکارا خواست در عملیات آزادسازی موصل شرکت کند.

وی گفت: ساکنان موصل مایلند در این شهر همان اتفاقی بیفتد که در شهر جرابلس سوریه افتاد.

این مقام سنی عراق افزود: ارتش ترکیه همچنان به حمایت از نیروهای الحشد الوطنی ادامه می‌دهد. ترکیه باید نقشی مهم‌تر در منطقه ایفا کند تا تحول نقش ایران و فعالیت‌هایش جبران شود. جنگ موصل بدون مشارکت حشد شعبی (نیروهای شیعه مردمی) انجام خواهد شد.

وی گفت: مقدمات برای آغاز عملیات موصل فراهم شده و تنها مساله باقیمانده توافق میان بغداد و اربیل است. اختلاف درباره اوضاع سیاسی موصل بعد از آزادسازی و چگونگی اداره این منطقه و آینده آن است.

وی اخبار منتشر شده درباره احتمال عقب‌نشینی نیروهای ترکیه از پادگان زلیکان را تکذیب کرد و گفت: اخیرا دیدارهایی میان دولت‌های ترکیه و عراق صورت گرفت و طرف ترکیه‌ای تمایل خود را به تبدیل این پادگان به پادگان ائتلاف ضد داعش اعلام کرد.

2189423.jpg

رأی الیوم تحلیل کرد؛

احتمال قطع روابط دیپلماتیک عربستان-عراق و خروج السبهان از بغداد

پایگاه فرامنطقه ای رأی الیوم در مقاله ای عنوان کرد که عربستان احتمالا علاوه بر خارج کردن سفیر خود از عراق، سفارت خانه خود را نیز خواهد بست و همچنین روابط دوجانبه با عراق را قطع خواهد کرد.

به گزارش مهر، پایگاه عرب زبان و فرامنطقه ای رأی الیوم در مطلبی به بررسی ابعاد مختلف درخواست دولت عراق از عربستان برای تغییر «ثامر السبهان» سفیر این کشور در بغداد پرداخته است.

بر اساس این گزارش رأی الیوم در این باره می نویسد: بدون توجه به تغییرات صورت گرفته در عراق، روابط میان بغداد و ریاض از ۲۵ سال پیش تاکنون تیره بوده است. عربستان از آمریکا درخواست کرد که ۵۰۰ هزار سرباز آمریکایی را برای مبارزه با «صدام حسین» در اختیار سعودی ها قرار دهد. آنها همچنین هزینه های جنگ را برای خروج کامل از آن پرداخت کردند و نقش مهمی در کاهش بهای نفت به کمتر از ۱۰ دلار پیش از پایان جنگ عراق و ایران ایفا کردند؛ آنها در صدد بودند که به اقتصاد عراق آسیب بزنند و همچنین مانع از صدور انقلاب امام خمینی به عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس شوند.

از بین رفتن نظام صدام حسین از سوی آمریکایی ها پس از محاصره کُشنده به مدت ۱۳ سال، موجب خرسندی سعودی ها شد؛ زیرا عربستان از یک نظام قدرتمند و بلند پرواز که خطری برای سعودی ها و منطقه خلیج فارس محسوب می شد، رها شد اما سعودی ها به ذهنشان خطور نمی کرد که جایگزین نظام صدام حسین بسیار خطرناک تر می باشد؛ به دلیل اینکه یک پایگاه مذهبی، سیاسی و نظامی قوی را تشکیل می دهد و متحد ایران می گردد. بحران کنونی در دیپلماسی عربستان و عراق که اظهارات «ثامر السبهان» سفیر سعودی نشانگر آن بود، چیز غیرمنتظره و غافلگیر کننده ای نیست بلکه نارضایتی مخفی در روابط طرفین را به نمایش گذاشت.

رأی الیوم در ادامه می افزاید: ازسرگیری روابط بغداد و ریاض به دسامبر سال ۲۰۱۵ میلادی و کمتر از یک ماه پس از بازگشایی سفارت عربستان در بغداد باز می گردد. وزارت خارجه عراق با احضار ثامر السبهان مراتب اعتراض خود را در خصوص اظهارات او در رابطه با حشدالشعبی در شبکه سومریه نیوز عراق در ماه ژانویه اعلام کرد؛ سفیر سعودی در سخنان خود از حشدالشعبی خواسته بود که ماموریت مبارزه با داعش را به نیروهای امنیتی عراق واگذار کند تا بدین صورت از برافروختن شعله اختلافات فرقه ای جلوگیری شود! ثامر السبهان پا را فراتر از این گذاشت و تاکید کرد که مخالفت کُردها و ساکنان استان الانبار با ورود حشدالشعبی به مناطق آنها بیانگر عدم مقبولیت حشدالشعبی در میان جامعه عراق است! وی همچنین با اشاره به حوادث مقدادیه در دیالی تلویحا خطاب به حشدالشعبی عنوان کرده بود که با داعش تفاوتی ندارد.

سفرای سعودی معمولا با چنین جرأت و صراحتی چنین مواضع سیاسی را اتخاذ نمی کنند و سکوت از جمله ویژگی های بارز دیپلمات های سعودی در مقایسه با همتایان عرب زبان شان است. بنابراین اظهارات ثامر السبهان بسیار نادر و همچنین آزاردهنده برای میزبانان عراقی اش است. همین امر نیز موجب شد که حشدالشعبی، پیگرد قضایی و اخراج وی را خواستار شود. در همین راستا احمد الاسدی سخنگوی حشدالشعبی اعلام کرد که اظهارات سفیر سعودی از حد گذشته و به دلیل وقاحت وی، حدود دیپلماسی را نیز زیر پا گذاشته است.

این پایگاه عرب زبان در ادامه تصریح می کند: وزارت خارجه عراق روز شنبه از ریاض درخواست کرد که سفیر خود را در بغداد تغییر دهد و فرد دیگری را جایگزین وی کند. آنها با این درخواست نشان دادند که اظهارات سفیر عربستان از حد دیپلماتیک خود عبور کرده است. در همین راستا سید احمد جمال سخنگوی وزارت خارجه عراق اعلام کرد که سفیر عربستان در آخرین اظهارنظر خود مدعی شده بود که برخی از شبه نظامیان در صدد ترور وی هستند. سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد که در پی این ادعای ثامر السبهان، از وی ارائه مدارک و اسناد برای اثبات ادعایش را خواستار شدیم اما پاسخی دریافت نکردیم.

رأی الیوم در پایان نتیجه می گیرد: عربستان احتمالا به خارج کردن سفیر خود از بغداد بسنده نمی کند و احتمال دارد که سفارت خود را نیز در عراق ببندد و روابطش را با این کشور قطع کند؛ درست شبیه اقدامی که چند ماه قبل با ایران کردند و سفارت خود را در تهران بستند. هر کس که رسانه های رسمی عربستان و تحلیل های منتشر شده در آن علیه عراقی ها و همچنین هجمه متقابل رسانه های عراقی علیه سعودی ها را بررسی کنند، به خوبی درک خواهد کرد که حضور سفیر عربستان در بغداد و سفیر عراق در ریاض یک نوع دروغ دیپلماتیک است و به نظر می رسد که این دروغ گویی به پایان خود نزدیک شده است. زیرا وجود سفارتخانه ها برای بهبود روابط نبوده است و آنها فقط در صدد تیره کردن روابط بودند.

1813041-3.jpg

آیا اشغال بخشی از شمال سوریه هماهنگ شده بود؟

ورود ارتش ترکیه به بخشی از سوریه سروصدایی به مراتب فراتر از گردوغبار خود به پا کرد اما سخنان نخست وزیر ترکیه در کنار معاون اول رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر همکاری ترکیه با ایران و روسیه برای مقابله با تروریست ها ابهامات زیادی بوجود آورد. امری که تقریبا محرز است نبود هیچ مقاومت در مقابل نیروهای ترکیه بود. البته منطقی هم نبود که نیروهای داعش ریسک کنند و با ارتش ترکیه رو در رو شوند چون به هر حال تنها مسیر پشتیبانی و فرار آنها فعلا از ترکیه می گذرد و کرد ها هم بدون اجازه ایالات متحده هیچ وقت جرئت درگیر شدن با یکی از نیروهای عضو ناتو را نخواهند داشت. احتمالا آقای جو بایدن هم برای هماهنگی با ترک ها وارد آنکارا شد تا ببیند شرایط بر چه اساس است و نیروهای مورد حمایت ایالات متحده قلع و قمع نشوند.

بدیهی است که ترک ها چنین عملیاتی را بدون هماهنگی با نیروهای حاضر در صحنه مانند روسیه و ایالات متحده و ایران انجام نداده اند اما نکته ای که اینجا مطرح است چه هماهنگی ای انجام شده؟ قطعا ایالات متحده خیلی از حرکت ترکیه راضی نیست، چون به هر حال نقشه های دیگری برای منطقه دارد و بر اساس این نقشه ها نیروهای کرد می بایست کل این مسیر را پر می کردند و با ورود مستقیم ترکیه به ماجرا آمریکایی ها در شرایط سختی قرار گرفته اند. از یک طرف همپیمانان استراتژیک زمینی آنها یعنی کرد ها مجبور به محدود شدن می باشند که بر خلاف اراده امریکا است و از سوی دیگر ارتش ترکیه که به هر حال همپیمان آنها به حساب می آید رودر روی آنها قرار گرفته. و عملا به قول ترک ها آمریکایی ها آچمز شده اند. همین چند روز پیش آمریکایی ها اقدام به تهدید ارتش سوریه و دیگران نمودند که درصورت رویارویی با کرد ها با آمریکایی ها طرف خواهند بود، اما آیا می توانند همین کار را در قبال ترک ها انجام دهند؟ گو اینکه دولت سوریه بسیار از این رفتار ترکیه ناخرسند است و به ورود هماهنگ نشده آنها به خاک سوریه اعتراض کرده اما شاهد اعتراض تندی از طرف این کشور و از طرف همپیمانان آن یعنی ایران و روسیه نبودیم. واکنش ها عموما بسیار سطحی بود. همزمان شاهد آن بودیم که بنعلی یلدرم در حضور جو بایدن از ایران و روسیه به عنوان همپیمانان ترکیه نام برد و تمجید کرد وهمهآنهایی که به چهره بایدن نگاه می کردند متوجه نارضایتی وی از این صحبت ها بودند. این رفتار سوالی را در ذهن همه به وجود آورد که آیا ورود ترکیه به خاک سوریه در پی هماهنگی های اخیر این کشور با ایران و روسیه بوده؟ بدیهی است که ایران حد اقل همانند ترکیه تمایلی به موفق شدن نقشه های ایالات متحده در تجزیه منطقه به کانتون ها و یا بخش های فدرالی خود مختار ندارد و تلاش ایالات متحده برای راه انداختن یک کانتون کرد در شمال سوریه یکی از تهدید های مشترک برای هر سه کشور (ایران — ترکیه و سوریه می باشد) و تغییر لحن ترکیه نسبت به سوریه در چند هفته اخیر نشان از آن است که پشت پرده نوعی تفاهم میان جبهه روسیه — ایران و سوریه از یک طرف و ترکیه از طرف دیگر به وجود آمده که بر اساس مشترکات و تهدید های مشترک باهم تعامل کنند. و شاید به همین دلیل است که ترک ها اخیرا بر یکپارچگی سرزمینی سوریه بیش از پیش اصرار دارند. وقتی هواپیماهای روسیه بالاسر تانک های ترکیه پرواز می کنند و هواپیماهای ترکیه بدون مانع وارد خاک سوریه می شوند سوال ها بسیار حاد تر می شود که ماجرا چیست؟ شاید ماجرا اینکه می گویم نباشد اما به نظر می رسد ترکیه در حال پر کردن خلاء هایی در مبارزه بر علیه تروریسم در سوریه است که اگر ایران و یا روسیه می خواستند پر کنند مجبور بودند وارد درگیری مستقیم با ایالات متحده شوند. اگر این نظریه صحت داشته باشد احتمالا نقشه ای در کار است که نقشه های قبلی ایالات متحده مبنی بر تاسیس یک کانتون کردی و کلید زدن تجزیه سوریه و در پی آن منطقه را بر هم زند و ترک ها به همراه ایرانی ها و روس ها بسیار دقیق عمل کرده اند.

اسپوتنیک

1806366-(1).jpg

محقق روس:

چین نقش فعالتری در سوریه ایفا خواهد کرد

دریادار گوآن یوفی رئیس دفتر همکاری‌های بین‌المللی شورای مرکزی ارتش جمهوری حلق چین این روزها از دمشق دیدن کرده و وعده داد که کمک‌های نوعدوستانه به نیروهای مسلح سوریه افزایش و آموزش نظامیان سوری در چین گسترش یابد.

واسیلی کاشین مفسر نظامی روس در مصاحبه با اسپوتنیک متذکر شد که این تصمیم گیری می تواند برای سیر حوادث جنگی در این کشور اهمیت زیادی داشته باشد. چین می‌تواند کمک‌های صرفاً نظامی روسیه به سوریه را در جایی که کافی نیست تکمیل کند

کاشین ادامه داد: پیشتر چین به یگان های دولتی سوریه کمک‌های چشمگیری می‌رساند از جمله به شکل وسایل نقلیه، لباس نظامی و تجهیزات. ولی از گفته‌های تازه پیدا است که این تحویل ها گسترش خواهد یافت. حالا ارتش سوریه به وسایل نقلیه و ارتباطات و تکنیک مهندسی احتیاج کمتر از تسلیحات را ندارد. در باره آموزش پرسنل باید گفت که چین از این نظر از برتری برخوردار است زیرا برخی تسلیحات بکار رفته در عملیات جنگی در سوریه هنوز هم در در تسلیح ارتش چین است.

آن‌ها سامانه های توپخانه شوروی هویتزر دی — 20 با کالیبر 152 میلیمتر و دی — 30، 122 میلیمتری و نفربر های به ام په — 1 و توپ‌های ضد هوایی اس — 60، 57 میلی متری هستند که مشابه های دقیق آن‌ها تا کنون در تسلیح ارتش چین قرار دارند. بسیاری نمونه‌های اسلحه سبک و برخی انواع مسلسل ها و توپ‌های بدون لگد چین با سلاح های مربوطه شوروی شباهت صد درصد دارند. چین می‌تواند آموزش کارشناسان حمل و نقل، ارتباطات، لجستیک و پزشکی نظامی را بعهده خود بگیرد.

چرا چین برای انجام بازدید و بالا بردن نقش خود در منطقه همانا این موقع را انتخاب کرده است؟ اصلاً انتخاب خط درست در سوریه برای چین همیشه دشوار تر از روسیه بود. چین با همه کشور های منطقه خاور نزدیک از جمله با آن‌هایی که با هم مقابله می‌کنند روابط تجاری مقیاسی داشته و حالا هم دارد. عربستان سعودی و ایران به یک اندازه طرف‌های مهم چین برای همکاری اقتصادی و در رشته انرژتیک هستند.

در یک زمان سوریه به محلی تبدیل شده که انواع و اقسام پیروان اسلام رادیکال از سراسر جهان در آنجا جمع می شوند. از منطقه خودمختار شین جیانگ چین نیز به آنجا صد ها نفر آمدند. این شبه نظامیان در سوریه مدرسه‌ها و اردوگاه های آماده سازی جنگی جوانان دارند. چین علاقمند به نابودسازی این افراطیون است.

بعلاوه پایان یافتن جنگ با حفظ دولت سوریه و ادامه حکومت بشار اسد و یا بخشی از اطرافیان او، پیروزی مهم همه کشور در حال رشد می‌بود. در این صورت استراتژی آمریکایی تعویض رژیم ها و حمایت از قیام ها و برقراری رژیم های هواخواه غرب در سراسر جهان شکست می خورد. پیامد های این شکست جنبه جهانی داشته و در همه جا ها در خاور نزدیک و آمریکای لاتین و آفریقا و آسیای شرقی قابل دید می بود. استراتژی آمریکایی «انقلاب های رنگی» مایه نگرانی چین است و پکن در عقیم ماندن آن ذینفع است.

در حال حاضر به دنبال نبرد های سخت بدور حلب جنگ وارد فاز قطعی می شود. الان کل کشور های درگیر در این اختلاف مساعی خود را می افزایند زیرا این روز ها معلوم خواهد می شود که چه کسانی ساختار بعد از جنگ این منطقه را تعیین خواهند کرد. از این رو برای چین که قدرت بزرگ جهانی است بهترین زمان مداخله فرا رسیده است.

اسپوتنیک

229234_469-5.jpg

السفیر تحلیل کرد؛

پشت پردۀ اقدامات آمریکا در مناطق کردنشین سوریه

یک روزنامه لبنانی با اشاره به تحولات اخیر سوریه، به تحلیل چرایی اقدامات آمریکا در مناطق کرد نشین سوریه پرداخت و هدف از این اقدامات را بر هم زدن توافقات اخیر دمشق، تهران و مسکو خواند.

روزنامه لبنانی السفیر در این تحلیل می نویسد: خبرها از حمله بزرگ عناصر مسلح به ارتش سوریه در حسکه حکایت دارد. اما در این بین، آسمان حسکه ناگهان شاهد حضور هواپیماهای نظامی آمریکایی در آسمان این شهر هنگام عملیات نیروی هوایی سوریه علیه مواضع کردهای مسلح، بود.

درگیریهای اخیر در حسکه، برخلاف معادلاتی است که تا پیش از این بر روابط دمشق و بعضی گروه های مسلح در حسکه حاکم بود. این تحولات درحالی روی می‌دهد که هنوز چند روز از توافق انجام شده برای خروج داعش از شهر منبج نمی گذرد. توافقی که نیروهای دموکراتیک سوریه یکی از طرفهای مهم و اساسی آن بودند.

اکنون خبرها از گذرگاه امن دیگری برای داعش از «جرابلس» (در استان حلب) حکایت دارد. به گفته منابع وابسته به مخالفان، گروهک موسوم به «فیلق الشام» عناصر مسلح خود را داخل اراضی ترکیه

و نزدیک یکی از گذرگاه های مرزی نزدیک شهر جرابلس به حالت آماده باش در آورده است، و خود را برای یورش به این شهر آماده می‌کند. این درحالی است که داعش نیز به دنبال یورش به ارتش سوریه در فرودگاه کویرس است.

اما موضوع قابل توجه این است، عناصری که قبلا در منبج، عین العرب (کوبانی) و دیگر مناطق با یکدیگر در نبرد بودند، اکنون سلاح خود را به سوی ارتش سوریه در مناطق شمالی و شرقی این کشور نشانه رفته‌اند.

آمریکا دو روز قبل از حضور تفنگداران خود در حسکه در پایگاه های الرمیلان و عین العرب خبر داد، جایی که نظامیان فرانسوی، انگلیسی و آلمانی نیز در آنجا حضور دارند؛ کشورهایی که قبلا نیز از منازعات کردها در شمال سوریه و عراق پشتیبانی کرده بودند، این امر یادآور تجربۀ عراق در اوایل دهه نود و ایجاد منطقه پرواز ممنوع در مناطق کردنشین است.

غرب در آن زمان با سوء استفاده از قوانین بین المللی مجوز ممنوعیت پرواز در شمال عراق را دریافت کرد، ولی حادثه دیروز در حسکه و اذعان پنتاگون برای نخستین بار به پرواز جنگنده های آمریکایی در آسمان حسکه تحت عنوان حمات از تفنگدارانی صورت گرفت که ظاهرا مجبور شدند برای حفظ جان خود به سوی مرز ترکیه عقب نشینی کنند. البته این اقدام فاقد پوشش قانونی و حمایت نهادهای بین المللی است.

واشنگتن اکنون تصمیم گرفته است تا از طریق کردهای سوریه وارد بازی شود. استفاده سوریه از پایگاه همدان ایران و مواضع ترکیه درخصوص حتمی بودن نزدیک شدن روابط آنکارا با مسکو و تهران و مخالفت با تضعیف روسیه، با واکنش آشکار آمریکا همراه خواهد شد. به عبارت دیگر، استفاده از کردهای شمالی سوریه برای به هم زدن کار روسیه – سوریه – ایران.

مهر،